Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lyon, KS; Wabaunsee, KS.

25 Apr 2024 21:13:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, KS; Osage, KS.

25 Apr 2024 21:08:42

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Converse, WY; Niobrara, WY.

25 Apr 2024 20:36:41

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lyon, KS; Wabaunsee, KS.

25 Apr 2024 20:07:22

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lyon, KS; Morris, KS; Wabaunsee, KS.

25 Apr 2024 19:59:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Geary, KS; Riley, KS; Wabaunsee, KS.

25 Apr 2024 18:59:35

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Geary, KS; Riley, KS.

25 Apr 2024 18:33:05

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Mitchell, KS; Osborne, KS.

25 Apr 2024 16:54:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Pulaski, AR; Saline, AR.

25 Apr 2024 15:44:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cloud, KS; Republic, KS.

25 Apr 2024 15:29:41

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Perry, AR; Pulaski, AR; Saline, AR.

25 Apr 2024 15:29:40

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jewell, KS; Mitchell, KS.

25 Apr 2024 15:10:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Conway, AR; Perry, AR; Pope, AR.

25 Apr 2024 15:10:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cloud, KS.

25 Apr 2024 14:46:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Conway, AR; Perry, AR; Pope, AR; Yell, AR.

25 Apr 2024 14:46:01
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
6 januari 2014, 13:19 uur | Bericht #415473
De bolbliksem van Wageningen

Wageningen, afgelopen vrijdagavond. Na een dag met veel zon, maar later ook steeds meer bewolking is op de radarbeelden in de weerkamer van Meteo Consult een buienlijn te zien, die vanuit het zuidwesten het land binnenkomt. De lijn op de plaatjes ziet er agressief uit, de waarnemingen bevestigen dit beeld. Vanuit het zuidwesten worden onweer, hagel en zeer zware windstoten gemeld met snelheden soms tot ver boven 100 kilometer per uur.


Gedurende de buien ging het even flink tekeer. Foto: Ab Donker.

We krabben ons achter de oren. Wat een geweld weer en dat zo middenin de winter. Onwillekeurig gaan mijn gedachten terug naar afgelopen 5 december, de dag dat de Sinterklaasstorm over ons land raasde. Ik was vrij en naar Wijk aan Zee gegaan om de passage van het koufront mee te maken, dat er op voorhand ook al erg agressief uitzag. Dat bleek ook zo te zijn. Toen de buienlijn die dag rond vier uur ’s middags passeerde, gingen alle remmen los. Zeer snel kwam er onweer opzetten, de wind tipte aan windkracht 10 en de windstoten bereikten ruim 110 kilometer per uur. Daarbij hagelde het even enorm en sloeg voor m’n ogen de bliksem op een windturbine, een vonkenregen achterlatend die nog enige tijd in de lucht te volgen was. Dat maakte behoorlijk indruk.

 
Li: Om kwart voor vijf, afgelopen vrijdag, trok een actieve buienlijn het zuidwesten van het land binnen. Op veel plaatsen werden onweer, hagel en zeer zware windstoten gemeld.
Re: Een uur later, om kwart voor zes, kwam de buienlijn bij Wageningen aan. Ook hier kwam het tot onweer met veel gebliksem, hagel en veel wind. Tijdens de bui was vanuit de weerkamer van Meteo Consult mogelijk een bolbliksem te zien


Bolbliksem!
Terug naar vrijdag. Op het moment dat de buienlijn in het westen ook vanuit de weerkamer zichtbaar wordt, is het buiten al donker. Bliksems zijn niet van de lucht en we verbazen ons over de snelheid waarmee het geheel nadert. Bijna meteen slaan hagel en wind op de ramen.  De verticale blikseminslagen geven de lucht een spookachtig aanzien. Wat een onweer en dat op 3 januari! Plotseling zien we een felle, onvertakte ontlading die een paar honderd meter bij het gebouw van Meteo Consult vandaan in een hoogspanningsmast (die in het open land staat) lijkt te slaan. Eerst is er de schrik, daarna de opwinding. Want terwijl de bliksem alweer weg is, zien we een fel flikkerende, helwitte bol die in de buurt van de hoogspanningsmast wat rond beweegt. Hij is enkele seconden zichtbaar en lijkt gevangen te zitten tussen de metalen poten van de mast. ‘Een bolbliksem!’ klinkt het uit diverse kelen. We staan erbij en kijken ernaar. En dan is ie ook alweer weg.


Een foto van het internet van een mogelijke bolbliksem. De maker van de foto is onbekend.

Collega Tom van der Spek zag in Italië ooit eerder al een bolbliksem. Het was in de zomer van 1970. Vanuit de trein, die toen net voordat hij het station in Trento binnenreed langs een beboste berghelling kwam met daarboven een onweersbui, zag hij het gebeuren. De toppen van de bergen waren overigens in de buienwolk verdwenen. Opeens was een onvertakte bliksem zichtbaar die vlak boven de bomen in een felverlichte bol eindigde. Toen de bliksem alweer verdwenen was, bewoog die bol zich nog enige tijd over de boomtoppen, totdat hij achter een plooi in de helling verdween. Terwijl de bol over de boomtoppen bewoog, bleef een duidelijk zichtbaar rookspoor achter.

Bolbliksems spreken tot de verbeelding
Bolbliksems zijn bijzondere fenomenen die al sinds mensenheugenis tot de verbeelding van velen spreken. Eerst waren er veel meteorologen die er niet in geloofden, maar de verhalen bleven en tegenwoordig zijn er de foto’s en de filmpjes, waarop je ze kunt zien. Zoek YouTube er maar eens op na, op de term ‘ball lightning’ en je krijgt van alles te zien.

De mooiste verhalen zijn wel die van mensen die de bolbliksem via een gesloten raam de kamer in zagen komen. Vaak eindigde zo’n bolbliksem vervolgens tegen een muur waar hij uit elkaar spatte, soms met een luide knal. Meestal richt een bolbliksem geen schade aan, maar er zijn meldingen van branden die door bolbliksems zijn veroorzaakt en van bolbliksems die in een met water gevulde regenton eindigden en daar al het water in de ton in een klap lieten koken.



De meest gangbare opvatting is nu dat een bolbliksem uit plasma bestaat, een gas waarvan de deeltjes in meer of mindere mate geïoniseerd zijn. Op die manier is ook te verklaren waarom zo’n bol dwars door een gesloten raam kan gaan. De volgende vraag is natuurlijk hoe zoiets ontstaat? Bijna alle bolbliksems komen in de buurt van bliksemontladingen voor. Opvallend is daarbij (dat zie je ook op sommige filmpjes) de bolbliksem niet altijd na een blikseminslag ontstaat, maar soms ook al korte tijd ervoor. Blijkbaar is de ladingsopbouw in de atmosfeer, voorafgaande aan de bliksemontading, in die gevallen al voldoende om de bolbliksem op de rails te zetten.

Wat gebeurt er precies?
Maar wat gebeurt er dan precies? Er zijn meerdere theorieën. We pikken er twee uit. Beide gaan uit van blikseminslag als de hoofdveroorzaker.  De eerste theorie stelt dat als de hoeveelheid koolstof in de grond bij het inslagpunt twee keer zo groot is als de hoeveelheid siliciumoxide, dat dan bij een temperatuur boven 3000 graden silicium of verbindingen daarvan kunnen ontstaan. Hele kleine deeltjes hiervan vormen kleine dradennetwerken in de vorm van pluizige bollen. De energie die de bol doet gloeien, is daarbij afkomstig van oxidatie. Bijna alle aspecten van bolbliksems kunnen hieruit verklaard worden. Ook het als een nachtkaars uitgaan of uit elkaar spatten.

Een andere verklaring is het aansteken van sporen van aardgas of moerasgas door een zware bliksemontlading. Zulke ‘arme’ gasmengsels (slechts enkele procenten brandbaar gas in een mengsel met omgevingslucht) kunnen niet tot ontbranding komen, tenzij ze worden aangestoken door een zware boogontlading van tientallen tot meer dan honderd kiloampère, een bliksemontlading dus. De theorie is dan dat in weilanden moerasgas is ontstaan of dat in straten rioolgas is ontsnapt dat bij een zware bliksemontlading ontsteekt. Wat daarna gebeurt, lijkt ook sterk op een bolbliksem.

En Wageningen?
In het geval van Wageningen zouden beide theorieën kunnen hebben gewerkt. Afgelopen weekend zijn we nog even bij de hoogspanningsmast geweest waarvan wij denken dat de bolbliksem erbij hing (op grote afstand uiteraard). Er was niets bijzonders meer te zien. Het blijkt om een vierpoots hoogspanningsmast te gaan die vanuit de weerkamer tussen twee gebouwen door te zien is en op de plek staat waar de leiding een hoek maakt. Mogelijk zat de bol tussen de 4 poten gevangen.


De hoogspanningsmast waarbij het allemaal gebeurd moet zijn, even buiten Wageningen. Foto: Casper Hootsen.

Het grappige is dat Luuk de Vries uit Wageningen op het moment van inslag en mogelijke bolbliksem een filmpje aan het maken was, waarop beide (indirect) te zien zijn. Het filmpje hebben we bij dit verhaal geplaatst. Absolute zekerheid dat het hier om een bolbliksem gaat, hebben we niet. Het gebeurde vlakbij hoogspanningsleidingen en mogelijk treden daarbij in de buurt ook andere effecten op. Misschien is er wel een kenner van hoogspanningsleidingen die hierover uitsluitsel kan geven?

Bron: Meteo Consult
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
6 januari 2014, 19:11 uur | Bericht #415514
Delhaize drie weken gesloten voor volledige vervanging dak na storm



Het Delhaize-filiaal van Mechelen blijft de komende drie weken gesloten. Vrijdagavond werd door een felle storm een deel van het dak ernstig beschadigd. Na vaststellingen door een expert werd maandag beslist de volledige dakbedekking te vernieuwen. Tijdens de sluiting biedt Delhaize klanten een gratis pendeldienst aan naar het nabijgelegen filiaal in Sint-Katelijne-Waver.

Het onweer van vrijdagavond zorgde voor heel wat schade in Mechelen. Naast het stedelijk kerkhof en het stadion van KV Mechelen was ook het plaatselijke Delhaize-filiaal ernstig getroffen. Drievierde van de dakbedekking kwam los en zorgde voor grote gaten in het plafond, met waterinsijpeling tot gevolg. Als bij wonder raakte niemand gewond.

Delhaize laat maandag in een persbericht weten dat beslist werd het volledige dak van de winkel te vernieuwen, werken die zo’n drie weken in beslag zullen nemen. De uiteindelijke datum van heropening zal afhangen van de voortgang van de werken en de weersomstandigheden.

Tijdens de tijdelijke sluiting biedt Delhaize klanten een gratis pendeldienst aan naar het filiaal in Sint-Katelijne-Waver. Om in de beste omstandigheden te kunnen wachten, zal er een verwarmde tent op de parking van de Delhaize in Mechelen worden gezet. Daarnaast verwijst de supermarkt haar klanten ook door naar de thuisleverdienst www.caddyhome.be of de besteldienst www.delhaize.be.

Bron: De Standaard | Gewijzigd: 26 januari 2017, 14:52 uur, door Justin
Every cloud has a silver lining
Waarom deze advertentie?
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
8 januari 2014, 12:25 uur | Bericht #415723
KV Mechelen: "Schade aan stadion groter dan gedacht"

Eersteklasser KV Mechelen likt nog steeds zijn wonden na de storm die het Argosstadion Achter de Kazerne vrijdagavond trof. Gisteren vond een grondige controle door gespecialiseerde ingenieurs plaats waaruit bleek dat zowat 70 procent van het dak beschadigd is. "Dat is zelfs nog meer dan we aanvankelijk hadden ingeschat", klinkt het vandaag.


© belga.

De verschillende herstellingsmogelijkheden worden nu verder bekeken en vrijdag volgt er nieuw overleg met de voetbalcel van Binnenlandse Zaken en met de brandweer.

De komende dagen moet blijken of het volledige dak best vernieuwd wordt, dan wel of plaatselijke herstellingen en nieuwe golfplaten kunnen volstaan. Volgens de club moet een en ander ook worden afgewogen aan de bestaande plannen voor twee nieuwe tribunes. Of de eerstvolgende wedstrijd in het stadion, op zondag 19 januari tegen RSC Anderlecht, kan doorgaan is nog steeds niet duidelijk. "Momenteel werken we hard om alles in orde te maken, maar vanzelfsprekend wordt dat niet", zegt stadiondirecteur Marc Faes.

Het voorbije weekend kwamen heel wat supporters van KVM opdagen om de vele brokstukken mee te helpen opruimen. Zij kunnen op dit moment echter niet meteen nog een bijdrage leveren. "Nu moeten eerst de specialisten zich verder over de kwestie buigen en moeten de verschillende opties worden afgewogen", zegt Dirk Van de Sande, persverantwoordelijke van KV Mechelen.

Bron: HLN
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
8 januari 2014, 16:25 uur | Bericht #415750
Schade Gelderland vrijdag waarschijnlijk door windhoos

De buien van vrijdag 3 januari, die behalve hagel, zware windstoten, in Wageningen mogelijk een bolbliksem, en in Huissen en naar nu blijkt ook in de omgeving van Duiven grote schade aanrichtten, houden de meteorologen bij Meteo Consult nog steeds bezig. Eerder schreven we op deze site al over de mogelijke bolbliksem, vandaag komen we terug op de grote schade die in Huissen en in Duiven werd aangericht. Was het een valwind of toch een windhoos?

Bij Huissen werd een kassencomplex volledig met de grond gelijk gemaakt. De beelden, zoals die onder meer via Omroep Gelderland werden verspreid, zagen er bijzonder indrukwekkend uit. Afgelopen vrijdag al hebben we er op deze site, in een eerste verhaal over de buien van de avond ervoor, even aan gerefereerd. Op basis van de informatie die op dat moment bekend was, dachten we in eerste instantie aan een valwind, als veroorzaker van de schade.


Het kassencomplex in Huissen dat tijdens het onweer met de grond gelijkgemaakt werd.

Verslag fruitkweker Lucassen
Inmiddels heeft ook fruitkweker Robert Lucassen uit Duiven zich bij ons gemeld. Zijn fruitboomgaard bevindt zich op de topografische kaart in de ‘taartpunt’ tussen Duiven en Groessen, een gebied dat een paar kilometer verder naar het oostnoordoosten ligt, vergeleken met de plaats waar de kassen in Huissen tegen de grond zijn gegaan.

Het verhaal van Lucassen: ‘Zoals reeds is gemeld is er een spoor van vernieling door de boomgaard getrokken, waarschijnlijk , ontstaan op vrijdagavond rond 18.00 uur. De schade hebben we pas de volgende ochtend ontdekt tijdens werkzaamheden in de boomgaard.

Het ‘fenomeen’ is dwars door onze boomgaard getrokken over de volledige lengte van ongeveer 300 meter en met een breedte van ongeveer 10 tot 20 meter, met wat verschil in intensiteit, zo het lijkt.

Ook is een duidelijk bladerenspoor waar te nemen van reeds afgevallen blad. Het spoor volgt mijns inziens de windrichting van dat moment. De appelbomen zijn overigens op dit moment kaal en als zelfs bomen zonder blad zomaar omwaaien… De bomen zijn allemaal in één richting gevallen waarbij ook diverse boompalen van 10 tot 15 cm dikte zijn afgeknapt.

Ook bij buren die in hetzelfde ‘spoor’ lagen zijn er diverse bomen omgewaaid. Ons fruitbedrijf ligt op de topografische kaart in de ‘taartpunt’ tussen Groessen en Duiven in. Dit gebied ligt in grote lijnen in het verlengde van Angeren/Huissen (waar ook de getroffen kassen stonden – RvdB). Het hevige onweerscomplex is ons mijns inziens vanuit het westen (wzw) gepasseerd. Naar schatting zijn er 600 tot 800 fruitbomen omvergewaaid, een deel daarvan is volledig ontworteld en kan niet meer gered worden. Helaas’.


Een deel van het schadespoor in de fruitboomgaard bij Duiven. Foto: Robert Lucassen.

Bijzondere bui
Tot zover het verhaal van fruitkweker Robert Lucassen uit Duiven. We hebben de radarbeelden van de bewuste vrijdagavond nog eens geanalyseerd en zijn dat de conclusie dat het zeer waarschijnlijk is dat de schade aan de kassen en de schade in de fruitboomgaard door dezelfde bui is veroorzaakt. Op de plaatjes naast dit verhaal is te zien dat de bui erg snel trok, naar schatting met een snelheid van rond 75 kilometer per uur. Verder is op het moment dat de buienlijn Huissen nadert een boogecho te zien, een structuur die laat zien dat er met de bewuste bui iets bijzonders aan de hand is. Dit zijn buien die valwinden en in uitzonderlijke gevallen ook windhozen kunnen produceren.


Bomen in de boomgaard liggen allemaal dezelfde kant op. Dat zou op een valwind wijzen, alleen is het spoor daar te smal voor. Het kan bijna niet anders dan om een windhoos zijn gegaan. Foto: Robert Lucassen.

Toch een windhoos?
Dat er in Huissen en in Duiven wat is gebeurd, mag duidelijk zijn. De schaderapporten spreken wat dit betreft voor zich. De vraag is nu wat? Zoals we zaterdag al stelden, is in het geval van de kassen bij Huissen niet meteen te zeggen of het een valwind of een windhoos was. Het verhaal uit Duiven geeft meer informatie. Hier gaat het om een schadespoor met een lengte van 300 meter en een breedte van 10 tot maximaal 20 meter. In die baan zijn vrijwel alle bomen omgewaaid, ook al stonden ze niet in blad. Het moet daar enorm tekeer zijn gegaan.

Lastig in het verhaal is dat de bomen vrijwel allemaal dezelfde kant op liggen, wat op een valwind wijst. Als je sommige van de foto’s bekijkt, liggen ze ook wat over elkaar heen. Een valwind met een breedte van 10 tot 20 meter lijkt ons echter vrijwel onmogelijk. Dus is het hier waarschijnlijk toch om een hoos gegaan.

Het kan zijn dat de hoos op zich niet heel actief was, maar dat de schade is aangericht aan de rechterkant ervan, namelijk op de plek waar windrichting in de hoos (linksom) en de bewegingssnelheid van het hoosachtige verschijnsel in elkaars verlengde lagen, met daarbij in het achterhoofd dat het fenomeen natuurlijk erg snel bewoog. Die naar schatting 75 kilometer per uur aan wind had je al bijna gratis. Aan de linkerzijde, waar de wind van de hoos en de trekbeweging tegen koppelden, bleef per saldo veel minder wind over en is geen schade aangericht. Zo kwamen de bomen toch min of meer in dezelfde richting te liggen, ook al was het een hoos.

 
Li: Het radarbeeld van afgelopen vrijdagavond, vijf voor zes. Huissen bevindt zich op de plaats van het vlaggetje. In de bui die richting Huissen gaat, is een boogecho te zien. Daarbij kunnen valwinden en windhozen optreden.
Re: Om zes uur is de bui Huissen voorbij.

 
Li: Hierbij opnieuw het radarbeeld van zes uur, maar dan met Duiven bij het vlaggetje.
Re: Vijf minuten later is de bui ook Duiven voorbij.


Opnieuw supercells
Dat er hozen konden voorkomen bij de buien van vrijdag, was wel duidelijk. De windopbouw in de atmosfeer was dusdanig dat de wind met de hoogte heel sterk toenam, en ook van richting veranderde. Op de radarbeelden was, toen de buienlijn het zuidwesten van het land binnentrok, aan de voorzijde ervan meteen ook al te zien dat sommige  van de losse buien daar een kromme koers volgden. Dat wijst er op dat er supercells waren ontstaan, voor kenners ‘low-topped supercells. In die zin leek de situatie wel op die van zondag 3 november 2013, toen in Nederland 4 tornado’s voorkwamen, waarvan 3 in Gelderland. Met de mogelijke hoos van afgelopen vrijdag erbij mogen we zo langzamerhand toch van een bijzondere periode gaan spreken. Al lange tijd zit er veel energie in de atmosfeer, en elke keer weer komt die er ook uit, met alle gevolgen van dien.


Sommige boompalen zijn mee om gegaan. Het moet ter plekke toch behoorlijk tekeer zijn gegaan. Foto: Robert Lucassen.

Komt er toch winter?
Het actuele weer begint zo langzamerhand ook interessant te worden. Eerst is het nog zacht met morgen af en toe regen, maar vanaf het weekend gaan de temperaturen langzaam omlaag. Tegelijkertijd voltrekken zich veranderingen op de weerkaart. Voor het eerst deze winter wordt een poging gedaan om een Scandinavisch hogedrukgebied op de rails te zetten. Dat moet vanaf zaterdag gebeuren. Komt dit hogedrukgebied er inderdaad, dan draait de wind op steeds meer plaatsen in Europa naar oost- tot noordoost en kan koude lucht naar het zuiden stromen. Nederland zou dan aanstaande maandag zomaar op de rand van winterweer kunnen komen. En dan ligt een grote weersomslag natuurlijk binnen handbereik. Er is nog onzekerheid, maar de kansen groeien.

Bron: Meteo Consult
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
29 januari 2014, 17:27 uur | Bericht #418520
Ruim 2 miljoen stormschade opgetekend in Mechelen

De teller voor de schade van de nieuwjaarsstorm in Mechelen staat al op meer dan twee miljoen euro. De stad heeft haar dossier voor het Rampenfonds ondertussen ingediend.


Archieffoto Patrick Hattori

De federale overheid beschikt over alle informatie vanuit Mechelen die nodig is om te onderzoeken of de storm van 3 januari in aanmerking komt voor een tussenkomst door het Rampenfonds. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet donderdag in het parlement geantwoord op een vraag van burgemeester Bart Somers (Open Vld).

De zware storm begin dit jaar ging gepaard met windsnelheden tot 107 kilometer per uur. Bij de Mechelse brandweer liepen ruim 200 meldingen binnen. De grootste schade werd opgetekend in het stadion van KV Mechelen, op de stedelijke begraafplaats en in supermarkt Delhaize. In opdracht van de burgemeester heeft de noodplanambtenaar een lijvig dossier opgemaakt.

Momenteel is de schade becijfer op 2.097.872,81 euro. "Dat bedrag kan en zal nog oplopen omdat nog niet alle particulieren reeds een raming van de opgelopen schade konden overmaken", stelt Bart Somers. Hij liet ook zijn 309 Vlaamse collega's aanschrijven. Van negentig gemeenten is er al een antwoord binnen. In ongeveer de helft werd geen schade opgetekend. In tien procent van de gemeenten is er sprake van aanzienlijke schade.

"Wij hebben ons huiswerk grondig gemaakt. Wij rekenen nu op dezelfde ernst vanuit de federale overheid", zegt burgemeester Bart Somers. Volgens de metingen van het KMI bedroeg de maximale windsnelheid op 3 januai 97,20 kilometer per uur. "Deze windsnelheden voldoen niet om dit fenomeen als ramp te herkennen, maar toch is het mogelijk dat er zicht tussen deze meetpunten plaatselijk windhozen of valwinden hebben voorgedaan. Er is afgesproken dat het KMI hier een gedetailleerd onderzoek naar zal voeren", aldus de burgemeester.

Bron: GVA
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Terug naar boven
1 2 3
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.363 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 412 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 412, lezen 9 mensen het topic "Berichtgeving aardbevingen Noord Nederland ".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden