Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Baldwin, AL.

30 Nov 2020 08:01:28

Het KNMI heeft Code Geel uitgegeven voor Drenthe, Flevoland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Overijssel, Utrecht.

30 Nov 2020 07:20:45

De kaart Den Helder - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

30 Nov 2020 06:02:16

De kaart Den Helder - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

30 Nov 2020 06:02:14

Het KNMI heeft Code Geel uitgegeven voor Drenthe, Flevoland, Friesland, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht, Zuid-Holland.

30 Nov 2020 06:00:48

Het KNMI heeft Code Geel uitgegeven voor Gelderland, Overijssel.

30 Nov 2020 05:30:48

Het KNMI heeft Code Geel uitgegeven voor Gelderland, Overijssel, Utrecht.

30 Nov 2020 05:00:50

Het KNMI heeft Code Geel uitgegeven voor Gelderland, Utrecht, Zuid-Holland.

30 Nov 2020 04:20:45

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gulf, FL; Franklin, FL.

30 Nov 2020 04:19:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Liberty, FL; Gulf, FL; Calhoun, FL.

30 Nov 2020 04:19:00

De kaart Vlissingen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

30 Nov 2020 03:02:08

De kaart Twente - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

30 Nov 2020 03:02:07

De kaart Twente - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

30 Nov 2020 03:00:19

De kaart Vlissingen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

30 Nov 2020 02:00:10

De kaart Twente - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

30 Nov 2020 02:00:09
Actueel
1 / 4

Herfst discussietopic

Kans op warme dag en storm?

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Fotowedstrijd herfst

Stuur jouw foto in en win!

Voorspel de herfst!

Hoeveel vorst? Hoeveel onweer?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
31 oktober 2013, 14:13 uur | Bericht #411037
Bijzondere oktobermaand

Op de laatste dag van deze wijnmaand is het tijd om de balans op te maken. Velen zullen deze oktober waarschijnlijk herinneren als een volwaardige herfstmaand. Op veel plekken heeft het namelijk regelmatig stevig geregend en de maand werd afgesloten met een bijzondere storm. We belichten de belangrijkste meteorologische gebeurtenissen van de tiende maand van dit jaar.


Het weekend van 11 tot en met 13 oktober leverde vooral in het westen en midden extreem veel regen op. Foto: Piet Grim.

Zeer nat: vijfde plaats
Na de natste september sinds 2001 gaat ook oktober de boeken in als een zeer natte maand. Sterker nog, met in De Bilt een totale maandsom van ruim 160 mm behaalt deze maand de vijfde plaats van natste oktobermaanden. Meer dan de helft van de maandhoeveelheid kwam voor rekening van het weekend van 11 tot en met 13 oktober, met op de dertiende binnen een etmaal in De Bilt zelfs 63,9 mm regen, goed voor een nieuw absoluut neerslagrecord voor oktober. Grote delen van het land maakten in die drie dagen een uitzonderlijk natte periode mee. Zuidland, net ten zuiden Rotterdam, spande de kroon met over 24 uur tijd zelfs 110,5 mm regen. Over de gehele maand genomen werd de meeste neerslag afgetapt in Dirksland: ongeveer 225 mm, waarmee een vierde plaats van hoogste neerslagaftappingen in oktober over alle meetstations in Nederland ooit is bereikt. In grote tegenstelling tot het westen en midden was het in het uiterste oosten, noordoosten en zuidoosten veel minder nat. Zo viel bijvoorbeeld in Kessel en Vlagtwedde ‘slechts’  61 mm hemelwater.


Bij tijd en wijle stond er ook veel wind. Op 28 oktober kwam het zelfs tot een korte tijd windkracht 12 op Vlieland. Foto: Gieny Westra.

Zeer zacht: achtste plaats
Naast een uitermate nat karakter scoorde deze maand ook hoge ogen op de lijst van warmste oktobermaanden. Met aanhoudend zuid- en zuidwestelijke winden werd namelijk alsmaar zachte lucht op transport gezet richting onze omgeving. Op 4 oktober wees de thermometer in zowel Hoek van Holland als Eindhoven 22,2 graden aan. Ruim twee weken later werd het in het Limburgse Ell nog wat warmer met maar liefst 23,1 graden. Opmerkelijk waren de bijzonder zachte nachten rond 26 oktober. Op die dag kwam de temperatuur in De Bilt niet lager dan 14,4 graden, goed voor een derde plaats van hoogste minimumtemperaturen die ooit in de laatste elf dagen van oktober zijn gemeten.  In Woensdrecht bleef het die dag nog iets warmer met een laagste temperatuur van 15,5 graden. De warmte leverde geen noemenswaardige records op, maar met in De Bilt gemiddeld over de maand een temperatuur van waarschijnlijk 12,1 graden verliep oktober 2013 bijna anderhalve graad warmer dan het klimatologische gemiddelde. Daarmee neemt deze maand de achtste plek voor zijn rekening wat warmste wijnmaanden betreft. Bovendien is de derde decade met gemiddeld 13,8 graden in De Bilt goed voor een tweede plaats van warmste eindfases van oktober.


In de avond van 20 oktober werden Elshout en Drunen opgeschrikt door een tornado. Foto: Richie van den Bosch.

Opmerkelijk koudere episode
In samenloop met het extreem natte weekend daalde de middagtemperaturen ook tot opvallend lage waarden. Op de elfde oktober steeg de temperatuur in het midden en zuiden niet verder dan acht tot tien graden. Twee dagen later bleef het kwik in veel plaatsen in het midden ook beneden tien graden steken. Met in Maastricht op 12 oktober een landelijk laagste temperatuur van 1,9 graden is het deze maand op geen enkel weerstation tot vorst gekomen.


Op meerdere plaatsen kwam het op die 20e oktober tot zomers aandoend onweer. Foto: Wouter van Bernebeek.

Tornado van Elshout en Drunen
In de zeer zachte lucht kwam op zondagavond 20 oktober vanuit Frankrijk en België een aantal buien opzetten. Doordat de atmosfeer die avond bijzonder onstabiel van opbouw was, ontwikkelden enkele buien zich tot behoorlijk zware onweersbuien. In de omgeving van Elshout en Drunen ontstond zelfs een ware tornado met flinke schade tot gevolg.


Naast wind, regen en onweer was het soms ook heel mooi weer met hoge temperaturen. Foto: Willy Bonnink.

Zeer zware storm
Alsof het allemaal nog niet genoeg was binnen een maand veroorzaakte een kleine, maar zeer snel ontwikkelende stormdepressie op 28 oktober tot ver landinwaarts zeer zware windstoten en langs de noordwestkust een zeer zware storm. Op Vlieland kwam het zelfs over twintig minuten gemiddeld tot een windkracht 12, orkaankracht met een uitschieter tot 151 km/u. Lauwersoog noteerde met 152 km/u een nog iets hogere windstoot. Alles bij elkaar genomen, kunnen we stellen dat oktober 2013 weerkundig gezien een zeer boeiende maand is geweest.

Bron: Meteo Consult | Gewijzigd: 31 oktober 2013, 14:13 uur, door Bronk
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
1 november 2013, 10:04 uur | Bericht #411061
Oktober drukke filemaand ondanks regen in weekendOktober was een drukke filemaand. De filedruk - dat is de lengte maal de duur van de files - lag in deze maand 10 procent hoger dan in dezelfde periode in 2012. Dat heeft de VerkeersInformatieDienst (VID) vrijdag gemeld. Volgens de VID lijkt het erop dat er een eind komt aan de dalende trend van de afgelopen tijd.

Het was in oktober daadwerkelijk drukker op de weg, alle verschillen met oktober 2012 in aanmerking genomen, stelt de VID. Filecijfers kunnen gevoelig zijn voor verschillen in het aantal werkdagen, het weer of specifieke evenementen. Oktober 2013 kende maar één werkdag meer dan dezelfde maand vorig jaar en qua neerslag was het verschil ook niet groot. Veel regen viel in het weekend.

De daling van de afgelopen periode, waaraan nu mogelijk een eind is gekomen, kwam doordat veel snelwegen zijn verbreed. Maar daardoor zijn nieuwe knelpunten ontstaan. Ook lijken oude, niet-aangepakte knelpunten meer verkeer te vangen. Of de stijging van oktober doorzet, zal de komende maanden moeten blijken, aldus de VID.

Bron: AD / Foto: ANP
Every cloud has a silver lining
Waarom deze advertentie?
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
2 november 2013, 15:09 uur | Bericht #411108
Zeer abnormaal veel onweersdagen in oktober

Oktober 2013 gaat de klimatologische geschiedenis in met twee "zeer abnormale" weerparameters, de relatieve vochtigheid en het aantal onweersdagen. Dat meldt het KMI in zijn klimatologisch overzicht voor Ukkel.


© photo news.

Er waren afgelopen maand tien onweersdagen, wat "zeer abnormaal" is of een verschijnsel dat gemiddeld één keer wordt bereikt of overtroffen in tien jaar. Daarmee is het record van 1981 geëvenaard. Normaal zijn er in de de tiende maand van het jaar zes onweersdagen.

De relatieve vochtigheid beliep 82 procent, wat eveneens "zeer abnormaal" laag is. De normale waarde is 85 procent.

Met 12,8 graden was de gemiddelde temperatuur "abnormaal" hoog. Met deze term doelt het weerinstituut op een verschijnsel dat één keer bereikt of overtroffen in zes jaar. De normale waarde is 11,1 graden. Ook de gemiddelde minimumtemperatuur was met 9,5 graden "abnormaal" hoog. Normaal is dat 7,8 graden.

De andere parameters waren normaal zoals de gemiddelde maximumtemperatuur (16,3 graden), de 109:50 uur dat de zon scheen, de negentien neerslagdagen en het neerslagtotaal van 77,5 mm.

Bron: HLN
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.166 topics, welke bij elkaar 444.018 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.230 leden.
Het nieuwste lid is Klimagenda.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 2692 mensen aan het browsen op het forum. 5 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 2692, lezen 11 mensen het topic "Herfstdiscussietopic 2020".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Fotowedstrijd herfst

Stuur jouw foto in en win!

Voorspel de herfst!

Hoeveel vorst? Hoeveel onweer?

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Herfst discussietopic

Kans op warme dag en storm?

© 2003 - 2020 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden