Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

Het zicht bij Woensdrecht is onder de 200 meter gedaald. Er is in deze regio sprake van dichte mist. Kijk uit in het verkeer!

28 Sep 2022 20:53:47

Het zicht bij Cabauw is onder de 200 meter gedaald. Er is in deze regio sprake van dichte mist. Kijk uit in het verkeer!

28 Sep 2022 20:53:47

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Osceola, FL.

28 Sep 2022 20:46:45

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Brevard, FL; Osceola, FL.

28 Sep 2022 20:28:53

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Coastal Pasco.

28 Sep 2022 20:22:41

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Coastal St. Lucie.

28 Sep 2022 20:22:41

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Coastal Levy.

28 Sep 2022 20:22:41

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Coastal Citrus.

28 Sep 2022 20:22:41

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Inland Northern Brevard.

28 Sep 2022 20:22:41

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Inland Hernando.

28 Sep 2022 20:22:41

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Inland Southern Brevard.

28 Sep 2022 20:22:40

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Mainland Northern Brevard.

28 Sep 2022 20:22:40

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Inland St. Lucie.

28 Sep 2022 20:22:40

NWS: Hurricane Warning uitgegeven voor Inland Lee.

28 Sep 2022 20:22:40

NWS: Hurricane Warning uitgegeven voor Inland Charlotte.

28 Sep 2022 20:22:40
Actueel
1 / 4

Het regent niet vaker, wel harder

Atlantisch Orkaanseizoen 2022

Tropische storm Ian wordt mogelijk categorie-3 orkaan en koerst af op VS

OnweerOnline LIVE

Geef je feedback!

Astronomische herfst start in stijl

Voorlopig wisselvallig

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Stefanv
Moderator
Woonplaats: Hulst
Berichten: 3517
Lid sinds: 8 dec. 2011
5 juni 2015, 17:57 uur | Bericht #456219

Onweersbuien trekken ons land binnen© NASA/RMI.

Het is nog altijd tropisch warm, maar op veel plaatsen in België is de stralende zon verdwenen. De eerste onweders trekken bovendien ons land binnen. Vooral Zuid-West-Vlaanderen krijgt momenteel de volle lading met felle windstoten, felle neerslag en hagel.Noodweer Benelux publiceerde een voorspelling met waar en wanneer het vandaag in ons land zal onweren.

Vanmiddag was het nog puffen geblazen onder een stralend blauwe hemel, maar nu is op veel plaatsen de brandende zon niet meer te voelen. Aan de kust steeg vanmiddag het kwik tot 27 graden, elders was het 29 totplaatselijk 33 graden. Het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) had voorspeld dat de bewolking zou toenemen over het westen van het land en waarschuwde voor een zone met regen- en onweersbuien. Zelfs de code oranje werd afgegeven.

De buien kunnen gepaard gaan methagel en windstoten tot 75 km/u, aldus het KMI. Plaatselijk kan in korte tijd veel neerslag vallen. Er waait een zwakke tot matige zuidoostenwind die later naar het westen zal ruimen. Aan het einde van de nacht trekken de buien naar Duitsland weg. Minima: 12 tot 15 graden.

Noodweer Benelux zocht uit waar en wanneer het zal onweren. Volgens de weerdienst lopen de regio's ten noordwesten van Parijs, het westen van België en het zuidwesten van Nederland het meeste risico. Dat wil niet zeggen dat het centrum en oosten van ons land gespaard blijven. Volgens sommige weermodellen zullen de onweersbuien namelijk opschuiven naar het oosten en krijgen ook die regio's de volle lading.

In de namiddag werden boven het noordwesten van Frankrijk de eerste bliksems gevormd. Tussen 19 en 23 uur trekken de onweersbuien vanuit het zuidwesten van België richting het noordoosten van Nederland, voorspelt Noodweer Benelux.

Ozon

De hitte betekent niet alleen kans op onweer, maar ook dat er meer ozonin de lucht zit. Het is niet uitgesloten dat de Europese informatiedrempel van 180 microgram/m³ vandaag wordt overschreden in het noordoosten van het land, meldt de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel). Bij die drempel moet de bevolking worden geïnformeerd.
     
Er worden ozonconcentratiesverwacht tussen tussen 140 en 170 microgram/m³, aldus Ircel. De kans bestaat de Europese informatiedrempel wordt overschreden op plaatsen waar het in de namiddag overwegend zonnig blijft, vooral dan het noordoosten van het land. Naar verwachting zal de Europese alarmdrempel van 240 microgram per kubieke meter niet worden overschreden.

Zacht zomerweer

Van zondag tot en met donderdag blijft het droog met zonnige perioden© anp.In het weekend gaat de storm liggen en krijgen we opnieuw zacht zomerweer. Morgen blijft het droog met flinke zonnige perioden. De wind waait matig, aan zee tijdelijk vrij krachtig uit westelijke richtingen. Maxima:17 graden aan de kust, 21 graden in het centrum tot 24 graden in het zuidoosten en dicht tegen de Duitse grens. "Omdat er meer bewolking is en door de lagere temperaturen zal er minder ozongevormd worden", aldus Ircel. Er worden maximum uurgemiddelde ozonconcentraties verwacht tot 110 µg/m³.

Van zondag tot en met donderdag blijft het droog met zonnige perioden. Zondag komt het kwik nog uit op zo'n 21 graden. Nadien wordt het een paar graden koeler. In de tweede helft van de week wordt het weer iets warmer.

Bron:http://www.hln.behttp://www.noodweerbenelux.be | Gewijzigd: 5 juni 2015, 17:58 uur, door Stefanv
Stefanv
Moderator
Woonplaats: Hulst
Berichten: 3517
Lid sinds: 8 dec. 2011
5 juni 2015, 18:00 uur | Bericht #456224

Onweer: veel hagel in West-Vlaanderen

 De eerste onweersbuien zijn ons land binnengetrokken. In Zuid-West-Vlaanderen zijn felle onweersbuien ontstaan met windstoten, felle neerslag en veel hagel.

Op Twitter zijn de eerste foto's opgedoken van hagelbollen. In Wervik zijn verschillende bomen omgevallen. In Poperinge is een straat ondergelopen, meldt de VRT-radio.

De buien kunnen gepaard gaan met windstoten tot 75 km/u. Plaatselijk kan in korte tijd veel neerslag vallen. Ook vanavond en vannacht worden er onweersbuien verwacht, mogelijk met hagel en zware windstoten. Aan het einde van de nacht trekken de buien naar Duitsland weg.

Bron:http://www.hln.be | Gewijzigd: 5 juni 2015, 18:01 uur, door Stefanv
Waarom deze advertentie?
Stefanv
Moderator
Woonplaats: Hulst
Berichten: 3517
Lid sinds: 8 dec. 2011
5 juni 2015, 18:04 uur | Bericht #456227


Het KNMI geeft vrijdag code oranje voor extreem weer in de provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Brabant, Utrecht en Noord-Holland.

Dat heeft het KNMI gemeld.

Dit zijn de provincies die het eerst te maken krijgen met onweersbuien die later in de middag via het zuidwesten het land binnentrekken. De zware buien zijn rond 17.00 uur binnengetrokken in Zeeland, meldt Weerplaza. 

"Op de radarbeelden is te volgen dat ze traag verder het land in trekken. Vanuit België en Frankrijk naderen nog meer buien", aldus het weerstation.

Het KNMI verwacht dat de onweersbuien vanaf 19.00 uur over Noord-Holland en Utrecht zullen trekken.

Voorspeld wordt dat de buien gepaard gaan met hagel en zware windstoten van rond de honderd kilometer per uur. Op sommige plekken kunnen de rukwinden tot 120 kilometer per uur halen.

Code geel

Voor de rest van het land geldt code geel, de waarschuwing voor gevaarlijk weer. Ook daar kunnen stevige regen en onweersbuien gaan voorkomen, gepaard met hagel en harde windstoten. De buien trekken in de loop van de avond en nacht naar het noordoosten, aldus het KNMI.

De hevige regenval volgt na een zonnige en zeer warme dag met temperaturen van boven de 30 graden. Het is daarmee de eerste officiële tropische dag van Nederland.

Avondspits

Door het hele land moeten automobilisten zich vrijdag door een zware avondspits worstelen. De VID spreekt van een ongelukkige samenloop van omstandigheden: strandgangers die tijdig huiswaarts gaan om het dreigende onweer te ontlopen en forenzen die net even eerder van kantoor gaan om van de zon te genieten.

Bovendien zorgen enkele ongevallen her en der voor oponthoud. De Velsertunnel bij Haarlem is urenlang dicht geweest door een storing. Het verkeer is daar helemaal vastgelopen. Juist daar rijden veel strandgangers. Een caravan die bij Tilburg over de kop sloeg, veroorzaakte ook kilometerslange files.

In totaal stond er meer dan tweehonderd kilometer aan file.

Rijstijl

Met de zware onweersbuien op komst roept Rijkswaterstaat weggebruikers op de rijstijl aan de omstandigheden aan te passen. ''Bijvoorbeeld door alert te zijn en meer afstand te houden.'' Ook krijgen weggebruikers het advies om de informatie over het weer en het verkeer in de gaten te houden en goed voorbereid de weg op te gaan.

Bron:http://www.nu.nl | Gewijzigd: 5 juni 2015, 18:10 uur, door Stefanv
Justin
Beheerder
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1281
Lid sinds: 2 feb. 2012
5 juni 2015, 18:15 uur | Bericht #456239

Noodweer noopt avondvierdaagsen tot aanpassingen; Zaltbommel afgelast


ZALTBOMMEL - Onweer gooit roet in het eten van de avondvierdaagsen in Gelderland. In Zalbommel is de de laatste dag afgelast, in veel gemeenten zoals in Nijmegen, Huissen en Buren worden de langste afstanden geschrapt. 

Lees verder op omroepgelderland.nl 
 

Avondvierdaagse in Leiden en Voorschoten afgelast door noodweer


REGIO - Het KNMI heeft voor vanavond code oranje afgekondigd. Door de tropische temperatuur ontstaan zware regen- en onweersbuien die vanaf het eind van de middag de Leidse regio zullen binnendrijven.

De Avondvierdaagse Voorschoten door het noodweer afgelast. Dat maakt de organisatie zojuist bekend. Door het dreigende noodweer is het niet verantwoord de lopers op pad te laten gaan.

Lees verder op unity.nu | Gewijzigd: 5 juni 2015, 18:15 uur, door Justin
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
5 juni 2015, 18:48 uur | Bericht #456274

Duizenden campingbezoekers Oisterwijk geëvacueerd om noodweer


OISTERWIJK - De camping van het Intents Festival in het Brabantse Oisterwijk heeft vrijdagavond ruim drieduizend campinggasten geëvacueerd naar een nabijliggende sporthal, wegens het opkomende noodweer

De organisatie van het festival meldt dat het feest verder gaat wanneer het noodweer voorbij is.

Bron:http://www.telegraaf.nl/binnenland/24124678/__Camping_ontruimd_om_noodweer__.html 
  | Gewijzigd: 5 juni 2015, 18:53 uur, door Justin
Stefanv
Moderator
Woonplaats: Hulst
Berichten: 3517
Lid sinds: 8 dec. 2011
5 juni 2015, 19:14 uur | Bericht #456295


Brand door blikseminslag Zaamslag

Door: Roland de Jong


ZAAMSLAG - Vier adressen in dezelfde straat in Zaamslag zijn vrijdag aan het begin van de avond getroffen door de bliksem. Dat meldt de Veiligheidsregio Zeeland.

De inslag vond rond 18.10 uur plaats in de Wilhelminastraat. De brandweer schaalde op naar middelbrand. Er zijn twee blusvoertuigen en een hoogwerker uitgerukt. Volgens een woordvoerder is er sprake van vier woningen die zijn getroffen en die allemaal onder één kap zitten.

De brand zit in één van de spouwmuren. Er zijn geen gewonden gevallen. De bewoners worden opgevangen door de buren. Rond 18.45 uur werden door de brandweer dakpannen gelicht om te kijken waar de brand zich precies bevond. Salvage is in kennis gesteld om nazorg te leveren.

HVzeeland
Justin
Beheerder
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1281
Lid sinds: 2 feb. 2012
5 juni 2015, 20:11 uur | Bericht #456325

Zware buien trekken over westen van Nederland


Zware regen- en onweersbuien trekken over het westen van Nederland. Zeeland kreeg als eerste provincie te maken met de buien. Inmiddels regent het ook verder landinwaarts.

Het KNMI heeft vanwege de zware buien code oranje afgegeven voor de westelijke kustprovincies en delen van Utrecht en Noord-Brabant. Het onweer kan gepaard gaan met hagel en zeer zware windstoten, tot lokaal 100 kilometer per uur.

In de rest van Nederland geldt code geel. Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers om hun rijstijl aan te passen als ze in noodweer terechtkomen.
 

Brand


In Zaamslag bij Terneuzen is in een huis brand ontstaan, waarschijnlijk door blikseminslag. Volgens de Veiligheidsregio is niemand gewond geraakt. Op Twitter plaatsen mensen foto's van hagelstenen zo groot als pingpongballen. 

Aan de kust is de temperatuur door de buien sterk gedaald. Zo was het rond 18.30 uur in Den Haag nog maar 17 graden. In Utrecht, 60 kilometer verderop, was het toen ruim 30 graden.

NOS-weervrouw Willemijn Hoebert zegt dat een groot deel van het buienfront boven zee blijft. Alleen het zuidelijke deel ervan trekt over het vasteland. Omdat de buien wel in noordoostelijke richting trekken, krijgen grote delen van het land ermee te maken. "Het zal heel plaatselijk zijn, maar het kan wel heel gemeen uitpakken", aldus Hoebert.
 

Avondvierdaagse


Vanwege de buien gaat de laatste etappe van de avondvierdaagse in sommige plaatsen niet door. Onder meer in Haarlem en Voorschoten is het evenement afgelast.

Op sommige plekken in Limburg hebben Ziggo-klanten problemen met internet en digitale televisie. L1 meldt dat de eindversterkers in de wijkcentrales de hitte niet aankunnen. In Limburg is het nog steeds 30 graden.
 

België


In België waren eerder op de middag al onweersbuien met veel hagel. De hagelstenen waren daar zo groot als knikkers. In Steenberg werd ook een windhoos waargenomen. Bron: nos.nl | Gewijzigd: 5 juni 2015, 20:11 uur, door Justin
Justin
Beheerder
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1281
Lid sinds: 2 feb. 2012
5 juni 2015, 21:01 uur | Bericht #456359

Blikseminslag zorgt voor gaslek


HURDEGARYP - Aan de Gaelekamp in Hurdegaryp is vrijdagavond een gasleiding in brand gevlogen. Dit gebeurde na blikseminslag.

De vlammen slaan metershoog uit een stoep, middenin een woonwijk. De brandweer houdt omliggende woningen nat. Blussen kan nog niet, omdat de gasleiding eerst moet worden afgesloten.

Bron: LC.nl 


Foto via Twitter (​@CAMJOmedia) | Gewijzigd: 5 juni 2015, 21:03 uur, door Justin
Justin
Beheerder
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1281
Lid sinds: 2 feb. 2012
5 juni 2015, 21:27 uur | Bericht #456375

Geen treinen van en naar Gouda door bliksem


GOUDA - Door blikseminslag is voorlopig geen treinverkeer mogelijk van en naar Gouda. Dit heeft de NS vrijdagavond laten weten. Reizigers van Utrecht naar Den Haag en Rotterdam (en in omgekeerde richting) wordt geadviseerd te reizen via Schiphol. De extra reistijd is meer dan een uur. Het is nog niet bekend hoe lang de storing duurt.

Volgens de VerkeersInformatieDienst (VID) staan enkele treinen vast op de routes van en naar Gouda. Het is nog onbekend wanneer die weer verder kunnen rijden.

Bron: Telegraaf.nl
Justin
Beheerder
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1281
Lid sinds: 2 feb. 2012
6 juni 2015, 02:05 uur | Bericht #456456

Gevolgen 'extreem weer' vallen mee


Een lang onweerfront is vrijdagmiddag en -avond over Nederland getrokken. De schade, voornamelijk door blikseminslag, bleef beperkt. Het KNMI had met code oranje gewaarschuwd voor extreem weer.

Het treinverkeer bij Gouda heeft enkele uren stilgelegen door een blikseminslag.

Reizigers van Utrecht naar Den Haag en Rotterdam (en in omgekeerde richting) werd geadviseerd te reizen via Schiphol. Rond 22.30 uur liet de NS weten dat het probleem is opgelost en de treinenloop geleidelijk wordt hervat.

Ook op andere trajecten ondervonden reizigers hinder van blikseminslagen, zoals op het traject tussen Nijmegen en Venlo (bij Cuijk) en op de lijn tussen Zutphen en Deventer.
 

Brand


In het Zeeuws-Vlaamse Zaamslag (gemeente Terneuzen) trof de bliksem vier woningen die allemaal onder één kap zitten. Na de inslag brak brand uit in een van de spouwmuren.

Er zijn geen gewonden gevallen, de bewoners zijn tijdelijk opgevangen door buren. Even na 20.00 uur gaf de brandweer het sein brand meester.
 

Kalveren


In Nunspeet is brak brand uit in een schuur met duizend kalveren. Het vuur ontstond door blikseminslag in het dak. Een deel van de stal werd ontruimd, mede door rook- en dakschade, aldus de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Na een uurtje was het vuur onder controle. Er raakten geen kalveren gewond.

Circa 3000 bezoekers van het Intents Festival in het Brabant Oisterwijk werden op last van de organisatie naar een nabijgelegen sporthal geëvacueerd. Het evenement werd voortgezet toen het noodweer voorbij was getrokken.
 

Tropische dag


Het onweer volgde op de eerste landelijke tropische dag van het jaar. De hoogste temperatuur is vrijdag gemeten in het oosten van Noord-Brabant. In Volkel (gemeente Uden) steeg het kwik naar 33,6 graden. In De Bilt werd het 31,5 graden. Daarmee is het de warmste 5 juni in De Bilt sinds 1901, aldus weerdienst Infoplaza.

Bron: nu.nl | Gewijzigd: 6 juni 2015, 02:06 uur, door Justin
pkd19
Lid
Woonplaats: Burdaard
Berichten: 612
Lid sinds: 9 feb. 2013
6 juni 2015, 09:33 uur | Bericht #456468

Valwind richt veel schade aan in Drachten


DRACHTEN - Een valwind heeft vrijdagavond huisgehouden in Drachten en omstreken. Tweemaal viel een boom over een auto. Dit gebeurde aan de Tjaarda en de Gernaard. Bij de boulevard in Drachten moesten diverse vlaggenmasten het ontgelden.Ook tientallen bomen zijn omgevallen. De gemeenthe en de brandweer zijn een mooie tijd bezig geweest om dit allemaal weer op te ruimen.

Bron: Waldnet.nl

Voor de foto's zie: http://www.srfotografie.nl/fotografie/nieuws/storm-raast-over-drachten  | Gewijzigd: 6 juni 2015, 13:24 uur, door Justin
Hoogste windvlaag in 2022: 92,9 km/hr
Justin
Beheerder
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1281
Lid sinds: 2 feb. 2012
7 juni 2015, 00:39 uur | Bericht #456555

Gewonden door bliksem rockfestival Duitsland


Tientallen mensen zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag gewond geraakt door blikseminslagen tijdens een rockfestival in de Duitse stad Mendig in de deelstaat Rijnland-Palts. De gewonden zijn 25 festivalbezoekers en acht medewerkers. Zwaargewonden vielen er niet, maar veel slachtoffers moesten naar het ziekenhuis en kunnen uiterlijk zondag naar huis.

Het onweer barstte in de nacht van vrijdag op zaterdag los, waarna een van de optredens werd afgelast. Vrijdag, de eerste dag van het festival Rock am Ring, was het vooral zonnig en liep de temperatuur op tot boven de 30 graden Celsius.

Het Duitse Rode Kruis moest op die dag bezoekers behandelen voor zonnesteken en verbrandingen. Aan het eind van vrijdag hadden ongeveer 2.700 festivalbezoekers de eerste hulp bezocht en moesten ongeveer vijftig van hen naar het ziekenhuis.

Noodweer

In de nacht trok het noodweer over. ''Het was een van de ergste nachten van mijn leven. Een onweerscel barstte recht boven ons los, bliksemschichten sloegen een paar meter verderop in, mensen schreeuwden het in doodsangst uit, de politie heeft met luidsprekers iedereen opgeroepen niet in paniek te raken. Verdomd beangstigend'', citeerde de krant Bild een 38-jarige festivalganger.

Zaterdag gaat het festival verder, hoewel veel feestgangers klagen over drukte op de campings. Woensdagochtend kwamen er al 50.000 mensen naar Mendig, een plaats met 9.000 inwoners.

Bron: nu.nl | Gewijzigd: 7 juni 2015, 00:39 uur, door Justin
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.621 topics, welke bij elkaar 447.246 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.486 leden.
Het nieuwste lid is Berendsen.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 4398 mensen aan het browsen op het forum. 3 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 4398, lezen 24 mensen het topic "Winterdiscussie topic 2011/2012 deel 14".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

OnweerOnline LIVE

Geef je feedback!

Astronomische herfst start in stijl

Voorlopig wisselvallig

Het regent niet vaker, wel harder

Atlantisch Orkaanseizoen 2022

Tropische storm Ian wordt mogelijk categorie-3 orkaan en koerst af op VS

© 2003 - 2022 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden