Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

28 Mar 2024 16:59:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beaufort, NC; Craven, NC; Jones, NC; Pamlico, NC.

28 Mar 2024 10:03:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Screven, GA.

28 Mar 2024 03:29:38

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

27 Mar 2024 15:59:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 14:15:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alachua, FL; Columbia, FL; Gilchrist, FL.

27 Mar 2024 13:40:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL.

27 Mar 2024 13:33:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Levy, FL.

27 Mar 2024 13:25:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL; Taylor, FL.

27 Mar 2024 13:13:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Decatur, GA; Grady, GA.

27 Mar 2024 13:08:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 13:03:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 12:26:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:16:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:03:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL.

27 Mar 2024 11:36:51
Actueel
1 / 4

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats: Groningen
Berichten: 43
Lid sinds: 15 sep. 2013
25 augustus 2014, 19:24 uur | Bericht #438522
Ik heb een vraagje..wanneer zijn de omstandigheden voor mogelijke waterhozen gunstig?

Ik wou komend weekend met een vriend naar het ijsselmeer (of de waddenkust) rijden om te kijken of we
een hoos kunnen fotograferen. 

any input appreciated

Cheers!
https://www.facebook.com/pages/Chase-Monkeys/618016608238789
Justin
Beheerder
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1281
Lid sinds: 2 feb. 2012
25 augustus 2014, 23:56 uur | Bericht #438554
Een voorwaarde voor het ontstaan van waterhozen is de aanwezigheid van onstabiele, vochtige, lucht en weinig stroming (lees wind). Met weinig wind kan de slurf intact blijven, bij veel wind waait deze simpelweg uiteen. Waterhozen ontstaan vaak op een zogeheten convergentielijn. Zo'n lijn ontstaat wanneer twee verschillende stromingen elkaar 'tegenkomen'. In de nacht en ochtend stroomt afkoelende landlucht richting de warmere lucht boven water (het omgekeerde verschijnsel heet zeewind). Op een gegeven moment komt deze landlucht in 'botsing' met de heersende stroming. De lucht wordt opgetild en er vormen zich flinke stapelwolken. Op de grenslagen kunnen op het horizontale vlak wervelingen ontstaan die vervolgens vertikaal opgericht kunnen worden door de ontstane stijgstromen. Op dit moment kan een hoos ontstaan. Een dergelijke hoos zal overigens altijd eerst aan het water/aardoppervlak ontstaan, om vervolgens in de stijgstromen door te groeien tot in de wolk. In de roterende kolom daalt de luchtdruk en condenseert de aanwezige waterdamp. Dit zien wij als een uitstulping onderaan de wolk, tegenovergesteld aan de richting van het werkelijke ontstaan van de hoos.

Weinig stroming lijkt het ontstaan van waterhozen te bevorderen, maar het is zeker geen vereiste. De hozen van 17 augustus 1994 ontstonden tijdens buien temidden van een krachtige zuidwestelijke stroming. Uit onderzoek is gebleken dat de buien krachtig genoeg waren om op zeer kleine schaal de heersende stroming te beinvloeden. Zodoende konden de hozen zich toch ontwikkelen.

Relatief warm (zee)water bevordert de onstabiliteit. Het zeewater is het warmst in de maanden augustus en september, dus in die maanden is de meeste kans op het zien van waterhozen.
De Waddenzee is niet erg diep en dus kan het water daar sneller opwarmen dan elders langs de Nederlandse kust. De Wadden maken dus het snelste kans op het voorkomen van waterhozen.
Waterhozen komen niet alleen in de maanden augustus en september voor. Het gebeurt ook dat er al gezien worden in het vroege voorjaar.

Bron: www.regioweer.info

Mede forummers kunnen wellicht aangeven of komend weekend goede omstandigheden kan bieden voor windhozen, daar heb ik geen idee van | Gewijzigd: 25 augustus 2014, 23:57 uur, door Justin
Waarom deze advertentie?
Ben47
Lid
Woonplaats: Heenvliet, Eiland Voorne-Putten (Zuid-Holland)
Berichten: 4219
Lid sinds: 16 jan. 2011
26 augustus 2014, 11:52 uur | Bericht #438569
Citaat van justinos, maandag 25 augustus 2014, 23:56 uur [goed stukje uitleg]

Mede forummers kunnen wellicht aangeven of komend weekend goede omstandigheden kan bieden voor windhozen, daar heb ik geen idee van
Ik denk dat dat moeilijk aan te geven valt. Ook niet door officiële meteoinstanties. KNMI waarschuwt pas voor mogelijke waterhozen nadat er een waterhoos is gesignaleerd.

Nog wel een uitleg gevonden op weer.nl.

'Waterhozen, windhozen, tornado’s, stofhozen...

Waterhozen, windhozen, tornado’s, stofhozen…. Allerlei rondtollende weerfenomenen die soms abusievelijk door elkaar gehaald worden. Na de recente waterhozen van donderdag wellicht een goed moment om een en ander weer eens te belichten.

Voordat we verder gaan met de verschillen, eerst maar even een overeenkomst. Een belangrijke en voor sommigen wellicht verwarrende overeenkomst, die we overigens zo dadelijk weer zullen ontwarren. Alle bovenstaande fenomenen vallen namelijk onder de noemer ‘windhozen’. Het gaat zonder uitzondering om lokaal voorkomende stijgende en draaiende luchtstromen. Dat is wat ze allemaal bindt.

Dan nu op naar de verschillen. Het onderscheid bestaat uit de ontstaanswijze en als gevolg daarvan ook de intensiteit van deze lokale wervelwinden. Laten we het rustig opbouwen en beginnen met relatief zwakste der windhozen: stofhozen.

Stofhozen
Stofhozen vormen zich boven land in de onderste tientallen meters van de atmosfeer. Wanneer de zon hoog staat en de ondergrond droog is, warmt het aardoppervlak zeer snel op. Warme luchtbellen stijgen rap op vanaf de grond. Als er weinig wind staat, kan de kolom met stijgende lucht die hierdoor ontstaat, om haar eigen as gaan draaien (de weg van de minste weerstand). Stofhozen zijn niet heel sterk en brengen zelden schade van betekenis toe al zijn er zeker voorbeelden bekend van door de lucht vliegende partytenten en tuinstoelen. Ook hebben ze een korte levensduur, alleen in de meer extreme gevallen houden ze het enkele minuten vol.

Waterhozen en ‘gewone’ windhozen
Waterhozen kunnen een plaag zijn voor watersporters. Voor zeilers is het zaak uit de buurt van dit fenomeen te blijven, omdat hun boot gemakkelijk kan omslaan. Ook strandgasten moeten bij het voorkomen van waterhozen opletten. Waterhozen kunnen ontstaan wanneer in de onderste kilometers van de atmosfeer koude lucht over relatief warm zeewater uitstroomt. Warme en daarmee relatief lichte luchtbellen van boven het water vormen een snel stijgende luchtkolom die zich door de koude lucht een weg omhoog baant. Ook hier geldt dat de zoektocht van de natuur naar de weg met de minste weerstand ervoor zorgt dat de luchtkolom de neiging krijgt om haar eigen as te gaan draaien: een waterhoos kan ontstaan. Dit fenomeen speelt in de onderste honderden meters van de atmosfeer en hoeft niet per se gekoppeld te zijn aan een bui, wel aan een wolk.

Hieronder versneld afgespeelde beelden van een waterhoos bij Ameland, donderdag 26 juni 2014:'



Ook boven land is ditzelfde proces mogelijk, we spreken dan van een ‘hoos’ een ‘gewone’ windhoos. Obstakels op het aardoppervlak (bomen, huizen, heuvels, duinen) zorgen echter gemakkelijk voor een verstoring van de rotatie. Dat is een van de redenen, waarom dit type hozen boven land maar weinig voorkomt.

Tornado’s
Tornado’s vormen het zwaarste type windhoos. De windsnelheden bij deze wervelwind kunnen oplopen tot vele honderden kilometers per uur. Objecten worden in de stijgende luchtstroom meegezogen om soms wel tientallen kilometers verderop weer uit de lucht te vallen. Dit levensgevaarlijke type windhoos is in Nederland gelukkig zeldzaam, al komen ze elk jaar wel een paar keer voor. Doorgaans zijn ze daarbij niet zo sterk als in de VS. Dat geldt ook voor de tornado's afgelopen herfst, al waren die wel zeer bijzonder vanwege het feit dat ze in de late herfst voorkwamen. Er zijn overigens van de vorige eeuw ook enkele voorbeelden van zware tornado’s in de zuidoostelijke helft van het land, waarbij een flink aantal dodelijke slachtoffers te betreuren was.

De reden achter de heftigheid van dit type windhoos is dat de voorradige energie veel groter is dan bij de voorgaande types. Een tornado ontstaat uit een zware onweersbui (vaak een kolos van meer dan 12 kilometer hoogte) die als geheel om haar eigen as draait. De energie wordt gevormd door grootschalige onstabiliteit die niet alleen in de onderste meters, maar tot vele kilometers hoogte in de atmosfeer voorkomt, en ook door veel wind hogerop in de atmosfeer.'
| Gewijzigd: 26 augustus 2014, 12:05 uur, door Ben47
Noem mij de naam van de instantie die opdracht geeft tot een onderzoek van het klimaat en ik geef u per ommegaande het verwachte resultaat van het onderzoek.
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.842 topics, welke bij elkaar 448.334 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.574 leden.
Het nieuwste lid is Stormliefhebber787.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 162 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 162, lezen 3 mensen het topic "TornadoCowboy Fototopic".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden