Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Grimes, TX; Brazos, TX; Burleson, TX; Washington, TX.

9 Apr 2020 23:22:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Nantucket, MA; Barnstable, MA.

9 Apr 2020 23:19:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lee, TX.

9 Apr 2020 23:08:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Webb, TX.

9 Apr 2020 23:05:13

De kaart Den Helder - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

9 Apr 2020 23:00:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bastrop, TX; Lee, TX.

9 Apr 2020 22:49:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Burleson, TX; Washington, TX.

9 Apr 2020 22:38:14

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bastrop, TX; Williamson, TX; Lee, TX.

9 Apr 2020 22:36:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Nantucket, MA; Dukes, MA; Barnstable, MA.

9 Apr 2020 22:30:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Milam, TX.

9 Apr 2020 22:27:27

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hays, TX.

9 Apr 2020 22:23:07

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dukes, MA; Newport, RI; Bristol, MA; Plymouth, MA; Barnstable, MA.

9 Apr 2020 22:17:06

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Milam, TX; Bell, TX.

9 Apr 2020 22:10:07

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Webb, TX.

9 Apr 2020 22:05:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Blanco, TX; Travis, TX; Hays, TX.

9 Apr 2020 21:54:36
Actueel
1 / 4

Hoogwater grote rivieren

Winter discussietopic

Fotowedstrijd februari 2020

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 2974
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
16 januari 2015, 16:24 uur | Bericht #448330
Tropische cycloon Bansi
We schreven woensdag al over Bansi, de tropische cycloon die ten oosten van Madagascar zijn weg zocht naar een aantal eilanden. Het zag er toen naar uit dat Mauritius en Reunión de dans zouden ontspringen. Het eiland Rodrigues lag wel op ramkoers. Het oog van Bansi zou naar verwachting net ten zuidoosten langstrekken. Gisteren is opnieuw duidelijk gebleken dat het verwachten van het exacte pad van een cycloon ontzettend moeilijk, maar o zo belangrijk is. Bansi week relatief gezien maar weinig af van de verwachtte route, maar het was voor de bewoners van Rodrigues een wereld van verschil. Oorspronkelijke verwachting
We blikken nog even snel terug. Bansi is de eerste cycloon van het jaar 2015 en heeft afgelopen week zelfs categorie 5 bereikt. Dat is de zwaarste categorie. De positie van Bansi leek enigszins gunstig. Op Madagascar en Mauritius was wel enige wind en wateroverlast, maar dat viel nog binnen de perken. Alleen Rodrigues, een eiland iets meer ten oosten, lag vol in het verwachte pad van Bansi. Hoge golven van meer dan 10 meter en een zware storm werden verwacht op het eiland. Dat was in ieder geval de verwachting van afgelopen woensdag.

Zeer ongelukkige verandering
Gisteren kwam er echter verandering in de zaak. Bansi bewoog zich iets verder zuidoostelijk dan verwacht en de cycloon versterkte. De nieuwe verwachting van het Joint Typhoon Warning Center gisteren, was dat Bansi vrijwel volledig over Rodrigues heen zou trekken (zie kaartje hiernaast), maar ook dat Bansi veel sterker zou worden. Windsnelheden van 140 knopen werden verwacht en dat staat gelijk aan 259 kilometer per uur. Verwoestend. NASA’s satelliet passeerde Bansi opnieuw en zo bleek dat het oog van de cycloon vier keer zo groot was geworden. Van ongeveer 20 kilometer breedte naar 85 kilometer breedte in een paar dagen tijd.  

Het liep anders
Het pad van een cycloon is zeer moeilijk te verwachten. Maar zoals we in de kaartjes hiernaast ook zien, heeft het verwachte pad een onzekerheid. Bansi is ruim binnen de banen gebleven van die onzekerheid. Wat dat betreft zat de verwachting er goed op. En wat we bij weermodellen ook vaak zien, is dat een ingezette trend de dagen erna verder loopt. Zo schoof Bansi op de weerkaarten gisteren iets verder dan de verwachting oostzuidoostwaarts op, om dat vervolgens vandaag opnieuw te doen. Al met al zijn het kleine veranderingen. Maar de locatie van de cycloon was ontzettend belangrijk voor zo’n laaggelegen en kwetsbaar eiland als Rodrigues. 

Middenin de storm
In Mauritius en Réunion waren gisteren al geen waarschuwingen meer van kracht. Rodrigues zit echter nog midden in de waarschuwingsfase. Zeer zware windstoten zijn al gemeten (126 kilometer per uur). Er is echter maar één meetpunt op het eiland waardoor het lastig te zeggen hoe heftig het er nu werkelijk aan toe gaat. Nog meer regen wordt verwacht en ook is er het risico van hoge golven van meer dan 10 meter. Vanochtend vroeg was Bansi’s oog op slechts 100 kilometer afstand van Rodrigues (zie het kaartje hiernaast). Bansi passeert ten noordoosten van het eiland, maar dat gebeurt vrij langzaam. Het tempo waarmee de cycloon zich voortbeweegt ligt op 15 kilometer per uur.

En daarna?
Bansi zal in de komende dagen het probleem waarschijnlijk niet meer zijn. Het ziet er naar uit dat deze cycloon zich verder beweegt naar het zuidoosten, richting de open zee. Aangezien de zeewatertemperaturen dan lager worden, zal op langere termijn Bansi ook afzwakken. Intussen is echter de tropische storm Chedza ontstaan. Chedza lijkt vooralsnog vrij ‘zwak’ te zijn en te blijven, met windsnelheden van 75 kilometer per uur. Het is echter zaak om goed in de gaten te houden wat er gebeurt, want met dit soort systemen kan het tij snel keren. 


weer.nl
Lees ook:

| Gewijzigd: 16 januari 2015, 17:54 uur, door Justin
#KeepOnSmiling
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 26.971 topics, welke bij elkaar 442.444 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.058 leden.
Het nieuwste lid is PleunAmmerlaan.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 3682 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 3682, lezen 12 mensen het topic "Onweerskansen van 23 en 24 augustus".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Hoogwater grote rivieren

Fotowedstrijd februari 2020

Winter discussietopic

© 2003 - 2020 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden