Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

Er zijn de afgelopen 3 uur 1000 ontladingen geregistreerd.

12 Aug 2020 19:24:05

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Philadelphia, PA; Montgomery, PA; Ocean, NJ; Camden, NJ; Gloucester, NJ; Burlington, NJ; Delaware, PA; Chester, PA; Monmouth, NJ.

12 Aug 2020 19:20:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lyon, NV; Douglas, NV.

12 Aug 2020 19:18:06

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lassen, CA.

12 Aug 2020 19:18:06

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bay, FL; Calhoun, FL; Jackson, FL; Holmes, FL; Washington, FL.

12 Aug 2020 19:18:06

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Natrona, WY.

12 Aug 2020 19:18:06

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Pike, AL.

12 Aug 2020 19:18:06

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Autauga, AL; Dallas, AL.

12 Aug 2020 19:18:06

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Choctaw, OK.

12 Aug 2020 19:16:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Renville, MN; Redwood, MN; Sibley, MN; Nicollet, MN; Brown, MN.

12 Aug 2020 19:13:50

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Ziebach, SD; Perkins, SD.

12 Aug 2020 19:02:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Valley, NE.

12 Aug 2020 19:02:13

De kaart Schiphol - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

12 Aug 2020 18:59:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bay, FL; Walton, FL; Holmes, FL; Washington, FL.

12 Aug 2020 18:57:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Thomas, GA; Grady, GA.

12 Aug 2020 18:57:30
Actueel
1 / 4

Fotowedstrijd zomer

Fotografeer de zomer en doe mee!

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Onweerskansen 9 t/m 13 augustus

Lokaal noodweer na tropische hitte

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
23 oktober 2013, 20:04 uur | Bericht #409937
Nieuwe rampen bij bosbranden in Australië voorlopig vermeden

Ondanks gruwelscenario's met verzengende hitte en felle wind heeft de brandweer de bosbranden in Australië vandaag onder controle gehouden. De brandbestrijders slaagden erin een samensmelting van verschillende brandhaarden tot een superbrand te voorkomen. In de bedreigde regio's is verpozing echter nog niet in zicht.

Deze foto is niet meer beschikbaar
© afp.

Na een eerste balans deze avond kwam in het crisisgebied rondom Sydney niemand om het leven en geen enkel van de bedreigde woningen brandde af. Het aantal brandhaarden steeg echter van 60 naar meer dan 70. In de Blue Mountains mochten bewoners naar huis terugkeren. De brandweer was met meer dan 1.500 manschappen aan de slag in een brandslang van 1.600 kilometer. 127.000 hectare bush was tegen de avond verschroeid.

Schietoefening
Het leger gaf inmiddels toe dat een van de zwaarste branden van vorige week door een schietoefening werd veroorzaakt. Bij de grootste en gevaarlijkste brand bij Lithgow (State Mine Fire) in de Blue Mountains ten westen van Sydney zijn 50.000 hectare en drie huizen afgebrand. Onderzoek heeft uitgewezen dat het gebruik van explosieven op het oefenterrein de brand had uitgelokt. De premier van de deelstaat New South Wales nam het leger in bescherming. "Dit mag geen afbreuk doen aan de grote inspanningen die het leger heeft geleverd bij de brandbestrijding", zei Barry O'Farrell op de zender Seven Network.

Autoweg afgesloten
Terwijl de situatie in de Blue Mountains ontspant, brak bij Newcastle ten noorden van Sydney een nieuwe brand uit. De vlammen bedreigden de buitenwijk Minmi van Newcastle. De snelweg M1, de hoofdverbinding tussen Sydney en Brisbane, is tijdelijk afgesloten. Brandweercommandant Shane Fitzsimmons riep de bewoners op zich in veiligheid te brengen.

In de Blue Mountains werden de wegen gedeeltelijk weer geopend. "De bewoners kunnen veilig terugkeren, het gevaar is afgewend", zei Fitzsimmons. Voor toeristen blijft het populaire vakantiegebied echter verboden terrein, omdat vele branden weliswaar ingedijkt zijn, maar nog opflakkeren. "In deze periode van het jaar hebben we nog nooit dergelijke grootschalige branden gehad met zoveel schade en verwoestingen", zei Fitzsimmons. "We moeten ons voorbereiden op wat de volgende maanden en de lange zomer nog zal komen. Het brandgevaar blijft". December tot februari is de heetste periode in het zuidoosten van Australië.

Klimaatverandering
De vroegere Amerikaanse vicepresident en milieuspecialist Al Gore wees in een interview op de Australische televisiezender ABC op het verband tussen de klimaatverandering en de vroege en zware bushbranden in Australië. Zo heeft de wetenschap een duidelijk verband tussen broeikasgas en extreme weersgebeurtenissen vastgesteld.

Bron: HLN
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Frans24
Lid
Woonplaats: Weeze (D)
Berichten: 1874
Lid sinds: 6 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
23 oktober 2013, 22:22 uur | Bericht #409946
via Googlemaps wordt realtime bijgehouden waar de brandhaarden zijn ( link : http://goo.gl/osTcuN )

"Only A Biker Knows Why A Dog Sticks His Head Out Of A Car Window"
Waarom deze advertentie?
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
24 oktober 2013, 08:34 uur | Bericht #409959
8-jarige jongens opgepakt die brand wilden stichten in rampgebied rond Sydney

De Australische politie heeft twee jongetjes van acht jaar opgepakt die probeerden brand te stichten in het rampgebied rondom Sydney, waar sinds een week verwoestende bosbranden heersen. Beide jongens werden betrapt door een buurtbewoner op het moment dat ze een stapel droge bladeren en gras in brand wilden steken. De feiten deden zich voor in een gebied dat grenst aan Minmi, ten noorden van Sydney, waar sinds gisteren honderden brandweerlui een nieuwe grote brand trachten te blussen.

Deze foto is niet meer beschikbaar
© epa.

Volgens de politie hadden de jongens droge bladeren en gras verzameld, en vervolgens besprenkeld met brandstof. De aansteker om het goedje te ontsteken, werkte echter niet, zodat een buurtbewoner tijdig de politie kon verwittigen. Die pakte de jongens op en leverde hen over aan hun ouders, niet zonder hen een stevige preek te geven over de mogelijke gevolgen van hun waanzinnige actie.

"Als ouder snap ik totaal niet wat deze jongens bezielt", zegt brandweercommandant Shane Fitzsimmons. "Dit is zo teleurstellend. Brand stichten is een misdaad, ongeacht je leeftijd of de locatie waar je dat doet. Je moet al van een andere planeet zijn om niet te begrijpen welke gevolgen brandstichting kan hebben. Helaas begrijpen jonge mensen vaak niet wat ze met deze acties kunnen aanrichten."

Bron: HLN
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
24 oktober 2013, 08:36 uur | Bericht #409960
Blusvliegtuigje stort neer in Australië, piloot overleden

Een vliegtuigje dat betrokken was bij de bestrijding van de bosbranden in Australië, is vandaag neergestort. De 43-jarige piloot, die alleen in het vliegtuig zat, kwam daarbij om het leven. Hulpdiensten hadden na de crash grote moeite om het wrak van het vliegtuigje te bereiken.

Deze foto is niet meer beschikbaar
© epa.

Vermoedelijk brak een vleugel van het toestel af, melden Australische media. Het gaat om een M-18 Dromader, een klein vliegtuig dat vaak gebruikt wordt om akkers te besproeien maar ook aangepast kan worden zodat het bij natuurbranden kan worden ingezet.

Vanwege de harde wind moest een reddingshelikopter zijn missie afbreken. Het vliegtuig stortte neer op zo'n 40 kilometer van het plaatsje Ulladulla, ruim 200 kilometer ten zuiden van Sydney. Na de crash vatte het vliegtuig vuur. Daardoor ontstond volgens The Sydney Morning Herald ter plaatse een nieuwe bosbrand, wat het reddingswerk verder bemoeilijkte. In de deelstaat New South Wales woeden in totaal nog 55 branden. Daarvan zijn er 20 nog niet onder controle.

Bron: HLN
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Frans24
Lid
Woonplaats: Weeze (D)
Berichten: 1874
Lid sinds: 6 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
24 oktober 2013, 14:06 uur | Bericht #409980
Indrukwekkende beelden.....GOPRO camera Australische brandweer op mount victoria.


BLACKHEATH
"Only A Biker Knows Why A Dog Sticks His Head Out Of A Car Window"
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
25 oktober 2013, 09:15 uur | Bericht #410015
"Verband tussen bosbranden Australië en klimaatverandering"

Er is wel degelijk een duidelijke link te zien tussen de bosbranden in Australië en de klimaatverandering. Dat zegt een onafhankelijke groep van klimaatwetenschappers en zakenlui, zo signaleert de Britse krant The Guardian. De stelling zorgt weer voor figuurlijke olie op het vuur van de verhitte discussie 'down under'.

Deze foto is niet meer beschikbaar
Het is niet per se de timing van de bosbranden die ongewoon is, maar wel de "schaal, het bereik en de intensiteit". © epa.

Heel wat gekissebis in Australië over de bosbranden en de link met de klimaatverandering. Eerder deze week had VN-klimaattopvrouw Christiana Figueres bij CNN onderstreept dat er "absoluut" een verband was tussen bosbranden en hittegolven. "De World Meteorological Organisation heeft - nog - geen rechtstreeks verband gelegd tussen deze bosbrand en klimaatverandering", klonk het. "Maar wat absoluut duidelijk is, is dat wetenschap ons leert dat er almaar meer hittegolven zijn in Azië, Europa en Australië. En dat zij almaar intenser en frequenter worden."

Daarop had de Australische centrumrechtse premier Tony Abbott gereageerd dat "de ambtenaar in kwestie uit haar nekt lult". "Klimaatverandering is een feit, maar deze branden zijn daar geen gevolg van. Ze zijn gewoon een gevolg van het leven." In een later interview met News Corp-columnist Andrew Bolt herhaalde hij die stelling nog eens in andere bewoordingen. "Ik denk dat je zou kunnen zeggen dat ze wanhopig zijn om iets te vinden dat ze kunnen gebruiken als munitie voor hun doel."

Onnodig hoog risico
Dat kan de Climate Council niet over haar kant laten gaan. Dat is een onafhankelijke groep wetenschappers en zakenlui die, voor de volledigheid, haar subsidies geschrapt zag worden door de regering van Abbott. In een rapport van 25 pagina's, waaruit The Guardian citeert, stelt de Climate Council dat de droogtetrends op lange termijn ideale voorwaarden creëren voor de uitbraak van branden. Ook de huidige bosbranden verbinden de wetenschappers rechtstreeks met de opwarming van het klimaat.

"De voorbije zomer was de heetste ooit in Australië. Afgelopen september was ook de heetste september ooit gemeten", stelt professor Lesley Hughes van de universiteit van Macquarie. "Wanneer je frequenter hete dagen hebt en minder regen is de kans groter op weer dat kan leiden tot extreme branden. De branden in New South Wales zijn beïnvloed door die condities." Het is niet per se de timing van de bosbranden die ongewoon is - ook dat was een argument van Abbott - maar wel de "schaal, het bereik en de intensiteit", aldus nog Hughes.

Volgens hem moet de overheid en de bevolking zich voorbereiden op meer van dergelijk extreem weer. "De invloed van klimaatverandering op dit extreme weer ontkennen, en geen gepaste actie ondernemen om je voor te bereiden op die veranderende condities, plaatst de burgers en hun eigendommen voor een onnodig hoog risico."

Bron: HLN
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
25 oktober 2013, 09:17 uur | Bericht #410016
Brandweer krijgt meer vat op bosbranden rond Sydney

De brandweerdiensten profiteren van minder sterke windstoten en de lagere temperaturen om voor het eerst de bovenhand te krijgen op de bosbranden rond Sydney. De bosbranden woeden er sinds vorige week.

Deze foto is niet meer beschikbaar
© epa.

In de deelstaat New South Wales vechten duizenden brandweerleiden al negen dagen tegen de bosbranden die inmiddels meer dan 200 woningen vernielden. Bij de branden in de dichtst bevolkte staat van Australië kwamen twee personen om het leven en werden al 124.000 hectare vernield.

'Vrijdagochtend waren er 57 gras- en bosbranden in de staat, 23 daarvan waren niet onder controle', aldus de brandweer op Facebook. De temperaturen dalen vandaag, maar de bevolking moet waarkzaam blijven, luidt het verder. Dankzij de minder krachtige wind en de lagere temperatuur, verwacht de brandweer grotere controle te krijgen over de vuurlijnen tussen de geïsoleerde brandhaarden en zo hun opmars te beletten. Ongeveer 800 brandweermannen en 72 blustoestellen blijven gemobiliseerd.

De menselijke balans van de zwaarste branden in een halve eeuw in de staat blijft op twee doden staan: een zestiger stierf aan een hartinfarct toen hij zijn huis probeerde te redden en een 43-jarige piloot van een Canadair overleefde de crash van zijn toestel niet.

Bron: AD
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
9 november 2013, 15:19 uur | Bericht #411675
Vuurzee bedreigt pretpark


In het oosten van Australië zijn 7000 mensen geëvacueerd uit een pretpark. Er woeden hevige bosbranden in de regio en er was zoveel rookontwikkeling dat het park niet meer veilig was. Enkele dieren uit het park zijn ook geëvacueerd.

Bron: HLN
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
2 januari 2014, 11:04 uur | Bericht #415006
Toeristen vluchten voor vuurzeeIn Australië zijn 900 vakantiegangers moeten vluchten voor een bosbrand. Op een eiland voor de kust van Brisbane was brand ontstaan na een blikseminslag. Door het warme, droge weer konden de vlammen zich snel verspreiden. 900 toeristen, die kampeerden op het eiland, werden in veiligheid gebracht. Net op tijd, want amper enkele uren na hun vertrek zijn drie kampeerterreinen afgebrand. Volgens de brandweer kan het nog dagen duren voor het vuur geblust is.

Bron: HLN
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
2 januari 2014, 16:14 uur | Bericht #415023
Bliksem veroorzaakt bushfire in Australië: honderden mensen op de vluchtRond de 900 mensen zijn vanaf het Nort Stradbroke Island nabij Brisbane in Australië geëvacueerd. Door een blikseminslag is een natuurbrand ontstaan, die inmiddels volledig ongecontroleerd door het gebied raast. Drie kampeerterreinen op het eiland zijn volledig zwartgeblakend. Brandweerlieden proberen met man en macht en door de inzet van helikopters het vuur weg te houden bij de stad Dunwich. Men verwacht, dat de brand nog een aantal dagen zal woeden. Voor het weekeind is een zinderende hitte en harde wind voorspeld, die het vuur nog verder aanwakkeren. De rook is zo dik, dat aan automobilisten gevraagd wordt verlichting te voeren, ook overdag. Aan de vakantiegangers wordt gevraagd zich eerst te melden bij het stadhuis van Dunwich voordat ze het eiland verlaten. Er zijn extra (auto)ferries ingezet om de mensen terug te brengen naar het vasteland. 

© onweer-online
Bron: web.orange | Gewijzigd: 2 januari 2014, 16:15 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
13 januari 2014, 10:27 uur | Bericht #416247
Bosbrand West-Australië: dode en 40-tal huizen vernield

Een bosbrand heeft een veertigtal huizen vernield in de buurt van Perth, in het westen van Australië. Een man kwam om het leven en honderden inwoners moesten op de vlucht voor het vuur.


© ap.

De brand ontstond wellicht door een omgevallen elektriciteitslijn. Het vuur raasde aan erg hoge snelheid door de buitenwijk, met vlammen tot twintig meter hoog, die werden voortgestuwd door hevige windstoten.

"We hebben bevestiging dat veertig huizen werden vernield, maar de balans kan nog hoger oplopen", verklaarde de brandweer. Een 62-jarige man die zich had verschanst op het dak van zijn huis, kwam om het leven. Honderden mensen zochten onderdak in opvangcentra. Sommigen getuigden dat ze maar enkele seconden de tijd hadden om op de vlucht te slaan.

Zowat 275 brandweerlui waren ter plaatse. De brand is nog niet gedoofd.

Perth kende afgelopen weekend een forse stijging van de temperaturen. Het kwik steeg tot 44 graden Celsius.

Bron: HLN
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
15 januari 2014, 13:11 uur | Bericht #416385
Australië brandt door hitteIn het zuidoosten van Australië, dat ten prooi is gevallen aan een hittegolf, heeft de bliksem meer dan 250 bosbranden veroorzaakt in de nacht van dinsdag op woensdag. Dat deelden de hulpdiensten mee. In de deelstaat Victoria zijn woensdag nog een twintigtal brandhaarden niet gedoofd. "De brandweer heeft de 256 nieuwe branden die sinds gisterenavond zijn ontstaan, geprobeerd te doven", aldus de Australische brandweer. De staten West-Australië, Zuid-Australië en Victoria kenden de afgelopen dagen temperaturen die lokaal tot 46 graden Celsius opliepen. In Tasmanië smelten de wegen onder de zon. In de zuidoostelijke stad Melbourne lijden de spelers op de Australian Open onder de snikhete temperaturen. Zo werd een piek van 42 graden Celsius opgemeten. De hittegolf zal naar verwachting het uiterste zuidoosten van Australië tot het einde van de week blijven teisteren. Bosbranden zijn frequent in Australië tijdens de zomer, van december tot februari, maar ze zijn steeds heviger en de temperaturen blijven oplopen. Zo was 2013 het warmste dat in Australië is waargenomen.

Tennis
In de zuidoostelijke stad Melbourne lijden de spelers op de Australian Open onder de snikhete temperaturen. Zo werd een piek van 42 graden Celsius opgemeten. De hittegolf zal naar verwachting het uiterste zuidoosten van Australië tot het einde van de week blijven teisteren. Bosbranden zijn frequent in Australië tijdens de zomer, van december tot februari, maar ze zijn steeds heviger en de temperaturen blijven oplopen. Zo was 2013 het warmste dat in Australië is waargenomen.

 
 

Bron: HLN / AD
  | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:52 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
17 januari 2014, 09:38 uur | Bericht #416476
Bosbranden Australië maken dodelijk slachtoffer

De aanhoudende bosbranden in het zuidoosten van Australië hebben vrijdag een dodelijk slachtoffer geëist. Duizenden mensen hebben hun huizen moeten verlaten. De wetenschap waarschuwt voor de gezondheid van mensen honderden kilometers verder.

Deze foto is niet meer beschikbaar
foto EPA

Volgens berichten in Australische media woeden er in de deelstaat Victoria zeventig bosbranden. De meeste daarvan zijn door blikseminslagen veroorzaakt, meer dan de helft zijn niet onder controle. Vrijwilligers bekampen het vuur bij temperaturen van meer dan veertig graden. De heftigste branden worden uit een gebied op 250 kilometer ten westen van Melbourne gemeld. Daar is in een woning een dodelijk slachtoffer gevonden, aldus de brandweer. Zowat 21.000 hectare is in de as gelegd.

Onvoorspelbare wind
De politie van Victoria waarschuwt dat de meteo in de loop van de dag nog ongunstiger kan worden. De wind kan van richting veranderen, en de vuurhaarden nog aanwakkeren. In Melbourne kan het kwik tot 44 graden oplopen, en in Adelaïde de 42 graden overschrijden.

Op gezag van Martine Dennekamp van het Departement voor Epidemiologie en Preventieve Geneeskunde van de Monash Universiteit in Victoria meldde de omroep ABC dat de bosbranden mensen honderden kilometers verder kunnen schaden. De rook kan over grote gebieden hangen, waaronder grote steden, en kan invloed hebben op miljoenen mensen, vooral als die reeds kwalen aan het hart of de longen hadden.

Volksgezondheid
Wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat extreme gevallen van luchtvervuiling - zoals bosbranden - tot een toenemend aantal sterftegevallen en ziekenhuisopnames wegens longaandoeningen leiden, aldus ABC.

Bron: HBVL
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
17 januari 2014, 11:48 uur | Bericht #416489
Bosbranden creëren bliksemDe bosbranden in Australië zijn zodanig heet, dat ze hun eigen weer creëren. Zo ontstaan er door zelfs bliksemschichten. "Dat komt doordat er positief en negatief geladen deeltjes in de lucht zitten. Door de hitte is het verschil in lading zo groot dat het begint te bliksemen", legt VTM-weerman Frank Duboccage uit. Zo krijg je een viceuze cirkel, want de blikseminslagen zorgen voor nieuwe brandhaarden.

Bron: HLN/VTMNieuws
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
18 januari 2014, 11:12 uur | Bericht #416535
Bosbranden bedreigen eerste etappe Tour Down Under

Het is hoogst onzeker of de eerste etappe van de Tour Down Under dinsdag kan doorgaan. In de Barossa Valley, een beroemde wijnstreek waar de openingsrit doorheen gaat, woeden momenteel bosbranden. 'Het is momenteel een no-goarea', zei koersdirecteur Mike Turtur vandaag. 'Het is mogelijk dat we de eerste etappe moeten schrappen, afhankelijk van het advies dat we krijgen van de autoriteiten.'

Vanwege de extreme hitte in het zuiden en zuidoosten van Australië, waar ook de tennissers op de Australian Open last van hebben, zijn vele bosbranden ontstaan.

De Tour Down Under is de openingswedstrijd van het nieuwe wielerseizoen. De eerste rit, over 135 kilometer, gaat van Nuriootpa naar Angaston. 'Als die niet doorgaat, beginnen we gewoon een dag later met de tweede etappe', zo stelde tweevoudig winnaar Simon Gerrans nuchter vast.

Bron: AD
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5159
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
18 januari 2014, 11:23 uur | Bericht #416537
Wow! Check this out! This isn't a storm cloud, it is in fact smoke from the bushfires down south!! This formation is known as "Pyrocumulus" or Fire Cloud. It's just come to our attention that this cloud is also lightning active on the radar! Incredible! 


Picture supplied by 7News reporter Michael Scanlan:This is what is sitting above Stawell at the moment. Really eerie..(Filtered Twitter image)

Pyrocumulus is een convectieve wolk (stapelwolk) die ontstaat door branden, vulkanen en industrie. De hitte van de bron geeft vochtige thermiek die wanneer het condensatieniveau gepasseerd wordt overgaat in een cumuluswolk. In ons land is pyrocumulus goed te zien bij de Hoogovens, waar warm koelwater massaal wordt uitstoten. Soms kan een pyrocumulus uitgroeien tot een echte buienwolk. Pyrocumulus groeit meestal echter maar langzaam en een duidelijke wolk vormt zich alleen bij zeer weinig wind, want de energiebron van de wolk beweegt immers niet met de wind mee.


7NEWS·


Lightning strikes can be seen in the smoke plume above Stawell. Photo: Filtered Twitter image (@MScanlan7)


PlanetofTV POTV

Bron: Sth brisbane storms
| Gewijzigd: 18 januari 2014, 11:27 uur, door Tatanka
there can be only one
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
9 februari 2014, 08:42 uur | Bericht #419054
Code rood om bosbranden in zuidoosten Australië

De overheid van de zuidoost-Australische deelstaat Victoria waarschuwt voor een weersomslag die de bosbranden in de regio vandaag enorm zal aanwakkeren. De brandweer spreekt van de gevaarlijkste dag sinds 7 februari 2009, Black Saturday, toen in Victoria door bosbranden 173 mensen om het leven kwamen.

De temperatuur in Melbourne liep zaterdag op naar 41,9 graden Celsius. Een plotselinge omslag brengt vandaag weliswaar verkoeling, maar creëert volgens de brandweer vanwege harde wind en aanhoudende droogte eveneens levensgevaarlijke omstandigheden waarin het vuur razendsnel om zich heen kan grijpen, aldus het dagblad The Age op zijn website.Extreme droogte
In oktober waren het de deelstaat New South Wales en de stad Sydney die zich in de vuurlinie bevonden. Vanwege de extreme droogte de afgelopen maanden loopt Victoria ditmaal het grootste risico. In zes districten is een noodverordening van kracht. Inwoners van Goongerah, een plaatsje in de regio Gippsland ten zuidoosten van Melbourne, is vanochtend vroeg voorgehouden dat het voor hen te laat is om nog te vluchten. 'Jullie zijn in gevaar, je moet nu actie ondernemen om jezelf te beschermen', aldus het bevel van de brandweer.

Bron: AD
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
9 februari 2014, 10:21 uur | Bericht #419059
Vuurzee bedreigt miljoenenstad Melbourne

Bosbranden in de Australische deelstaat Victoria bedreigen de meer dan 4 miljoen inwoners tellende metropool Melbourne.

Ten noorden van de stad zijn vanochtend zeker twee huizen afgebrand, terwijl de regio worstelt met circa 50 bosbranden, meldt de krant The Australian.

De brandweer is uitgerukt met zeker 350 man, 60 brandweerauto's en zes blusvliegtuigen, 'maar het vuur grijpt zo snel om zich hee', klaagt een van de bestrijders. Aan de noordrand van Melbourne worden dorpen door het snel naderende vuur bedreigd, schrijft The Australian.

Bron: RTLNieuws
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
10 februari 2014, 07:19 uur | Bericht #419107
Brand verwoest zeker 32 woningen in AustraliëDe bosbranden in de Australische staat Victoria verspreiden zich snel en hebben zeker 32 woningen in de as gelegd. Vijf brandweermannen zijn gewond geraakt, van wie één ernstig. Dat meldden Australische media maandag. Volgens de politie zijn twaalf van de 28 branden mogelijk aangestoken. Het vuur vormt een front van 40 kilometer lang en vormt een bedreiging voor gebieden ten noorden van de stad Melbourne. Meer dan zesduizend brandweermannen proberen het vuur onder controle te krijgen.

Bron: NU.nl | Gewijzigd: 1 maart 2017, 10:53 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
12 februari 2014, 16:20 uur | Bericht #419228
Bosbranden in Australië onder controle

In de staat Victoria in het zuidoosten van Australië zijn de bosbranden onder controle geraakt door de lagere temperatuur en zwakkere wind. Een brand in een kolenmijn in Morwell, 150 kilometer ten oosten van miljoenenstad Melbourne, baart de brandweer echter zorgen. De blusploegen in de bruinkoolmijn moesten tijdelijk teruggetrokken worden, omdat ze giftige dampen ingeademd hadden. Dat meldde Kim Wells, de minister van Veiligheid van Victoria. Zeven brandweermannen moesten met een rookvergiftiging naar het ziekenhuis worden gebracht. Volgens experts duurt het nog twee weken voor de brand in de mijn geblust is. De staat Victoria kent de zwaarste bosbranden in vijf jaar. De verwoestende bosbranden hebben al vijftig huizen in de as gelegd. Een oppervlakte van rond 3.300 vierkante kilometer is afgebrand. In meerdere gevallen vermoedt de politie brandstichting.

Bron: De Standaard
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 2
2 Gebruikers lezen nu dit topic, onderverdeeld in 2 gasten en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.054 topics, welke bij elkaar 443.058 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.160 leden.
Het nieuwste lid is devi.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
2 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 3913 mensen aan het browsen op het forum. 30 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 3913, lezen 85 mensen het topic "Onweerskansen 9 t/m 13 augustus 2020".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Fotowedstrijd zomer

Fotografeer de zomer en doe mee!

Lokaal noodweer na tropische hitte

Onweerskansen 9 t/m 13 augustus

© 2003 - 2020 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden