Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

23 Apr 2024 17:00:01

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Apr 2024 08:58:04

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Apr 2024 08:58:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gage, NE; Jefferson, NE; Saline, NE.

23 Apr 2024 07:21:42

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gage, NE; Pawnee, NE.

23 Apr 2024 07:00:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dawson, MT; Garfield, MT; McCone, MT; Prairie, MT; Valley, MT.

23 Apr 2024 01:11:40

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dawson, MT; McCone, MT; Richland, MT; Roosevelt, MT; Valley, MT.

23 Apr 2024 00:17:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garfield, MT; McCone, MT; Valley, MT.

22 Apr 2024 23:03:37

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Daniels, MT; McCone, MT; Roosevelt, MT; Valley, MT.

22 Apr 2024 23:03:37

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dawson, MT; Garfield, MT; McCone, MT; Richland, MT; Roosevelt, MT; Valley, MT.

22 Apr 2024 21:33:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dawson, MT; McCone, MT; Richland, MT; Roosevelt, MT.

22 Apr 2024 21:04:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC.

22 Apr 2024 07:46:27

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC; Scotland, NC.

22 Apr 2024 07:46:26

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

22 Apr 2024 05:00:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor St. Johns, FL.

22 Apr 2024 03:33:18
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
22 september 2014, 17:58 uur | Bericht #439977
Van Vliegende Holllander tot 'vrije convectie'

Het is diep in de nacht. Klam, vochtig, mistig. Waaien doet het nauwelijks. Je ziet maar weinig op de weg, speurende naar de achterlichten van je voorganger, dat je maar niet weer verrast wordt door de volgende bocht. Plots begint het te flitsen. Verder gebeurt er niks. En dan toch. Ineens. Geroffel, al snel oorverdovend. Het water gutst over de ruitenwissers. Met kracht drukt je lichaam in de gordels als de auto snel vertraagd in een dikke laag water. De stortregens blijven maar doorgaan, soms doorsneden met een lichtflits. En dan. Ineens. Is het over. Zo plots als de buienkolos kwam, is ze weer verdwenen. Het wordt weer stil en de mist sluit zich dicht om je heen.

Bovenstaande klinkt als een wat onwerkelijk verhaal. Mist, onweer en stortregens en vervolgens weer mist. Dat maak je eigenlijk nooit mee. Maar precies dit zullen sommigen in Brabant en Noord-Limburg vannacht of vanochtend vroeg hebben beleefd. Als De Vliegende Hollander doemde daar uit de mist een forse bui op, met onweer en slagregens. Zo uit het niets als ze kwam, schoof ze ook weer weg.

Mist en onweer tegelijk, hoe kan dat?
Bijzondere weersomstandigheden kan je wel stellen. Maar hoe kan dat dan? Mist, direct gevolgd door zomers onweer, dat gaat toch niet samen?

Dat laatste klopt in feite ook. Mist ontstaat in het zomerhalfjaar in Nederland boven landoppervlak alleen maar bij een stabiele weerssituatie. De lucht koelt ’s nachts af, waterdamp condenseert en er ontstaat, zeker in de van origine warme maar vochtige luchtsoort waar we ons momenteel in bevinden, mist. De onderste luchtlaag, waarin de mist tijdens de afkoeling ontstaan is, is kouder (en daarmee zwaarder) dan de lucht erboven. Hierdoor mengt de vochtige luchtlaag zich niet met de minder vochtige luchtlaag erboven en blijft de mist dus intact.

Een bui ontstaat daarentegen alleen maar op het moment dat de atmosfeer onstabiel is. Onstabiel houdt in dat warme (en daarmee relatief lichte) luchtbellen opstijgen, doordat hogerop in de atmosfeer de lucht juist verhoudingsgewijs kouder is dan normaal. De stijgende lucht koelt op haar route omhoog weer af, waardoor ook hierbij condensatie plaatsvindt en dus wolkvorming. De sterke verticale luchtbewegingen tonen zich in de ontwikkeling van hoog optorenende wolkenpartijen: stapelwolken die als ze hoog genoeg uit weten te groeien, zich ontwikkelen tot een regen- of onweersbui.

Terwijl een bui (Cumulonimbus) dus een wolkentype is dat het gevolg is van een onstabiele atmosfeer, is mist juist een wolkentype dat – afgezien van varianten op de zogenaamde ‘arctische zeerook’ - alleen maar kan bestaan onder stabiele condities. Tóch kwamen beide wolkentypen direct achtereenvolgend voor vannacht. Terwijl het, overigens niet alleen in Brabant en Noord-Limburg, op grote schaal mistig was, trok er toch een flinke zomerse onweersbui over een deel van Zuidoost-Nederland.
Eén en ander was mogelijk, doordat de onderste laag van de atmosfeer, waar de mist in was ontstaan, dan wel stabiel was, maar het deel van de atmosfeer daarboven juist voor een groot deel onstabiel. Op enkele honderden meters hoogte bevond zich nog altijd behoorlijk wat warmte uit de dagperiode, terwijl nog hogerop de atmosfeer de afgelopen dagen langzaam al wat kouder is geworden. Hierdoor kon ook tijdens de nacht spontaan een bui ontstaan. Eentje die geholpen door de hoge luchtvochtigheid waarvan ook hogerop in de atmosfeer momenteel sprake is,  heel flink kon uitpakken.

Doordat de buien traag trekken, valt lokaal veel neerslag. Tientallen millimeters regen in korte tijd en wateroverlast zijn mogelijk. Veel plekken, ook in het binnenland zullen overigens juist tussen de buien ‘doorfietsen’; het zal een grillig beeld worden met grote verschillen in weerbeeld over korte afstand. Want los van die lokale stortbuien, was het  die vmiddag juist rustig weer met op de meeste plekken ook af en toe zon en temperaturen tot ruim boven 20 graden. Vooral in een deel van de kustregio’s was het in de middag hardnekkig grijs met laaghangende bewolking van zee.

Schade
Van bij Doetinchem zijn meldingen binnengekomen van hagel. Boven de randmeren tenminste één (beginnende) water- of lichte windhoos (geen tornado) waargenomen. Bij Klazienaveen is ook een hoos waargenomen (zie ook de video hieronder). In Angerlo (Gelderland), brandde een woonboerderij af na blikseminslag. In Maarn (Utrecht) en Goor (Overijssel) kwamen straten en sportvelden blank te staan. Op diverse plaatsen in het binnenland zijn amateursportwedstrijden afgelast dan wel tijdelijk gestaakt.

De meeste heftige hoosbuien zijn voorgekomen in de oostelijke helft van het land en Centraal-Nederland. Op basis van waarnemingen en radarbeelden is op te maken dat in Gelderland, Utrecht en Overijssel binnen een uur tijd lokaal tot tussen 30 en 40 millimeter regen gevallen. Dat komt overeen met 30 tot 40 liter water per vierkante meter, 3 tot 4 emmers vol, de helft van wat er normaal in een maand tijd valt. 



Bron: weer.nl




#KeepOnSmiling
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.359 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 93 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 93, lezen 2 mensen het topic "Saharazand in 2024: steeds vaker boven Europa".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden