Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Garza, TX; Kent, TX.

24 Apr 2024 09:25:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Coleman, TX; Runnels, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 04:06:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Callahan, TX; Jones, TX; Shackelford, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 03:18:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Callahan, TX; Nolan, TX; Runnels, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 03:18:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kent, TX.

24 Apr 2024 01:16:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Scurry, TX.

24 Apr 2024 01:16:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Fisher, TX.

24 Apr 2024 00:56:55

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garza, TX; Kent, TX.

24 Apr 2024 00:45:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kent, TX.

23 Apr 2024 23:56:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garza, TX; Kent, TX.

23 Apr 2024 23:19:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Garza, TX; Kent, TX.

23 Apr 2024 23:03:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alger, MI; Marquette, MI.

23 Apr 2024 19:07:37

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

23 Apr 2024 17:00:01

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Apr 2024 08:58:04

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Apr 2024 08:58:03
Actueel
1 / 4

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
3 september 2014, 17:29 uur | Bericht #438896

Nu het een paar dagen rustig en mooi weer hebben we tijd voor een bijzonder fenomeen, dat zich aan de zuidzijde van een buiencomplex op woensdag 13 augustus boven de Middellandse Zee tussen Spanje, Frankrijk en Italië voordeed.

Als er iets van de afgelopen zomer is blijven hangen, dan zijn het wel de vele buien die vielen. Ze brachten niet alleen van tijd tot tijd wateroverlast teweeg, maar af en toe ook flinke hagel, windstoten (of valwinden), waterhozen en een enkele windhoos. Wat luchtbewegingen betreft, zijn buien erg interessante weerfenomenen die soms een heel eigen dynamiek hebben.

Het begint met de wolk
Het begint allemaal met de vorming van een wolk, op plaatsen waar een thermiekbel de hoogte in gaat. Als de wolk wat groter wordt en de atmosfeer er klaar voor is, gaan de luchtbewegingen bij een bui zich organiseren. De stijgende lucht komt dan aan de voorkant van de wolk terecht, te bepalen aan de hand van de trekrichting van de bui. De andere kant van de weegschaal (de dalende lucht) komt dan ook letterlijk aan de andere kant van de bui te zitten; de achterkant dus. Dat is ook de plaats waar de meeste neerslag valt. Gaat dat hard en neemt die vallende neerslag van boven veel lucht met zich mee, dan kan dat tot zware windstoten of valwinden leiden die onder de buienwolk door via het aardoppervlak naar buiten (meestal naar voren) bewegen.

Gaat het er in de atmosfeer nog wat heftiger aan toe, dan organiseren de luchtbewegingen in en rond een bui zich nog wat beter. Er kan een situatie ontstaan waarin de buienwolk om zijn eigen as gaat draaien. Op het draaipunt kan zich dan weer een windhoos of tornado vormen. In geval van draaiing heet de bui een supercell. Supercells komen jaarlijks in Nederland voor, maar zijn minder talrijk dan gewone (losse) buien of buienlijnen. Die laatste twee kennen we dan ook het beste, met alle gevolgen die erbij horen. Van veel regen in korte tijd tot hagel en windstoten (al dan niet zwaar). Als zich eens een supercell met windhoos of tornado voordoet, kijken we er meer van op.

Overal veel buien
Nu was Nederland niet de enige plaats waar het de afgelopen zomer vaak tot buien kwam. Veel mensen zullen het op vakantie hebben gemerkt: bijna overal was het zo. Zijn die buien als je ze over krijgt tijdens je vakantie alleen maar lastig en ongewenst, vanuit de ruimte zien ze er wel prachtig uit. Nu we allemaal op onze mobiele telefoon mee kunnen kijken naar radar- en satellietbeelden, hebben velen ze ongetwijfeld gezien, die ontploffende buien die soms wel iets van de bij atoombommen horende paddenstoelwolken weg hebben. Het ziet er niet zelden zeer spectaculair uit.

Op woensdag 13 augustus kwam daar in het Middellandse Zeegebied nog iets anders bij. In een koufront, dat die dag van west naar oost over Frankrijk trok, ontstond boven het zuidoosten van Frankrijk een zeer actief buiengebied met onweer. In steden als Marseille en Nice lieten de buien in korte tijd tussen 20 en 30 millimeter regen achter. Maar dit was niet het enige. Rondom de buien traden ook flinke windstoten op. Nu is het zo dat die windstoten steeds duidelijk koudere lucht vanuit de bui naar buiten blazen. Iedereen kent dat wel. Het zijn de windstoten die eindelijk verkoeling brengen, na nog een erg benauwde aanloop naar de bui toe.

‘Outflow’ ging de zee op
Op die woensdag 13 augustus was het zo dat het tempo van de verplaatsing van de buien en de kracht van de windstoten op zo’n manier met elkaar samenwerkten, dat een golf met koudere lucht vanuit het zuiden van Frankrijk de Middellandse Zee werd opgestuurd, waar de snel bewegende koude lucht geen obstakels meer tegenkwam. Boven het (warme) zeewater ontstond op de kop van die vanuit de buien naar het zuiden stromende koude lucht (in de meteorologie wordt zo’n luchtstroom de ‘outflow’ van de buien genoemd) een wolkenrij, die precies liet zien hoe ver de koudere lucht gevorderd was. De satelliet kon dat allemaal mooi volgen.

Het leverde een spectaculair filmpje op dat naast dit verhaal te zien is (even op de foto klikken en het gaat lopen). Zulke outflowbanden zijn in Europa niet zo vaak te zien, maar komen in de Verenigde Staten vaker voor. Daar kunnen ouflowbanden ook langere tijd overleven en er de oorzaak van zijn dat zich nieuwe buiencomplex vormen, op die banden. Het laat mooi zien hoe grote buiencomplexen hun eigen dynamiek kunnen genereren en er op die manier af en toe zelfs in slagen om het weer naar hun hand te zetten. Een verwachting gaat zo weleens helemaal de mist in.

Nu even geen buien
Voor de komende dagen staan in Nederland even geen buien op het programma, wel moeten we de wolkenvelden in de gaten houden die met een oostelijke wind af en toe vanuit Duitsland in onze buurt kunnen komen. Omdat er voorlopig een behoorlijke rol voor de zon lijkt te zijn weggelegd, gaan de temperaturen eerst nog verder omhoog, naar een maximum van 25 of 26 graden op vrijdag. Daarna wordt de lucht wel onstabieler, komt er meer bewolking en neemt de buienkans toe, met als direct gevolg dat ook de temperaturen weer wat terrein moeten prijsgeven.

Bronnen: MeteoGroup, Meteosat.
#KeepOnSmiling
markHt
Lid
Woonplaats: Amersfoort
Berichten: 407
Lid sinds: 10 jun. 2014
3 september 2014, 18:12 uur | Bericht #438897
Interessant stukkie | Gewijzigd: 3 september 2014, 19:27 uur, door markHt
Onweersdagen 2017: 7
Waarom deze advertentie?
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
3 september 2014, 18:30 uur | Bericht #438902
Citaat van markHt, woensdag 3 september 2014, 18:12 uur Interssant stukkie
bedankt

#KeepOnSmiling
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.363 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 1048 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 1048, lezen 3 mensen het topic "Algemeen onweerskansentopic 2023".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden