Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Morgan, MO.

18 Apr 2024 21:16:45

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Benton, MO.

18 Apr 2024 20:33:40

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Henry, MO.

18 Apr 2024 20:05:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bates, MO; Henry, MO; Johnson, MO.

18 Apr 2024 19:28:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Ashley, AR; Morehouse, LA.

18 Apr 2024 17:46:15

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Union, AR; Union, LA.

18 Apr 2024 17:46:14

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor East Carroll, LA; West Carroll, LA; Issaquena, MS.

18 Apr 2024 17:18:22

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chicot, AR; East Carroll, LA; West Carroll, LA; Issaquena, MS; Washington, MS.

18 Apr 2024 17:07:55

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chicot, AR; East Carroll, LA; Morehouse, LA; West Carroll, LA; Issaquena, MS; Washington, MS.

18 Apr 2024 16:49:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Ashley, AR; Morehouse, LA.

18 Apr 2024 15:58:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clinton, MO.

18 Apr 2024 12:37:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Buchanan, MO; Clinton, MO; Platte, MO.

18 Apr 2024 12:28:09

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

18 Apr 2024 12:00:07

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clay, MO; Jackson, MO; Ray, MO.

18 Apr 2024 11:28:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clay, MO; Clinton, MO; Jackson, MO; Ray, MO.

18 Apr 2024 11:02:03
Actueel
1 / 4

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
29 december 2013, 10:21 uur | Bericht #414788
Nu al hooikoorts door warme weer

Mensen die allergisch zijn, kunnen nu al last krijgen van hooikoorts. Het is deze maand warmer dan normaal. Daardoor komen nu de eerste bomen al in bloei die de pollen verspreiden waarvan hooikoortspatiënten last hebben.

De gemiddelde temperatuur lag in december meer dan twee graden boven het langjarig gemiddelde, meldt het KNMI. Het was gemiddeld 5,8 graden. December 2013 komt daarmee op de zesde plaats van warmste decembermaanden sinds 1901.

Uitheemse elzen en hazelaars
Door de hoge temperatuur komen de eerste hazelaars al in bloei en een aantal uitheemse elzen. De inheemse witte en zwarte els bloeien nog niet, maar wel soorten als de Kaukasische els en een kruising van die els met de Japanse. Deze soorten komen normaal gesproken half januari in bloei, maar de eerste bloeiden nu al vlak voor kerst.

Er zijn nu nog niet veel pollen in de lucht, maar de concentratie elzenpollen kan de komende tijd oplopen. Overigens bloeien de uitheemse elzen maar een paar dagen en zijn de pollen door westenwind en regen naar verwachting snel verdwenen.

Ook de hazelaars bloeien vroeger dan anders. Afgelopen jaar waren ze ook al vroeg en lag de piek in de bloei op 6 januari. Nu komt die piek mogelijk nog eerder.
Allergieradar.nl

Er zijn honderdduizenden mensen die allergisch zijn voor boompollen, waaronder els en hazelaar. Op Allergieradar.nl kunnen hooikoortspatiënten doorgeven in welke mate ze hooikoortsklachten ervaren. Ook kunnen ze het eigen klachtenverloop vergelijken met de pollentellingen van het Leids Universitair Medisch Centrum.

Bron: NOS
Every cloud has a silver lining
Woonplaats: Enschede
Berichten: 1493
Lid sinds: 7 jun. 2011
29 december 2013, 10:44 uur | Bericht #414789
Dat is mooi! Dan hebben we er in de zomer niet zo'n last van.
Liefhebber van -30°C, +30°C, 50 cm sneeuw, zeer zware regenval, zeer zwaar onweer, grote hagelstenen, zeer zware storm..... Kortom alles wat extreem is!
Waarom deze advertentie?
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
30 december 2013, 09:25 uur | Bericht #414843
Nu al kans op hooikoorts

Wie allergisch is voor elzen- en hazelaar­pollen zal het nieuwe jaar niezend ingaan. Door het warme weer van de afgelopen dagen en weken komen die twee soorten veel ­vroeger dan normaal in bloei met als gevolg dat er nu al kans is op hooikoorts. En dat is een dikke maand vroeger dan normaal.


©pn

Een week geleden haalden we nog 11,8 graden en ook gisteren was het best wel aangenaam toeven in de zon voor de tijd van het jaar. Planten, struiken en bomen voelen dat natuurlijk ook, met als gevolg dat de winterbloeiers die normaal in februari in gang schieten, dat nu al doen. In Nederland waarschuwden ze gisteren daarom voor zeer vroege hooikoorts en dat is blijkbaar terecht.

Vriezen
‘Wie een hazelaar in de tuin staan heeft, zal zien dat er daar inderdaad al activiteit is’, zegt Johan Possemiers van het Arboretum in Kalmthout. ‘Ze bloeien en maken stuifmeel aan, net zoals de elzen. En dat is natuurlijk slecht nieuws voor mensen die allergisch zijn aan die pollen.’

Voor hen is er maar één hoop. ‘Dat het snel gaat vriezen’, vertelt Possemiers. ‘Dan valt alles in principe weer stil. Zonder schade, want die winterbloeiers kunnen wel tegen een duwtje. Een ander verhaal wordt het als exotische soorten die sommige mensen in hun tuin hebben ook plots in bloei komen te staan. Die zijn niet voorzien op dergelijke temperatuurschommelingen en kunnen wel averij oplopen.’

Nog geen winter
De kans dat de temperaturen snel onder nul zakken, is echter klein. Zoals de kaarten er nu bijliggen is er volgens het KMI tot en met zondag 12 januari nog steeds geen sprake van een inval van Koning Winter.

Bron: Het Nieuwsblad
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
16 mei 2014, 16:21 uur | Bericht #423724
Warmer, bij sommigen wel niesbuien...


De tweede helft van mei neemt een zomerse wending, want de komende dagen gaat de temperatuur stapsgewijs omhoog, tot uiteindelijk zomerse waarden begin volgende week. Op dinsdag kan het landinwaarts zelfs 28 graden, dus bijna tropisch warm, worden! Daarbij is er flink wat ruimte voor de zon en voorlopig blijft het droog.

In deze tijd van het jaar leveren deze weersomstandigheden veel pollen in de lucht op. Steeds meer grassen bloeien en ook bloeiende bomen en kruiden brengen hun pollen in de lucht. Bij sommige mensen zijn o.a. niesbuien het gevolg....


Niet alleen de middagtemperaturen gaan omhoog. Ook de nachten worden geleidelijk warmer. Afgelopen nacht kwam het op vrij veel plekken wederom tot lichte vorst aan de grond. Voorlopig voor de laatste keer. Op 1,5m was er geen vorst, in Enschede was het het koudst met minimaal 0,5 graad.

Pollenallergie
Pollen veroorzaakt bij sommige mensen hooikoorts, ook wel pollenallergie of pollinose genoemd. Deze mensen kunnen dan de volgende klachten krijgen: jeukende of kriebelende neus en neus-keelholte, niesbuien, verstopte neus, loopneus, kriebelhoest, branderige slijmvliezen, tranende soms bloeddoorlopen ogen en soms lichte benauwdheid. En bijkomende verschijnselen kunnen zijn: hoofdpijn, vermoeidheid, ontstekingen van de bijholtes en keelontsteking.

Geen verfrissende regenbui
Mensen die allergisch zijn voor graspollen gaan nu een lastige tijd tegemoet. Deze mensen zullen dan ook vrij snel weer snakken naar een verfrissende regenbui. Want als er regen is gevallen, zal er minder pollen in de lucht zitten. Door de regen wordt de lucht namelijk opgeschoond. Het pollen wordt door de regen uit de lucht gehaald. Maar een verfrissende bui laat voorlopig op zich wachten. Misschien dat vanaf midden volgende week wel weer enkele buien, wellicht met onweer, vallen. Naast regen speelt ook de wind een grote rol. In de eerste plaats is de kracht van de wind belangrijk. Een sterke wind kan veel meer pollen transporteren dan een relatief zwakke wind. Ten tweede is de windrichting bepalend voor de hoeveelheid pollen in de lucht. Een wind die vanaf zee komt, ofwel een aanlandige wind, bevat veel minder pollen dan een aflandige wind. Boven water bevinden zich namelijk niet of nauwelijks pollen. Dit in tegenstelling tot boven het continent. Een aflandige wind is daarom dan ook veel minder gunstig voor mensen die last hebben van hooikoorts. De eerstkomende dagen is de wind zwak tot matig en komt uit richtingen tussen noord en oost, maar op de stranden vanuit zee. Op maandag en dinsdag is de wind overal zuidoost en veelal matig, dus aflandig.



Hooikoorts
De naam 'hooikoorts' refereert aan de vele klachten bij het massale vrijkomen van graspollen in het hooiseizoen. Het heeft dus niet direct te maken met hooi, maar met pollen oftewel stuifmeel. De klachten kunnen ook niet seizoensgebonden veroorzaakt worden door bijvoorbeeld huisstof en schimmels. Tegenwoordig spreekt een arts liever van een periodieke (pollinose) of aanhoudende (huisstof e.d.) allergische rhinitis of conjunctivitis. Meer dan 25% van de bevolking leidt aan een allergische rhinitis. In ongeveer de helft van alle gevallen worden de klachten door pollen veroorzaakt. Het aantal mensen met een allergie neemt trouwens snel toe, naar verwachting zal 50% van de komende generatie aan één of andere vorm van allergie lijden.

Zwaar allergeen pollen
Hooikoorts krijg je alleen van pollen van zogeheten windbestuivers: met pollen van insectenbestuivers zul je niet gauw in aanraking komen. In Nederland en België zijn de grassen, berken, bijvoet, elzen, hazelaar, de weegbree maar ook zuringsoorten de windbestuivers die pollen in de lucht brengen. Je wordt niet allergisch voor hele pollenkorrels, maar voor bepaalde eiwitten die op of in de korrels voorkomen. Deze eiwitten kunnen biochemisch gekarakteriseerd worden en krijgen dan een naam bestaand uit de eerste drie letters van het geslacht van de plant die het pollen produceert, gevolgd door een nummer. Het allergeen Lol 1 is allergeen nummer 1 uit het geslacht Lolium (Raaigras). Soms wordt nog de beginletter van de soort aan het geslacht toegevoegd: Lol p 1 is allergeen nr. 1 uit Lolium perenne (Engels raaigras).

Pollenkorrels dragen doorgaans meerdere allergenen die afzonderlijk klachten kunnen veroorzaken. Een allergische reactie op een bepaald allergeen die ook optreedt na contact met een allergeen van andere herkomst wordt een kruisreactie genoemd. Wanneer je gevoelig bent voor pollen behorend tot een bepaalde soort of geslacht, bijvoorbeeld van berkenpollen, kun je ook klachten krijgen van pollen van andere groepen die tot de berkenfamilie behoren, zoals de elzen en de hazelaar: ze dragen allergenen die sterk op elkaar lijken. Kruisreacties kunnen ook optreden met allergenen van totaal andere herkomst, zoals die van berkenpollen, appels en noten.


Op maandag 19 mei overal aflandige wind, uit zuidoostelijke richting.

Welke grassoorten bloeien de komende dagen
Bloeiende grassoorten die we de komende tijd kunnen zien zijn grote vossenstaart, kropaar, draviken, gewoon reukgras, gestreepte witbol, glanshaver en beemdgrassen. Op meer zandige bermen bloeit onder meer hard zwenkgras. Er is ook al behoorlijk gemaaid, zowel in de bermen als in de graslanden. Dit is een teken dat de biomassa van grassen en kruiden al flink is toegenomen. Dennen en sparren bloeien en het stuifmeel kan met zijn twee luchtzakken over grote afstanden worden meegenomen door de wind. De bloei van eiken en beuken is vrijwel voorbij. Stuifmeel of pollen van naaldbomen, beuk en eik is licht allergeen. Bomen waaraan de bloeiwijzen zich nu gaan ontwikkelen zijn onder andere de linden. Kruiden als zuring en smalle weegbree staan te bloeien in graslanden en wegbermen. Soms kleurt de berm rood tot bruinrood door de bloeiende zuringen. Bij droog weer zijn ook de zwevende pluizen met zaad uit rijpe vruchten en wilgen en populieren te zien. Dit wordt ook wel zomersneeuw genoemd. Dit levert geen allergische reacties op, net zo min als de zwevende zaadparachuutjes van de al uitgebloeide paardenbloemen.

Aangezien het de komende dagen - stapsgewijs - warmer wordt, kan de pollendruk verder oplopen. De laatste informatie over de ontwikkeling van het pollen vind je op onze website, in het pollenjournaal, in samenwerking met en door Pollennieuws.

Bron: MeteoGroup

weer.nl
Lees ook:

| Gewijzigd: 3 februari 2017, 11:09 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
18 mei 2014, 16:08 uur | Bericht #423778
Veel hooikoortsklachten verwacht door gras


© thinkstock.

Mensen met hooikoorts kunnen de komende dagen in de zuidelijke helft van het land flinke last krijgen van hun allergie. Dan staan de grassen namelijk volop in bloei en zijn er dus veel graspollen. Dat is een maand eerder dan vorig jaar, meldt Allergieradar.nl.

De de vele regen van de afgelopen weken en de verwachte warmte de komende dagen, zullen de grassen snel in bloei staan. In het noorden duurt dat nog 1,5 tot 2 weken.

Vorige week zaten er nog weinig graspollen in de lucht. Op Allergieradar.nl gaven hooikoortspatiënten hun klacht een 4,5. Komende week ligt dat cijfer waarschijnlijk een stuk hoger.

Bron: AD
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
19 mei 2014, 14:03 uur | Bericht #423822
Sprankje hoop hooikoortspatiënt

Hooikoorts en andere allergieën kunnen in de toekomst beter worden bestreden dankzij onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

Onderzoekers hebben voor het eerst in bloed de cellen gevonden die zorgen voor allergische reacties. Het zijn afweercellen. Mensen die een allergie hebben, moeten nu een langdurige therapie van drie jaar volgen om hun afweerreactie onder controle te krijgen.

Met de vondst in Rotterdam kan veel sneller via bloedonderzoek worden bekeken of de therapie aanslaat of niet.

Geen pilletje
Onderzoeker Menno van Zelm wijst erop dat het onderzoek niet zal resulteren in een pilletje, waarmee iemands allergische problemen meteen opgelost worden. Wel zullen patiënten veel eerder dan nu baat hebben bij anti-allergietherapie.

"Als uit bloedonderzoek blijkt dat de therapie niet aanslaat, kan je meteen een andere weg bewandelen met meer kans op succes."

Er is volgens de onderzoeker nog jaren onderzoek nodig voordat het bloedonderzoek overal in de praktijk zal worden gebracht. "Maar het is een echte doorbraak omdat de cellen die immunoglobine aanmaken nooit eerder zijn gedetecteerd."

Bron: NOS
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
27 mei 2014, 09:37 uur | Bericht #426589
'Hooikoorts teistert Nederland'

Nederland wordt dit jaar geteisterd door een ongekende golf van hooikoorts. Allergologen komen handen tekort, melden de regionale kranten van De Persdienst.

Het aantal patiënten met hooikoortsklachten is niet alleen ongekend hoog, ook de aard van de klachten is extreem, zegt internist-allergoloog Ad Jansen van het Radboud Medisch Centrum in Nijmegen.

'De omvang en de ernst van deze hooikoortsgolf is ongekend. Er is in ons land toch al een tekort aan internist-allergologen, maar nu doet dat zich wel heel erg gevoelen.' Oorzaak van stroom aan hooikoortsmeldingen is de zachte winter. Het pollenseizoen duurt daardoor nu al 6 maanden.

Bron: AD
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
17 juni 2014, 17:28 uur | Bericht #431596
Gezondheid!

Met een noordenwind zou je denken dat de hooikoortsklachten een stuk minder zijn. Door deze windrichting en vooral de wolkenvelden hebben de meeste mensen wel iets minder last van hooikoorts dan afgelopen week, maar er zweven wel degelijk nog steeds vrij veel pollen in de lucht. De bloei van de grassen is in de piekperiode belandt. De meeste hooikoortspatiënten hebben juist van de grassoorten dikwijls last.


Al is het plaatje wellicht wat klein, dit is de pollenkalender van de grassen. Hier is te zien welke grassen in welke maanden bloeien. Zo kun je uitzoeken voor welke soorten je allergisch bent. De kalender is te raadplegen via pollennieuws.nl

Het weer
De weersomstandigheden hebben veel invloed op de hooikoortsverwachting. Bij droge dagen loopt de hoeveelheid pollen in de lucht op. Belangrijk is vooral de zon. Bij instraling van de zon warmt de aarde op. Warme lucht wil graag opstijgen (warme lucht is immers lichter) en zo stijgen kleine luchtbellen vanaf de grond op. Die luchtbellen nemen allerlei pollen met zich mee, waardoor de turbulentie in de atmosfeer zorgt voor meer pollen in de lucht. Deze kleine microklimaatjes hebben veel invloed op de hooikoortsverwachting. Vandaag scheen bijvoorbeeld de zon een stuk meer in het noordoosten, waardoor daar de klachten geheid grootschaliger en intensiever waren dan in het zuidoosten waar het grotendeels bewolkt was. Geregeld in het hele land een langdurige periode met flinke regen wast de pollen tijdelijk even uit de lucht. Het ziet er echt niet naar uit dat dit de komende week erin zit. Er kan wel her en der een klein buitje uit de wolkenvelden vallen, maar dat is op te kleine schaal om werkelijk invloed te hebben.


De weegbree is één van de kruiden die vrijwel de hele lente en zomer in bloei staat. Foto: Wikipedia

De wind
Als er een zuidoostenwind staat, wordt er lucht vanaf Zuidoost-Duitsland aangevoerd, waarin al pollen van die locatie zitten. De combinatie van de pollen die onderweg opgepikt worden en de pollen in Nederland, kan zorgen voor extreem veel pollen in de lucht bij ons. Op dit moment staat er echter een noordenwind, waarmee schonere zeelucht wordt aangevoerd. Dat merken we vooral in een smalle kuststrook, daar zijn vandaag maar weinig pollen aanwezig. Hoe harder het waait, hoe breder de kuststrook is waar relatief weinig pollen zijn. Het groeizame weer van de afgelopen maanden heeft echter bijgedragen aan uitbundige plantenbloei. Er staat op dit moment zoveel biomassa in bloei, dat er logischerwijze naar verhouding ook heel erg veel pollen aanwezig zijn. Vooral als de zon dan doorbreekt, gaan de pollen rond dwarrelen en kunnen last veroorzaken.


Als de paardebloem in bloei staat, dan worden de pollen met parachuutjes door de wind meegenomen. De paardebloem is echter niet allergeen! Hij bloeit wel tegelijkertijd met andere grassen die allergische klachten kunnen veroorzaken. Foto: Wikipedia.

Grassen
Vanaf ongeveer de derde week van mei is de piekperiode in het zuiden begonnen wat betreft de graspollen. Ook het midden en noorden van het land moesten er de afgelopen weken aan geloven. De zachte winter in vergelijking met de relatief lange winter van vorig jaar heeft geleidt tot een vroegere bloei, de grassen dit jaar zijn een maand eerder in bloei gekomen dan de vorige lente. Het groeizame weer van afgelopen tijd met hoge temperaturen en geregeld een bui, bracht het gras volop in de groeispurt. Deze piekperiode houdt nog enkele weken aan voor het zuiden, waar de pollenconcentraties gemakkelijk hoog oplopen. Aangezien de periode in het noorden iets later begonnen is, duurt het daar nog wel 4 tot 6 weken eer de piekperiode voorbij is.

 
Links: Dit is de ambrosiaplant, de foto is genomen in een natuurgebied in Midden-Limburg in augustus 2013. Bron: www.pollennieuws.nl
Rechts: Een ambrosia in bloei, de locatie is wederom Midden-Limburg. De ambrosia is niet inheems, maar is zich wel aan het verspreiden in Nederland.


Bomen
Welke soorten brengen juist nu de allergische reacties op gang? Veel bomen komen vroeg in het jaar in bloei, zoals de hazelaar en de berk. De bomen die de komende tijd klachten kunnen veroorzaken zijn de tamme kastanje, al geven de pollen van de tamme kastanje hooguit lichte hooikoortsachtige verschijnselen in juni. Een ander verhaal zijn de lindes, die kunnen nogal wat irritatie oproepen. De pollen van deze bomen zijn matig allergeen en de bomen blo
eien in juni en juli. Tot slot is het dan nog niet gedaan met de hooikoorts. Diegene die allergisch zijn voor de ceder, hebben klachten in het najaar. Hooikoorts is dus niet iets wat alleen in de lente voorkomt.


De pollen van de Hollandse linde kan nogal wat irritatie oproepen, deze zijn matig allergeen. Bron: Wikipedia

Kruiden
Veel kruiden bloeien net zoals de grassen vaak de hele zomer. Deze twee groepen samen zijn in de zomer dan ook de boosdoeners van allergische reacties. Veel grassen bloeien het heftigst in de eerste zomermaanden en de meeste kruiden juist in de tweede zomerhelft. In de nazomer zijn de pollen van de ambrosia voor veel mensen een allergieopwekker. De ambrosia produceert grote hoeveelheden pollen die voor zware allergische reacties zorgen. De bloeiperiode begint pas in de tweede helft van de zomer. Het is geen inheemse plant, maar de herkomst ligt in Noord-Amerika. Er zijn campagnes gaande om de ambrosia uit de Nederlandse natuur te houden, door informatie te verspreiden hoe de plant het beste uit de tuin verwijderd kan worden.

Grootte van de pollenkorrels
Interessant is niet alleen de allergische reactie, maar ook de verspreidingsmogelijkheden. De meeste pollen worden verspreid door de wind. Hoe kleiner, hoe gemakkelijker de wind de pollen oppikt en hoe verder ze ook meegedragen worden. De kleinste pollen zijn van de brandnetel, en sowieso zijn de pollen van de grassen klein waardoor ze tot ver van hun originele plek klachten kunnen geven. Daarentegen heeft rogge bijvoorbeeld zo’n grote pollenkorrels dat ze in de buurt blijven liggen. Klachten zijn dan een stuk minder wijdverspreid.

Tips
Voor diegene die kampen met loopneuzen, kortademigheid en jeukende ogen zijn er wel een paar tips. De pollen gaan pas goed dwarrelen als er ook iets van wind staat. Luchtstromen worden in beweging gebracht door opwarming. Zodra het afkoelt, in de avond, neemt ook de wind gas terug en wordt het rustiger. De beste momenten om te genieten van een buitenactiviteit zijn dan ook in de vroege ochtend of late avond. Pollen blijven overal aan hangen waardoor je ook beter niet je was te drogen kan hangen buiten. Haren zijn ook een vangnet voor pollen. Mocht je tot in de nacht nog last hebben van pollen, neem dan een douche. Je haren wassen voordat je gaat slapen maakt al een wereld van verschil.



Verwachting
Voorlopig houdt de hoeveelheid pollen in de atmosfeer nog aan. ‘Serieuzere” regenval blijft nog uit. Met een enkel buitje worden pollen lokaal wel even uit de lucht gewassen, maar de biomassa is op dit moment zo groot dat alleen een flink regengebied voor echte (tijdelijke) verlichting kan zorgen. Ook dat is echter zeer tijdelijk, met de grote biomassa die nu bloeit, is er binnen korte tijd weer een grote hoeveelheid rond aan het dwarrelen. Een dag na plensbuien kan door de zon alweer aardig wat pollen in de lucht gebracht worden. Vooralsnog staat er de komende week geen wisselvallig weerbeeld op het programma. Wel blijft er een noord- tot noordwestenwind staan, waardoor de pollenconcentraties zich in de kuststrookn niet heel hoog kunnen opbouwen. Duidelijk is dan ook dat de komende tijd de kustregio’s de relatief beste plaatsen zijn om te vertoeven mocht je veel hooikoortsklachten hebben.

Bron: MeteoGroup,

weer.nl
Lees ook:

| Gewijzigd: 3 februari 2017, 11:09 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
7 juli 2014, 19:33 uur | Bericht #432438
Hooikoorts beïnvloedt rijvaardigheid

Uit onderzoek van Maastricht UMC+ blijkt voor het eerst dat hooikoorts een negatieve invloed heeft op de rijvaardigheid van patiënten.

Het effect van de symptomen van hooikoorts op de rijvaardigheid kunnen zelfs overeenkomstig zijn met een alcoholpromillage van 0,05 in het bloed, vergelijkbaar met de consumptie van twee tot drie glazen alcohol. Hooikoortsmedicatie herstelde de rijvaardigheid voor een groot gedeelte weer. "Met name mensen van wie de rijvaardigheid door andere factoren al beïnvloed kan zijn, bijvoorbeeld door gebruik van medicijnen of andere ziektes, moeten daarom extra alert zijn," zegt de Maastrichtse KNO-arts prof. dr. Bernd Kremer.

Maar liefst één op de vijf Nederlanders en Belgen hebben last van hooikoorts. De allergische aandoening voor onder andere pollen of huisstofmijt veroorzaakt vaak vervelende bijwerkingen. Jeuk, tranende ogen, een verstopte neus en niesbuien zorgen er voor dat hooikoorts ook in het dagelijks leven voor veel hinder kan zorgen. De Maastrichtse onderzoekers leveren nu voor het eerst bewijs dat de ziekte ook de rijvaardigheid op een negatieve manier beïnvloedt.

Vergelijkbaar met alcohol
Voor de studie ondergingen twintig hooikoortspatiënten onder verschillende omstandigheden een rijvaardigheidstest buiten het pollenseizoen. De vrijwilligers kregen allereerst een placebo neusspray toegediend en vervolgens werden met een andere spray allergische symptomen opgewekt. Tevens werd de rijvaardigheid onderzocht na behandeling met anti-allergische medicatie. Via speciale meetapparatuur kon met een lesauto, inclusief instructeur, de afwijking van de ideale lijn worden gemeten. Wanneer hooikoortssymptomen werden opgewekt bleken mensen een aanzienlijk grotere afwijking op de weg te vertonen dan wanneer de placebo werd toegediend. De kans op ongevallen stijgt daarmee en de afwijking was onder bepaalde omstandigheden zelfs vergelijkbaar met een alcoholpromillage van 0,05, de wettelijk toegestane norm in veel landen.

Advies
Door het toedienen van hooikoortsmedicatie kon de rijvaardigheid van patiënten voor een groot gedeelte worden hersteld. Projectleider Kremer, die samen met dr. Eric Vuurman en andere onderzoekers van de faculteit Psychologie van de Universiteit Maastricht het onderzoek heeft uitgevoerd, ziet daarom een belangrijke taak voor artsen weggelegd: "Wat we met dit onderzoek namelijk willen aangeven is dat artsen er extra alert op moeten zijn dat ze niet alleen patiënten goed informeren over de risico's van hooikoorts, maar daarnaast ook het advies moeten geven om hun aandoening te behandelen. Vooral als er ook sprake is van andere invloeden die de rijvaardigheid kunnen doen afnemen."

Bron: BoN
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.849 topics, welke bij elkaar 448.358 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.576 leden.
Het nieuwste lid is Jeffrey bunk .

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 96 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 96, lezen 3 mensen het topic "Neerslagintensiteit nader bekeken".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden