Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

1 Mar 2021 17:02:25

De kaart Vlissingen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

1 Mar 2021 17:02:24

De kaart Vlissingen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

1 Mar 2021 17:02:24

De kaart Vlissingen - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

1 Mar 2021 17:02:23

De kaart Twente - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

1 Mar 2021 17:02:23

De kaart Twente - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

1 Mar 2021 17:02:23

De kaart Twente - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

1 Mar 2021 17:02:22

De kaart Twente - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

1 Mar 2021 17:02:22

De kaart Schiphol - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

1 Mar 2021 17:02:21

De kaart Schiphol - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

1 Mar 2021 17:02:21

De kaart Maastricht - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

1 Mar 2021 17:02:20

De kaart Maastricht - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

1 Mar 2021 17:02:20

De kaart Maastricht - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

1 Mar 2021 17:02:20

De kaart Maastricht - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

1 Mar 2021 17:02:20

De kaart Leeuwarden - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

1 Mar 2021 17:02:19
Actueel
1 / 4

Winter discussietopic

Op naar vroeg lenteweer!

Fotowedstrijd Winter

Stuur jouw foto in en win!

Berichtgeving Mars

Nieuwe marsrover geland!

Voorspel de winter!

Hoeveel vorst? Hoeveel sneeuw?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
27 augustus 2013, 23:36 uur | Bericht #407547
Onweersbuien veroorzaken haboob nabij Spokane

Een lijn van zware onweersbuien hebben zondagavond schade veroorzaakt terwijl zij over de Spokane vallei en het noordoosten van Washington rolden. Windstoten van bijna 100 km/h zorgden ervoor, dat bomen in Spokane omvielen en stroomstoringen veroorzaakten. Ook ontstond er nabij Ritzville een stofstorm (haboob). De NWS meldt, dat er twee mobile homes nabij Grand Coulee (Washington) zijn beschadigd door omvallende bomen. Crisismanagers melden, dat er talloze bomen in het zuiden van Stevens County zijn omgevallen. Naast de harde windstoten werd er ook hagel gemeld nabij Santa (Idaho). Deer Park (Washington) kreeg meer regen te verwerken, dan Seattle heeft gehad tijdens de hele zomer. Er zijn geen gewonden gevallen. De onderstaande foto is van een spectaculaire haboob nabij Ritzville. In de regio is het zo groog geweest, dat de wind makkelijk zand en stof kon oppikken en een grote muur over de regio kon jagen.

 
Haboob / dust storm rolls through about 5 miles south of Ritzville on N. Marcellus Rd. on Aug. 25, 2013. (Photo courtesy: Steve Meye via Spokane News


Photo courtesy: Spokane News


Damage in Airway Heights, Wash. (Photos courtesy: Spokane News)


Damage in Airway Heights, Wash. (Photos courtesy: Spokane News)


Overlooking Canfield Mt. in Coeur d'Alene (Photo: Jim N Crystal Reno via Spokane News)


Our pool was blown into the side of the house by the strong winds. Was quite a surprise (Photo and caption: Mary McCracken via Spokane News)


Damage in Airway Heights, Wash. (Photos courtesy: Spokane News)


Haboob near Odessa, Washington (Photo: Tammy Carlson Tokas via Spokane News)

© onweer-online
Bron: kval

| Gewijzigd: 28 augustus 2013, 08:30 uur, door Debbieke
Every cloud has a silver lining
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
28 augustus 2013, 14:08 uur | Bericht #407555
Haboob

Maandag trok er een fikse zandstorm over de Amerikaanse plaats Phoenix, Arizona. Een immense muur van zand van enkele honderden meters hoog schoof vanuit de omliggende woestijngebieden over de stad en liet daar vervolgens een dikke berg woestijnzand achter op huizen, auto’s, straten enzovoort. Dit soort stormen komt wereldwijd eens in de zoveel tijd voor en ze hebben ook een speciale naam; namelijk een Haboob, de Arabische vertaling voor harde wind.


Een haboob, ofwel een hevige zandstorm, komt over de hele wereld af en toe voor. In de Verenigde Staten zijn de voorkeursgebieden veelal de staten Arizona, New Mexico en Texas. Dit is er eentje in Arizona in 2003. Foto: Wikipedia.

Haboobs komen over de hele wereld af en toe voor in droge, woestijnachtige gebieden. De Sahara, en dan vooral Sudan, heeft er geregeld mee te maken, maar ook het Midden-Oosten – de omgeving van Koeweit –  en Australië – met name de omgeving van Alice Springs – zijn tamelijk bekend met het fenomeen. Ook in delen van de Verenigde Staten komen Haboobs geregeld voor. Voorkeursgebieden zijn de staten Arizona, New Mexico en Texas. De stad Phoenix in de staat Arizona wordt bijvoorbeeld gemiddeld drie keer per jaar getroffen door zo’n enorme zandstorm, vooral in de periode van juni tot en met september.


Dit exemplaar trok in het jaar 2009 over een deel van Texas. Foto: Wikipedia.

Onweersbui of koufront
Aan de basis van een Haboob staat altijd een koufront of een fikse onweersbui. Afgelopen maandag rond zonsondergang was de atmosfeer in de woestijnachtige omgeving rondom Phoenix zeer gunstig voor het ontstaan van enkele zware onweersbuien. De lucht was zeer onstabiel, wat betekent dat de onderste luchtlagen aan het einde van de dag warm en vochtig werden – de temperatuur liep er op tot dichtbij 40 graden –, terwijl de hogere lagen van de atmosfeer juist steeds kouder werden.


Ook in de Sahara, in Australië en het Middenoosten komen regelmatig Haboobs voor. Dit is er eentje in Irak in 2005. Foto: Wikipedia.

Grens met koude en warme lucht
Bellen met warme lucht stegen vervolgens snel op (warme lucht is lichter dan koude lucht) en er vormden zich enkele zware regen- en onweersbuien. Phoenix bevindt zich al een tijdje op de grens van warme lucht vanuit het zuiden en koelere lucht vanuit het noorden en ook deze situatie droeg bij aan de zwaarte van de onweersbuien.


Deze Haboob trok afgelopen maandag over Phoenix, Arizona. De spectaculaire foto is gemaakt door Jerry Ferguson Photography.

Zand en stof
In een onweersbui is sprake van hele sterke stijgende en dalende luchtbewegingen. De warme bellen met lucht stijgen bij grote temperatuurverschillen tussen de grond en de hogere, koudere luchtlagen heel snel op en zuigen als het ware warme lucht in de bui. Tijdens het stijgen, koelt de lucht echter ook heel snel weer af. Op de plek waar de regen valt, kan zo’n pakket lucht weer omlaag vallen. In zo’n situatie is er sprake van een sterke valwind. De koude lucht botst op de grond en spreidt zich vervolgens met een enorme kracht alle kanten op. Zand, stof en klei worden door de harde wind opgepakt en er ontstaat een muur van lucht en stof die soms wel 10 kilometer hoog kan worden. Als je zo’n bruine wolk op je af ziet komen, is zeer indrukwekkend.Windvlagen
De windvlagen die bij de zandstorm in Phoenix voorkwamen, liepen soms op tot bijna 100 kilometer per uur en de storm trok in een paar uur tijd over de stad. Er zijn geen gewonden gevallen en er is ook geen grote schade aangericht door de Haboob. Wel waaiden enkele bomen om en raakten elektriciteitskabels beschadigd. Duizenden mensen zaten zonder stroom. Enkele vluchten werden uitgesteld of zelfs geannuleerd, maar het vliegverkeer kwam later op de avond langzaam alweer op gang. Het was ook erg stoffig natuurlijk, maar het voordeel was dat het na de stofwolk ineens heel hard begon te regenen, waardoor het merendeel van het zand weer weggespoeld werd. Nadeel was dat het daarna lokaal tot wateroverlast kwam.

Bron: Meteoconsult
Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.257 topics, welke bij elkaar 445.172 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.296 leden.
Het nieuwste lid is Willsmith00.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 1816 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 1816, lezen 7 mensen het topic "Winter discussietopic 2016/2017".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Berichtgeving Mars

Nieuwe marsrover geland!

Fotowedstrijd Winter

Stuur jouw foto in en win!

Voorspel de winter!

Hoeveel vorst? Hoeveel sneeuw?

Winter discussietopic

Op naar vroeg lenteweer!

© 2003 - 2021 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden