Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Calcasieu, LA.

19 Sep 2019 20:56:14

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Leon, FL; Wakulla, FL; Jefferson, FL.

19 Sep 2019 20:26:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Benton, IA; Buchanan, IA; Linn, IA.

19 Sep 2019 20:26:58

De kaart Den Helder - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Sep 2019 19:59:10

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Cameron, LA.

19 Sep 2019 19:29:15

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Cameron, LA.

19 Sep 2019 18:00:34

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Cameron, LA; Calcasieu, LA.

19 Sep 2019 17:53:25

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Calcasieu, LA.

19 Sep 2019 17:04:08

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Cameron, LA; Calcasieu, LA.

19 Sep 2019 16:50:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Benton, IA; Buchanan, IA; Linn, IA.

19 Sep 2019 16:10:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Volusia, FL.

19 Sep 2019 16:10:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Black Hawk, IA.

19 Sep 2019 16:10:11

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Cameron, LA; Calcasieu, LA.

19 Sep 2019 15:49:22

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, TX.

19 Sep 2019 15:21:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Liberty, TX; Harris, TX; Montgomery, TX.

19 Sep 2019 14:39:40
Actueel
1 / 4

Fotowedstrijd

Herfst Kletstopic

2019

Herfst Discussietopic

2019

Herfst Waarnemingentopic

2019

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Justin
Beheerder
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1280
Lid sinds: 2 feb. 2012
24 september 2014, 01:43 uur | Bericht #440029
De herfst is nu echt begonnen voor de Spanjaarden. Filmpjes van de overstromingen in het zuidoosten van Spanje laten het duidelijk zien. Na de lange droge zomer is het in Murcia en omgeving gisteren heel erg los gegaan. Langdurige onweersbuien hebben straten blank gezet, van wegen snelstromende rivieren gemaakt en auto’s en containers in de ontstane waterkolken meegevoerd. Het zijn de bekende beelden die worden afgesloten met het bekende resultaat; kapotte wegen, opgestapeld afval en hozende en dweilende inwoners. ‘De zomer neemt afscheid met overstromingen’, zo kopt dagblad La Verdad.

Al anderhalve week zag men de regenval aankomen. Deze hele periode hadden de weerberichten continu aandacht voor het lagedrukgebied dat zich volhardend ten westen van Portugal ophield. Deze depressie tolde op de plaats rond en eromheen ontstonden allerlei kleinere lagedrukwervels. Die wervels waren vervolgens weer de bron van een aantal buien dat geleidelijk al over het Iberisch schiereiland trok. In Spanje waren het eerst voornamelijk het noordwesten en westen waar de buien overheen schoven. De weerpresentatoren toonde de radarbeelden, die bij tijden echte ‘ploffers’ van buien lieten zien. Ook werd er gezegd dat het zuidoosten van het land, de droge hoek, wel op regen zit te wachten. Ook al is het vaak net niet de neerslagvorm die ze hopen. Immers, landbouw heeft meer baat bij gestage lichte regen, dan bij een uur een hoosbui. Ook nu hebben hagel en slagregens oogsten verwoest.

Felle onweersbuien

Een 'tromba de agua' behelst slagregens. Het komt dan met bakken uit de lucht en straten lopen al snel onder. Naarmate het lagedrukgebied het afgelopen weekeinde langzaam Spanje kwam binnenlopen, nam de kans op forse buien in het zuidoosten ook toe. En daar hadden ze het nodig. In het jaar tot afgelopen zaterdag aan toe, was er in de wijde regio rondom Murcia slechts een kwart van de normale neerslaghoeveelheid gevallen. Volgens het meteorologische instituut van de overheid is het hydrologische jaar (lopend van oktober 2013 tot en met eind deze maand) in een aantal gebieden van deze regio het droogste sinds het beginnen van de waarnemingen in 1941. En dus kan het jaar worden getypeerd als extreem droog.When it rains, it pours. Dit geldt tegenwoordig ook vaker voor Nederlandse zomerbuien. Voor Spanje geldt het al heel lang. De intense hitte en het dampende water van de Middellandse Zee zijn daar debet aan. De vele dorpen en steden zijn vaak echter niet gebouwd voor dit soort hoosbuien. Smalle geasfalteerde straatjes met direct daaraan huizen op een heuvelig terrein. Het zijn ingrediënten voor overstromingen. Bovendien zijn heel wat bewoonde gebieden in zogeheten ‘arroyos’ gebouwd. Dit zijn beddingen die alleen volstromen bij een extreme bui. Bij gevolg gaan er meestal decennia voorbij, zonder dat die arroyos benut worden. Tot dat ene moment. En dan sleurt het water alles mee dat het op zijn weg vindt.


Lange tijd lag het lagedrukgebied op de oceaan, ten westen van Portugal. Afgelopen zaterdag schoof de depressie Portugal binnen en toen kwamen de buien ook verder oostwaarts in Spanje.


De kaart van gisteren, maandag. Het lagedrukgebied is weer een stukje opgeschoten en de omringende buiencomplexen trokken onder andere over het zuidoosten van Spanje.

De komende dagen verdwijnt het huidige Spaanse lagedrukgebied. Maar er komen daarna weer nieuwe voor in de plaats. De herfst is begonnen, blijft, al zullen de temperaturen nog lange tijd tussen 21 en 28 graden uitkomen.

Terug naar ons land. Want, we hebben de voorlopige winterverwachting gemaakt. Daarin valt alles te beluisteren over de vele paramters die we bekijken om tot een uiteindelijke verwachting te komen. En die moeten ons de richting wijzen naar een zachte, koude, natte of droge winter. Bel hiervoor onze weerlijn: 0900-9725, onder optie 8 (60 cent per minuut).

Bronnen: MeteoGroup; La Verdad; El Pais. Het Youtube filmpje is afkomstig van Luis Ruiz.

weer.nl
Lees ook:

Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 26.668 topics, welke bij elkaar 441.518 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 10.983 leden.
Het nieuwste lid is Christiaan de vries.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 3711 mensen aan het browsen op het forum. 6 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 3711, lezen 8 mensen het topic "Onweerskansen van 23 en 24 augustus".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Fotowedstrijd

Herfst Discussietopic

2019

Herfst Waarnemingentopic

2019

Herfst Kletstopic

2019

© 2003 - 2019 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden