Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beaufort, NC; Craven, NC; Jones, NC; Pamlico, NC.

28 Mar 2024 10:03:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Screven, GA.

28 Mar 2024 03:29:38

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

27 Mar 2024 15:59:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 14:15:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alachua, FL; Columbia, FL; Gilchrist, FL.

27 Mar 2024 13:40:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL.

27 Mar 2024 13:33:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Levy, FL.

27 Mar 2024 13:25:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL; Taylor, FL.

27 Mar 2024 13:13:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Decatur, GA; Grady, GA.

27 Mar 2024 13:08:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 13:03:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 12:26:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:16:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:03:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL.

27 Mar 2024 11:36:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, FL; Leon, FL; Brooks, GA; Thomas, GA.

27 Mar 2024 11:14:35
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
7 mei 2014, 09:11 uur | Bericht #423168
"Zomer wordt warmer maar natter"

De zomer wordt warmer dan normaal, maar ook natter. Dat blijkt uit de langetermijnvoorspellingen van MeteoBelgië. "Vooral tijdens de tweede helft van juni en juli zal de kans op onweer zelfs heel groot zijn."

Terwijl het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) zich in ons land niet verder waagt dan prognoses die maximaal 10 dagen vooruitlopen, is het toch jaarlijks uitkijken naar wat de langetermijnvoorspellers van MeteoBelgië voor de komende zomer in petto hebben. En dat oogt helemaal niet slecht, ook al beklemtoont Philippe Mievis van MeteoBelgië dat het eerst en vooral om tendensen gaat waarvan de betrouwbaarheid daalt naarmate verder in de tijd moet worden gekeken.

De prognoses van MeteoBelgië voor de komende zomer zijn volgens Mievis 70 procent betrouwbaar voor de rest van mei, 60 procent voor juni en 55 procent voor juli. "Na een flinke dip deze week met afkoeling van de temperaturen en veel regen, komen we opnieuw in droger weer terecht", meent hij. "Toch moet ook dan nog rekening worden gehouden met onstabiel weer en soms onweerachtige perioden. De temperatuur zal zo'n 1 procent hoger liggen dan normaal en ook de zon schijnt meer dan het gemiddelde."

De verwachtingen van MeteoBelgië lopen ongeveer gelijk met de Britse voorspellingen. 'The Met', de tegenhanger van ons KMI, maakte gisteren zelfs gewag van een eerste hittegolf naar het eind van de maand met temperaturen die tot 28 graden zouden kunnen stijgen. "Abnormaal hoog voor de tijd van het jaar", aldus The Met nog. "Ook juni zou alvast heel warm en zonnig beginnen."

Bron: HLN
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
12 mei 2014, 12:29 uur | Bericht #423533
Meer dieren Oostvaardersplassen halen de zomer dankzij zachte winter


Konikpaarden in de Oostvaardersplassen. © anp.

In het natuurgebied Oostvaardersplassen zijn deze winter 204 dieren doodgegaan. Vorige winter stierven er nog 1.684 herten, paarden en runderen. Vrijwel alle dieren (97 procent) werden door boswachters afgeschoten, omdat zij in slechte conditie waren.

Het aantal dode dieren is zo opvallend gedaald omdat in het gebied na twee strenge winters minder herten, paarden en runderen leefden en omdat het ditmaal een zachte winter was, zei natuurbeheerder Staatsbosbeheer vandaag.

Het afschieten of bijvoeren van het wild in de Oostvaardersplassen leidt telkens tot discussie, omdat dit natuurgebied bedoeld is als wildernis waar de mens volgens sommigen niet mag ingrijpen.

Na een strenge winter krijgen veel vrouwelijke dieren door natuurlijke regulatie geen jongen. Omdat er zowel in 2011-2012 als in 2012-2013 sprake was van strenge winterse kou, daalde het aantal beesten in het gebied op natuurlijke wijze, aldus Staatsbosbeheer. In de herfst van 2013 zijn rond de 2.000 edelherten geteld, tussen de 825 en 975 Konikpaarden en en een kleine 200 heckrunderen. Er zijn 185 edelherten, 17 Konikpaarden en 2 heckrunderen gestorven. 

Bron: AD
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Waarom deze advertentie?
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
30 mei 2014, 18:52 uur | Bericht #426846
'Nederland wacht zomer met iets meer neerslag'

Nederland gaat mogelijk een normale Hollandse zomer met misschien iets meer neerslag dan gewoonlijk tegemoet. Dat meldt Weeronline vrijdag. Komende zondag gaat de meteorologische zomer in.

Afgelopen winter was het niet heel koud en het voorjaar was relatief warm, waardoor de temperatuur van het zeewater iets hoger ligt. Dat kan betekenen dat de zomer iets natter wordt dan normaal.

Daarbij was het in mei, en zeker eind mei, vrij nat. Als de grond nat is, zal de temperatuur niet snel oplopen. Dat kan zeker voor het begin van deze zomer effect hebben op de temperatuur. Die zal volgens het weerbureau niet snel omhoog schieten.

In het noordelijk deel van Europa is het verder vergeleken met normaal wat te warm, terwijl het in het zuiden te koud is. Nederland zit redelijk in het midden. "Maar mogelijk dat we nog wat effect voelen vanuit het te warme noorden."

Buien
De komende week wordt het naar verwachting buiig. Dit weekend is het nog mooi weer, maar daarna is de kans groot dat een lagedrukgebied ten westen van Frankrijk ook in Nederland wisselvallig weer veroorzaakt. Het wordt zeker niet zo nat als afgelopen week, maar de buienkans neemt in de loop van de week toe.

Het kwik loopt volgend weekend waarschijnlijk op, doordat de wind in de loop van de week naar het zuiden draait. 

Bron: NU
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
3 juni 2014, 14:04 uur | Bericht #426968
Woensdag lokaal ruim 20 millimeter mogelijk

Lokaal vallen deze dinsdag al een paar buien, maar morgen gaat heel het land voor de bijl. Plaatselijk kan meer dan 20 millimeter regen vallen. Op de oceaan, ten noordwesten van Spanje, lag deze ochtend een lagedrukgebied. Op het satellietbeelden hiernaast is het te herkennen aan de krul in de bewolking. Het weerssysteem trekt in noordoostelijke richting en komt vannacht bij Bretagne het Europese vasteland op. Ze activeert daarbij steeds verder. Morgenochtend bereikt het neerslaggebied het westen en zuidwesten van ons land, om vervolgens in de middag uiteindelijk ook het noordoosten binnen te wandelen. Daar wordt het eerst nog ruim 20 graden. In de buien koelt het af tot onder 15 graden, wanneer de binnenstromende koude lucht het aardoppervlak bereikt. De flinke temperatuurverschillen zorgen ervoor dat de buien in het oosten en noordoosten van het land potentieel het felst zijn met daar de grootste kans op onweer en misschien ook windstoten. Na die eerste, potentieel felle buien is het niet meteen over met de neerslag. Voor veel plaatsen geldt dat het grootste deel van de regen waarschijnlijk in de uren erna valt. De neerslag gaat dan over in buiige regen die een paar uur lang kan aanhouden. Uiteindelijk komen er vanuit het zuidwesten ook wel weer droge perioden, maar later volgen opnieuw enkele buien. In totaal valt er woensdag op veel plaatsen tussen 5 en 15 millimeter regen. Lokaal is meer dan 20 millimeter mogelijk.


Op dit satellietbeeld is ten noordwesten van Spanje een krul in de bewolking te zien, duidend een lagedrukgebied. Een depressie die inderdaad daar nu langstrekt. Met de bovenluchtstroming mee schuift ze in noordoostelijke richting. Vannacht bereikt ze ter hoogte van Bretagne het Europese vasteland. De buien ervan bereiken naar verwachting woensdagochtend het westen en zuidwesten van Nederland om zich vervolgens verder over het land uit te breiden. In het noordoosten wordt het voor de buien uit nog het warmst en is de kans op onweer en windstoten het grootst.


Lokaal kan woensdag meer dan 20 millimeter regen vallen. Archiefafbeelding Corina Magielse.


Deze dinsdagmiddag vallen al een aantal lokale buien. Aan het begin van de middag ontstonden er al steeds meer. Hier het radarbeeld van toen. Morgen passeren dus uiteindelijk overal diverse buien. Afbee

Bron: MeteoGroup

weer.nl
Lees ook:

Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
3 juni 2014, 20:11 uur | Bericht #427010
Vertragingen door hevige regenval tijdens avondspits

De avondspits verliep dinsdag op verschillende plaatsen moeizaam door hevige regen- en onweersbuien. Vooral rond Gent viel er heel wat water uit de lucht. Volgens het Vlaams Verkeerscentrum gebeurden er geen ongevallen. In de regio Gent waren er rond 18 uur verkeersproblemen door een erg hevige wolkbreuk. Vooral op de E17 tussen Lokeren en De Pinte en op de R4 tussen Destelbergen en Merelbeke vertraagde het verkeer. ‘Automobilisten liepen er lokaal een kwartier vertraging op, maar er waren geen incidenten’, zegt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum.

Ook de oostrand van Brussel kreeg heel wat water te slikken. Op de ring vertraagde het verkeer tussen Vilvoorde en het Zoniënwoud. Ook op de E411 tussen Brussel en Waver was er hinder. Het Vlaams verkeerscentrum raadt automobilisten aan om voldoende afstand te houden bij hevige regenval en niet bruusk op de rem te gaan staan.

Bron: de Standaard
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
4 juni 2014, 15:56 uur | Bericht #427082
Mogelijk moeilijke avondspits door Obama en regenweer

De komst van de Amerikaanse president Barack Obama naar Brussel zal mogelijk voor extra hinder zorgen tijdens de avondspits op de ring rond Brussel. Dat zegt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum woensdag. Ook de regen kan een spelbreker worden.

De Amerikaanse president landt in de vroege namiddag, vermoedelijk rond 15 uur, op de militaire luchthaven van Melsbroek. Van daaruit gaat het in escorte naar de Europese wijk in Brussel. ‘De reisroute ligt nog niet vast, maar veel opties zijn er niet. De escorte zal vanaf de luchthaven via de E19 of de A201 naar de Binnenring rijden. Van daar gaat het naar de E40 richting Reyerscomplex en de Europese wijk’, zegt Beeckman.

Tijdens Obama’s vorige bezoek aan België eind maart werd het verkeer op de snelwegen aansluitend op de escorteweg stilgelegd. ‘Ook deze keer kan dit het geval zijn, wat tot extra files kan leiden tijdens de avondspits. Bovendien kan de regen een extra stoorzender worden’, aldus Beeckman.

Beeckman waarschuwt automobilisten daarom om woensdagnamiddag de oostrand van Brussel te vermijden.

Bron: De Standaard
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
5 juni 2014, 11:40 uur | Bericht #427161
Mooie weer helpt horeca aan forse groei

In het eerste kwartaal van 2014 behaalde de traditionele horeca een seizoengecorrigeerde volumegroei van 1,4 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal.

De horeca was daarmee dit kwartaal een stimulans voor de economie. De omzet van de horeca groeide in deze periode met 1,6 procent. Dit zijn de hoogst gemeten groeicijfers in een eerste kwartaal sinds 2006. Dit heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekend gemaakt.

Consumenten en ondernemers gaven in het eerste kwartaal seizoengecorrigeerd meer geld uit in horecagelegenheden dan in het voorgaande kwartaal. Deze groei is mede het gevolg van de uitzonderlijk zachte winter van 2014. Vooral restaurants hadden een goed eerste kwartaal en behaalden een omzetgroei van 2,1 procent ten opzichte van voorgaand kwartaal. Hotels en cafetaria’s kenden een omzetgroei van respectievelijk 1,6 en 1,7 procent.
Lichte omzetkrimp voor cafés

Alleen de cafés lieten, ondanks de zachte winter, met -0,1 procent nog een minimale krimp van de omzet zien. De omzetontwikkeling van cafés blijft al langer achter bij de overige horeca. Cafés hebben, mogelijk meer dan andere horecagelegenheden, te maken met de effecten van overheidsmaatregelen. Sinds januari van dit jaar is de leeftijdsgrens voor alcoholgebruik verhoogd en eerdere btw- en accijnsverhogingen werken vooral door in de prijzen van de cafés.

Bron: BON
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
anoniem
Lid
Woonplaats:
Berichten: 101
Lid sinds: 29 apr. 2014
5 juni 2014, 11:58 uur | Bericht #427162
Niet alleen in Nederland wordt het de komende dagen flink warmer. De Afrikaanse hitte brengt ook andere delen van Europa in tropische sferen. 2014 kan wel eens een heet jaartje worden!

Warmtepomp
Een depressie in de bovenste luchtlagen (van de troposfeer) boven de Atlantische Oceaan pompt deze dagen warme lucht vanuit het noorden van Afrika naar Europa. In de Zuid-Europese landen wijzen de thermometers al vrij snel tropische waarden aan, maar ook verder naar het noorden warmt het goed op. Het zuiden van Zweden kan begin volgende week even van de Afrikaanse warmte profiteren. Boven het Europees continent is de luchtdruk relatief hoog en het weer vrij rustig. Toch moeten we bedacht zijn op een lokale onweersuitbraak.

4x31, kans op hittegolf!
Wenen: 4×31, kans op hittegolf!

Saharazand
De stofconcentratie zal de komende dagen toenemen. De zuidelijke wind voert niet alleen warmte, maar ook Saharazand aan. De concentraties zijn relatief laag en zolang het droog blijft hebben we er nauwelijks last van.

2014 recordwarm?
Wereldwijd kan 2014 een nieuw temperatuurrecord opleveren, maar ook in Nederland is een recordrace gaande. Alle maanden van 2014 zijn warmer of gelijk aan normaal verlopen en tot nu toe bezet 2014 de tweede plek. Als we naar het recordjaar 2006 kijken wordt duidelijk dat de tussenstand niet bepalend is. 2006 scoorde in juni een tussenstand onder normaal (6,6 tegen 6,8 normaal), maar kwam aan het einde van het jaar als kampioen uit de bus. Er kan dus nog van alles gebeuren!

Door: Hans Roozen

bron : weeronline.

Zo zie je maar weer , eerst komen ze met een normale hollandse zomer in 2014 en nu zeggen ze '' het kan wel eens een heet jaar worden ! 
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
5 juni 2014, 17:17 uur | Bericht #427207
Vroege tropische dagen

Met het koele en natte weer van de afgelopen dagen is het bijna niet voor te stellen dat het vrijdag en zaterdag meest zonnig zal zijn en dat het zaterdag in het zuidoosten van het land rond 30 graden gaat worden! Vanaf een maximumtemperatuur van 30,0 graden spreken we van een tropische dag. Tropische dagen zijn gedurende het begin van het zomerseizoen eerder uitzondering dan regel. In dit verhaal kijken we nader naar vroeg optredende tropische dagen.


De snelle opwarming is aan de temperatuur op het 850 hPa-vlak (ongeveer 1500 m hoogte) goed te zien. Van 1 graad afgelopen nacht, komen we zaterdagmiddag rond 15 graden uit. Na een klein dipje is aanstaande dinsdag zelfs 18 graden haalbaar!

Opwarming nog in volle gang
In het late voorjaar zet de opwarming in een snel tempo door. In mei varieert de gemiddelde maximumtemperatuur van ruim 15 graden in het noordwesten van het land, tot bijna 19 graden in Midden-Limburg. In juni liggen deze uitersten al tussen 18 en ruim 21 graden en in juli tussen ruim 20 graden op Texel tot bijna 24 graden in midden-Limburg. Alleen al aan deze getallen is indirect te zien dat de thermische hoogstandjes wellicht vooral later in het zomerseizoen zullen plaatsvinden.

Niet ieder zomerseizoen heeft in het verleden één of meer tropische dagen opgeleverd, maar de laatste tijd stijgt het kwik wel wat vaker tot 30 graden of hoger, dan vroeger. Kijkend naar De Bilt, dan zien we namelijk dat de zomer van 1993 de laatste was zonder tropische dag. Sinds de jaren ’50 van de vorige eeuw hadden daar dertien zomers geen enkele tropische dag opgeleverd en nog eens acht zomers uit dezelfde periode hadden er slechts één. De laatste drie keer dat dit gebeurde, was tamelijk recent in de zomers van 2007, 2008 en 2009.

Er zit een warme tot hete periode aan te komen
Begin deze week merkte MeteoGroup het al op en nog steeds zit dat in de verwachting, zaterdag zou het in het zuidoosten van het land wel eens 30, lokaal zelfs 31 graden kunnen worden. Het is dus het spreekwoordelijke hollen of stilstaan, want vandaag (donderdag) wordt de 20 graden niet eens gehaald. Overigens lijkt het erop dat ook de rest van het lange pinksterweekeinde warm tot heet verloopt, want na een kleine inzinking op eerste pinksterdag, wordt het op tweede pinksterdag opnieuw rond 30 graden in de zuidoostelijke helft van het land. Zoals het er nu naar uitziet, blijft het de dag daarna (dinsdag 10 juni) net iets koeler.


De verwachte maximumtemperatuur en het weerbeeld gedurende de komende zes dagen (Bron: MeteoGroup).

In het zuidoosten van het land zou, als deze verwachting perfect uitkomt…

…net geen een regionale hittegolf kunnen worden gemeten. Bron: MeteoGroup.

Een hittegolf?
We spreken van een hittegolf als de temperatuur op minimaal vijf dagen op rij tot 25,0 graden of hoger komt, en daarvan op minimaal drie dagen op 30,0 graden of hoger. Regionaal zou dat heel misschien in het zuidoosten kunnen lukken. De cruciale dag lijkt de dinsdag te worden. Volgens de nieuwste prognoses wordt het dan in Limburg  29 graden, net niet genoeg. Vijf zomerse dagen op rij lijkt een haalbare kaart, maar qua tropische dagen lijkt de teller dus bij maximaal twee te blijven steken.


De warmste meidag van de 20e eeuw in ons land, in beeld, 23 mei 1922. Een langgerekte zuidelijke stroming voert warme lucht aan…

…hoewel de temperatuur op het 850hPa-vlak niet eens extreem hoog ligt, met 16 à 17 graden. In een optimaal geval kan daar nog eens 17 graden bij worden opgeteld om de maximumtemperatuur te verkrijgen (zonnig, droge grond, niet te veel wind). Bron: Wetterzentrale.


Tropische dagen in deze tijd van het jaar nog zeldzaam
Bekijken we het seizoen tot en met 10 juni, dan zien we dat tropische dagen nog behoorlijk zeldzaam zijn. Kijkend naar de hoofdstations, dan zien we dat in Beek al op 18 april 1949 30,0 graden werd gemeten. In mei komt het al iets vaker voor dat het zo warm wordt. In De Bilt werd de vroegste tropische dag op 5 mei 1916 gemeten.

Heel opvallend verliep de periode rond 23 mei 1922, toen het drie dagen op rij snikheet was. Dit is nog steeds de warmste meidag sinds het begin van de vorige eeuw met 33,2 graden in De Bilt, maar ook 33,8 graden in Eelde, 34,3 graden in Beek en wat te denken van de 34,9 graden in Vlissingen?
Zo vroeg in het jaar doet de nabijheid van de nog relatief koude zee zich echter duidelijk gelden. Tellen we alle opgetreden tropische dagen op de vijf hoofdstations op en kijken we meer recent vanaf 1951, dan zien we dat in Den Helder in deze lange periode alleen op 7 juni 1996 met 31,7 graden de tropische grens werd bereikt. Op het kaartje hiernaast blijkt dat de kust sterk achterblijft ten opzichte van het binnenland, sterker nog, zelfs diep landinwaarts is dat het geval. Want ook De Bilt blijft nog achter ten opzichte van het oosten en zuidoosten van ons land.




Maar zelfs daar komt tot 10 juni gemiddeld maar één tropische dag voor in vier tot vijf jaar. Wat er de komende week thermisch gaat gebeuren, is dus best wel bijzonder, zeker als een enkel station misschien wel twee tropische dagen gaat halen. Zaterdag, maandag en misschien ook dinsdag hebben daarvoor de beste papieren, zoals de weerkaarten vandaag uitwijzen.

Bron: MeteoGroup

weer.nl
Lees ook:

Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
6 juni 2014, 22:41 uur | Bericht #427322
Zweefvliegtuig maakt voorzorgslanding in Wijhe

Een zweefvliegtuig heeft vrijdag rond vijf uur 's middags een voorzorgslanding gemaakt in een weiland bij een boerderij aan de Hooglandweg in Wijhe.

Door een gebrek aan thermiek in de lucht kon de piloot niet terugvliegen naar het vliegveld in Terlet, waar hij is opgestegen. Het vliegtuigje raakte bij de landing niet beschadigd. Belangstellenden mochten van de piloot nog even in het vliegtuig plaatsnemen.

Bron: RTVOost
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
7 juni 2014, 10:22 uur | Bericht #427357
Baby gered uit bloedhete auto in Kaatsheuvel

Hulpdiensten hebben vrijdagmiddag een twee weken oude baby gered uit een snikhete auto die stond geparkeerd in Kaatsheuvel.

Volgens Omroep Brabant stond het voertuig geparkeerd bij winkelcentrum aan de Hoofdpoort. Omstanders waarschuwde de ambulance dienst die een ruit van de auto insloegen om de baby uit de auto te halen.

De eigenaar verklaarde dat de baby maar enkele minuten in de hete auto had gezeten. Omstanders zeiden dat de baby tussen de tien en vijftien minuten alleen was.

Bron: BON
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
10 juni 2014, 17:48 uur | Bericht #431163
Stevige buien leiden tot drukke avondspits




Stevige regenbuien trekken in de namiddag en avond van zuid naar noordoost over het land. In het westen gaan de buien voor een drukkere avondspits zorgen, verwacht Weerplaza.

In het zuidoosten en oosten, waar het voor de buien uit nog 25 tot 28 graden is, kunnen de buien samengaan met onweer, hagel en forse windstoten.

Weerplaza verwacht geen extreem zware buien zoals gisteren, maar ook deze buien kunnen lokaal voor hinder zorgen. In de loop van de nacht trekken de buien naar Duitsland weg. Morgen, donderdag en vrijdag blijft het droog en is het met 18 tot 25 graden minder warm.

Spoor
Het weer zorgt vandaag op het spoor ook voor problemen. Tussen Ede-Wageningen en Arnhem is vanochtend veel schade aan het spoor ontstaan na een blikseminslag. Op dit traject rijden daardoor de hele dag geen treinen meer, wat overlast betekent voor reizigers tussen Utrecht en Arnhem.

Ook het Nederlands-Duitse treinverkeer ondervindt hinder van het slechte weer. In Duitsland is het volgens de NS zeer slecht weer, waardoor het treinverkeer ernstig is ontregeld.

Bron: AD | Gewijzigd: 24 februari 2017, 14:06 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
10 juni 2014, 17:57 uur | Bericht #431166
Uitzonderlijk drukke avondspits op de weg

Er is momenteel sprake van een erg drukke avondspits. Om iets voor 17 uur stond er 200 kilometer file op de Vlaamse wegen. "Dat is voor een dinsdagavond uitzonderlijk", zegt woordvoerder van het Vlaams Verkeerscentrum Hajo Beeckman. Van zware incidenten is geen sprake. Beeckman vermoedt dat de eerste werkdag na een verlengd weekend en het regenweer een deel verklaart.

Volgens Beeckman is het al de hele dag druk op de weg, vooral op de Ringwegen rond Antwerpen en Brussel. "Het verkeer verliep er in de loop van de dag al moeizaam, daar komt nu de avondspits bovenop, met rond Antwerpen ook regen." In Antwerpen hebben er zich ook enkele incidenten voorgedaan. De Waaslandtunnel moest als gevolg van wateroverlast een tijdje worden gesloten. In de Liefkenshoektunnel reden enkele vrachtwagens op de rechterrijstrook op elkaar, waardoor het verkeer richting Nederland hinder ondervindt.

Het Vlaams Verkeerscentrum merkt nog op dat het vooral in het Waasland druk is. "Richting Antwerpen is het een uur aanschuiven", illustreert Beeckman.

Bijna 200 kilometer file in de avondspits komt elk jaar een paar keer voor, maar voor een dinsdagavond "is het behoorlijk stevig".

Bron: de Redactie
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
10 juni 2014, 19:38 uur | Bericht #431181
Eerste Zeeuwse mosselen half juli verwacht

 De eerste Zeeuwse mosselen zullen naar alle waarschijnlijkheid half juli opgediend kunnen worden. "Het tijdstip van de oogst is elk jaar verschillend, maar het ziet er naar uit dat die oogst er nu alleszins vroeger dan vorig jaar zal komen", luidt het bij Christine Fijnaut van het Mosselkantoor Yerseke.


© photo news.

"Als de mosselen er tijdens de eerste helft van juli komen, dan zijn zowel de consumenten als wijzelf tevreden", lacht Fijnaut. In 2013 was dat niet het geval, maar dit jaar wordt de oogst iets vroeger verwacht. Bovendien blijkt dat de mosselkwekers en mosselhandelaren positief gestemd zijn over de smaak en de hoeveelheid vleesgewicht. "Tot nu toe zijn de kwekers tevreden met de evolutie. De eerste steekproeven wijzen uit dat de schelpen weliswaar iets kleiner zijn, maar ze zijn wel goed gevuld", aldus Fijnaut.

De groei en het tijdstip van de oogst van de mosselen zijn afhankelijk van natuurlijke omstandigheden. "Het gaat vooral om het aanwezige voedselaanbod en het zonlicht. De mosselen kunnen nu rustig groeien op de plaatsen waar ze liggen. Hopelijk blijft het warm en blijven de mosselen gespaard van stormen. Jaar na jaar proberen we te achterhalen welke externe factoren een invloed hebben. Vorig jaar werden immers heel wat mosselen weggestormd."

Eind juni zal er een duidelijkere prognose komen, nadat meer uitgebreide monsters worden genomen. Pas later in het mosselseizoen zal blijken hoe groot de totale oogst zal zijn.

Bron: HLN
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
12 juni 2014, 11:44 uur | Bericht #431449
Schapenscheerderskou

Na het broeierige weer, waar we de week mee zijn begonnen, breekt vanaf het weekeinde een zogenaamde schapenscheerderskoudegolf aan. Deze koelere periode is karakteristiek voor de tweede helft van juni en tekent zich ook nu weer op de weerkaarten af. De zon gaat dan vaker schuil achter de wolken die van zee worden aangevoerd en in de aangevoerde koelere zeelucht wordt het dan niet meer zo warm.


Hollandse wolkenluchten met de komende dagen steeds minder ruimte voor de zon.

Hitte verdreven
Het afgelopen pinksterweekeinde, met inbegrip van afgelopen dinsdag, was ruim vijf graden warmer dan het langjarig gemiddelde. Inmiddels is de broeierige hitte verdreven door diverse donderbuien en is het aangenamer zomerweer geworden met flink wat zonneschijn. Daarbij ligt de middagtemperatuur met 19 tot 23 graden nog steeds iets boven de norm van 20 graden in deze tijd.


Schapenscheerders maken gebruik van de periode met bewolking zodat ze hun schapen niet in de felle zon hoeven te scheren.

Stagnering temperatuurstijging
Richting de hoogzomer, eind juli, stijgt de gemiddelde maximumtemperatuur nog met ruim drie graden. Des te opmerkelijker is het dat de gemiddelde maximumtemperatuur in de tweede junidecade juist iets lager ligt dan de eerste tien dagen van de maand juni. Deze relatief koelere fase na de eerste zomerwarmte van het seizoen, wordt ook wel de schapenscheerderskou genoemd, naar de gewoonte om schapen in deze tijd van het jaar, van hun wollen vacht te ontdoen. Met een wind vanaf zee wordt niet alleen minder warme lucht aangevoerd, maar vaak ook meer wolken. Schapenscheerders maken gebruik van deze periode met bewolking zodat ze hun schapen niet in de felle zon hoeven te scheren.


De temperatuur doet een stapje terug de komende dagen. Bron: MeteoGroup

Koelere fase
MeteoGroup verwacht dat ook dit jaar de schapenscheerderskoudegolf zijn beslag krijgt. Het droge en vrij zonnige, maar niet hete zomerweer houdt tot en met vrijdag aan, maar komend weekend steekt er een matige tot vrij krachtige noordelijke wind op. Er verschijnt dan meer bewolking, ’s middags kan er een bui vallen en de maximumtemperatuur ligt met 17 tot 21 graden vijf tot tien graden lager dan het afgelopen weekend. Naar verwachting houdt het licht wisselvallige en iets te koele weerbeeld ook volgende week aan. De schapenscheerderskoudegolf lijkt zich dit jaar dus precies aan het klimatologische spoorboekje te houden.

weer.nl
Lees ook:

| Gewijzigd: 24 februari 2017, 14:07 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
13 juni 2014, 10:37 uur | Bericht #431473
Opnieuw zonnig weekend op komst: rond de 20°C


© photo news.

Het blijft vanmiddag droog met flinke zonnige perioden. Er waait een zwakke noordelijke wind. De maxima liggen tussen 20 en 24 graden. Vanavond is het zonnig en best aangenaam om buiten te vertoeven. Komende nacht zijn er eerst nog flinke opklaringen. Later neemt de bewolking toe vanaf de Nederlandse grens. Minima tussen 10 en 14 graden.

Morgenochtend is het bewolkt met hier en daar een lichte bui. Later in de namiddag breekt de zon geleidelijk door, eerst in het noorden van het land. De wind waait matig uit noordelijke richtingen, met maxima van 16 graden in de Ardennen en 18 tot lokaal 21 graden in de andere regio's.

Van zondag tot en met donderdag is het overwegend droog met zon afgewisseld door wolkenvelden. De middagtemperatuur schommelt in het binnenland rond 20 graden.

Bron: HLN
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
13 juni 2014, 15:15 uur | Bericht #431479
Zonnig lenteweer met 'fris windje' voor de boeg


© ANP.

We hoeven voorlopig nog geen afscheid te nemen van het fraaie lenteweer. Tot en met woensdag is de zon sterk aanwezig. Dat meldt Weerplaza. Strandgangers kunnen wel bedrogen uitkomen. Een noordenwind zorgt er namelijk voor dat het fris aanvoelt.

Vanavond trekt er steeds meer bewolking het land in. Hierdoor koelt het vanavond niet extreem af. Maar wie buiten voetbal gaat kijken doet er volgens Ben Lankamp van Weerplaza slim aan een vestje mee te nemen. 'Na een bewolkte zaterdagochtend met lokaal een spatje regen, breekt na het middaguur de zon weer door', vertelt de weerman. Het is met 17 tot 19 graden wel aan de koele kant voor de tijd van het jaar. Gemiddeld ligt de temperatuur in half juni op 21 graden.

Zondag wordt een hele aangename lentedag. In het binnenland kan de temperatuur oplopen tot 21 graden. 'Er zijn wat stapelwolken, maar het is een prima dag voor bijvoorbeeld een barbecue of bezoek aan het park'.

Dit weekend vindt het Oerol-festival op Terschelling plaats. Lankamp benadrukt dat het zaterdag en zondag voor de festivalgangers fris kan aanvoelen door een windkracht 4 vanuit het noorden.

Maandag krijgt Nederland te maken met een zwakke storing en komt de temperatuur met 17 graden iets lager uit. 'S middags gaat de zon naar verwachting weer uitbundig schijnen. 'Dinsdag wordt ook een hele fraaie dag met 21 graden. Al met al hebben we te maken met heel stabiel en fraai lenteweer'. 

Bron: AD
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
13 juni 2014, 15:16 uur | Bericht #431480
Mosselseizoen vroeg begonnen


© belga.

De eerste Zeeuwse mosselen zijn door de zachte winter en het mooie voorjaar een aantal weken eerder verkrijgbaar dan vorig jaar. Vandaag zijn alle kwekers gestart met het oogsten van de zogeheten Zeeuwse hangcultuurmosselen. Dat laat het Mosselkantoor Yerseke weten.

Hangcultuurmosselen worden gekweekt in netten die in de Oosterschelde worden gehangen en zijn eerder rijp dan de mosselen die traditioneel op de bodem worden gekweekt. Hangcultuurmosselen maken ongeveer 2 procent uit van de totale Zeeuwse mosselproductie.

De nieuwe oogst van de traditionele Zeeuwse mosselen wordt pas in de eerste helft van juli verwacht. Dit jaar zijn deze mosselen kleiner van schelp, maar mosselkenners zijn positief over de smaak en het gewicht. 

Bron: HLN
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
15 juni 2014, 12:37 uur | Bericht #431528
Warme eerste helft

De eerste helft van de zomermaand juni is warm verlopen. In De Bilt kwam de gemiddelde temperatuur uit op bijna 17 graden tegen 16 graden als norm. Een warme eerste helft dus. Dat geldt ook voor het hele jaar. De eerste helft van 2014 zit er bijna op. Nog altijd staat 2014 met stip op nummer 2, na 2007. Dat jaar, 2007, verliep voor de rest ook warm en werd zodoende het warmste jaar ooit gemeten.

De tweede helft
In de tweede helft van juni tapt het weer duidelijk uit een ander vaatje. De luchtdrukverdeling is drastisch gewijzigd. Zagen we eerder deze maand vaak lagedrukgebieden ten westen van de Britse eilanden, nu zijn persistente hogedrukgebieden de blikvanger geworden. Het gevolg is een veel minder warm weertype. De hogedrukgebieden zorgen voor een noordelijke luchtstroming. Dat levert gematigde temperaturen op.


Luchtdrukveredeling morgenmiddag (ECMWF)

Hardnekkige wolkenvelden
Zodra de zon er bij komt, is het dan toch al gauw prima zomerweer. De zon staat hoog aan de hemel en kan de van oorsprong koele oceaanlucht effectief verwarmen. Temperaturen van een graad of 20 zijn ook met een noordelijke wind beslist haalbaar. Zodra wolkenvelden de overhand krijgen wordt het een ander verhaal. Hardnekkige wolkenvelden zijn een bekende bedreiging voor de zomer in Nederland, zodra de wind vanuit het noordwesten gaat waaien. Onder de vaak aanwezige zogenaamde inversie, die samenhangt met eerder genoemd hogedrukgebied, wordt het vocht als het ware opgepot. Tegen de inversie, die vaak is terug te vinden op een hoogte van 750 tot 1000 meter, kunnen wolkenvelden goed stand houden.


Mooie ochtend, door Wouter van Bernebeek, Groesbeek

Buitje
De wolkenvelden worden extra geholpen, als zwakke fronten in de noordelijke stroming de Noordzee afzakken. Dat zullen we deze week ook een paar keer zien gebeuren. Bijvoorbeeld morgen. De wolkenplakkaten zijn dat uitgestrekter, en dikker. We moeten zelfs niet helemaal verbaasd zijn als er dan toch ergens een klein buitje uit valt.

Persistent
Het genoemde luchtdrukpatroon kan behoorlijk persistent zijn. Het ziet er voorlopig niet naar uit, dat er een significante wijziging in de verdeling van hoge- en lagedrukgebieden komt. We kunnen met een redelijke waarschijnlijkheid zelfs zeggen, dat de tweede helft van juni als koeler dan normaal in de boeken zal worden weggeschreven. Of de maand als geheel dan toch nog net het predicaat ‘warmer dan normaal’ kan vasthouden, valt te bezien. Al dat zo is, wordt het de zesde warme maand op rij in dit jaar.

Bron: MeteoGroup Door: Reinier van den Berg

weer.nl
Lees ook:

Every cloud has a silver lining
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
17 juni 2014, 12:29 uur | Bericht #431589
Kans op zomerweer deze maand 'uitermate klein'


Archieffoto uit 2007. © ANP.

Het weer De aftrap van juni verliep zomers en in het eerste weekend van de maand werd het zelfs tropisch. Dat weerbeeld zien we voorlopig niet terug, aldus Weerplaza. 'Na een aantal dagen met koele wind zorgen lagedrukgebieden voor wisselvallig weer'.

Nadat de hitte aan het begin van deze maand verdreven was, nam een hogedrukgebied het heft in handen. De afgelopen en komende dagen hebben we te maken met een koele noordenwind. Soms zijn de wolken dik genoeg voor gemiezer, op andere momenten lossen de wolken goed op en schijnt de zon geruime tijd. Het rustige weer gaat samen met maxima van rond 17 graden onder het wolkendek tot iets boven de 20 zodra 's middags de zon lekker schijnt.

Op momenten dat de zon schijnt, is de kracht van de zon goed voelbaar, schrijft weerman Michiel Severin op de website van Weerplaza. 'De thermometer kan dan wel 20 tot 22 graden aangeven, maar ondanks de noordelijke stroming voelt het toch frisser aan'.

Voetbalavond
Morgen als Nederland tegen Australië speelt hebben we te maken met een mix van wolken en zon met overal kans op een bui. Het wordt opnieuw 18 tot 22 graden. Wie van plan is buiten voetbal te kijken doet er goed aan een vest of trui mee te nemen vanwege een windkracht 4 uit het noorden.

Zomerliefhebbers moeten flink geduld hebben. Komend weekend maakt het hogedrukgebied plaats voor lagedrukgebieden. 'De kans op een dag met warmer weer neemt dan toe'. Toch zet het warme weer niet door. 'In de laatste week van juni lijken de lagedrukgebieden ervoor te zorgen dat de wind uit zuidwest tot noordwest komt met aanvoer van buiengebieden, afgewisseld met zonnige perioden'.

Het licht wisselvallige weer levert temperaturen op van 18 tot 23 graden, en als het een keer meezit mogelijk 25 graden. 'De kans op warm zomerweer is de rest van deze maand dus uitermate klein', concludeert Severin. 

Bron: AD
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Terug naar boven
1 2 3 4
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.841 topics, welke bij elkaar 448.334 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.574 leden.
Het nieuwste lid is Stormliefhebber787.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 160 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 160, lezen 2 mensen het topic "Berichtgeving elfstedentocht 2012".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden