Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Groningen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Dec 2020 13:01:50

De temperatuur bij De Bilt is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

5 Dec 2020 09:15:34

De temperatuur bij Diepenbeek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

5 Dec 2020 09:15:33

De temperatuur bij Berkhout is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

5 Dec 2020 09:15:33

De temperatuur bij Lelystad is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

5 Dec 2020 09:15:33

De temperatuur bij Deelen is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

5 Dec 2020 09:15:33

De kaart Den Helder - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Dec 2020 07:59:52

De kaart Den Helder - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Dec 2020 06:59:56

De kaart Vlissingen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Dec 2020 04:02:15

De kaart Twente - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Dec 2020 04:02:14

De kaart Twente - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Dec 2020 04:02:13

De kaart Vlissingen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Dec 2020 03:00:21

De kaart Twente - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Dec 2020 03:00:20

De kaart Schiphol - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Dec 2020 03:00:18

De kaart Vlissingen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Dec 2020 02:00:21
Actueel
1 / 4

Voorspel de herfst!

Hoeveel vorst? Hoeveel onweer?

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Herfst discussietopic

Kans op warme dag en storm?

Fotowedstrijd herfst

Stuur jouw foto in en win!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
1 januari 2014, 16:16 uur | Bericht #414982
Een nieuw jaar, nieuwe kansen!

Het ziet er echter naar uit dat er voor Nederland wat de temperatuur betreft niet veel nieuws in het vat zit voor de komende twee weken. Een zuidweststroming bepaalt al een hele tijd het weerbeeld en de zuidelijke winden zorgen ervoor dat milde lucht onze kant op gevoerd wordt. Normaalgesproken ligt op 1 januari de gemiddelde minimumtemperatuur rond het vriespunt, de komende vijf dagen schommelt deze echter ruim boven nul met 5 tot 8 graden. De schaatsen kunnen dus nog in de kast blijven liggen, maar verandert er verder ook nog iets in het weerbeeld?


Wisselvallig weer betekent niet alleen maar regen! Juist de mooie momenten zoals vandaag met veel zon geven de afwisseling. Deze foto van Joop van der Kaa geeft de fraaie dagdelen goed weer.

Wisselvalligheid is een woord dat we vaak terug horen in het weerbericht voor Nederland. Dit komt door de breedtegraad waarop ons land ligt en de positie ten opzichte van de straalstroom. De straalstroom is een rivier van lucht hoog in de atmosfeer en deze stroom bepaalt grotendeels de ligging van lagedrukgebieden. De ligging van de straalstroom de vorige winter was erg variabel, en daardoor waaide de wind van tijd tot tijd uit de noordelijke hoek om zo kou deze kant op te blazen. Op dit moment heeft de straalstroom al wekenlang een heel steady plekje in de atmosfeer. Het is alweer even geleden dat we in Nederland zo’n lange periode een zuidweststroming hadden en deze stroming brengt de storingen van de lagedrukgebieden met zich mee.

Nederland
Dat zien we ook vandaag terug. Een warmtefront ligt al klaar ten westen van ons land. De dag begon dan ook mooi met flinke zonnige perioden. Geleidelijk neemt echter de bewolking toe en in de middag is het zwaar bewolkt. Er staat een zuidelijke wind die geleidelijk een beetje aantrekt en vlagerig wordt, en de maximumtemperatuur ligt op 7 à 8 graden. De regenstoring trekt aan het einde van de middag over het westen om zich vervolgens uit te breiden over de rest van het land. Het is maar lichte regen, maar wel langdurig en ook de nacht verloopt nat.

Morgenochtend passeren enkele buien, maar gedurende de dag gaan de droge perioden overheersen en is de zon ook nog af en toe te zien. Een wisselvallig weerbeeld brengt vaak milde lucht met zich mee als ook morgen, het wordt veelal 10 of 11 graden. Ook vrijdag blijft het niet droog, er valt dan geregeld een bui. De storingen volgen elkaar snel op en een klein verschil in timing kan ervoor zorgen dat het weerbeeld totaal verandert. Vooralsnog ziet het er bijvoorbeeld naar uit dat het weekend best mooi verloopt. Zaterdag is door de hoge bewolking een waterig zonnetje te zien, zondag valt een enkele bui maar blijft het op veel plaatsen ook droog en breekt de zon geregeld door de wolken heen. Verandert er echter iets in de windsnelheid op grotere hoogte in de atmosfeer, dan kan dat betekenen dat de regen die vooralsnog voor de nachten “gepland” staat, overdag kan vallen. En zo kan met een relatief kleine verandering de verwachting in het water vallen.


Dit is de drukkaart van donderdag. De langgerekte regenstoring van Noorwegen tot de Middellandse Zee is te zien. Hier valt ook al 5 tot 10 centimeter sneeuw op in de Alpen. Ook is te zien dat er tot Lapland de wind uit het zuiden komt, met de bijbehorende mildheid.

West-Europa
Die wisselvalligheid zien we niet alleen terug in Nederland, maar in heel West-Europa. De storingen zijn langgerekt en vanaf het zuiden van Noorwegen veroorzaken ze regenval tot Spanje en Portugal. In sommige regio’s leidt dit tot plensbuien zoals in Bretagne en in het noordwesten van Spanje. Daar valt vandaag 30 tot 40 millimeter regen. Lagedrukgebieden brengen vaak ook een windveld met zich mee. Morgenmiddag staat er dan ook 7 tot 8 Beaufort aan de zuidkust van Engeland. Die stormachtige wind schuift langzaam naar de Engelse oostkust waardoor wij ook wat van die onstuimigheid meekrijgen. Vervolgens trekt het windveld verder naar het zuidwesten van Noorwegen.

Oost-Europa
Het oosten van Europa kent een ander weertype, hogedruk heeft daar enige invloed en het is dan ook rustig en op de meeste plaatsen lange tijd droog. In de Oekraïne, Wit-Rusland en de Baltische Staten hangt een flink wolkendek, met temperaturen net boven het vriespunt overdag en net onder het vriespunt ’s nachts. In een strook van Polen tot Griekenland schijnt regelmatig de zon. Het risico met hogedrukweer is dat er ook vrij gemakkelijk mist kan ontstaat in dit jaargetijde en dat zien we in die regio’s ook terug.


De temperaturen in Noord-Zweden zijn weergegeven in deze grafiek. Hier is te zien dat het in de tweede week van december even flink koud werd, maar verder zien we ook dat het eigenlijk al weken lang mild is voor de tijd van het jaar.

Zacht
Het is dus niet overal wisselvallig, maar wel is het in bijna geheel Europa zacht voor de tijd van het jaar. De laagste temperaturen kun je terugvinden in Noord-Scandinavië, maar ook daar valt het erg mee met maximumwaarden van +3 tot -4 graden. Dat was wel anders begin december, toen het daar plaatselijk niet boven -10 graden uitkwam overdag (zie het grafiekje hierboven). Deze mildheid hebben ze ook daar te danken aan de zuidelijke wind en het is vrij uniek dat het tot in Lapland uit die hoek waait.


Deze kaart geeft de verwachte hoeveelheid sneeuw weer voor de komende vijf dagen, berekend vanaf vandaag. In een groot deel van de Alpen wordt een 0,5 tot 1 meter verwacht.

Waar dan wel sneeuw?
Dan rest natuurlijk nog de vraag waar het wel winters aanvoelt in Europa. De regenstoring die de plensbuien veroorzaakt in het noordwesten van Spanje schuift verder richting de Alpen (zie het kaartje hierboven).  De fut is er dan een klein beetje uitgegaan. Er valt donderdag nog wel een sneeuwdek van enkele centimeters, tot nog 10 centimeter in de Franse en Italiaanse Alpen, maar het accent van de sneeuwdump ligt toch vooral op de periode tussen vrijdagavond en zaterdagavond vanwege een nieuwe actieve neerslagzone. Wat later op de vrijdag betreft het vooral de Franse Alpen, waar op plekken boven de 1300 meter hoogte de neerslag valt als sneeuw. Zaterdag sneeuwt het langdurig en heftig. Aan de zuid- en westzijde van de Alpen kunnen ze er dan ook plaatselijk een halve meter sneeuw bij optellen. Het ziet er echter wel naar uit dat zondag en maandag de sneeuwgrens flink omhooggaat, tot misschien wel 3000 meter… Waarschijnlijk blijft de sneeuw dus niet overal liggen. Bent u benieuwd wat er de komende tijd gaat gebeuren wat betreft de sneeuw in de gebergtes? Hou dan onze wintersport verwachting in de gaten. Drie keer per week, maandag donderdag en vrijdag wordt een nieuw bericht ingesproken op de weerlijn, 0900-9725, onder optie 3.

Bron: Meteo Consult
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.172 topics, welke bij elkaar 444.036 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.230 leden.
Het nieuwste lid is Klimagenda.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 2436 mensen aan het browsen op het forum. 3 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 2436, lezen 10 mensen het topic "Winter 2010/2011 discussietopic deel 18".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Voorspel de herfst!

Hoeveel vorst? Hoeveel onweer?

Fotowedstrijd herfst

Stuur jouw foto in en win!

Herfst discussietopic

Kans op warme dag en storm?

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

© 2003 - 2020 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden