Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hughes, SD; Jones, SD; Lyman, SD; Stanley, SD.

25 Jun 2022 00:11:45

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cherry, NE.

25 Jun 2022 00:11:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cavalier, ND; Pembina, ND; Ramsey, ND; Walsh, ND.

25 Jun 2022 00:05:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Burleigh, ND; McLean, ND; Sheridan, ND.

25 Jun 2022 00:05:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA; Lanier, GA; Lowndes, GA.

25 Jun 2022 00:05:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gilchrist, FL; Suwannee, FL.

25 Jun 2022 00:05:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Benson, ND; Eddy, ND; Ramsey, ND.

25 Jun 2022 00:05:50

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Cavalier, ND; Pembina, ND; Walsh, ND.

25 Jun 2022 00:05:50

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL; Lafayette, FL.

25 Jun 2022 00:05:50

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berrien, GA; Brooks, GA; Colquitt, GA; Cook, GA; Lowndes, GA.

25 Jun 2022 00:05:50

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Wells, ND.

25 Jun 2022 00:05:50

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cheyenne, CO; Kit Carson, CO.

25 Jun 2022 00:01:41

De kaart Schiphol - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

24 Jun 2022 23:59:35

De kaart Maastricht - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

24 Jun 2022 23:59:34

De kaart Den Helder - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

24 Jun 2022 23:59:20
Actueel
1 / 4

Zomer discussietopic

Warm maar wisselvallig

Vorstschade in Nederland in een veranderend klimaat

Door forumleden Thijs en James Bob

Fototopic Zomer 2022

Doe mee!

Onweerskansen 23 & 24 juni

De laatste updates

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3346
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
17 december 2014, 18:28 uur | Bericht #444480
Het weerwoord van 2014

Naast de verkiezing van het woord van het jaar, georganiseerd door Van Dale, organiseren MeteoGroup en Omroep Gelderland in december de verkiezing van het weerwoord van het jaar. Het weerwoord van 2014 is vandaag in de ochtendshow van Radio Gelderland bekendgemaakt: knijpzonnetje. Andere populaire weerwoorden waren kwijnsneeuw, sukkelwindje, zaagtandweer en Jip-en-Janneke-weerbericht.
Advertentie

De weerwoorden zijn afkomstig van luisteraars van de ochtendshow van Corine van Dijk, de weerkamer van MeteoGroup en ook Twitter. De woorden geven vrij snel een beeld van de weersomstandigheden of van een aspect daarvan. Vaak ook is er een knipoog in het spel en een aantal keer zal het woord of begrip wat nadere toelichting van de context nodig hebben om het helemaal te snappen. De uiteindelijke winnaar uit een eerste selectie van 15 woorden is dus knijpzonnetje geworden.

Net als vorig jaar wint een woord dat op zichzelf lekker duidelijk is. Daar houdt men blijkbaar van. Plaknacht en wolkenwak waren de afgelopen twee jaren mooie winnende woorden, bij een knijpzonnetje kan iedereen zich ook wel wat voorstellen. Zeker in deze tijd van het jaar, als de zon laag staat. Het woord heeft met behoorlijke overmacht gewonnen. De andere populaire weerwoorden waren vooral kwijnsneeuw, sukkelwindje, zaagtandweer, jip-en-janneke-weerbericht (op willekeurige volgorde).

Bij enkele mediameteorologen van MeteoGroup was shelfie een persoonlijke favoriet, maar dit weerwoord is nauwelijks gekozen. Waarschijnlijk vanwege het feit dat het wel enige voorkennis vereist. Immers, je moet dan weten wat een shelfcloud is, en wat een selfie is. Corine van Dijk heeft meerdere favorieten, sukkelwindje (vanwege het mooie verhaal van de molenaar), druilbui vanwege de mooie klank.

Hieronder geven we nog eens de 15 weerwoorden die waren genomineerd:
sukkelwindje, ingebracht door molenaar Petro van Doornemen uit Hellouw. Als er dermate weinig wind staat dat je er als molenaar niets mee kunt. Wel lekker natuurlijk als je geen zin heb om tegen de wind in te moeten fietsen. Al moeten we dat laatste misschien niet al te vaak zo melden, want mogelijk vinden de luisteraars het dan een jip-en-janneke-weerbericht. In navolging van de jip-en-janneke-taal die politici graag bezigen zodat iedereen dan weet wat ze bedoelen, proberen wij natuurlijk in onze weerberichten ook zo toegankelijk mogelijk te zijn. Volgens Christian Versloot uit Apeldoorn bestaat dan wel het risico dat het té simplistisch wordt.
En dan de superzachte winter van 2013/2014. Er kwam af en toe wat kou in de verwachtingskaarten (de pluim), maar als er wat verscheen, en de winterliefhebbers lichtelijk opveerden, was het een dag later alweer verder in de toekomst doorgeschoven. Doorschuifkou dus. Uiteindelijk kwam de kou helemaal niet. Ook erg vervelend voor de bedenker van het woord, Mark Wolvenne, die een fervent schaatser is. We hadden in Groningen op enig moment wel wat sneeuw, maar volgens Jorien A Bakker (via Twitter) was dat maar kwijnsneeuw. Het was vrij weinig en al snel weer weg. In die hoek van het land werd het ook nog korte tijd koud, maar de kou wist zich niet verder over het land uit te spreiden. Sterker nog, de natuur ontwaakte al vroeg. Begin februari liep de natuur al een maand voor vergeleken met andere jaren. Er werd op RTV Rijnmond gesproken over voorlente. Een luisteraar, Geert Greenen, sprak over winterzomer toen we de warmste 8 en 9 maart ooit beleefden.
Een bekend verschijnsel in het voorjaar is het grote temperatuurverschil dat kan optreden tussen de nacht en de dag. Daar waar we eind maart in de middag al op 20 graden uitkwamen, was het in de vroege ochtend nog erg kil. Grieta Spannenburg, weervrouw bij MeteoGroup, kwam op de proppen met zaagtandweer. Dit naar het beeld van de temperatuurgrafiek waarin een duidelijke haaientand- of zaagtandvorm in te zien is. En het bleef ook later in de lente warm in de middag. Begin april hadden we zes warme dagen op rij, tot 23 graden in Gelderland aan toe. Echter, de lucht was bezoedeld met pollen, smog en Saharazand. Weervrouw Britta van Gendt repte van een Saharazandbui. De paar buitjes die vielen, maakten stoepen en auto’s geelbruin bedekt. Erwin Kroll, voormalige weerman van het NOS-Journaal, had het een keer over een druilbui.  Daarbij kun je je nog afvragen of het een langdurige zeer lichte bui is, of dat het gaat om een kortdurend exemplaar.
We gaan verder het seizoen in. In de loop van mei sneeuwde het alsnog in het hele land. Alhoewel, het was zomersneeuw. Dit woord werd her en der gemeld en betrof een uitbundige uitbraak van populierenpollen. Er waren vanaf april al forse uitbraken van shelfclouds, dat zijn uitingsvormen van dikke buien in de vorm van een plank, shelf. Leuk dat in de selfie-rage ook ineens de shelfie naar boven kwam. Prachtige foto’s hebben we gezien van weerliefhebbers met een shelfcloud op de achtergrond.
En wat hebben we veel forse buien gehad in de loop van de zomer. Een van de toppers was 28 juli toen delen van Amsterdam en Arnhem blank kwamen te staan. Een paar dagen later bleef het bij een huis-tuin-en-keukenbui, aldus onze weerman Casper Hootsen. Oftewel, een niks aan de hand buitje.
Na een kille augustus, gaf september weer flink wat warmte af. Het was een vochtige en klamme bedoening. Bij een tv opname van Omroep Gelderland op 17 september sprak de visagiste van glimweer. Ze bleef maar bijpoederen om de gasten van de glim af te krijgen en te houden.
In de loop van het najaar hebben we vaak met laaghangende, grijze bewolking te maken. Onze meteoroloog Klaas Dros hield het op taaitaaibewolking toen het half november ook zo hardnekkig grijs bleef. Waarschijnlijk was hij al behoorlijk in Sinterklaasstemming. En tot slot mailde een luisteraar bij de huidige laagstaande zon (als ie te zien is) last te hebben van een knijpzonnetje.
Dat laatste weerwoord is dus als winnaar uit de bus gekomen. Het woord zullen we dan ook vele malen proberen te gebruiken in onze weerpraatjes en weerpresentaties op radio en tv. Ondertussen kunt u weer nieuwe woorden verzinnen, om op deze manier tot het weerwoord van komend jaar, 2015, te komen!


weer.nl
Lees ook:

| Gewijzigd: 17 december 2014, 18:34 uur, door Stefanv
#KeepOnSmiling
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.536 topics, welke bij elkaar 446.996 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.430 leden.
Het nieuwste lid is RobertB.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 2624 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 2624, lezen 11 mensen het topic "Winterdiscussie topic 2011/2012 deel 14".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Onweerskansen 23 & 24 juni

De laatste updates

Zomer discussietopic

Warm maar wisselvallig

Vorstschade in Nederland in een veranderend klimaat

Door forumleden Thijs en James Bob

Fototopic Zomer 2022

Doe mee!

© 2003 - 2022 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden