Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

28 Mar 2024 16:59:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beaufort, NC; Craven, NC; Jones, NC; Pamlico, NC.

28 Mar 2024 10:03:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Screven, GA.

28 Mar 2024 03:29:38

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

27 Mar 2024 15:59:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 14:15:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alachua, FL; Columbia, FL; Gilchrist, FL.

27 Mar 2024 13:40:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL.

27 Mar 2024 13:33:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Levy, FL.

27 Mar 2024 13:25:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL; Taylor, FL.

27 Mar 2024 13:13:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Decatur, GA; Grady, GA.

27 Mar 2024 13:08:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 13:03:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 12:26:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:16:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:03:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL.

27 Mar 2024 11:36:51
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
28 maart 2014, 17:13 uur | Bericht #420318
Zomertijd gaat zaterdagnacht in



In de nacht van zaterdag op zondag schakelen we over op de zomertijd, van GMT+1 naar GMT+2. We draaien de klok om 02.00 uur een uur verder, al verrichten slimmeriken deze operatie voor het slapengaan, en niet midden in de nacht.

Door de overschakeling naar de zomertijd, kunnen we in de nacht van zaterdag op zondag een een uurtje minder slapen, maar blijft het ‘s avonds wel langer licht. Frankrijk voerde in 1976 in de nasleep van de oliecrisis het zomeruur in, om energie te sparen. De Britse eilanden kenden het fenomeen al van voor de laatste wereldbrand. De Benelux volgde in 1977. Momenteel verzetten ongeveer 70 landen twee keer per jaar de klok. Het laatste weekend van oktober, dit jaar in de nacht van zaterdag 25 op zondag 26 oktober, gaat het winteruur weer in en zetten we de klok een uurtje terug.

Bron: Het Nieuwsblad
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
29 maart 2014, 20:15 uur | Bericht #420337
Zomerweer, zomertijd!

Het weer van deze maartmaand doet al enigszins vermoeden dat we richting het zomerseizoen gaan. Ook dit weekend is het op en top voorjaarsweer met vrijwel onafgebroken zonneschijn en verder oplopende middagtemperaturen. Voor velen dus ideaal weer om een terrasje te pakken of om de barbecue uit de kast te halen. Diegenen die dit ’s avonds op de planning hebben staan, zullen merken dat het duidelijk nog vroeg in het seizoen is. De zon verdwijnt namelijk al in de vroege avond onder de horizon en het koelt dan vrij snel af. Morgen (zondag) zal het echter pas een uur later donker worden en blijven de temperaturen bovendien langer op peil. Naast de aanvoer van mildere lucht heeft dit te maken met de invoering van de Europese Zomertijd, welke in de nacht van zaterdag op zondag gepland staat. We leggen uit wat er precies gebeurt en waarom dit ooit is ingevoerd.


Op deze kaart is te zien welke landen in de nacht naar zondag van de zomertijd naar de wintertijd overschakelen. De blauwgekleurde landen zijn de landen met zomertijd. Oranje staat voor de landen waar ze geen zomertijd kennen, en de rode landen zijn de landen waar ze in het verleden ook geen zomertijd hebben gekend. Bron: Wikipedia.

Klok een uur vooruit
In de nacht van zaterdag op zondag om exact 2:00 uur gaat bij ons de Europese Zomertijd in. Op dat moment wordt wereldwijd in ongeveer zeventig landen de klok een uur vooruit gedraaid en komt een einde aan vijf maanden wintertijd. Dat betekent dat de nacht dus eenmalig een uur korter duurt dan voorgaande nachten. Wat is nu het voordeel van dit ‘veranderen’ van de tijd?

Energiebesparing
De voornaamste reden voor de invoering van de zomertijd zou de besparing op energiekosten zijn. Door de klok een uur vooruit te draaien wordt het ’s avonds minder vroeg donker waardoor de verlichting in huis en op straat een uur langer uit kan blijven. In de Verenigde Staten wordt de zomertijd daarom ook ‘daylight saving time’ genoemd. Meerdere onderzoeken betwijfelen echter deze energiebesparing. Daarnaast zou de daglichtperiode als gevolg van de zomertijd beter overeenstemmen met de gemiddelde biologische klok. Zonder invoering van de zomertijd zou de zon eind juni namelijk anders al rond 3:30 uur opkomen, zodat de nachtrust van velen wordt verstoord. In Nederland wordt de zomertijd tijdens elk voorjaar ingevoerd sinds 1977. Dat gebeurt altijd op de laatste zondag van maart. Zeven maanden later, op de laatste zondag van oktober, wordt de klok teruggedraaid als we weer omschakelen naar de wintertijd. Dit jaar zal dat dus plaatsvinden op zondag 26 oktober.

Naast voordelen zijn er ook zeker nadelige gevolgen voor zowel mens als dier.


Naast voordelen als een 'langere avond' en wellicht energiebesparing, zijn er ook nadelige gevolgen. Zo lopen Nederlandse boeren in totaal gemiddeld ruim acht miljoen euro mis door verminderde melkproductie bij koeien. Foto: Martha Kivits.

Minder melkproductie
Zo missen we komende nacht een uur slaap, waardoor bij veel mensen het bioritme enigszins van slag is. Uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat het begin van de zomertijd bij velen tot gezondheidsproblemen leidt. Vooral avondmensen ondervinden relatief veel problemen, doordat ze zich ’s avonds nog niet slaperig voelen terwijl ze ’s ochtends nog steeds vroeg uit de veren moeten. Verder voelen veel mensen zich overdag juist vermoeider en blijkt het aantal hartinfarcten in de week na invoering van de zomertijd in ons land met gemiddeld 5% te stijgen.

Het zijn echter niet alleen mensen die hinder ondervinden van deze tijdsverschuiving. Als voorbeeld zijn veel huisdieren namelijk afhankelijk van hun menselijke baasjes, met als gevolg dat ze vaak hun eten, drinken en wandelingetje ook op een ander tijdstip krijgen. De melkproductie van koeien kan ook niet zomaar een uur worden verschoven. Dit leidt ertoe dat boeren hun koeien de eerste weken een uur eerder zullen moeten melken en dat er gemiddeld over het land ruim 8 miljoen euro minder melk wordt geproduceerd.


De komende dagen schijnt de zon volop en kunnen vergelijkbare plaatjes worden geschoten. Foto: Marinus de Keyzer; Rhenoy.

Zonnige en warme dagen
Voor diegene die de komende dagen ’s avonds een terrasje willen pakken of gaan barbecueën, ziet de weersverwachting er prima uit. De zon schijnt zondag en maandag uitbundig en de temperaturen bereiken op veel plekken waarden van 19 tot lokaal zelfs 23 graden. In de kustgebieden steekt later in de middag wellicht een briesje vanaf zee op, waardoor het daar enkele graden afkoelt.

Doordat de klok morgen een uur vooruit is gedraaid, zal het ’s avonds niet alleen langer licht blijven maar liggen de temperaturen ook aanmerkelijk hoger. Even ter vergelijking: waar het zaterdag rond 19:00 uur op de meeste plaatsen landinwaarts 14 tot 16 graden is, liggen de kwikstanden op zondag op hetzelfde tijdstip in het binnenland veelal tussen 17 en 20 graden.



weer.nl
Lees ook:

Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.842 topics, welke bij elkaar 448.334 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.574 leden.
Het nieuwste lid is Stormliefhebber787.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 167 mensen aan het browsen op het forum. 4 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 167, lezen 4 mensen het topic "Runs verschillende weermodellen".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden