Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Comanche, OK; Cotton, OK; Tillman, OK; Archer, TX; Clay, TX; Wichita, TX.

26 Apr 2024 10:04:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Logan, OK; Oklahoma, OK.

26 Apr 2024 09:31:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Baylor, TX; Wilbarger, TX.

26 Apr 2024 09:28:36

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor King, TX; Stonewall, TX.

26 Apr 2024 09:16:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Baylor, TX; Foard, TX; Knox, TX; Wilbarger, TX.

26 Apr 2024 09:01:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Kent, TX; King, TX; Stonewall, TX.

26 Apr 2024 08:58:14

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Kent, TX.

26 Apr 2024 08:58:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Foard, TX; Knox, TX.

26 Apr 2024 08:22:46

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dodge, NE.

26 Apr 2024 08:22:46

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dodge, NE; Saunders, NE.

26 Apr 2024 07:57:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cottle, TX; Dickens, TX; King, TX.

26 Apr 2024 07:57:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX.

26 Apr 2024 07:54:22

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cottle, TX; Dickens, TX; Kent, TX; King, TX; Stonewall, TX.

26 Apr 2024 07:48:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Miami, KS.

26 Apr 2024 07:48:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Kent, TX.

26 Apr 2024 07:40:30
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
6 augustus 2014, 16:05 uur | Bericht #436547
Kurkdroog

De komende tijd gaan we op zoek naar bijzondere plekken op deze wereld. Vandaag reizen we af naar de droogste plek op aarde. In de afgelopen 50 jaar, heeft het daar op plaatsen slechts 3 keer geregend. En dan nog zou je er geen glaasje mee kunnen vullen. Waar deze plek zich bevindt? In de woestijn Atacama in Chili.

De meeste woestijnen bevinden zich rond de Kreeftskeerkring en de Steenbokskeerkring, zo’n 23,5 graden ten zuiden en ten noorden van de evenaar. Zo ook de Atacama woestijn. De locatie van de grootste woestijnen op aarde heeft te maken met de grootschalige windpatronen. De zonsinstraling op de evenaar is het hoogst. Warme lucht wil opstijgen en opstijgende luchtbellen brengen vaak buien. De lucht moet echter ook weer ergens dalen. Als we kijken naar de globale windpatronen op de wereld, dan wordt de lucht op grote hoogte vanaf de evenaar getransporteerd richting de Kreeftskeerkring en de Steenbokskeerkring en daar daalt de lucht. Met het dalen van de lucht, warmen de luchtdeeltjes op en gaat de relatieve vochtigheid omlaag. Zo gaan dalende luchtstromen de vorming van wolken en buien tegen.

De Atacama woestijn bevindt zich op de Steenbokskeerkring, daar waar ook de Kalahari woestijn in het zuiden van Afrika zich bevindt. De dalende luchtstromen zorgen ervoor dat warme en droge lucht de regio bereikt. Er zijn echter ook genoeg plekken op de Steenbokskeerkring waar het klimaat vochtiger is. Er moeten dus nog meer factoren meespelen in het in stand houden van de Atacama woestijn.


Dit is Zuid-Amerika, en het gekleurde gedeelte geeft de locatie van Atacama weer. Chili is grofweg een relatief smalle kuststrook vanaf Atacama tot aan het zuidelijke staartje van Zuid-Amerika.

Humboldtstroming
De zeestromen spelen hier ook een grote rol. Vanuit de Zuidpool wordt er koud zeewater aangevoerd richting de kust van Chili. Dit wordt de Humboldtstroming genoemd. Koud zeewater wordt tegen de kust opgestuwd en zo komt er koud en voedselrijk water naar boven. Dat brengt een rijk zeeleven, waar de vissers aan de kusten van Chili en Peru afhankelijk van zijn. Het zorgt voor een stabiele situatie, met koude lucht onderin en de warmere lucht hoger in de atmosfeer. Verder warmt de droge woestijn met veel zon natuurlijk wel razend snel op, maar aangezien de luchtvochtigheid in Atacama slechts zo’n 10% is, heeft de vorming van buien hier geen kans.


De Humboldtstroming is een zeestroming die vanuit het zuiden van Chili langs de westkust van Zuid-Amerika stroomt met als origine koud zeewater van de Zuidpoolregionen.

Ingesloten
Met de stroming van relatief warme lucht over koud zeewater vormt zich wel gemakkelijk lage bewolking en mist boven de zuidelijke Pacifische Oceaan. De laag bewolking duwt zich op tegen de kustlijn van Chili en wordt uiteindelijk met een klimatologische zuidoostelijke stroming weggevoerd van het land. Er zit ook een inversie op zo’n 1000 meter, waardoor de wolken niet kunnen ontsnappen en ze ontwikkelen zich dan ook niet tot buien. Vanaf de andere kant, het oosten van Chili, daar liggen de tropische regenwouden van Brazilië. Met een oost- tot zuidoostenwind wordt deze vochtige lucht richting Atacama geblazen. Echter, de Andes zorgt ervoor dat al het vocht ten oosten van de bergketen uitregent. Ook daar kan de woestijn dus niets van oppikken.

6 mm regen
Regen is zo uitzonderlijk in Atacama, dat er laatst een uitgebreid nieuwsitem werd gewijd aan de zeldzame regenval van 6 millimeter in 12 uur tijd. In Copiapo werden mensen gewaarschuwd dat ze zich warm aan moest kleden, omdat ze van de regen en plotselinge daling in de temperatuur ziek zouden kunnen worden. Dit gebeurde op 23 mei dit jaar. In Copiapo is het heel normaal om een aantal jaren op rij geen regen te krijgen.


Met zijn 6739 meter hoogte is de vulkaan Llullaillaco de hoogste plek in Atacama. Het is er zo droog dat zelfs de meeste bergen boven de 6000 meter geen gletsjers hebben. Slechts een paar bergen hebben een permanente sneeuwbedekking.

Sneeuw!
Een nog veel bijzonderder fenomeen was de plotselinge sneeuwval in de eerste week van juli in 2011. De seizoenen zijn op het zuidelijk halfrond tegengesteld aan ‘onze’ seizoenen, waardoor het daar hartje winter was. Een koude poolstroming leverde op sommige plaatsen in Atacama een sneeuwdek op van 80 centimeter! Het veroorzaakte grote problemen, aangezien de meeste mensen in deze regio’s leven in eenvoudige huizen met weinig of geen toegang tot elektriciteit. Zo werden kleine dorpen volledig afgesloten van de buitenwereld, zonder mogelijkheden tot verwarming en transport.

Gortdroog
Veel plaatsen in Atacama hebben echter nog vrijwel nooit te maken gehad met regenval. De afgelopen 400 jaar is er in ieder geval zeer weinig neerslag gevallen. Het kan lokaal een eeuw kosten om een kopje water vol te krijgen. Een uitzonderlijk droge plek dus, met recht de droogste woestijn op aarde.


De vulkaan Juriques in de Atacamawoestijn.

Bron: MeteoGroup Foto's: Wikipedia | Gewijzigd: 3 februari 2017, 10:50 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.364 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 222 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 222, lezen 3 mensen het topic "Het geluid van de donder..".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden