Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Groningen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

22 Jan 2021 02:01:00

De kaart Den Helder - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

22 Jan 2021 02:00:57

De kaart Den Helder - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

21 Jan 2021 23:01:03

De kaart Den Helder - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

21 Jan 2021 23:01:02

De kaart Den Helder - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

21 Jan 2021 23:01:02

De kaart Den Helder - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

21 Jan 2021 23:01:00

Het KNMI heeft Code Geel uitgegeven voor Friesland, Groningen, Noord-Holland, Waddeneilanden.

21 Jan 2021 14:30:03

Het KNMI heeft Code Geel uitgegeven voor Friesland, Groningen, Noord-Holland.

21 Jan 2021 11:50:04

De kaart De Bilt - 6luik
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

21 Jan 2021 11:01:25

De kaart Vlissingen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

21 Jan 2021 11:01:24

De kaart Vlissingen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

21 Jan 2021 11:01:23

De kaart Vlissingen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

21 Jan 2021 11:01:23

De kaart Twente - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

21 Jan 2021 11:01:22

De kaart Twente - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

21 Jan 2021 11:01:22

De kaart Schiphol - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

21 Jan 2021 11:01:21
Actueel
1 / 4

Fotowedstrijd Winter

Stuur jouw foto in en win!

Voorspel de winter!

Hoeveel vorst? Hoeveel sneeuw?

Winter discussietopic

Op naar nieuwe sneeuwkansen?

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3078
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
3 oktober 2014, 15:47 uur | Bericht #440322
De relatie tussen Siberische oktobersneeuw en onze winter
Hoe wordt de komende winter? Een maand geleden schreven we op deze plaats al over enkele factoren die het verloop van de winter mogelijk mede kunnen bepalen. Vandaag pikken we één daarvan er in wat meer detail uit: namelijk het sneeuwdek in Siberië in de oktobermaand.

Het weersysteem op aarde wordt door allerlei (niet constante) factoren beïnvloed. Elk van die factoren speelt zijn eigen rol. Als je nu die factoren er zou kunnen uitpikken waarvan je weet dat de invloed ervan op het totale weersysteem het sterkst en duurzaamst is, krijg je mogelijkerwijs ook informatie over het karakter van bij voorbeeld het naderende winterseizoen.

Scepsis
Seizoensverwachtingen worden door veel mensen binnen en buiten de meteorologie – om begrijpelijke redenen – met de nodige scepsis bekeken. Het klimaatsysteem op het noordelijk halfrond is zo chaotisch en grillig dat het heel lastig is om een factor binnen of buiten het systeem te isoleren waarvan de invloed zo groot is dat die boven de grilligheid uit stijgt. Toch moeten zulke factoren er zijn. Het is niet voor niets dat we ons ieder jaar afvragen of er een zachte, of misschien wel een strenge winter aankomt. Blijkbaar is de richting van de grilligheid en de chaos in het weer, die er altijd zijn, het ene jaar anders dan het andere. Maar wat bepaalt die richting? Als we dat zouden weten, worden seizoensverwachtingen ineens een stuk leuker.

Nu zijn we hier bij MeteoGroup in Wageningen niet de enigen die hiernaar op zoek zijn. Wereldwijd wordt gewerkt aan het verbeteren van seizoensverwachtingen en dat op allerlei manieren (zie daarvoor ook ons verhaal van 4 september). Eén van de mensen die veel belangstelling hebben voor het verbeteren van seizoensverwachtingen is de Amerikaanse onderzoeksmeteoroloog Judah Cohen, die werkt voor het instituut Atmospheric and Environmental Research (AER). Zijn interesse gaat vooral uit naar de relatie tussen de snelheid waarmee het sneeuwdek op het Euraziatische continent zich (in oktober) opbouwt en het type stromingspatroon daar in de winter op volgt.

NAO- en AO-index
De indices die de verschillen in de overheersende stromingspatronen gedurende de winters van het Noordelijk halfrond het best beschrijven zijn de NAO- en de AO-index. Beide geven een indicatie voor de plek waar we de belangrijkste hoge- en lagedrukgebieden terugvinden. De NAO-index doet dit voor het zeegebied tussen IJsland en de Azoren (de oceaan), de AO-index voor het Noordpoolgebied.

Is de NAO-index positief dan is de luchtdruk bij IJsland laag en de luchtdruk bij de Azoren hoog. In dat geval is de westelijke stroming boven de oceaan sterk en hebben we in Europa gedurende de wintermaanden vaak met zacht en wisselvallig weer te maken. Een negatieve NAO-index laat de omgekeerde situatie zien, met hogedruk in het noorden bij IJsland en lagedruk in de buurt van de Azoren. Doet zich in de winter een negatieve NAO-index voor, dan is de kans op noordoostelijke winden op het Europese continent een stuk groter en komt vaker winterweer voor.

De AO-index beschrijft de drukverdeling in het Noordpoolgebied. Is de AO-index positief, dan is de luchtdruk boven de Noordpool laag. De poolwervel, de straalstroom in de stratosfeer om het poolgebied heen, is dan sterk en de winden, die het lagedrukgebied in het poolgebied in draaien, houden de koude lucht daar goed op zijn plaats. De kans op uitbraken van de kou naar zuidelijker gelegen gebieden is daarmee een stuk kleiner. De kou blijft dan in het poolgebied, op de continenten er omheen is het juist vaak zacht. Is de AO-index negatief, dan ligt boven het Noordpoolgebied een hogedrukgebied. De poolwervel is in dat geval zwak en de winden rond het hogedrukgebied, die naar buiten toe waaien, zorgen er voor dat de kans op uitbraken van de kou naar zuidelijker gelegen gebieden juist groot is. Het relatief zachte weer zit dan in het poolgebied, de kou er vaak omheen.

Snow Advance Index
Eerder onderzoek van Cohen had al als resultaat opgeleverd dat er een relatie lijkt te bestaan tussen de hoeveelheid sneeuw op het Euraziatische continent in het najaar (eigenlijk Siberië, want vooral daar sneeuwt het dan al) en het teken van met name de AO-index in de winter daarop. Een speciale situatie deed zich voor, voorafgaande aan de koude en sneeuwrijke winter van 2010 die door recordlage AO- en NAO-indices werd gedomineerd. In het najaar van 2009 was het niet de sneeuwbedekking van Siberië als geheel die opviel, maar het tempo waarin dat sneeuwdek zich toen opbouwde. En dat zette Cohen op het spoor van de nieuwe Snow Advance Index.

De Snow Advance Index beschrijft het tempo waarin het sneeuwdek in Siberië zich, ten zuiden van de 60ste breedtegraad, opbouwt gedurende globaal de oktobermaand. Er wordt nog een beetje gesteggeld over de vraag of je nu de weken 39 tot en met 44 of 40 tot en met 44 moet nemen. Onderzoek moet uitwijzen welk van de periodes uiteindelijk het beste resultaat biedt. Op basis van een relatief korte meetperiode (van 1997 tot en met 2010) is Cohen tot de conclusie gekomen dat zijn aan het einde van iedere oktobermaand bepaalde Snow Advance Index (SAI) ongeveer 75 procent van de variaties in de AO-index tijdens de winters erop beschrijft. Dat mag je gerust een spectaculair resultaat noemen. Breid je de periode verder in het verleden uit (maar door gebrek aan meetgegevens moet dan met een beperktere SAI worden gewerkt), dan is het resultaat overigens wat minder goed, maar volgens Cohen en de zijnen nog steeds ruimschoots goed genoeg.

Ingewikkeld proces
Eigenlijk werkt het zo: hoe sneller het gebied ten zuiden van 60 graden noord in Siberië tijdens de oktobermaand onder een sneeuwlaag verdwijnt, deste groter is de kans op een negatieve AO-index in de winter erop, en dus op een winter met veel kou-uitbraken. Er zit een ingewikkeld proces achter dat te maken heeft met de grote hoeveelheden zonlicht die door sneeuw worden gereflecteerd zodra er een sneeuwlaag aanwezig is. Het gebied waar de sneeuw ligt, wordt dan kouder. Gevolg hiervan is dat het Siberische hogedrukgebied, dat gedurende de wintermaanden altijd van de partij is, eerder dan anders groot en sterk wordt en daarmee ook eerder dan anders het stromingspatroon op het noordelijk halfrond naar zijn hand kan zetten. Er volgt een kettingreactie die erin resulteert dat warme lucht via de stratosfeer tot het Noordpoolgebied kan doordringen – tijdens de wintermaanden. En het is die warme lucht op grote hoogte die er uiteindelijk toe leidt dat zich in de winter in de Noordpoolregio het hogedrukgebied vestigt dat tot de negatieve waarde van de AO-index leidt. Horend bij het snelle dichtsneeuwen van het gebied in Siberië ten zuiden van de 60ste breedtegraad, gedurende de oktobermaand. Daarmee is het cirkeltje rond.

Als dit alles blijft staan, ook de komende jaren, is er mogelijk dus eindelijk een factor gevonden die richting geeft aan de chaos en grilligheid van het winterweer op het Noordelijk halfrond. Dat zou een grote stap voorwaarts zijn voor het kunnen maken van winterverwachtingen.

Nog steeds vragen
Overigens blijven er nog genoeg moeilijkheden en vragen over. Zo leiden een negatieve AO- en NAO-index lang niet in alle gevallen op dezelfde plaatsen tot koud winterweer, ook in onze omgeving niet. In tijden van een negatieve AO- of NAO-index kan het bij ons ook gewoon zacht zijn. Een andere moeilijkheid is waarom juist het tempo, waarmee het sneeuwdek zich opbouwt, de belangrijke factor is en niet de totale grootte van dat dek. Want stel dat er begin oktober in Siberië al veel sneeuw ten zuiden van de 60ste breedtegraad aanwezig is, dan is de kans op een verdere, snelle opbouw in de oktobermaand, natuurlijk kleiner dan in een situatie waarbij oktober begint met nog geen sneeuw ten zuiden van 60 graden noord. Het zal de komende jaren hopelijk allemaal blijken.

Hoe staat het er nu voor?
Intussen is het, nu de oktobermaand is begonnen, natuurlijk nog wel aardig om alvast te kijken naar hoe het er nu met de sneeuw in Siberië voorstaat. Het beeld is wat gemengd. Er zijn grote gebieden waar al duidelijk meer sneeuw dan normaal ligt, maar in het heel verre oosten staat er toch ook behoorlijk wat rood in de kaart. Daar liggen grote gebieden met duidelijk minder sneeuw dan normaal. Ten zuiden van de 60ste breedtegraad lijkt nog weinig sneeuw aanwezig te zijn, dus zijn er voor de SAI-index volop mogelijkheden om in de loop van deze maand te gaan stijgen. De AO- en de NAO-index lijken intussen al wel aan een sterk negatieve fase te beginnen, maar die staat nog los van de ontwikkelingen in Siberië. En leveren ons de komende tijd ook nog geen koud weer op.

Bronnen: MeteoGroup, Geophysical Research Letters, AER, weer.nl
#KeepOnSmiling
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.215 topics, welke bij elkaar 444.474 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.264 leden.
Het nieuwste lid is harma34.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 1777 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 1777, lezen 9 mensen het topic "Foto-Spel".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Winter discussietopic

Op naar nieuwe sneeuwkansen?

Voorspel de winter!

Hoeveel vorst? Hoeveel sneeuw?

Fotowedstrijd Winter

Stuur jouw foto in en win!

© 2003 - 2021 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden