Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

28 Mar 2024 16:59:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beaufort, NC; Craven, NC; Jones, NC; Pamlico, NC.

28 Mar 2024 10:03:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Screven, GA.

28 Mar 2024 03:29:38

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

27 Mar 2024 15:59:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 14:15:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alachua, FL; Columbia, FL; Gilchrist, FL.

27 Mar 2024 13:40:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL.

27 Mar 2024 13:33:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Levy, FL.

27 Mar 2024 13:25:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL; Taylor, FL.

27 Mar 2024 13:13:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Decatur, GA; Grady, GA.

27 Mar 2024 13:08:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 13:03:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 12:26:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:16:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:03:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL.

27 Mar 2024 11:36:51
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
25 maart 2014, 18:27 uur | Bericht #420265
Een terugblik wereldwijd op de afgelopen meteorologische zomer/winter



In de recentelijk beëindigde meteorologische zomer/winter (december, januari, februari) hebeen zich vele extreme weersomstandigheden plaatsgevonden. De Wereld Meteorologische Organisatie heeft een overzicht gemaakt van de hoogtepunten gebaseerd op de rapporten van de National Meteorological and Hydrological Services and WMO Regional Climate Centres. Deze samenvatting is puur informatief en zal lang niet compleet zijn. Het overzicht is geen vervanging van de authoratieve rapporten van de WMO over de status van het klimaat op globaal niveau.

Volgens de U.S. National Climatic Data Center was de gecombineerde gemiddelde temperatuur van de land- en zee-oppervlaktes mondiaal betreffende de maanden december-februari de op 7 na hoogste in de gedocumenteerde weergeschiedenis. De gemiddelde temperatuur lag op 0,57°C boven het gemiddelde van de 20ste eeuw welke 12,1°C bedraagt.

Winter

== Noord Amerika ==
Gemiddeld genomen onderging de contiguos USA een veel drogere en koudere winter dan gemiddeld volgens NOAA. De winter 2013-2014 stond in scherp contract met de meeste winters in de afgelopen twee decades, waarin de temperatuur gemiddeld hoger lag dan het gemiddelde van de 20ste eeuw. Onder gemiddelde temperaturen domineerden het oosten van de Rockies door herhaalde prikken van arctische lucht. De aanhoudende kou gedurende de winter zorgde ervoor, dat 91% van de Grote Meren aan het begin van maart bevroren was. Dit is het op één na grootste ijspak na 1979 sinds het noteren van bedekkingsgraad, welke is gestart in 1973. De Polair Vortex - een diep reservoir van koude lucht boven Arctica - kwam door een 'knik' in de jetstream verder naar het zuiden over de USA dan normaal. Een blokkade zorgde ervoor, dat de zware weersystemen zich over het oosten van de USA zich uit konden strekken tot het noordoosten van Mexico. Florida en een groot deel van het westen hadden te maken met boven gemiddelde temperaturen, net als het noordwesten van Mexico. California had de warmste winter ooit, terwijl Arizona de op drie na warmste winter ooit doormaakte. Arizona, Californië, New Mexico en Texas hadden allemaal een winter, die in de top 10 van droogste winters staat. In de winter intensiveerde de droogte zich in het Westen en in de Zuidelijke Plains.

Grote delen van Canada hadden de afgelopen winter te maken met ongebruikelijk lage temperaturen. De temperaturen in vele gebieden in Ontario kwamen de temperaturen in de top 10 van koudste temperaturen en de koudste in meer dan 30 jaar. De temperaturen kwamen meer dan 5°C onder de vorige records uit.

== Europa ==
  • In het Verenigd Koninkrijk was het de natste winter sinds het begin de registratie van weerdata in 1910, meldt MetOffice. In vele delen van de UK werden nieuwe records behaald. In het zuidoosten en het midden van England viel er twee keer zoveel regen als normaal. De England and Wales Precipitation (EWP) series gaan terug tot 1766. Het vorige record in deze datat sonds op 423mm en werd behaald in 1915. Op 24 februari werd het record verbroken en staat nu op 435mm. De voornamelijkste reden voor deze milde en extreem natte winter waren de dominerende westelijke en zuidwestelijke winden. Hierdoor werd  milde lucht van de Atlantische oceaan aangevoerd. Hiermee kwamen ook de onstuimige en stormachtige weersomstandigheden. De temperaturen lagen rond de 1,5°C dan het gemiddelde en kwamen op 5,2°C.
  •  
  • Ook in Ierland was het de natste winter ooit. De hoeveelheden neerslag kwamen ver boven het langer termijn seizoensgemiddelde. Ook de waarden voor de wind lagen hoger dan gemiddeld. Regelmatig tikten de meters stormkracht aan. Er werden ook record hoge golven gemeten. Op 12 februari behaalden de golven bij het Kinsale Energy Gas Platform een hoogte van 25 meter.
  •  
  • Frankrijk werd regelmatig getroffen door stormfronten. De neerslag in het hele land in het hele seizoen lagen 40% boven het lange-termijn gemiddelde. Aan de Atlantische kust in Brittanië is grootste hoeveelheid neerslag gevallen sinds 1959. Hierdoor ontstonden er overstromingen net als in Provence, de Alpen en aan de Côte d"Azur in het zuidoosten van Frankrijk. Het was de warmte winter sinds 1900.
  •  
  • Ook Spanje werd regelmatig geteisterd door frontale systemen. Vooral in Galicia had men hinder van de stormachtige wind. De gemiddelde hoeveelheid neerslag deze winter lag 20% boven het langetermijn gemiddelde. Maar er waren we grote geografische verschillen. Sommige gebieden aan de Atlantische kust kregen 50% meer neerslag dan normaal te verwerken, terwijl delen aan van de Middellandse zeekust droger bleven dan normaal.
  •  
  • In Italië zorgen zware regenval voor nieuwe neerslagrecords en overstromingen. Op 31 januari registreerde een weerstation op Rome Fiumicino een nieuw record van 164mm. Een tal van weerstations in het land registreerden nieuwe maand-neerslagrecords.
  •  
  • Oostenrijk het de op één na warmste winter. De temperaturen lagen 2,7°C boven het lange-termijn gemiddelde. Het zuiden van Oostenrijk kreeg 250% meer neerslag dan gemiddeld te verwerken. Gebieden ten noorden van de Alpen waren daarintegen erg droog. Hier viel slechts 15-60% van het langetermijn gemiddelde.
  •  
  • Duitsland had de op drie na warmste winter. De temperaturen lagen 3,3°C boven het langetermijngemiddelde. Er viel minder neerslag dan gemiddeld en de zon maakte meer uren dan gemiddeld.
  •  
  • In Slowakije was het de op drie na warmste winter ooit. De gemiddelde temperatuur lag 3,5°C boven het langetermijn gemiddelde. Er viel ook minder sneeuw dan normaal.
  •  
  • Zweden kreeg in februari ongebruikelijk hoge temperaturen. In Uppsala daalde het kwik nooit lager dan -6,2°C.
  •  
  • Met temperaturen van 6-8°C boven het gemiddelde was het de op één na warmste winter in Finland. Op sommige plaatsen in het noorden werd het zelfs meer dan 9°C dan normaal.
  •  
  • In 2013 viel er in Turkije 13% minder neerslag dan normaal. Deze droogte hield de hele winter aan. Vooral het westelijke deel van het land heeft te kampen met de droogte.
  •  
  • Jordanië kreeg ook te maken met het droge weer tussen het midden van december en het begin van maart. In vele gebieden in het land viel minder dan de helft van de normale gemiddelde hoeveelheid neerslag. De situatie in het land heeft zich door de stortbuien aan het begin van maart verbeterd.

== Russische federatie ==
De winter in de Russische Federatie had twee gezichten. Aan de enige kant was het ongebruikelijk warm en aan de andere kant werden er extreem lage temperaturen behaald, meldt Roshydromet. De winter in het geheel was in de Russische Federatie 1,7°C warmer dan het lange termijn gemiddelde. December was nationaal de warmste december ooit. Dit was ook al het geval met november. Het sneeuwdek in het Europese deel van Rusland kwam 30 to 50 dagen later dan normaal. Voor het Aziatische deel was dit 15 tot 30 dagen later.

De eerste helft van januari verliep erg warm in de eerste helft van Europees Rusland. De tweede helft was uitzonderlijk koud door de invloed van de polaire vortex. In het noordoosten van het Europese deel werden aan het einde van januari temperaturen van -52°C gemeten. In het noordelijke deel van de Oeral en in het midden en noorden van Siberië werd het nog kouder: -54°C tot -59°C. In het Europese deel van Rusland lag de temperatuur in januari -4° tot -11°C onder het gemiddelde.

Februari daarintegen was 1 tot 1.5 graden warmer dan gemiddeld. Het werd uitzonderlijk warm in het europese deel van Rusland. Hierkwamen in het midden en noordwesten de temperaturen 5-8°C boven het gemiddelde te liggen. In het uiterste oosten van Rusland lagen de temperaturen 4-10°C boven het gemiddelde. Er werden aan het begin van februari vele warmte-records verbroken. Zelfs aan de Arctische kust lagen de temperaturen boven het vriespunt. Een temperatuur anomalie van +14°C boven het gemiddelde werd gemeten op Franz Joseph's Land in het noordoosten van de Barents Zee.

== China ==
Gedurende de winter van 2013-2014 lag de temperatuur in China op -2,9°C. Dit is 0,5°C hoger dan gemiddeld. De gemiddelde neerslaghoeveelheid was 39,2 mm. Dit is 4% minder dan gemiddeld, volgens het China Meteorological Administration National Climate Centre. Volgens dit meteorologisch bureau werden er op 125 weerstations in het Noordoosten, noorden van China, Xinjiang, Mongolië etc een extreme daling van de temperatuur op één dag geregisteerd. Op 96 stations in Tibet, Sichuan, Yunnan etc daalde de temperatuur dramatisch op een aantal achtereenvolgende dagen. In het zuiden van China, het noorden van CHina en het oostelijk deel van het Zuidwesten en in andere plaatsen evenaarden of braken 16 stations hun record van neerslagloze dagen. Op het Gaotai station in Gansu viel er 163 dagen geen neerslag. Op het Fengning station in Hebei was er 107 dagen geen druppel te bekennen. Grote delen van het midden en het oosten van China kregen deze winter te maken met nevel en mist. Van 20 tot 26 februari was het in het noorden van China zeer mistig. Het totale gebied besloeg 2.07 miljoen km2, waaronder 11 provincies in het noorden van China.

== Japan ==
De Pacifische zijde van het noorden en oosten van Japan kreeg te maken met twee grote sneeuwstormen in het midden van februari volgens JMA. Er viel op 14 en 15 februari een record hoeveelheid sneeuw voornamelijk in delen van de Tohoku regio (noord Japan) en in de Kanto/Koshin regio (oost Japan). Het noorden van Japan werd ook op 15-19 februari getroffen door een zware sneeuwstorm. In Tokia werd een sneeuwdek gemeten van 27 cm. Er zijn tijdens de sneeuwstormen 26 mensen om het leven gekomen.

Een koudfront vanuit Rusland en het oosten van Europa zorgde voor een dramatische tempetuurdaling in Iran en Afghanistan. De noordelijke kustprovincies aan de Kaspische zee kregen op 31 januari te maken met zware sneeuwval, die een week aanhield. Volgens de meteorologische dienst van Iran daalde de maximum temperatuur in deze periode van +20°C naar -10°C en de minimumtemperatuur van +11°C naar -17,5°C. In het noorden van het land viel sneeuw en was het bitterkoud. Dit is zeer uitzonderlijk voor deze regio. Op 1 februari viel er in Ramsar stad 93mm neerslag. In vier dagen was dit opgelopen tot 170mm. Op 4 februari lag er een recordsneeuwdek van 120cm.


Zomer
Volgens het US National Climatic Data Center maakte het zuidelijke halfrond de op 5 na warmste zomer door. In grote delen van Zuid Amerika, het midden van Australië en in grote delen van het midden van Afrika was het veel warmer dan gemiddeld.

Australië
2013 was het warmste jaar ooit in Australië. Aanhoudende en wijdverspreide warmte gedurende het seizoen leidde tot record brekende temperaturen en meerdere zware bosbranden. Deze trend hield aan tot de eerste tien dagen van februari 2014. Het BOM meldt, dat een significante hittegolf aan het einde van 2013 en het begin van 2014 grote delen van het midden en het oosten van Australië heeft getroffen. Deze werd gevolgd door één van de meest opmerkelijke meerdere-dagen-aanhoudende hittegolf in het zuidoosten van Australië (13-18 januari). In februari lag de gemiddelde hoeveelheid neerslag in grote delen van het land boven het gemiddelde

Maleisië
Sommige delen van Maleisië hadden in december te maken met overstromingen veroorzaakt door aanhoudende en wijdverspreide regenval. Dit staat in schril contract met de ver-onder-gemiddelde-hoeveelheid neerslag in februari. Naast de extreme verschillen in neerslag had het land te maken met ongebruikelijk lage temperaturen in de eerste helft van januari.

== Zuid Amerika ==
  • Argentinië maakte van december 2013 tot in februari 2014 een periode van ongebruikelijk hitte door. Vooral in de centrale en noordelijke regio's was het uitzonderlijk warm. Meerdere hitterecords werden verbroken. In de maand februari trokken er intense stormen met stortregens over het land. Vele stations registreerden de dubbele hoeveelheid van de normale hoeveelheid neerslag in februari.
  •  
  • In het naburige Paraguay viel er op 27 februari een recordhoeveelheid regen van 222mm in de stad Asuncion.
  •  
  • In Bolivia ontstonden er door zware seizoensregens overstromingen en landverschuivingen. Op 27 januari riep de regering de noodtoestand uit.. Volgens een team van de UN zijn er 68.000 gezinnen getroffen door de overstromingen.
  •  
  • In het grootste deel van Chili was het uitzonderlijk droog in februari.
  •  
  • Ernstige droogte houdt delen van het noordoosten en zuidoosten van Brazilië in zijn greep, Sao Paulo maakte tussen 1 en 11 februari een hittegolf door. De temperaturen stegen iedere dag boven de 33°C.

== Afrika ==
  • In de zuidelijke delen van de Sahara in Algerije vonden een aantal extreme weergebeurtenissen plaats. Van 20 tot 31 december viel er 57mm neerslag gemeten op het El Goléa station. Dit is extreem veel in vergelijking met de jaarlijkse gemiddelde hoeveelheid neerslag van 40mm. Normaliter valt er in december slechts 0.2mm neerslag. Op 30 januari viel er voor het eerst sinds 2003 sneeuw in de Assekreme bergen (2.700m) in het midden van de Sahara. Op 28 februari viel er weer sneeuw. Dit is volgens de geschiedenis nog nooit voorgekomen.
  •  
  • In Zimbabwe vonden een aantal mensen de dood door zware regenval aan het einde van januari en aan het begin van februari. De zwaarst getroffen gebieden zijn de provincies Masvinga en Matabeleland North.
  •  
  • Ook Mozambique en Madagascar kregen te maken met overstromingen tijdens de seizoensregens.
  •  
  • In Burundi zorgde zware regenval op 9 februari voor overstromingen. In de stad Bujumbura vielen er vele dodelijke slachtoffers
  •  
  • Zuid-Afrika onderging in januari meerdere hittegolven.

© onweer-online
Bron: WMO
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.843 topics, welke bij elkaar 448.337 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.574 leden.
Het nieuwste lid is Stormliefhebber787.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 264 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 264, lezen 2 mensen het topic "Onweerskansen 22, 23 en 24 juni 2016".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden