Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Pulaski, AR.

19 Apr 2024 08:00:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clark, IN; Bullitt, KY; Jefferson, KY; Oldham, KY.

19 Apr 2024 06:25:15

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clark, IN; Floyd, IN; Bullitt, KY; Jefferson, KY; Oldham, KY.

19 Apr 2024 06:10:35

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Breckinridge, KY; Hardin, KY; Meade, KY.

19 Apr 2024 06:10:35

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cleburne, AR; Independence, AR; Stone, AR.

19 Apr 2024 06:10:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Independence, AR; Izard, AR; Stone, AR.

19 Apr 2024 05:36:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clark, IN; Crawford, IN; Floyd, IN; Harrison, IN; Orange, IN; Perry, IN; Washington, IN; Meade, KY.

19 Apr 2024 05:35:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, IL; Hamilton, IL; Jefferson, IL; Wayne, IL.

19 Apr 2024 03:29:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gallatin, IL; Hamilton, IL; Saline, IL; White, IL; Posey, IN.

19 Apr 2024 03:29:07

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clay, IN; Daviess, IN; Greene, IN; Knox, IN; Sullivan, IN; Vigo, IN.

19 Apr 2024 03:29:07

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Madison, MO.

19 Apr 2024 03:29:06

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bollinger, MO.

19 Apr 2024 03:16:35

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clark, IL; Coles, IL; Crawford, IL; Cumberland, IL; Jasper, IL.

19 Apr 2024 03:16:35

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Llano, TX.

19 Apr 2024 03:16:35

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Edwards, IL; Wabash, IL; White, IL; Gibson, IN; Posey, IN.

19 Apr 2024 03:16:34
Actueel
1 / 4

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
2 november 2013, 14:38 uur | Bericht #411105
Stadsvijvers en verkoeling

Vaak wordt gedacht dat stadsvijvers een verkoelende werking hebben op hun omgeving. Dit is deels zeker waar, maar er kunnen wel enkele kanttekeningen bij gemaakt worden. Recent onderzoek aan de Wageningen University laat dit op een aantal punten ook zien.


De gemiddelde maximumtemperatuur in mei is dichtbij zee aanmerkelijk lager dan dieper landinwaarts. Bron afbeelding: KNMI.

Verschillen tussen water- en landoppervlakten
Water heeft de eigenschap dat het vergeleken met landoppervlak relatief veel energie nodig heeft om de temperatuur een graad te laten stijgen. Omgekeerd houdt water warmte ook gemakkelijker vast, waardoor het afkoelingsproces langzamer verloopt. De lucht vlak boven de waterspiegel wordt hierdoor beïnvloed. In het vroege voorjaar en in het najaar zien we bijvoorbeeld dichtbij zee wat voor effecten dit heeft op de weersgesteldheid. Naast meer wind heeft de zee namelijk ook een belangrijk effect op de temperatuur en vochthuishouding op het aanliggende land. Na het koudere winterseizoen ontstaan op een mooie voorjaarsdag de meeste stapelwolken dieper landinwaarts, doordat het land gemakkelijker opwarmt dan het zeewater. De temperatuur van de lucht blijft dan langs de kust overdag enkele graden achter ten opzichte van het binnenland. Een halfjaar later is het patroon precies omgekeerd. Het zomerse weer heeft de zee dan opgewarmd, waardoor het in de herfst dichtbij de Noordzeestranden zowel overdag als ’s nachts een aantal graden warmer is dan verder landinwaarts. In de middag vormen zich dan juist de meeste stapelwolken aan zee, aangezien het land koeler is dan het zeewater.


Doordat het landoppervlak gemakkelijker opwarmt dan de zee, vormen de meeste stapelwolken zich in het voorjaar vooral landinwaarts. Op dit satellietbeeld van 25 februari 2012 is dit mooi zichtbaar.

Verkoeling door stadsvijvers?
Het is algemeen bekend dat een stad op een warme zomerdag sneller opwarmt dan het naastgelegen landelijke gebied. Dit warmte-effect staat ook wel bekend als het hitte-eilandeffect. In extreme gevallen kan dit temperatuurverschil zelfs oplopen tot vijf graden. Om de extreme zomerhitte in de stad draaglijker te maken, wordt steeds meer gezocht naar nieuwe verkoelende maatregelen. De aanleg van meer stadsgroen en een vijver wordt vaak gezien als mogelijke temperatuurregulerende opties. Dat dit minder eenduidig is dan het op het eerste gezicht lijkt, blijkt ook uit recent onderzoek aan de Wageningen University. Het verkoelende effect van zo’n stedelijke recreatieplas lijkt vooral op een warme dag minder sterk dan vaak gedacht. Dit heeft niet alleen te maken met simpelweg de temperatuureffecten als wel de effecten op de gevoelstemperatuur.


De gemiddelde maximumtemperatuur in november laat een omgekeerd beeld zien. In het binnenland zijn de temperaturen dan juist lager dan langs de kust, doordat het zeewater langzaam afkoelt. Bron afbeelding: KNMI.

Nacht warmer, overdag maar ten dele koeler
Het onderzoek werd uitgevoerd door promovendus Natalie Theeuwes, aan de Wageningen University. In een fictieve wereldstad onderzocht zij het effect van geen, één en meerdere stadsvijvers op de omliggende luchttemperatuur tijdens een aantal warme meidagen. Hierbij maakte ze gebruik van een weermodel. De vijver binnen stedelijk gebied leidde in die fictieve omgeving op een warme middag tot enige verkoeling in de directe omgeving, maar voornamelijk tussen vier en acht uur ’s nachts resulteerde het stadswater juist in een sterke opwarming van de luchttemperatuur. Op zich is dit niet vreemd, want zoals eerder aangegeven warmt water niet alleen minder snel op dan landoppervlak, maar koelt het ook minder snel af. Bij water van twintig graden was de luchttemperatuur langs de oevers zelfs 3,5 graden hoger dan zonder vijver het geval zou zijn geweest. Uit ditzelfde onderzoek kwam naar voren dat de temperatuureffecten van de warme stadsvijver, afhankelijk van de wind en de hoeveelheid bebouwing, tot een aantal kilometers verderop merkbaar kunnen zijn.


In de zomer is het zeewater vergeleken met het land overdag vaak koeler, waardoor het dichtbij zee ook wat minder warm is. Bovendien is de luchtvochtigheid daar ook hoger als gevolg van verdamping van zeewater. Ditzelfde effect is waarneembaar bij stadsvijvers en leidt tot een toename van de gevoelstemperatuur. Bron afbeelding: KNMI.

Gevoelstemperatuur
Misschien wel het interessantste resultaat uit het onderzoek is vooral dat het verkoelingseffect midden op een warme voorjaarsdag minder sterk is dan je op het eerste gezicht zou denken. De oorzaak hiervan is de relatieve hoge luchtvochtigheid als gevolg van verdampend water. Ondanks dat de luchttemperatuur vlakbij de vijver overdag lager is, zorgt de toename van de luchtvochtigheid er namelijk voor dat de gevoelstemperatuur nauwelijks daalt.

Bron: Meteo Consult
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.849 topics, welke bij elkaar 448.358 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.576 leden.
Het nieuwste lid is Jeffrey bunk .

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 143 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 143, lezen 2 mensen het topic "Extreme onweersbuien Australië 12-19 november 2013".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden