Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Den Helder - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Jan 2022 13:59:31

De kaart Den Helder - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Jan 2022 00:59:27

De kaart Den Helder - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

17 Jan 2022 23:59:27

De kaart Den Helder - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

17 Jan 2022 23:59:27

De kaart Den Helder - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

17 Jan 2022 23:59:26

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Charlotte, FL; Lee, FL.

17 Jan 2022 21:56:52

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Glades, FL; Hendry, FL.

17 Jan 2022 21:56:52

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Conecuh, AL; Monroe, AL.

17 Jan 2022 20:23:48

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Conecuh, AL; Monroe, AL.

17 Jan 2022 20:23:48

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

17 Jan 2022 19:59:47

De kaart De Bilt - Bewolking
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

17 Jan 2022 19:01:48

De kaart De Bilt - 6luik
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

17 Jan 2022 19:01:48

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

17 Jan 2022 19:01:47

De kaart Vlissingen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

17 Jan 2022 19:01:47

De kaart Vlissingen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

17 Jan 2022 19:01:47
Actueel
1 / 4

Atlantische orkanen

Actief seizoen loopt ten einde

Winter discussietopic

Zeer zachte week, maar hoop gloort

Vulkaanuitbarsting La Palma

Cumbre Vieja op Canarische Eilanden

Klets en waarneemtopic

Deel hier jouw mening, waarneming of foto's!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Justin
Beheerder
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1281
Lid sinds: 2 feb. 2012
24 september 2014, 01:43 uur | Bericht #440029
De herfst is nu echt begonnen voor de Spanjaarden. Filmpjes van de overstromingen in het zuidoosten van Spanje laten het duidelijk zien. Na de lange droge zomer is het in Murcia en omgeving gisteren heel erg los gegaan. Langdurige onweersbuien hebben straten blank gezet, van wegen snelstromende rivieren gemaakt en auto’s en containers in de ontstane waterkolken meegevoerd. Het zijn de bekende beelden die worden afgesloten met het bekende resultaat; kapotte wegen, opgestapeld afval en hozende en dweilende inwoners. ‘De zomer neemt afscheid met overstromingen’, zo kopt dagblad La Verdad.

Al anderhalve week zag men de regenval aankomen. Deze hele periode hadden de weerberichten continu aandacht voor het lagedrukgebied dat zich volhardend ten westen van Portugal ophield. Deze depressie tolde op de plaats rond en eromheen ontstonden allerlei kleinere lagedrukwervels. Die wervels waren vervolgens weer de bron van een aantal buien dat geleidelijk al over het Iberisch schiereiland trok. In Spanje waren het eerst voornamelijk het noordwesten en westen waar de buien overheen schoven. De weerpresentatoren toonde de radarbeelden, die bij tijden echte ‘ploffers’ van buien lieten zien. Ook werd er gezegd dat het zuidoosten van het land, de droge hoek, wel op regen zit te wachten. Ook al is het vaak net niet de neerslagvorm die ze hopen. Immers, landbouw heeft meer baat bij gestage lichte regen, dan bij een uur een hoosbui. Ook nu hebben hagel en slagregens oogsten verwoest.

Felle onweersbuien

Een 'tromba de agua' behelst slagregens. Het komt dan met bakken uit de lucht en straten lopen al snel onder. Naarmate het lagedrukgebied het afgelopen weekeinde langzaam Spanje kwam binnenlopen, nam de kans op forse buien in het zuidoosten ook toe. En daar hadden ze het nodig. In het jaar tot afgelopen zaterdag aan toe, was er in de wijde regio rondom Murcia slechts een kwart van de normale neerslaghoeveelheid gevallen. Volgens het meteorologische instituut van de overheid is het hydrologische jaar (lopend van oktober 2013 tot en met eind deze maand) in een aantal gebieden van deze regio het droogste sinds het beginnen van de waarnemingen in 1941. En dus kan het jaar worden getypeerd als extreem droog.When it rains, it pours. Dit geldt tegenwoordig ook vaker voor Nederlandse zomerbuien. Voor Spanje geldt het al heel lang. De intense hitte en het dampende water van de Middellandse Zee zijn daar debet aan. De vele dorpen en steden zijn vaak echter niet gebouwd voor dit soort hoosbuien. Smalle geasfalteerde straatjes met direct daaraan huizen op een heuvelig terrein. Het zijn ingrediënten voor overstromingen. Bovendien zijn heel wat bewoonde gebieden in zogeheten ‘arroyos’ gebouwd. Dit zijn beddingen die alleen volstromen bij een extreme bui. Bij gevolg gaan er meestal decennia voorbij, zonder dat die arroyos benut worden. Tot dat ene moment. En dan sleurt het water alles mee dat het op zijn weg vindt.


Lange tijd lag het lagedrukgebied op de oceaan, ten westen van Portugal. Afgelopen zaterdag schoof de depressie Portugal binnen en toen kwamen de buien ook verder oostwaarts in Spanje.


De kaart van gisteren, maandag. Het lagedrukgebied is weer een stukje opgeschoten en de omringende buiencomplexen trokken onder andere over het zuidoosten van Spanje.

De komende dagen verdwijnt het huidige Spaanse lagedrukgebied. Maar er komen daarna weer nieuwe voor in de plaats. De herfst is begonnen, blijft, al zullen de temperaturen nog lange tijd tussen 21 en 28 graden uitkomen.

Terug naar ons land. Want, we hebben de voorlopige winterverwachting gemaakt. Daarin valt alles te beluisteren over de vele paramters die we bekijken om tot een uiteindelijke verwachting te komen. En die moeten ons de richting wijzen naar een zachte, koude, natte of droge winter. Bel hiervoor onze weerlijn: 0900-9725, onder optie 8 (60 cent per minuut).

Bronnen: MeteoGroup; La Verdad; El Pais. Het Youtube filmpje is afkomstig van Luis Ruiz.

weer.nl
Lees ook:

Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.480 topics, welke bij elkaar 446.607 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.391 leden.
Het nieuwste lid is meteoJasper.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 2563 mensen aan het browsen op het forum. 3 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 2563, lezen 9 mensen het topic "Winter 2010/2011 discussietopic deel 16".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Klets en waarneemtopic

Deel hier jouw mening, waarneming of foto's!

Vulkaanuitbarsting La Palma

Cumbre Vieja op Canarische Eilanden

Atlantische orkanen

Actief seizoen loopt ten einde

Winter discussietopic

Zeer zachte week, maar hoop gloort

© 2003 - 2022 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden