Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Converse, WY.

30 May 2020 04:04:46

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Sumter, SC; Richland, SC; Calhoun, SC; Lexington, SC.

30 May 2020 03:23:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Coos, NH; Franklin, ME; Oxford, ME.

30 May 2020 03:23:54

De kaart Groningen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

30 May 2020 02:59:17

De kaart Den Helder - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

30 May 2020 02:59:14

De kaart Den Helder - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

30 May 2020 02:59:14

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Caledonia, VT; Essex, VT; Orleans, VT.

30 May 2020 02:15:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, VT; Lamoille, VT; Chittenden, VT.

30 May 2020 02:15:16

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, ME; Somerset, ME.

30 May 2020 02:15:16

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Richland, SC; Newberry, SC; Lexington, SC.

30 May 2020 01:52:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bennington, VT; Windham, VT.

30 May 2020 01:48:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Essex, NY; Franklin, VT; Lamoille, VT; Clinton, NY; Chittenden, VT; Grand Isle, VT.

30 May 2020 01:48:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, ME; Oxford, ME; Somerset, ME.

30 May 2020 01:44:40

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Arapahoe, CO.

30 May 2020 01:44:40

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Washington, VT; Caledonia, VT; Lamoille, VT; Essex, VT; Orleans, VT.

30 May 2020 01:44:40
Actueel
1 / 4

Fotowedstrijd Lente

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Lente discussietopic

Uitslag Winterwedstrijd

Proficiat winnaars!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
28 mei 2014, 17:19 uur | Bericht #426769
Wetenschap: Drones, het  nieuwste onderzoeksmiddel voor orkanen


Het punt waar de oceaan de woede van de orkanen ontmoet, heeft misschien de sleutel in handen om de prognoses qua intensiteit van orkanen te kunnen voorspellen. Maar het is bijna onmogelijk voor wetenschappers om dit te onderzoeken. Hierin zal komende zomer verandering komen dankzij post-Sandy financiering van de federale overheden en een handjevol gevleugelde drones, die uren kunnen verblijven in de donkerste plekken van de orkanen. De ingewonnen gegevens kunnen misschien inzicht verschaffen in het vraagstuk waarom sommige orkanen een briesje worden terwijl anderen uitgroeien tot regelrechte monsters.

Een orkaan is net als een motor en het warme oceaanwater is de benzine. Het is voor wetenschappers zeer interessant om te weten hoe het warme water de energie overbrengt naar de tropische stormen. "Het is noodzakelijk om een beter beeld te krijgen wat er precies aan de hand is voordat we kunnen kijken hoe we de voorspellingen kunnen gaan verbeteren," zegt Joe Cione. Hij bestudeert de interactie tussen de stormen en de oceaan bij het onderzoekscentrum van NOAA in Miami.

Het vliegtuig van de Hurricane hunters vliegt niet lager dan 5.000 voet en kan niet dalen onder de 1.500 voet. De real-time radar geeft geen informatie over de thermodynamica binnen de wolkenkern van een storm. Vaten met meetapparatuur worden vanuit vliegtuigen neergelaten. Zij meten gegevens over de luchtdruk, de temperatuur, de wind en de luchtvochtigheidsgraad in de storm, maar ze blijven maar een paar minuten in de lucht.


Het type drone, die Cione gaat lancheren vanaf de Hurricane Hunters zal uren in de lucht blijven terwijl deze langzaam daalt. De drone kan de storm doorkruisen en wellicht ook binnendringen in de "eyewall" van de orkaan. De Coyote heeft de vorm van een raket met intrekbare vleugels, kan gegevens verzamelen in de laagste delen van de orkaan. De drones hebben een propellor en worden bestuurd door een persoon in het vliegtuig van de Hurricane Hunters. Ze zijn ontworpen om te vliegen op de luchtstromen en kunnen niet tegen krachtige wind invliegen. De kleine drones zijn "wegwerpartikelen". Als ze eenmaal in de oceaan terecht komen, worden ze niet geborgen.
 
De orkaan-deskundigen kunnen een goede verwachting maken waar de storm naar toe gaat. De zogenaamde "kegel van onzekerheid", die het mogelijke pad vertegenwoordigt, wordt ieder jaar kleiner. Echter de nauwkeurigheid in het voorspellen van de intensiteit van de storm is afgebleven. Meerdere factoren zijn van invloed op de intensiteit van de storm. Bijvoorbeeld: het koude water uit de diepte van de oceaan wat zich mengt met het warme oppervlaktewater, de windshear, de cyclische opbouw van de muur van wolken rond het oog van de orkaan of de verandering in de energietoevoer vanaf de oceaan. Deze laatste variabele is volgens Cione het zwarte gat in de informatievoorziening en dit is waar de drones zich op zullen richten.

"Er is een reden waarom er geen orkanen boven land ontstaan: ze hebben water nodig. Ze hebben die verdamping en condensatie nodig. Dit is hun bron van energie. Maar hoe zit dit nu precies in elkaar," zegt Cione. "Als we niet de regio kunnen onderzoeken op een zeer acurate manier en tijdens de hele levensduur van een orkaan, bestaat er de kans, dat we de hoeveelheid energie niet voldoende meten, die uit de oceaan komt."

Cione's plan is om vijf tot zes drones in de piek van het orkaanseizoen te testen. Misschien is het mogelijk om volgend jaar te onderzoeken hoe goed de drones de data "in real time" communiceren. Het $1.25 miljoen kostende project wordt net als een hele reeks andere projecten van NOAA gefinancieerd uit de wet, die voortgekomen is door Sandy en die $60 miljoen besteed aan hulporganisaties voor rampenbestrijding. Volgens Cione is de data die verzameld wordt door de drones "onbetaalbaar".  Door de drones 12 uur voor het aan land komen van een orkaan het systeem in te sturen, kan NOAA precies inschatten hoe krachtig de orkaan is. Hierdoor kunnen levens bespaard blijven, door mensen op tijd te evacueren. Deze informatie had veel verschil gemaakt bij orkaan Charley in 2004. De orkaan werd opeens een categorie 4 orkaan toen deze op de zuidwestkust van Florida afstevende. Als de meteorologen toen hadden geweten wat er aan de hand was, hadden ze de mensen in de kuststreek kunnen waarschuwen voor de naderende orkaan. Toen konden ze niet zien wat er aan de hand was. De meteorologen kunnen tot op de dag van vandaag niet verklaren waarom Charly opeens uitgroeide tot een killer orkaan.

Door 36 uur of meer voor het aan land komen meer te weten over het aanhoudend krachtiger worden van een orkaan, kunnen er betere en accuratere waarschuwingen gegeven worden. Ook kan de kans op een stormsurge beter ingeschat worden.

© onweer-online
Bron: Huffington Post | Gewijzigd: 28 mei 2014, 17:20 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 26.991 topics, welke bij elkaar 442.543 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.068 leden.
Het nieuwste lid is 3lcotillo.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 3337 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 3337, lezen 7 mensen het topic "Winterdiscussie topic 2011/2012 deel 14".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Fotowedstrijd Lente

Lente discussietopic

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Uitslag Winterwedstrijd

Proficiat winnaars!

© 2003 - 2020 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden