Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Schiphol - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 May 2023 14:59:58

De kaart Maastricht - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 May 2023 14:59:58

De kaart Groningen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 May 2023 11:59:56

De kaart Den Helder - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 May 2023 11:59:56

De kaart De Bilt - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 May 2023 11:59:55

De kaart Groningen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 May 2023 11:59:46

De kaart Den Helder - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 May 2023 11:59:43

De kaart Maastricht - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 May 2023 09:59:56

De kaart Leeuwarden - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 May 2023 09:59:55

De kaart Leeuwarden - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 May 2023 09:59:55

De kaart Leeuwarden - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 May 2023 09:59:55

De kaart Leeuwarden - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 May 2023 09:59:54

De kaart Leeuwarden - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 May 2023 09:59:54

De kaart Groningen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 May 2023 09:59:54

De kaart Groningen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 May 2023 09:59:54
Actueel
1 / 4

Stormkansen 13-14 maart

Eerste onweerskansen

Leuke onweerskansen in mei?

Lente discussietopic

Wanneer komt de eerste 20 graden?

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
13 maart 2014, 09:53 uur | Bericht #420065
Lenteverwachting 2014 USA

De aanhoudende kou in het begin van de lente zorgt voor een trage start van het noodweer (severe weather) in de dichtstbevolkte gebieden van het land. Echter zal er later in de lente een omslag gaan plaatsvinden. Normaliter neemt de kans op noodweer in de lente geleidelijk toe. Dit jaar echter zal de overgang meer abrupt plaatsvinden en een meer dramatisch karakter hebben. Er wordt een piek van destructieve onweersbuien en mogelijk tornado's verwacht in mei en juni.Extreme temperaturen aan het begin van het seizoen.
Volgens lange termijn weerspecialtis Paul Pastelok wordt een zuidwaartse dip veracht van de sturende wind (jetstream) boven een groot deel van het Midwesten tot in de oostleijke staten in maart en in het begin van april. Deze zuidwaartse dip van de jetstream zorgt ervoor, dat de warme lucht bij de Mississippi rivier tot de Atlantische kust blijft. Vorige jaar zorgde dezelfde situatie in hetzelfde gebied ervoor, dat het severe weather seizoen in het hele land minder heftig verliep dan gemiddeld.

Onweersbuien worden gevoed door stijgende warme en vochtige lucht. In het algemeen geldt: hoe lager de temperatuur nabij de grond, hoe geringer de kans op tornado's en zware onweersbuien. Dit jaar is de grond kouder dan gemiddeld. Op de Grote Meren ligt veel ijs en de wateren van de Golf van Mexico zijn koeler dan normaal. Al deze factoren hebben een negatieve invloed op de temperaturen in de lagere delen van de atmosfeer. Voor een groot gedeelte van het Zuidoosten, Midwesten en Noordoosten zal het risico op tornado's lager liggen dan gemiddeld door de kouder-dan-gemiddelde temperaturen.

Weerexpert Dan Kottlowski vertelt: "Een positief punt is, dat er vermoedelijk minder vaak onweersbuien zijn, die ook minder krachtig zijn dan normaal in maart en april. Echter moet men wel voorzichtig zijn, als het aantal tornado's en andere noodweer-incidenten vergeleken gaan worden met andere seizoenen. Er is geen garantie, dat er geen uitbraken van noodweer zullen voorkomen. Mensen moeten op hun hoede blijven! Zelfs een minder zwaar noodweer-incident kan voor de nodige ellende zorgen. Eén enkele tornado, door een bevolkte gebied kan een ramp betekenen."

Zware buiencomplexen kunnen "gebruik maken van" de extremen in de temperatuur. Deze buiencomplexen kunnen ervoor zorgen, dat warme en vochte lucht lang genoeg een gebied binnenstroomt om een uitbraak van noodweer te veroorzaken in een gebied, waar een koel weerpatroon domineert.

In delen van Texas, Oklahoma, het westen van Arkansas en het westen van Louisiana kan de warmte zich in relatie tot de centrale en oostelijke staten snel opbouwen. Hierdoor kunnen er overstromingen ontstaan in Tennessee en in de Ohio valleien. Relatief zwakke onweersbuien zijn in staat om toch veel neerslag te dumpen als ze richting het oosten trekken en zich verder ontwikkelen in de semi-permanente koelere lucht.Dramatische weersomslag later in de lente
In mei en juni zal het weer significant omslaan. Hierdoor ontstaat er een piek in noodweer en breidt het risico-gebied zich uit richting het noorden en oosten. In de Centrale staten wordt een meer-dan-gemiddeld aantal zware (severe) onweersbuien verwacht in mei en juni. Er zijn aanwijzingen, dat in deze maanden de jetstream richting het noorden schuift. Hierdoor kan warme en vochtige lucht over het Midwesten richting het noorden gaan stromen. De warmte gecombineerd met de droge lucht zal in het oosten in mei de deksel op het noodweer houden. De lucht zal wel warm en vochtig genoeg zijn om over het grootste deel van het Midwesten en de zuidelijke centrale staten te trekken. Gebieden vanaf de Dakota's en Minnesota tot Wisconsin, Michigan, de Appalachen en de Atlantische kust kunnen hierdoor periodes van noodweer gaan doormaken in juni en juli. Een groot aantal noodweer-incidenten (severe weather events) zullen waarschijnlijk gaan plaatsvinden in het Midwesten en zuidelijke centrale staten. Naarmate de zomer gaat naderen, breidt de kans op noodweer zich uit langs de Rockies.

© onweer-online
Bron: Accuweather | Gewijzigd: 13 maart 2014, 10:08 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
21 maart 2014, 08:29 uur | Bericht #420179
Droogteverwachting lente 2014Er wordt in Californië, het centrum van Oregon, the Great Basin, the Desert Southwest,de zuidelijke Rockies en op de zuidelijke High Plains een aanhoudende lange termijn droogte verwacht. In grote delen van dit gebied is het sneeuwdek in de bergen ver onder het gemiddelde. Het Pacific Noordwesten heeft nog even te gaan voordat het klimatologische droge seizoen begint. In het centrale deel van contiguous USA verbeteren de droogte-omstandigheden zich. Verder naar het westen over de zuidelijke Great Plains en de Upper en Middle Mississippi zijn de vooruitzichtingen minder rooskleurig. Hier zal de droogte vermoedelijk aanhouden. In Hawaii verbeteren de omstandigheden en zal de droogte verdwijnen.

© onweer-online
Bron: NOAA | Gewijzigd: 21 maart 2014, 08:29 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Waarom deze advertentie?
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
21 maart 2014, 09:01 uur | Bericht #420180
Overstromingsrisico lente 2014Een ongebruikelijk koude en natte winter in het Upper Mississippi Basin, de Great Lakes regio, Ohio River Vallei, noordelijke Middle Atlantic, New York en New England, heeft een meer dan gemiddelde hoeveelheid water geproduceerd opgeslagen in het huidige sneeuwdek en in de diepe laag van de bevroren grond, die zich verder naar het zuiden uitstrekt dan gewoonlijk. Het risico op overstromingen is zeer afhankelijk van de hoeveelheid neerslag in de toekomst en de snelheid waarmee de sneeuw gaat smelten. Doordat er al grote hoeveelheden sneeuw zijn gesmolten is de grond aan het verzadigen. De kans op overstromingen neemt hierdoor toe. Tevens zijn een groot aantal rivieren en beken bedekt met ijs. Hierdoor neemt de kans op overstromingen ook toe.

In het zuiden van Wisconsin, het zuiden van Michigan en delen van Iowa, Illinois en Indiana is de kans op overstromingen gemiddeld. Hieraan ligt het huidige sneeuwdek, de diepte van de bevroren grond en de uitzondelijke temperaturen en regenval ten grondslag. Vooral de Mississippi rivier tussen Davenport en Burlington (Iowa), de Illionois rivier tussen Beardstown en Henry (Illinois) en vele kleinere rivieren in de regio hebben een grote kans om buiten de oevers te treden. Ook de rivieren in het Upper Midwesten en Oosten tot in New England hebben de potentie om te overstromen.

Kleinere stroompjes en rivieren in het zuidelijke Missouri Bassin zijn al enigzins overstroomd. De kans op grotere overstromingen neemt toe naarmate de lente vordert. Ook de lokale zware buien, die typisch zijn voor de lente, kunnen een bijdrage leveren aan de kans op overstromingen.

De Red River tussen het oosten van Noord Dakota en het noordwesten van Minnesota en de Souris River in Noord Dakota kunnen overstromen. De dreiging van de Souris rivier geldt voornamelijk voor het gebied stroomafwaarts van Minot (Noord Dakota). Het ijs in de rivier en de grote hoeveelheid bevroren grond leveren ook hier een grote bijdrage aan de kans op overstromingen.

Er is een verhoogd risico op gemiddelde overstromingen in het westen van Zuid Dakota en het noorden van Great Plains in delen van Montana en Wyoming, Dit komt door de natte grond en de hoge waterstand in de rivieren voorafgaande aan de winterse kou gecombineerd met een boven gemiddeld sneeuwdek in de bergen. Er hebben zich al enige overstromingen voorgedaan door de ijsblokkades in de rivieren.

Geringe overstromingen zijn mogelijk voor het zuidelijk deel van het Mississippi rivier bassin en in het Zuidoosten incl het oosten van Texas, het zuiden van Arkansas, Louisiana, Mississippi, Alabama, Georgia, het noorden van Florida, Zuid Carolina, Noord Carolina, het oosten van Tennessee en het zuiden van Virginia. Deze overstromingen zullen veroorzaakt worden door de typische stormsystemen, die in de lente voorkomen.

© onweer-online
Bron: NOAA
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
21 maart 2014, 09:07 uur | Bericht #420181
Drie maanden verwachting temperatuur

Drie maanden verwachting neerslag
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.724 topics, welke bij elkaar 447.695 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.511 leden.
Het nieuwste lid is daan7611.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 179 mensen aan het browsen op het forum. 4 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 179, lezen 2 mensen het topic "Waarom is het zand zo koud?".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

Eerste onweerskansen

Leuke onweerskansen in mei?

Stormkansen 13-14 maart

Lente discussietopic

Wanneer komt de eerste 20 graden?

© 2003 - 2023 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden