Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Maastricht - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Mar 2023 04:59:59

De kaart Leeuwarden - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Mar 2023 04:59:58

De kaart Vlissingen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Mar 2023 03:00:02

De kaart Twente - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Mar 2023 02:59:59

De kaart Twente - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Mar 2023 02:59:59

De kaart Schiphol - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Mar 2023 02:59:58

De kaart Schiphol - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Mar 2023 02:59:58

De kaart Schiphol - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Mar 2023 02:59:57

De kaart Maastricht - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Mar 2023 02:59:56

De kaart Maastricht - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Mar 2023 02:59:55

De kaart Leeuwarden - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Mar 2023 02:59:54

De kaart Groningen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Mar 2023 02:59:53

De kaart Groningen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Mar 2023 02:59:53

De kaart Groningen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Mar 2023 02:59:52

De kaart De Bilt - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

23 Mar 2023 02:59:51
Actueel
1 / 4

Zware aardbevingen zuiden Turkije

Meer dan 50.000 mensen overleden in Syrie en Turkije

Stormkansen 13-14 maart

Lente discussietopic

Kans op sneeuw

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Callie-P
Moderator
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 2114
Lid sinds: 16 jan. 2010
21 december 2014, 21:29 uur | Bericht #444815

 

Een spannend weekje !

Eergisteren suggereerde ik dat het misschien verstandig zou zijn om een mate van terughoudend optimisme aan te houden..
Nu twee dagen later denk ik nog steeds dat de verwachtingen op scherp staan. Dit gaat echt een typisch gevalletje "net niet"of "net wel"worden..en pas in 2015 serieuzer kansen op doorzettende winter..

Er zijn door velen van jullie al keurige posts gemaakt die mij de kans gaven lekker achterover te leunen en jullie het verhaal te laten schrijven.
Maar nu is het denk ik toch wel tijd om even een post te maken wat wat kleine toelichtingen over wat er nou wel of niet kan gaan gebeuren na de kerstdagen.

Zoals iedereen wel aan den lijfe gevoeld heeft zitten we op dit moment in zachte lucht.. al maakt de wind het wel een stuk kouder de thermometer is onverbiddelijk en deze liet temperaturen van rond de 10 graden zien
In het RTL4 weerbericht werd ook al weer aangegeven dat maandag wederom zo een dag gaat zijn met hoge temperaturen maar kwa gevoel wel getempert zullen worden door de wind.

Dat dat best wel een extreem verschil is kun je hieronder zien waarbij de actuele en de gevoels temperatuur bijna 50% schelen !
En bedenk dat als het ook nog even regent of hagelt het voor het gevoel nog wat kouder zal zijn.. Kortom om nou te zeggen dat het terrassenweer wordt vind ik wat overdreven.
Maar hoe gaan we verder in deze week.. eerst nog zacht en daarna ????

Eerst ga ik een stukje citeren van Weer.nl.. ja even lezen !!! ( het hele stuk kun je op www.weer.nl lezen)
Ik doe dit omdat ik het nog al eens zie dat iemand bij een (zuid)wester wind de winter gelijk afschrijft...en ook ik heb hier wel eens wat op gezegd maar hieronder doet weer.nl het nogmaals en ook nog eens aan de hand van de actuele situatie.
 

Warm of koud

Het voorbeeld dat we nu gaan bespreken is van komende 27 december. In de 00-uur run van vrijdag 19 december zagen we namelijk een opvallend groot verschil in temperatuur op rond 1,5 km hoogte, tussen de diverse berekeningen. Een hele grote groep kwam op 27 december met -3 graden, terwijl er ook een klein groepje – waaronder de operationele run en de controlerun – met +3 graden kwam. Een verschil van (ruim) 6 graden. Ook de dagen daarna bleef dat verschil steeds bestaan, maar waar kwam het vandaan?


Dezelfde zuidwestenwind is toch niet dezelfde

Als we de weerkaarten namelijk naast elkaar legden, zagen we nauwelijks verschil. In beide gevallen lag er namelijk een lagedrukgebied ten noorden van Schotland en een hogedrukgebied boven het zuiden en oosten van Europa. Er was daarmee boven Nederland sprake van een duidelijke zuidwestenwind. Met eenzelfde windrichting dus toch die relatief grote verschillen in temperatuur.

De reden van dat grote verschil van een minimaal verschil in de weerkaarten. Om het één en ander te verduidelijken hebben we de betreffende weerkaartjes naast het verhaal geplaatst.

We kijken eerst even naar de ‘koudere’ variant. Daar zien we dat er rondom het lagedrukgebied ten noorden van Schotland bij ons een zuidwestenwind waait. Legt u nu uw vinger eventjes op Nederland en volg de isobaren (de zwarte lijntjes) tussen 1005 en 1010. Rond een lagedrukgebied waait de wind altijd tegen de klok in op het noordelijk halfrond. U wordt in dit geval rondom het lagedrukgebied naar het noorden van Europa geleid, de poolstreek waar zich de koudere lucht bevindt.
Zachtere variant

Nu kijken we naar de ‘zachtere’ variant. Hier zien we vrijwel dezelfde weerkaart, alleen lijkt hier de wind iets meer rondom het hogedrukgebied ten zuidoosten van ons te waaien. Rondom een hogedrukgebied waait de wind altijd met de klok mee, dus ook hier gewoon die zuidwestenwind. Volgen we ook nu weer de isobaren – in dit geval tussen 1025 en 1030 hPa, want deze komen op deze kaart uit boven onze omgeving – is de bron van de aangevoerde lucht een hele andere, namelijk de nog relatief warme wateren voor de noordwestkust van Spanje en Portugal.

Boeiend!

Een minimaal verschil in de weerkaarten kan dus resulteren in een relatief groot verschil wat het weer zelf betreft. En dit is nou precies wat de meteorologie zo boeiend maakt!weer.nl
Lees ook:Hoe gaan we verder :

Wat weer.nl en ik zelf ook overigens proberen duidelijk te maken is dat de scheiding tussen warm weer en koud weer zeer dicht bij elkaar zullen liggen.

SNEEUW :
Voor de sneeuw gebruiken we een paar kaarten. De 850hPa temp de 850hPa Theta, 2 meter temp en de natteboltemperatuur

Hier een uitleg van de Natteboltemperatuur ( source: http://www.alpenweerman.nl -> wiki)  zeer de moeite van het bezoeken waard !De natteboltemperatuur is de temperatuur die de kwikbol van de thermometer zal aannemen, als deze is voorzien van een nat lapje. Datzelfde gebeurt met de sneeuwvlok. Deze natteboltemperatuur is bij extreem vochtige lucht gelijk aan de gewone temperatuur en wordt (bij gelijkblijvende temperatuur) steeds lager naarmate de luchtvochtigheid lager wordt. Zodra de sneeuwvlok begint te smelten en dus ook uit gewoon water bestaat, spreken we van natte sneeuw. Hieruit kunnen we concuderen dat als sneeuw door een relatief droge luchtsoort valt, de neerslag tot wel 7 graden boven nul als (natte) sneeuw kan vallen. Dit zien we vaak in het voorjaar als vanuit het noorden droge arctische lucht(met een lage natteboltemperatuur) wordt aangevoerd.

Voorbeeld:
Vlak voor een bui is het zo’n 5 graden boven nul. De bui arriveert en – inderdaad – de eerste sneeuwvlokken beginnen te vallen. De temperatuur begint langzaam de dalen, dus “kat in het bakkie”, denkt de sneeuwliefhebber. Tot grote teleurstelling daalt de temperatuur tot pakweg 3 graden, waarna de sneeuw weer overgaat in regen. Verklaring: Dankzij vooral het vallen van de neerslag wordt de lucht onderin de bui vochtiger, de natteboltemperatuur komt boven nul, de vallende sneeuw begint te smelten en gaat vervolgens over in regen! Pas als het flink doorregent, kan de lucht uiteindelijk zo ver afkoelen dat de regen alsnog opnieuw overgaat in sneeuw. Dit zien we vooral tijdens de passage van fronten, waarbij lange tijd achtereen neerslag valt. Een bui duurt daarvoor als regel te kort.


Een grove vuistregel is dat er bij 6 graden boven nul bij buiensituaties nog sprake kan zijn van sneeuw en bij 2 of 3 graden boven nul tijdens de passage van fronten.

Daarnaast gebruiken we de 850hPa temp kaart die toch wel minimaal - 5 graden moet zijn om sneeuw beneden te krijgen. ( 850hPa =1500mtr)

Hieronder zie je de kaarten voor de periode vanaf eerste kerstdag  met temperaturen op 1500 mtr  rond de -5 graden.
Dan hebben we nog de Theta E kaarten..Bij een aequivalent-potentiele temperatur van 12 °C die  op zee niveau of te wel 0 meter bevindt. bij 24 °C op 1000 meter , bij 36 °C op 2000 meter

°C =  Hoogtemeter

12 =  0
15  = 250
18 =  500
21 =  750
24 =  1000
27 =  1250
30 =  1500
33 =  1750
36 =  2000
39=   2250
42=   2500

Met andere worden de theta E moet voor ons laaglanders toch ruim onder de 12 graden zitten.. dus dat zit wel goed


En natuurlijk hebben we de 2mtr temp nog...die is wat aan de hoge kant maar is haalbaar...Zal het gaan sneeuwen komend weekend..we hebben een aantal kaarten die al mooi op schema liggen maar tegelijk is er de kans dat we gewoon in de regen belanden als de drukgebieden ook maar een fractie van positie veranderen.

Het zal mij niet verbazen dat de hele week de kaarten ons heerlijk in de war maken

Maar we lijken zeker richting kouder weer te gaan en misschien zelfs wat lichte nachtvorst...

Hieronder heb ik nog wat pluimpjes staan waarin je een vergelijk kan maken of er nou wel of niet veel leden onder nul blijven ..
Eerst 3 oude pluimen en dan de nieuwste...


Termijn : tot 10 dagen vanaf plaatsing
  •     Groen = Winter binnen de gestelde termijn
  •     Oranje = Winter staat in de steigers met kans van slagen binnen gestelde termijn
  •     Oranje/rood = er is kans op winterweer maar meer kans op ( terugkeer naar)  temperaturen op of rond het gemiddelde   binnen de gestelde termijn\
  • Rood= Geen kans op winterweer binnen de gestelde termijn.

Definitie winterweer :  1 van de volgende weers-omstandigheden kan binnen de termijn plaats vinden maar niet langdurig
  •     (stralings) vorst,
  •     hagel
  •     sneeuw (nat en droog),
  •     ijzel,
  •     ijsregen.
Definitie Winter :
Dezelfde weers-omstandigheden als bij winterweer alleen daarbij is sprake van (bijna) elke nacht nachtvorst en temperaturen overdag op of onder nul gedurende de periode.


Extra uitleg stoplicht : ik gebruik dit tooltje om de snelle lezers een hoop tekst lezen te besparen zodat je op een snelle manier kan zien of we winters blij worden.

  | Gewijzigd: 21 december 2014, 23:31 uur, door Callie-P
dani290
Lid
Woonplaats: Son en Breugel
Berichten: 374
Lid sinds: 28 sep. 2010
21 december 2014, 23:11 uur | Bericht #444823
Wat is onweer-online toch heerlijk!!!
Waarom deze advertentie?
just0408
Lid
Woonplaats: Heerhugowaard (NH)
Berichten: 1279
Lid sinds: 11 dec. 2009
21 december 2014, 23:43 uur | Bericht #444824
Nou, het zal mij benieuwen hoe dit gaat aflopen. Ik heb goede hoop op een beetje sneeuw.  | Gewijzigd: 21 december 2014, 23:46 uur, door just0408
rvb
Lid
Woonplaats:
Berichten: 145
Lid sinds: 9 jan. 2014
22 december 2014, 00:02 uur | Bericht #444825
op kaart 1 komt de wind uit het zuiden dus de kou uit frankrijk. hebt niks met het noorden te maken.

edit Callie-p : moet je toch iets beter kijken en met name het verhaal erover lezen.. en daarna pas roepen | Gewijzigd: 22 december 2014, 12:02 uur, door Callie-P
jurrie
Lid
Woonplaats: delfzijl
Berichten: 643
Lid sinds: 17 dec. 2010
22 december 2014, 08:17 uur | Bericht #444826
Citaat van dani290, zondag 21 december 2014, 23:11 uur Wat is onweer-online toch heerlijk!!!
das pas weer voorspellen
weer super neergezet callie p  ;)

Edit Calie-p  : Thanks | Gewijzigd: 22 december 2014, 12:03 uur, door Callie-P
Woonplaats: Workum
Berichten: 470
Lid sinds: 26 aug. 2014
22 december 2014, 08:30 uur | Bericht #444827
EC komt nu ook met een beter scenario. Volgens deze run komt het laag vanuit Engeland onze kant uit en trekt vervolgens over ons land waarna we een (noord)noordoostenwind krijgen.

 
Woonplaats: Rhenen
Berichten: 11
Lid sinds: 22 dec. 2014
22 december 2014, 09:22 uur | Bericht #444828
Ik zie in de voorspellingen niet eens nachtvorst staan..... Ik zie ook uit naar heel veel sneeuw maar dan moet het wel kouder worden dan nu te zien is op de kaarten.... hopen op een super run:)
keesnutz
Lid
Woonplaats:
Berichten: 39
Lid sinds: 17 nov. 2011
22 december 2014, 09:54 uur | Bericht #444830
Voor het NO is de pluim prima!!

keesnutz
Lid
Woonplaats:
Berichten: 39
Lid sinds: 17 nov. 2011
22 december 2014, 09:54 uur | Bericht #444831
midden is op MT ook veel kouder, heb er zin in!!

| Gewijzigd: 22 december 2014, 09:55 uur, door keesnutz
Jason
Lid
Woonplaats: Gorinchem
Berichten: 145
Lid sinds: 14 mei. 2009
22 december 2014, 09:55 uur | Bericht #444832
De pluim gaat er steeds beter uitzien!
rvb
Lid
Woonplaats:
Berichten: 145
Lid sinds: 9 jan. 2014
22 december 2014, 10:01 uur | Bericht #444833
zaterdag staat nog totaal niet vast, daarna staat er helemaal niks vast.
Woonplaats: Yde-de-Punt, Drenthe & Antwerpen
Berichten: 171
Lid sinds: 23 mei. 2014
22 december 2014, 10:02 uur | Bericht #444834
Temperatuur voor Zaterdag worden met elke nieuwe pluim een stukje lager, misschien toch (natte)sneeuw?

Edit Callie-p : misschien maar even goed het openingsstuk lezen het is een lap tekst maar geeft wel antwoord op je vraag... | Gewijzigd: 22 december 2014, 12:08 uur, door Callie-P
Weekend gebaseerd in Drenthe & doordeweeks werkzaam in Antwerpen.
Jenss
Moderator
Woonplaats: mechelen(belgie)
Berichten: 2919
Lid sinds: 7 jun. 2011
22 december 2014, 10:08 uur | Bericht #444835
de nieuwe gfs is opnieuw goed, wat de sneeuw op zaterdag betreft wat minder maar dit wordt goedgemaakt met veel sneeuwbuien op zondag.
Het vervolg is ook goed met een scandihoog dat zich opbouwt, de grootste kou gaat wel richting de alpen maar wij pikken ook nog een groot deel mee met enkele ijsdagen in het oosten. EC is nu ook erg goed te noemen, vooral ook op zaterdag met kansen op sneeuw een ook een mooi vervolg en beetje zoals gfs laat zien | Gewijzigd: 22 december 2014, 10:08 uur, door Jenss
Woonplaats: Workum
Berichten: 470
Lid sinds: 26 aug. 2014
22 december 2014, 10:21 uur | Bericht #444836
Wat een sneeuwkaart van EC!:o Sneeuwbom?
<afbeelding verwijderd>
  | Gewijzigd: 23 december 2014, 18:10 uur, door Justin
just0408
Lid
Woonplaats: Heerhugowaard (NH)
Berichten: 1279
Lid sinds: 11 dec. 2009
22 december 2014, 10:23 uur | Bericht #444837
Jemig dat ziet er lekker uit! :D
Jenss
Moderator
Woonplaats: mechelen(belgie)
Berichten: 2919
Lid sinds: 7 jun. 2011
22 december 2014, 10:24 uur | Bericht #444838
Citaat van Onweerfreak12, maandag 22 december 2014, 10:21 uur Wat een sneeuwkaart van EC!:o Sneeuwbom?

 

 idd, ik zag hem net ook, en dat laagje trekt onder ons door dus waarschijnlijk sneeuwt het dan heel de dag door
Woonplaats: Putten, Netherlands
Berichten: 8
Lid sinds: 21 dec. 2014
22 december 2014, 10:36 uur | Bericht #444839
Citaat van Onweerfreak12, maandag 22 december 2014, 10:21 uur Wat een sneeuwkaart van EC!:o Sneeuwbom?

 
Ziet er super uit!!!

Edit Onweerfreak12: Kaart even uit de citaat gehaald.
  | Gewijzigd: 22 december 2014, 10:56 uur, door Onweerfreak12
Woonplaats:
Berichten: 244
Lid sinds: 27 okt. 2012
22 december 2014, 10:43 uur | Bericht #444840
Laten we nog maar niet te vroeg van stapel lopen! Elke run heeft het laag weer een andere koers. Hoe mooi het er ook allemaal uit ziet, ik krijg het er zelf ook warm.. uuuh koud van, met sneeuw is het altijd (s)nowcasten
Woonplaats: Enschede
Berichten: 1491
Lid sinds: 7 jun. 2011
22 december 2014, 10:49 uur | Bericht #444841
Er is 1 iemand die niet van de winter houdt. Diegene heeft duimpje omlaag gestemd voor de droomkaart van Onweerfreak12. Nu maar afwachten of het echt gaat gebeuren. Elke run ligt de koers van het laagje anders (net zoals cookiebakker zegt). Het is nu een kwestie van erop of eronder. | Gewijzigd: 22 december 2014, 10:52 uur, door reedtimmer
Liefhebber van -30°C, +30°C, 50 cm sneeuw, zeer zware regenval, zeer zwaar onweer, grote hagelstenen, zeer zware storm..... Kortom alles wat extreem is!
wappy
Lid
Woonplaats: Haarlem-Schalkwijk
Berichten: 1195
Lid sinds: 26 jul. 2006
22 december 2014, 10:59 uur | Bericht #444842
Zit er idd super uit behalve langs de kust, grrr ga verhuisen
Terug naar boven
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.716 topics, welke bij elkaar 447.659 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.503 leden.
Het nieuwste lid is Anneke Piette.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 726 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 726, lezen 6 mensen het topic "Winterdiscussie topic 2011/2012 deel 4".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Stormkansen 13-14 maart

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

Lente discussietopic

Kans op sneeuw

Zware aardbevingen zuiden Turkije

Meer dan 50.000 mensen overleden in Syrie en Turkije

© 2003 - 2023 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden