Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

26 Feb 2024 09:59:50

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Massac, IL; Pulaski, IL; Ballard, KY; McCracken, KY.

25 Feb 2024 22:45:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alexander, IL; Scott, MO.

25 Feb 2024 22:45:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor McLean, IL; Tazewell, IL; Woodford, IL.

25 Feb 2024 20:12:15

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

25 Feb 2024 09:59:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alexander, IL; Cape Girardeau, MO.

24 Feb 2024 14:21:40

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Johnson, IL; Pulaski, IL; Union, IL.

24 Feb 2024 14:21:40

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor McLean, IL; Tazewell, IL; Woodford, IL.

24 Feb 2024 12:34:13
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
20 april 2014, 09:55 uur | Bericht #421258
Heidebrand op De Hoge Veluwe

Op het Nationale Park De Hoge Veluwe woedt zondagochtend een heidebrand. Volgens een brandweerwoordvoerder is het gebied enkele honderden meters lang. Er zijn zeker acht brandweerwagens naar toe, maar ook voertuigen om water te verkrijgen.

Bron: Nu.nl | Gewijzigd: 20 april 2014, 12:06 uur, door Sanwa
there can be only one
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
20 april 2014, 10:28 uur | Bericht #421260
Heidebrand op De Hoge Veluwe

Op het Nationale Park De Hoge Veluwe woedt zondagochtend een heidebrand. Volgens een brandweerwoordvoerder is het gebied enkele honderden meters lang. Rond 10.00 uur was al tien hectare verloren gegaan. Het gebied ligt ten westen van Hoenderloo. Volgens de woordvoerder is er voor zover bekend niemand gewond geraakt.

Inmiddels zijn er zeker zestien blusvoertuigen aanwezig om de brand te bestrijden. Volgens de woordvoerder is er ook erg veel ondersteuning van andere wagens en diensten.

De brandweer roept wandelaars in het gebied op niet naar de brand te gaan. Over de oorzaak is nog niets te zeggen.

Bron: Nu.nl
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Waarom deze advertentie?
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
20 april 2014, 12:05 uur | Bericht #421262
De Hoge Veluwe ontruimd vanwege heidebrand

In verband met de grote brand bij Hoenderloo is besloten het volledige Nationale Park De Hoge Veluwe te ontruimen. Dat heeft een woordvoerster van het park zondagochtend gezegd. De heidebrand woedt in een klein deel van het gebied, maar brandweer en politie hebben besloten tot de ontruiming. Volgens de woordvoerster zijn er momenteel ongeveer tweeduizend wandelaars en fietsers in het park. Ook museum Kröller-Müller gaat dicht.

Zo'n 130 brandweermannen zijn bezig met blussen. Volgens een brandweerwoordvoerder is het gebied waar het brandt enkele honderden meters lang. Rond 10.00 uur was al tien hectare verloren gegaan. Het gebied ligt ten westen van Hoenderloo. De ingang aan die kant is ook afgesloten, de andere twee ingangen zijn gewoon open.

Oorzaak
De brand woedt op een klein deel van het hele gebied dat bestaat uit ongeveer 5400 hectare.Volgens de woordvoerder is er voor zover bekend niemand gewond geraakt. Over de oorzaak is nog niets te zeggen.Inmiddels zijn er zeker zestien blusvoertuigen aanwezig om de brand te bestrijden. Volgens de woordvoerder is er ook erg veel ondersteuning van andere wagens en diensten.

Thuisblijven
De brandweer roept wandelaars in het gebied op niet naar de brand te gaan. Ze adviseert mensen ook om thuis te blijven en niet te komen kijken. Volgens de woordvoerster is eerste paasdag doorgaans één van de drukste dagen van het jaar, met gemiddeld zo'n 5000 bezoekers die komen wandelen en fietsen.

Bron: Nu.nl
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
jcroon
Lid
Woonplaats: breda
Berichten: 4155
Lid sinds: 26 aug. 2011
20 april 2014, 12:40 uur | Bericht #421264
Citaat van Sanwa, zondag 20 april 2014, 12:05 uur De Hoge Veluwe ontruimd vanwege heidebrand
 

Gossie, wou ik net gaan zeggen dat het vandaag  oppassen wordt in het bos met die wind en dan lees ik dat er al een groot incident aan de gang is, voortaan computer eerder opstarten op tweede paasdag.
Natuurbrandfse groen of niet, als het ook mar een beetje droog is, zeker nu met al dat dorre gras geldt dat een brand bij een windkracht 6 as die niet heel snel ontdenkt en aangepakt wordt niet veel meer nodig heeft om uit de klauwen te lopen, en we zien op de veluwe al rukwinden die daarin vallen.en het zou nog meer gaan aanwakkeren, niet de meest veilige dag voor een mooie paaswandeling in het bos.

PS, die vrouw die ze hebben opgepakt vanwege verdenking van brandstichting in het Mastbos is weer vrijgelaten, is niet eens mee verdachte.
Ben erg benieuwd naar de personen die de verklaringen hebben afgelegd op basis waarvan ze is opgepakt, vast geen vrienden.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
20 april 2014, 15:01 uur | Bericht #421270
Brandweer Twente verleent assistentie bij brand Hoge Veluwe
Vier korpsen van de brandweer Twente zijn opgeroepen om te helpen bij het bestrijden van de grote brand op de Hoge Veluwe.

Het gaat om één bosbrandbestrijdingspeleton dat wordt gevormd door de korpsen van Markelo, Delden, Rijssen en Nijverdal.

De brandweer in Overijssel beschikt over materieel dat is in te zetten bij natuurbranden in moeilijk begaanbaar gebieden, waar de brandweerwagens niet kunnen komen. De container staat in Dedemsvaart en is ook onderweg naar Hoenderloo.

Het gebied op de Hoge Veluwe waar de brand woedt is drassig met veel veen. Daar ontstond vanmorgen bij Hoenderloo een bos- en heidebrand die zich snel kon uitbreiden. Inmiddels zijn er meerdere brandhaarden en is er volgens de brandweer al een gebied van 10 hectare verwoest.

Park de Hoge Veluwe is aan het eind van de ochtend ontruimd. Er waren toen zo'n 2000 mensen in het park. De medewerkers zijn het 5400 hectare grote gebied ingegaan om de bezoekers er weg te halen. Eerste Paasdag is traditioneel een drukke dag op de Hoge Veluwe. In dat gebied is ook het museum Kröller Müller. Het museum is ook ontruimd. Alleen de bewakers blijven er, aldus Omroep Gelderland.

Bron: Rtv Oost | Gewijzigd: 27 februari 2017, 15:26 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
20 april 2014, 16:15 uur | Bericht #421271
Brand breidt uit: meer hulp naar Veluwebrand


 © anp.

De brand op de Hoge Veluwe breidt uit, meldt de brandweer. Meer en meer eenheden van de brandweer worden opgeroepen, ook onder meer uit Voorthuizen, Barneveld, Putten, Wageningen en Garderen. De brandweer probeert te voorkomen dat de vlammen overslaan naar een bos.

De schilderijen uit het Kröller-Müller museum worden uit voorzorg verplaatst naar een brandvrij depot.

Volgens een brandweerwoordvoerder zijn er inmiddels ruim 40 blusauto's ingezet en zijn er zo'n 300 brandweermannen bezig. 'En dat is echt heel veel. De brand was eerder op de middag toch ineens enorm opgelaaid, door de aantrekkende wind. De brand heeft inmiddels ruim 200 hectare heide verwoest en is nog niet onder controle.

Nu wordt dat weer wat minder.'De hulpdiensten hebben opgeschaald naar GRIP 2, wat betekent dat een incident gevolgen kan hebben voor de omgeving, zoals bijvoorbeeld een gaswolk. De hulpverlening wordt dan uitgebreid, en meerdere diensten gaan gecoördineerd samenwerken.

Volledig ontruimd
In verband met de grote brand is besloten het volledige Nationale Park De Hoge Veluwe te ontruimen. Dat heeft een woordvoerster van het park zondagochtend gezegd. De heidebrand woedt in een klein deel van het gebied, maar brandweer en politie hebben besloten tot de ontruiming. Volgens de woordvoerster waren er ongeveer 2000 wandelaars en fietsers in het park. De ontruiming is goed verlopen. 'We hebben natuurlijk plannen liggen, voor als het park moet worden ontruimd. Die hebben goed gewerkt vandaag.'

Ook museum Kröller-Müller gaat dicht. Medewerkers van het park zijn het gebied ingegaan om bezoekers van het terrein (5400 hectare) af te halen.

Volgens de woordvoerster is eerste paasdag doorgaans één van de drukste dagen van het jaar, met gemiddeld zo'n 5000 bezoekers die komen wandelen en fietsen.

Bron: AD


| Gewijzigd: 20 april 2014, 16:17 uur, door Ries
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
20 april 2014, 20:07 uur | Bericht #421275
Grootste brand op Veluwe ooit

De brand op Park De Hoge Veluwe is inmiddels de grootste natuurbrand die Gelderland heeft getroffen. Tot vandaag was een brand in 1976 de grootste.

* De brand van vandaag in Nationaal Park De Hoge Veluwe heeft tot dusver ruim 500 hectare hei en bos verwoest. Door de harde wind breidde het vuur zich snel uit. De brandweer is met veertig wagens en bijna 300 mensen bezig de diverse brandhaarden te bestrijden. Ook een blushelikopter van het leger is ingezet. Het park is uit voorzorg ontruimd en Museum Kröller-Müller heeft zo'n 300 schilderijen naar een brandvrije ruimte gebracht.

* In juli 1976 ging 400 hectare natuurgebied verloren. De brand ontstond in het bos bij het Rozendaalse Veld en trok met grote snelheid over de Apeldoornseweg, in de richting van Schaarsbergen, Heidemij en de A12. Het vuur naderde Arnhem. Er werd 3000 man ingezet om de brand te bestrijden, waaronder Duitse brandweerlieden.

* In 1995 brak brand uit in de bossen aan beide kanten van de A1 bij Kootwijk. 100 tot 150 hectare natuur ging in vlammen op. De A1 was tot laat in de avond afgesloten voor verkeer.

Bron: NOS
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
20 april 2014, 20:13 uur | Bericht #421276
Brand op Hoge Veluwe lijkt onder controleDe heidebrand op de Hoge Veluwe lijkt onder controle. Dat laat de brandweer weten. De blusploegen blijven vanavond en komende nacht actief voor controle en nablussen. De brand ontstond vanochtend tussen 9 en half 10. Tot begin van de avond is 527 hectare natuurgebied in vlammen opgegaan. Het park is 5400 hectare groot. Volgens een brandweerwoordvoerder zijn er inmiddels ruim veertig blusauto's ingezet en zijn er zo'n driehonderd brandweermannen bezig. 'En dat is echt heel veel. De brand was eerder op de middag toch ineens enorm opgelaaid, door de aantrekkende wind. De brand is nog niet onder controle. De brandweermannen zijn afkomstig van een groot aantal brandweerkorpsen uit heel Nederland. De blushelikopter van Defensie assisteert vanuit de lucht. Volgens de woordvoerster wordt geen bebouwing bedreigd en zijn er geen persoonlijke ongelukken gebeurd.

   

  

Kröller-Müller
Het Kröller-Müller Museum heeft zijn kunstcollectie ondergebracht in een brandvrij depot in het museum. Dat heeft de kunstinstelling gedaan uit voorzorg, maakte een woordvoerder bekend. Alle kunstwerken, waaronder en grote collectie werken van Vincent van Gogh, zijn van de wanden gehaald en zonder problemen veilig opgeborgen. 'We zien het als een goed verlopen oefening', aldus de woordvoerder. Volgens hem loopt het museum op dit moment geen gevaar. 'De wind is voor ons in een gunstige richting gedraaid.'Ontruiming
In verband met de grote brand werd vanochtend besloten het volledige Nationale Park De Hoge Veluwe te ontruimen. Volgens de woordvoerster waren er ongeveer 2000 wandelaars en fietsers in het park. De ontruiming is goed verlopen. 'We hebben natuurlijk plannen liggen, voor als het park moet worden ontruimd. Die hebben goed gewerkt vandaag.' Volgens de woordvoerster is eerste paasdag doorgaans één van de drukste dagen van het jaar, met gemiddeld zo'n 5000 bezoekers die komen wandelen en fietsen. De natuurbrand is één van de grootste van de afgelopen decennia in Gelderland. In 1976 ging meer dan 400 hectare heide en bos in vlammen op.Bron: AD | Gewijzigd: 27 februari 2017, 15:26 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
20 april 2014, 20:36 uur | Bericht #421279
[t]Helga van Leur ‏@helgavanleur

Op radarbeeld van vanmiddag verraadt (valse) echo de rookpluim van brand in #Hoenderloo

Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
20 april 2014, 21:13 uur | Bericht #421280
'Men verwacht elk moment het sein brand meester te kunnen geven'

Honderden brandweermensen zijn al de hele dag bezig met blussen van de brand in de Hoge Veluwe. Honderden hectaren heidegrond zijn verwoest. Maar het vuur lijkt nu onder controle. De brandweer verwacht elk moment het sein brand meester te kunnen geven.

Bron: RTLNieuws
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
20 april 2014, 21:17 uur | Bericht #421281
Natuurbrand Hoge Veluwe onder controle, brandweer Overijssel huiswaarts

De grote natuurbrand op Nationaal Park De Hoge Veluwe lijkt onder controle. Dat meldt de brandweer. Voor de tientallen brandweermensen uit Twente die op de Hoge Veluwe assisteerden zit het werk erop. Zij keren weer huiswaarts.

Twentse pelotons naar de Hoge Veluwe
Aan het begin van de middag is de Brandweer Twente gevraagd om te helpen bij het bestrijden van het vuur. Bij aankomst van de Twentse pelotons was al een groot natuurgebied afgebrand. Op dat moment waren al zo'n driehonderd brandweerlieden actief in het park.

In totaal hebben ruim vijftig brandweermensen van Brandweer Twente geholpen. Ze werden onder meer ingezet als bosbrandbestrijdingspeloton. Door een stoplijn nat te houden en brandhaarden te blussen, werd uitbreiding van de brand voorkomen.

Natuurbrand specialisten
Daarnaast werd de natuurbrandbestrijdingscontainer met specialistische teams uit Dedemsvaart en Den Ham ingezet. Leden van deze teams zijn te voet het veld in gegaan op zoek naar brandhaarden op de moeilijk bereikbare plekken. Met water uit zogeheten waterrugzakken werden de (soms ondergrondse) brandhaarden bestreden.

Het is de tweede  keer dit paasweekend dat de specialistische container is ingezet bij een natuurbrand. Op Goede Vrijdag rukte de specialistische eenheid uit voor de bosbrand in het Mastbos bij Breda.

Bron: RTVOost
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
21 april 2014, 07:23 uur | Bericht #421287
Hoge Veluwe weer open na verwoestende brand

Een dag na de grote brand die ongeveer 527 hectare bos en heide heeft verwoest, is het Nationale Park Hoge Veluwe weer bereikbaar. Twee van de drie ingangen zijn weer open, de poort bij Schaarsbergen blijft gesloten. Ook het Kröller-Müller Museum, dat zondag nog 300 schilderijen in veiligheid moest brengen, doet zoals gebruikelijk op Tweede Paasdag om 10 uur zijn deuren open. De brand, die lastig te bestrijden bleek te zijn, is zondagochtend door nog onbekende oorzaak ontstaan. Het duurde tot bijna 8 uur 's avonds voordat de honderden brandweerlieden de vlammen onder controle hadden. Tegen 9 uur werd het sein brand meester gegeven.

De brand werd aangewakkerd door de harde wind. Bovendien is de begroeiing op de Veluwe droog door het warme en droge voorjaar. Sommige plaatsen waren lastig bereikbaar voor het zware materieel van de brandweer. Een gespecialiseerd team van de brandweer Dedemsvaart ging daarom met zogenoemde waterrugzakken de strijd aan met de brandhaarden.

Wandelaars en fietsers geëvacueerd
Omdat het vuur zich snel verspreidde werd het natuurgebied afgesloten voor het publiek. Er volgde een evacuatie van alle bezoekers. Medewerkers van het Nationale Park De Hoge Veluwe gingen het 5400 hectare grote gebied in om de naar schatting 2000 wandelaars en fietsers buiten de hekken te begeleiden. Ook het Kröller-Müller Museum ging dicht, evenals het Museum Deelen. Het was juist een erg drukke dag. Eerste Paasdag is doorgaans een van de drukste dagen van het jaar, met gemiddeld zo'n 5000 bezoekers die komen wandelen en fietsen.

Schilderijen verplaatst
Het Kröller-Müller Museum verplaatste zijn kunstcollectie zondagmiddag naar een brandvrij depot in het museum. De werken in de beeldentuin bleven staan. Museummedewerkers haalden zo'n 300 kunstwerken, waaronder een grote collectie werken van Vincent van Gogh, van de wanden. 'We zien het als een goed verlopen oefening', zei een woordvoerder. De vlammen naderden de kunstinstelling tot 1,5 kilometer. Nadat de wind was gedraaid, week het gevaar. De bestrijding van de natuurbrand werd uitgevoerd door ongeveer 300 brandweermensen van een groot aantal korpsen. Zo'n 40 brandweerauto's en andere rollend materieel werden ingezet. Defensie stuurde twee blushelikopters. Bebouwing is niet bedreigd door de brand. Wel werd de N310 van Otterlo naar Arnhem uit voorzorg afgesloten. De oorzaak van de brand is nog niet bekend. De politie heeft geen aanwijzingen dat er brandstichting in het spel is. De natuurbrand is een van de grootste van de afgelopen decennia in Gelderland. In 1976 ging meer dan 400 hectare heide en bos in vlammen op.

Bron: AD
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
21 april 2014, 10:33 uur | Bericht #421298
Natuurbrand Hoge Veluwe vergt nabluswerk

De natuurbrand die gisteren ruim 500 hectare hei en bos in de as legde op de Hoge Veluwe, is vannacht niet opnieuw opgelaaid. Er zijn nog een paar plaatsen die vragen om nabluswerk, maar het gevaar is definitief geweken, aldus een woordvoerster van de brandweer.

Vanochtend blijven er nog vier brandweerauto's in het gebied om de boel in de gaten te houden en te blussen waar dat nodig is.

Het zuiden van het park blijft vandaag nog even dicht, vooral zodat de hulpdiensten hun werk goed kunnen doen. De Delenseweg gaat vanochtend om 8.00 uur weer open, waardoor het Nationale Park weer bereikbaar is voor publiek. Het Kröller-Müller Museum, dat in het park staat, gaat gewoon weer open om 10.00 uur.

In totaal ging 527 hectare aan bos en hei in vlammen op. De harde wind, die inmiddels is gaan liggen, zorgde ervoor dat het vuur zich makkelijk verspreidde en moeilijk liet bedwingen. Rond 21.00 uur gisteravond was de brand bedwongen. Vanwege de brand werd De Hoge Veluwe ontruimd en gesloten.

De oorzaak van de brand is nog niet bekend. De politie heeft geen aanwijzingen dat er brandstichting in het spel is.

Bron: AD
Every cloud has a silver lining
jcroon
Lid
Woonplaats: breda
Berichten: 4155
Lid sinds: 26 aug. 2011
21 april 2014, 11:02 uur | Bericht #421304
Regent het daar nu? | Gewijzigd: 21 april 2014, 11:02 uur, door jcroon
jcroon
Lid
Woonplaats: breda
Berichten: 4155
Lid sinds: 26 aug. 2011
21 april 2014, 12:21 uur | Bericht #421309
Bijna alles wat ze gistermiddag rond 5 uur uit Brabant MWB en ZO en Limburg hebben opgepiept is zonder ingezet te zijn  terug gestuurd, de eerste ploegen konden al om 8 uur weer naar huis, de laatsten  kregen om half 11 te horen dat ze niet meer nodig waren, van de 20 opgetrommelde blusvoertuigen zijn er uiteindelijk drie het bos in gegaan om te "bewaken" (ander woord voor `zonsopkomst afwachten´). Ik wacht op vaag facebook bericht van collega om te horen of ze nog echt wat gedaan hebben...
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
21 april 2014, 13:58 uur | Bericht #421316
"Oorzaak brand wordt achterhaald"

Het is nog altijd onduidelijk waardoor de grote natuurbrand van gisteren op de Veluwe is ontstaan. Dat zei burgemeester Van der Knaap van Ede op Radio 1. Hij heeft er "alle vertrouwen in" dat deskundigen de oorzaak zullen achterhalen. Bij de brand is 350 hectare bos- en heidegebied verloren gegaan. Daarmee was het de grootste brand op de Veluwe sinds 1976, toen 400 hectare natuur afbrandde.

Spannende dag
Van der Knaap is opgelucht dat de schade niet nog groter is. "Ik ben blij dat de brand onder controle is. Het was een spannende dag gisteren. Gelukkig is de nacht rustig verlopen en kunnen we nu gaan afbouwen." Gisteravond zei de politie al dat er geen aanwijzingen zijn dat de brand is aangestoken. Volgens Omroep Gelderland doen in Hoenderloo wel geruchten over brandstichting de ronde.

Granaat?
Boswachter Johan Wensink van Nationaal Park De Hoge Veluwe zegt dat er ook een andere mogelijkheid is. De oorzaak zou een oude granaat uit de Tweede Wereldoorlog kunnen zijn, zei hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Ik heb hier één keer meegemaakt dat een granaat met fosfor, die door roest opengebarsten was, spontaan begon te branden. Als dat zo is, en dat wordt wel uitgezocht, dan denk ik dat je dat granaatje wel weer kunt vinden."

Bron: NOS
Every cloud has a silver lining
Woonplaats: Leersum (utrecht)
Berichten: 1352
Lid sinds: 10 mei. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
21 april 2014, 14:34 uur | Bericht #421324
Gisteren de hele dag door een sterke brandlucht geroken, eerst dacht ik dat het kwam door de paasvuren 
maar als ik nu zo kijk op dat radarbeeld zat ik midden in die rookpluim.
Klapper van 2012: http://www.youtube.com/watch?v=uDkqolJIpZ8&feature=player_embedded


Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
21 april 2014, 23:10 uur | Bericht #421409
Herstel Hoge Veluwe op beeld

Het park De Hoge Veluwe gaat extra aandacht schenken aan het herstel van het aangetaste gebied, staat op de website. Op vaste locaties worden wekelijks foto's gemaakt voor een visueel overzicht met als thema 'van geblakerd naar groen landschap'. Verwacht wordt dat de afgebrande heidegrond over enkele weken alweer groen oogt.


Brandweerlieden waren ook vandaag nog in actie ANP

Kennis overdragen
Het park overweegt verder onderzoek te doen naar het herstel van de biodiversiteit in het aangetaste gebied. Hierdoor wordt kennis vergroot en deze kan dan weer aan anderen overgedragen worden, luidt het op de website.

De brand besloeg zo'n 527 hectare. Dat is 10 procent van de oppervlakte van het park. Zo'n 350 hectare is echt beschadigd. De brand ontstond om 8.15 uur aan de oostkant van het park, aan de rand van het Deelense Veld. Ruim twaalf uur later werd het sein brand meester gegeven.

Alleen kleine dieren zijn omgekomen. Volgens de boswachter hebben viervoeters en vogels het vege lijf kunnen redden.

Bron: NOS
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
25 april 2014, 21:39 uur | Bericht #422246
Eerste tekenen herstel natuur Hoge Veluwe na brand

De natuur in natuurpark De Hoge Veluwe toont voorzichtig aan de eerste tekenen van herstel. Op verschillende plekken kleurt het landschap, vijf dagen na de grote brand, alweer groen. Dat meldt het park vrijdag. Op foto's is te zien dat boven het zwartgeblakerde landschap alweer nieuwe grassprieten uitsteken.  De Hoge Veluwe is een fotoproject gestart waarbij wekelijks op vaste locaties foto's worden gemaakt om het herstel in beeld te brengen.

Op Eerste Paasdag brak door nog onbekende oorzaak een enorme natuurbrand uit in het gebied. De brand besloeg meer dan vijfhonderd hectare grond en verwoestte zo'n driehonderd tot driehonderdvijftig hectare. Het was daarmee een van de grootste natuurbranden uit de afgelopen decennia.

Bron: Nu.nl
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.836 topics, welke bij elkaar 448.307 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.572 leden.
Het nieuwste lid is Nivo_van_Brabant.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 35 mensen aan het browsen op het forum. 3 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 35, lezen 7 mensen het topic "Onweerskansen & fototopic 18 t/m 20 mei 2022".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden