Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dewey, OK; Ellis, OK; Major, OK; Roger Mills, OK; Woodward, OK.

27 Apr 2024 19:26:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Foard, TX; Hardeman, TX.

27 Apr 2024 19:19:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cottle, TX.

27 Apr 2024 19:00:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Custer, OK; Dewey, OK; Ellis, OK; Major, OK; Roger Mills, OK; Woodward, OK.

27 Apr 2024 19:00:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alfalfa, OK; Major, OK; Woods, OK.

27 Apr 2024 18:55:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cowley, KS; Sumner, KS.

27 Apr 2024 18:48:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alfalfa, OK; Dewey, OK; Major, OK; Woods, OK.

27 Apr 2024 18:43:10

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Grant, OK; Kay, OK.

27 Apr 2024 18:43:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Blaine, OK; Dewey, OK; Major, OK; Woods, OK.

27 Apr 2024 18:35:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Custer, OK; Dewey, OK; Ellis, OK; Roger Mills, OK.

27 Apr 2024 18:30:04

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Grant, OK.

27 Apr 2024 18:30:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garfield, OK.

27 Apr 2024 18:19:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beckham, OK; Custer, OK; Dewey, OK; Ellis, OK; Roger Mills, OK.

27 Apr 2024 18:19:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garfield, OK; Grant, OK.

27 Apr 2024 18:12:36

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Blaine, OK; Dewey, OK; Major, OK; Woods, OK; Woodward, OK.

27 Apr 2024 18:05:20
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
18 juni 2007, 23:59 uur | Bericht #3572
Groot regenonderzoek

Het weer heeft zich de afgelopen weken van haar spectaculaire kant laten zien met regelmatig flinke buien. Voor liefhebbers van spannende weerssituaties was het genieten. Voor mensen die houden van stabiel zomerweer was het soms wat minder. De meeste meteorologen behoren vooral tot de eerste groep mensen. Niet alleen zijn flinke regen- en onweersbuien heel spannend om te volgen. Tevens is de uitdaging om een zo goed mogelijke en duidelijke verwachting neer te zetten nog groter dan in veel andere weersituaties.

Zomerse buien zijn wispelturige dingen die weermodellen en meteorologen tot het uiterste testen, ook in het relatief vlakke en overzichtelijke Nederland. Voor heuvelachtige gebieden zijn de verwachtingen nog lastiger te maken. Om het complexe proces van het ontstaan van regenbuien nog beter te kunnen begrijpen, en vooral ook voorspellen, vindt er tussen jongstleden 1 juni en komende 1 september in het Zwarte Woud in Duitsland een groot internationaal onderzoek plaats.

Aan het grote onderzoek, Convective and Orographically-induced Precipation Study genaamd, doen, naast de TU Delft (zie artikel hieronder), 15 andere organisaties mee uit verschillende landen. 5 weerstations zullen worden opgezet in een gebied van 100 bij 100 kilometer, waarbij met een omvangrijke vloot aan zeer gespecialiseerde apparatuur, metingen zullen worden gedaan. In juli worden daarbij ook nog eens negen vliegtuigen en een zeppelin ingezet om metingen te kunnen doen onder, in en boven de wolken. Dit alles moet op grote schaal gedetailleerde informatie gaan opleveren over het ontstaan van buien.

Met de informatie die wordt opgedaan is het uiteraard de bedoeling meer inzicht te krijgen in de ontwikkelingen van regenbuien, met name in heuvelland. De weermodellen kunnen hiermee weer een stapje worden verbeterd en daarmee ook de verwachtingen. Op weg naar meer voorspelbaarheid en minder spanning. Ach, het blijft spannend genoeg natuurlijk.

[img width=426 height=320]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/388506dbcc.jpg[/img]
Maandagmiddag: een pittige onweersbui rukt dreigend op richting Amsterdam. Foto: Adrie Visser.
[img width=480 height=320]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/ec92da676d.jpg[/img]
Zondag: een schitterende wolkenlucht. Foto: Els Bax.
[img width=480 height=319]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/c68ce3e7e2.jpg[/img]
Een stapelwolk, maar (nog) geen bui. Zondag, in de buurt van Waalwijk. Foto: Martha Kivits.
[img width=480 height=310]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/c86dcaafa7.jpg[/img]
Een regenboog bij Venlo, maandag. Foto: Wil Rettka.

©Meteoconsult
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
19 juni 2007, 00:01 uur | Bericht #3573
Persbericht - Weersmodellen zijn niet goed in het voorspellen van neerslag. In het bijzonder in heuvelachtig terrein kan dit leiden tot grote schade als gevolg van een te late, of zelfs helemaal geen, waarschuwing voor overstromingen. Van 1 juni tot 1 september 2007 doet de TU Delft mee aan een groot internationaal experiment in Duisland, in het Zwarte Woud, om meer te weten te komen over het ontstaan van regen. Naast observatoria op de grond worden vliegtuigen en een zeppelin ingezet. Satellieten worden gebruikt om de grootschalige informatie te vergaren.

Het ontstaan van regen is een gevolg van verschillende fysische processen. Deze processen beïnvloeden elkaar en spelen zich af zowel op een heel kleine schaal (enkele micrometer) als een heel grote schaal (100 kilometer). De ruimtelijke schaal van weersmodellen is enkele kilometers, en fysische processen die zich afspelen op een kleinere schaal moeten worden benaderd. Wolkenvorming is hier een voorbeeld van. De complexiteit en schaalverschillen maken weersmodellen onnauwkeurig in het voorspellen van tijdstip en plaats van de regenbui, en de hoeveelheid neerslag die uiteindelijk zal vallen.

Zwarte Woud
In het Zwarte Woud is ’s zomers veel onweer en de verschillen tussen voorspellingen en werkelijke regenval zijn erg groot. Het is daarmee een ideaal natuurlijk ‘laboratorium’. Verspreid over een gebied van 100 bij 100 km worden vijf tijdelijke observatoria ingericht met state-of-the-art remote sensing apparatuur om continu de atmosfeer te meten. In juli zullen er ook negen vliegtuigen en een zeppelin worden ingezet om gedetailleerde metingen boven, onder en in de bewolking te verrichten. Satellieten worden gebruikt om de grootschalige informatie te vergaren.

TU Delft

De TU Delft brengt op 4 juni de atmosfeerradar TARA (Transportable Atmospheric RAdar) naar Duitsland. Het instrument wordt op de top van de Hornisgrinde (een van de hoogste toppen in het Zwarte Woud) gezet. Het zal daar samen met andere instrumenten (lidars, radiometers, wolkenradars) de atmosfeer meten.

[img]http://www.tudelft.nl/live/pagina.jsp?id=a1b8bc64-e778-4449-a1a9-f39864ad9eef&lang=nl&binary=/img/tara.jpg[/img]

Bovendien krijgt de TU de beschikking over twee onderzoeksvliegtuigen (een Frans en een Duits toestel) die door de wolken zullen vliegen om fysische eigenschappen van de wolken te meten. Deze vliegtuigen zijn speciaal toegewezen aan twee Delftse promovendi.
Binnen deze internationale Convective and Orographically-induced Precipitation Study (COPS) houdt de TU Delft zich vooral bezig met de vraag hoe wolken- en regenvorming beïnvloed worden door stofdeeltjes in de atmosfeer.

Klimaatmodellen
De invloed van de aerosol-wolkeninteractie op de stralingsbalans van de aarde is bovendien een van de grootste onzekerheden in klimaatmodellen. De data die tijdens COPS worden verzameld, zullen geschikt zijn voor de verbetering van modellen die de relatie tussen atmosferische dynamica en wolkenvorming beschrijven.

Planning
- 4 juni wordt Tara naar Duitsland gebracht;
- 11 juni is Tara operationeel;
- van 24 juni tot 1 augustus zullen er intensieve metingen plaatsvinden, met coördinatie tussen metingen op de grond en vanuit de vliegtuigen;
- vanaf 1 augustus wordt Tara gebruikt in de standaardmode om routinematig een voldoende statistisch-representatieve dataset op te bouwen.

Meer informatie
Dr.ir. Herman Russchenberg, Faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica, International Centre for Telecommunication-Transmission and Radar, 015-2786292, H.W.J.Russchenberg@tudelft.nl
Zie ook www.cops2007.de

Roy Meijer, Wetenschapsvoorlichting TU Delft, 015-2781751, r.e.t.meijer@tudelft.nl

©TUDelft
Every cloud has a silver lining
Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.364 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 79 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 79, lezen 2 mensen het topic "Onweerskansen 29 april".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden