Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hodgeman, KS; Ness, KS; Pawnee, KS; Rush, KS.

16 Apr 2024 05:38:40

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Mellette, SD.

16 Apr 2024 04:44:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Mellette, SD; Todd, SD.

16 Apr 2024 04:08:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Oldham, KY; Shelby, KY.

16 Apr 2024 03:22:36

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Henry, KY; Oldham, KY; Shelby, KY.

16 Apr 2024 03:17:05

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jackson, SD; Mellette, SD.

16 Apr 2024 03:17:05

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor McDowell, WV; Wyoming, WV.

16 Apr 2024 03:17:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Isle of Wight, VA; Southampton, VA; Surry, VA; Sussex, VA.

16 Apr 2024 02:54:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Grant, KY.

16 Apr 2024 02:54:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jackson, SD; Mellette, SD; Todd, SD.

16 Apr 2024 02:54:52

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cherry, NE.

16 Apr 2024 02:42:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Raleigh, WV; Wyoming, WV.

16 Apr 2024 02:42:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Wyoming, WV.

16 Apr 2024 02:42:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Grant, KY; Owen, KY.

16 Apr 2024 02:42:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Greer, OK; Jackson, OK; Kiowa, OK.

16 Apr 2024 02:42:19
Actueel
1 / 4

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2
richard
Lid
Woonplaats: Hoorn (NH)
Berichten: 606
Lid sinds: 28 jul. 2006
16 mei 2015, 12:54 uur | Bericht #455160
Super El Nino

Maar nu komt er dus echt een serieuze El Nino aan. Bij een index van 0,5 of hoger kan men spreken van een lichte El Nino. De index heeft betrekking op de afwijking van de zeewatertemperatuur op de Stille Oceaan. Inmiddels is de afwijking al gestegen tot ruim 1. Het zeewater in het gebied rondom de Evenaar op de Pacific is meer dan 1 graden warmer dan normaal. Daar blijft het niet bij. Sterker nog, er werden al vergelijkingen gemaakt tussen de ‘super El Nino’ van 1997/1998. De index stijgt dan naar meer dan 2 en zou zelfs kunnen doorstijgen naar 3 tot 4. Dat zijn echt extreem grote afwijkingen. De piek van de super El Nino valt waarschijnlijk in de komende winter.

Warmer weer in zicht?

Voor Europa en meer in het bijzonder voor Nederland zijn de gevolgen van een El Nino zwakker en veel minder duidelijk. Variaties in de voor ons bekendere Noord-Atlantische Oscilatie (NAO) zijn voor ons belangrijker. In de negatieve fase van NAO zien we in ons land tijdens de winter niet zelden koud weer, een positieve NAO-index gaat samen met en verhoogde activiteit van de west-circulatie en daarmee met zachter dan gebruikelijk winterweer. Afwijkingen van de NAO in de zomer zijn per definitie zwakker. Simpelweg omdat luchtdruksystemen zwakker zijn dan in de winter. Maar een negatieve NAO wordt in de zomer vaak in verband gebracht met warm weer. De AO-index is een vergelijkbare index. Ter illustratie laten we de verwachting zien voor de AO index voor de komende twee weken. Van positief zakt de index later deze maand naar meer neutraal. Positief gaat zoals gezegd samen met een verhoogde kans op westelijke aanvoer. Daar zitten we de komende week inderdaad (nog) mee. Aan het eind van de maand wordt de kans op warmer lenteweer beduidend groter.

Opwarming van de aarde

Tenslotte terug naar El Nino. Tijdens een El Nino komt er zeer veel warmte aan de oppervlakte van de Pacific. Dit heeft zelfs wereldwijd een sterk verhogend effect op de temperatuur. Tijdens de El Nino van 97/98 piekte de wereldtemperatuur spectaculair. Het werd mondiaal een van de warmste jaren ooit gemeten. Als El Nino verder ontwikkelt, is de kans groot dat de wereldtemperatuur dit jaar en volgend jaar wederom kunnen pieken. Dus zelfs, dat het kersverse record van 2014 dit jaar alweer wordt overschreden! Al zien we met de voortschrijdende opwarming van de aarde sowieso, dat al meer dan 15 jaar lang vrijwel ieder jaar in de top 10 warmste jaren sinds tenminste 1850 wordt weggeschreven. Op zich al een zeer sterk signaal dat de opwarming van de aarde de realiteit is. Klimatologen zijn het er wereldwijd over eens, dat deze opwarming vrijwel zeker wordt veroorzaakt door de doorgaande uitstoot van broeikasgassen zoals CO2, verband houdend met het verstoken van fossiele brandstoffen als olie, gas en steenkool.Super El Nino




Bron: Reinier van den Berg (weer.nl) | Gewijzigd: 27 juni 2015, 11:11 uur, door richard
Woonplaats: Workum
Berichten: 470
Lid sinds: 26 aug. 2014
17 mei 2015, 16:09 uur | Bericht #455181
Super El Nino in aantocht
16.05.2015 09:18
Vorig jaar waren er rond deze tijd al sterke signalen dat er een fikse el Nino kon komen. Het duurde langer dan gedacht. Al zijn we uiteindelijk wel in een zwakke El Nino terecht gekomen. Maar nu wordt het serieuzer…


Afwijking zeewatertemperatuur. Bron: NOAA


Verwachting van de El Nino index (ECMWF)


Verwachting van de El Nino, NOAA


Verwachting zeewatertemperatuur, komende zomer, ECMWF

Peruaanse vissers
El Nino is onderdeel van de ENSO variatie. De ENSO variatie is de afwisseling tussen twee uitersten: El Nino en la Nina, en toont zich in het equatoriale deel van de Stille Oceaan. Tijdens de El Nino fase is het oceaanwater met name aan de oostkant van de Pacific beduidend warmer dan normaal. De oostzijde grenst aan de westkust van Zuid-Amerika, bijvoorbeeld aan een land als Peru. Daar is El Nino ook bekend van geworden. Peruaanse vissers hebben het slecht tijdens een El Nino. Voedselrijk koud water wordt dan langs de Peruaanse kust vervangen door veel ‘armer’ water. Minder voedsel in het water betekent minder vis. El Nino bereikt niet zelden zijn piek in onze winter, in de maand december. Dat kan samen vallen met kerst. Daarom is het verschijnsel met zulke grote gevolgen El Nino gedoopt, refererend aan de geboorte van Christus dat met kerst wordt gevierd.

Idem voor neerslag, afwijking t.o.v. normaal, zomer (ECMWF)
Idem voor neerslag, afwijking t.o.v. normaal, zomer (ECMWF)

Orkanen en bosbranden
El Nino heeft zeker niet alleen merkbare gevolgen voor de Peruaanse vissers. In veel meer gebieden langs de evenaar gaat El Nino samen met sterke veranderingen in het ‘normale’ weer. In Indonesië bijvoorbeeld blijven de regens grotendeels uit. Land- en tuinbouw krijgen er tijdens een krachtige El Nino te maken met droogte. De voedselproductie kan er serieus in gevaar komen. Het aantal bosbranden neemt op de Indonesische archipel toe. Ook in Noord-Amerika zijn de effecten van El Nino merkbaar, en belangrijk. Al pakken de verschijnselen daar doorgaans veel gunstiger uit. Minder orkanen die ‘aanvallen’ vanaf de Atlantische Oceaan, en in het winterhalfjaar meer regen in zuidelijke staten zoals Californie. Californie heeft momenteel nog altijd te kampen met ernstige droogte. Die duurt er al bijna 4 jaar, heeft grote gevolgen voor de landbouw, en verhoogt het risico van grote natuurbranden. En men heeft er dus eerst nog een lange hete zomer te gaan. Ook in Midden Amerika zijn de effecten merkbaar. Het resultaat is naar alle waarschijnlijkheid een droge zomer. In Zuid Amerika wordt de komende tijd meer regen dan normaal verwacht. Niet alleen aan de westkant en bijvoorbeeld in Peru. Maar bijvoorbeeld ook in Brazilie. Dat kan ook positief uitpakken. Ondermeer de miljoenenstad Sao Paulo was recent nog in het nieuws vanwege extreme droogte.


Bosbranden in Azie

Super El Nino
Maar nu komt er dus echt een serieuze El Nino aan. Bij een index van 0,5 of hoger kan men spreken van een lichte El Nino. De index heeft betrekking op de afwijking van de zeewatertemperatuur op de Stille Oceaan. Inmiddels is de afwijking al gestegen tot ruim 1. Het zeewater in het gebied rondom de Evenaar op de Pacific is meer dan 1 graden warmer dan normaal. Daar blijft het niet bij. Sterker nog, er werden al vergelijkingen gemaakt tussen de ‘super El Nino’ van 1997/1998. De index stijgt dan naar meer dan 2 en zou zelfs kunnen doorstijgen naar 3 tot 4. Dat zijn echt extreem grote afwijkingen. De piek van de super El Nino valt waarschijnlijk in de komende winter.


Modderstromen Salvador, Brazilië, eind april

Warmer weer in zicht?
Voor Europa en meer in het bijzonder voor Nederland zijn de gevolgen van een El Nino zwakker en veel minder duidelijk. Variaties in de voor ons bekendere Noord-Atlantische Oscilatie (NAO) zijn voor ons belangrijker. In de negatieve fase van NAO zien we in ons land tijdens de winter niet zelden koud weer, een positieve NAO-index gaat samen met en verhoogde activiteit van de west-circulatie en daarmee met zachter dan gebruikelijk winterweer. Afwijkingen van de NAO in de zomer zijn per definitie zwakker. Simpelweg omdat luchtdruksystemen zwakker zijn dan in de winter. Maar een negatieve NAO wordt in de zomer vaak in verband gebracht met warm weer. De AO-index is een vergelijkbare index. Ter illustratie laten we de verwachting zien voor de AO index voor de komende twee weken. Van positief zakt de index later deze maand naar meer neutraal. Positief gaat zoals gezegd samen met een verhoogde kans op westelijke aanvoer. Daar zitten we de komende week inderdaad (nog) mee. Aan het eind van de maand wordt de kans op warmer lenteweer beduidend groter.


Verwachting AO index (NOAA)


Mooi lenteweer later deze maand… (foto: Marja Schenk, Oost Souburg)

Opwarming van de aarde
Tenslotte terug naar El Nino. Tijdens een El Nino komt er zeer veel warmte aan de oppervlakte van de Pacific. Dit heeft zelfs wereldwijd een sterk verhogend effect op de temperatuur. Tijdens de El Nino van 97/98 piekte de wereldtemperatuur spectaculair. Het werd mondiaal een van de warmste jaren ooit gemeten. Als El Nino verder ontwikkelt, is de kans groot dat de wereldtemperatuur dit jaar en volgend jaar wederom kunnen pieken. Dus zelfs, dat het kersverse record van 2014 dit jaar alweer wordt overschreden! Al zien we met de voortschrijdende opwarming van de aarde sowieso, dat al meer dan 15 jaar lang vrijwel ieder jaar in de top 10 warmste jaren sinds tenminste 1850 wordt weggeschreven. Op zich al een zeer sterk signaal dat de opwarming van de aarde de realiteit is. Klimatologen zijn het er wereldwijd over eens, dat deze opwarming vrijwel zeker wordt veroorzaakt door de doorgaande uitstoot van broeikasgassen zoals CO2, verband houdend met het verstoken van fossiele brandstoffen als olie, gas en steenkool.


Top 10 warmste jaren (Climate Central)


Verloop CO2 concentratie (Climate Central)

Bron:Meteogroup
  | Gewijzigd: 3 februari 2017, 10:49 uur, door Joyce.s
Waarom deze advertentie?
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
21 mei 2015, 09:20 uur | Bericht #455305
El Nino could 'disrupt food markets'

Global food markets could be disrupted by the El Nino event predicted for later this year.

A strong El Nino is likely to increase prices of staple foods such as rice, coffee, sugar and cocoa, say scientists.

Forecasters agree that the El Nino effect, which can drive droughts and flooding, is under way in the tropical Pacific.

But they say it is too early to say how severe it will be.

Reduced rainfall could be felt in India and West Africa as early as June, say scientists.
The consequences of El Nino are much less clear for Europe and the UK, although they can lead to British winters that are dry with heavy snowfall.

"It's likely there will be at least a moderate El Nino this year," said Prof Adam Scaife of the Met Office.

"I think there is very good agreement across the different [forecasting] centres that this is coming."

He said there was a 70% chance of a "moderate" El Nino event towards the end of this year that is likely to lead to droughts and crop failures.

Although it is too early to say how strong the event will be and whether it will persist throughout the year, a strong El Nino has the potential to "disrupt global food markets", said Dr Nick Klingaman of the University of Reading.

He said coffee plantations in Brazil "already on the brink of failure" could be jeopardised, while reduced rainfall in Australia could affect banana and sugarcane crops as well as cattle herds.

A moderately strong El Nino in 2002 was linked with a drier monsoon than normal in India, ruining crops such as groundnut and rice.

"Most El Ninos historically have had a global impact on food prices," he said.

"We tend to see an increase in price of 5 to 10% on average for things like coffee, soybeans and cocoa."

Monsoons

The El Nino five years ago was linked with poor monsoons in Southeast Asia, droughts in southern Australia, the Philippines and Ecuador, blizzards in the US, heatwaves in Brazil and extreme flooding in Mexico.

Prof Eric Guilyardi of the University of Reading said current models point to an event on a similar scale to that of 2009/10, but perhaps as strong as in 1997/98, which was particularly extreme.

However, he cautioned that "every El Nino is different, so its impacts are different".

The warming of parts of the ocean is also likely to have a knock-on effect for global temperatures.

"Global temperatures are very high and this is partly attributable to the El Nino evolving now," said Prof Scaife.

Climate change

The El Nino is a warming of the Pacific Ocean as part of a complex cycle linking atmosphere and ocean.

An El Nino comes along about every two to seven years as part of a natural cycle.

Research suggests that extreme El Nino events will become more likely as global temperatures rise.

Models suggest that climate change could double the number of extreme El Ninos after 2050.
Bron:http://www.bbc.com/news/science-environment-32815460
Terug naar boven
1 2
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.847 topics, welke bij elkaar 448.358 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.576 leden.
Het nieuwste lid is Jeffrey bunk .

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 78 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 78, lezen 10 mensen het topic "Winter 2010 discussietopic deel 16".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden