Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Den Helder - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Jan 2020 06:00:40

De kaart Den Helder - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Jan 2020 05:59:02

Het KNMI heeft Code Geel uitgegeven voor Drenthe, Gelderland, Groningen, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht.

23 Jan 2020 05:50:04

Het KNMI heeft Code Geel uitgegeven voor Drenthe, Gelderland, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel, Utrecht.

23 Jan 2020 05:10:02

De kaart Groningen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Jan 2020 03:59:06

De kaart Den Helder - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Jan 2020 02:59:05

Het KNMI heeft Code Geel uitgegeven voor Drenthe, Groningen, Limburg, Noord-Brabant, Overijssel.

23 Jan 2020 02:11:03

De temperatuur bij De Bilt is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Jan 2020 02:01:48

Het zicht bij Cabauw is onder de 200 meter gedaald. Er is in deze regio sprake van dichte mist. Kijk uit in het verkeer!

23 Jan 2020 02:01:48

Het zicht bij Deelen is onder de 200 meter gedaald. Er is in deze regio sprake van dichte mist. Kijk uit in het verkeer!

23 Jan 2020 02:01:47

De temperatuur bij Cabauw is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Jan 2020 02:01:47

De temperatuur bij Heino is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Jan 2020 02:01:46

De kaart Leeuwarden - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Jan 2020 01:00:19

Het zicht bij Schiphol is onder de 200 meter gedaald. Er is in deze regio sprake van dichte mist. Kijk uit in het verkeer!

23 Jan 2020 00:18:46

Het zicht bij Berkhout is onder de 200 meter gedaald. Er is in deze regio sprake van dichte mist. Kijk uit in het verkeer!

23 Jan 2020 00:18:46
Actueel
1 / 4

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Jaaroverzicht 2019

Winter discussietopic

Fotowedstrijd januari

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
24 februari 2014, 16:30 uur | Bericht #419706
Vulkaanuitbarstingen vertragen opwarming aarde

Een nieuwe studie toont aan dat vulkaanuitbarstingen bijdragen aan het vertragen van de opwarming van de aarde. De verklaring ligt bij het uitgestoten zwavel dat het zonlicht blokkeert. Het verschil tussen de voorspelde en de waargenomen opwarming van de aarde wordt volgens experts voor 15 procent door vulkaanuitbarstingen veroorzaakt.

Niet alleen blokkeren de vulkaanuitbarstingen het zonlicht, ze zorgen ook voor een record aan gassen die hitte opvangen. Minstens zeventien vulkaanuitbarstingen sinds het jaar 2000, waaronder de vulkaan Nabro in Eritrea, Kasatochi in Alaska en recent nog de Merapi in Indonesië, zorgden voor een zwaveluitstoot waarvan het effect op het zonlicht totnogtoe over het hoofd werd gezien door klimaatexperts.

Deze foto is niet meer beschikbaar
De uitbarsting van Mount Kelud, vorige week op het Indonesische eiland Java. © reuters.


Argument voor klimaatakkoord
Sinds de extreem warme zomer van 1998 is de stijging van de oppervlaktetemperatuur wereldwijd afgenomen. Dat bleek koren op de molen van zij die twijfelen aan de noodzaak van een dringende ommezwaai van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie om de klimaatopwarming het hoofd te bieden.

De verklaring van de vertraging van de opwarming van de aarde kan echter een nieuwe argument zijn voor een VN-klimaatakkoord dat bijna 200 regeringen eind volgend jaar moeten ondertekenen en waarmee nog meer overstromingen, droogtes, hittegolven en de aanhoudende stijging van het zeepeil moeten worden afgewend.

Detectiveverhaal
"Dit is een complex detectiveverhaal", verklaart Benjamin Santer van de Lawrence Livermore National Laboratory In Californië, hoofdauteur van de studie die de meest gedetailleerde verklaring totnogtoe geeft van de afkoeling door vulkanen. De studie verscheen in vakblad Nature Geoscience.

"Vulkanen vormen een deel van het antwoord, maar er is niet één factor die alleen instaat voor de vertraging van de opwarming", stelt Santer, die aan het hoofd staat van een team Amerikaanse en Canadese klimaatexperten.

Onvoorspelbaar
Voor de klimaatverandering zijn vulkanen overigens een onzekere factor: je kan vulkaanuitbarstingen moeilijk voorspellen en bovendien kunnen grote uitbarstingen, zoals meest recent die van Mount Pinatubo op de Filipijnen in 1991, jarenlang het zonlicht dimmen.

Andere factoren, zoals de afname van de output van de zon en de toenemende uitstoot van pollutie door China kunnen mee de vertraging van de opwarming verklaren.

De studie stelt dat vulkanen voor 15 procent verantwoordelijk zijn voor het verschil tussen de voorspelde en de vastgestelde opwarming in de voorbije veertien jaar.

Tijdelijk respijt

Reden tot juichen is er echter niet. "Vulkanen bieden ons slechts tijdelijk respijt. De uitstoot van broeikasgassen, die maar blijft toenemen, zorgt voor een aanhoudende opwarming", waarschuwt Piers Foster, professor Klimaatverandering aan de universiteit van Leeds.

Een studie van het panel over klimaatverandering van de VN suggereerde vorig jaar dat natuurlijke variaties in het klimaat, zoals de extra opname van hitte door de oceanen, helpen verklaren waarom de opwarming van de wereldwijde oppervlaktetemperatuur vertraagt.

Ondanks de vertraging van de opwarming, blijft de temperatuur stijgen. Dertien van de veertien warmste jaren sinds de waarnemingen liggen in de 21ste eeuw, volgens de World Meteorological Organisation.

Bron: HLN
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 26.882 topics, welke bij elkaar 442.072 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.026 leden.
Het nieuwste lid is kl.vanderveen.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 3231 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 3231, lezen 8 mensen het topic "Waarnemingentopic Winter 2014-2015 Deel 1".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Fotowedstrijd januari

Winter discussietopic

Jaaroverzicht 2019

© 2003 - 2020 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden