Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Duval, FL.

2 Dec 2023 23:03:50

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Duval, FL.

2 Dec 2023 22:56:29

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Duval, FL; Nassau, FL.

2 Dec 2023 22:50:21

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Baker, FL; Duval, FL; Nassau, FL.

2 Dec 2023 22:38:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Duval, FL; Nassau, FL.

2 Dec 2023 22:33:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Suwannee, FL.

2 Dec 2023 22:29:40

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Baker, FL; Duval, FL; Nassau, FL.

2 Dec 2023 22:18:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Baker, FL.

2 Dec 2023 22:15:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Columbia, FL.

2 Dec 2023 22:13:16

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Columbia, FL.

2 Dec 2023 22:13:16

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Baker, FL; Charlton, GA.

2 Dec 2023 21:59:19

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Baker, FL.

2 Dec 2023 21:44:09

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Baker, FL; Columbia, FL.

2 Dec 2023 21:21:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Suwannee, FL.

2 Dec 2023 21:13:42

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Columbia, FL.

2 Dec 2023 20:55:22
Actueel
1 / 4

Herfst discussietopic

Nazomer eindelijk voorbij: herfstweer op komst!

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

Orkaanseizoen 2023

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3
Stefanv
Moderator
Woonplaats: Hulst
Berichten: 3519
Lid sinds: 8 dec. 2011
31 oktober 2015, 17:53 uur | Bericht #464306

Komt er inderdaad een barre winter?


De koppen logen er de afgelopen weken niet om. Maar wordt het echt zo bar? We duiken er dieper in.‘Brengt zwakke straalstroom ons straks echt winterweer?’ was als vraag een tijdje terug op enkele krantensites te lezen. En in Ierland: ‘Coldest winter in Ireland predicted since records began 50 years ago’. En zo waren per land de afgelopen weken meer onheilstijdingen te lezen.

Vooruitkijken naar de winter loont, vooral als je dat op een spectaculaire manier doet. Berichtjes over het weer in de komende winter staan op mediasites aan het einde van de dag steevast in de top 3 van best gelezen verhalen, en daarbij maakt het niet eens zo heel veel uit wat er nu precies verteld wordt. Aanknopingspunten in de aankondigingen van de voorbije weken vormden vooral de vroege kou in deze oktobermaand (met kouderecords), de bel met kouder dan normaal zeewater in de centrale delen van de Atlantische Oceaan en de sterke El Niño van dit moment.

Van alle tijden
Winterverwachtingen zijn van alle tijden. Denk aan de volksweerkunde die er vol mee staat. ‘Vallen de eikels al voor Sint.-Machiel (29 september), dan snijdt de winter door lijf en ziel.’ Nu waren de afgelopen tijd onder eikenbomen zeldzaam grote hoeveelheden eikels te zien, dus appeltje eitje zou je zeggen... Zo gemakkelijk is het echter niet; helaas niet kunnen we zeggen.

Om in onze ‘gematigde breedten’ een winterverwachting te kunnen maken, moet je goed beslagen ten ijs komen. De kunst is om van al die factoren die gedurende ons winterseizoen op het weer op ons halfrond inwerken die eruit te zoeken die de meeste invloed hebben. En dan moet de invloed ervan ook nog eens boven de grote grilligheid uitstijgen, waardoor het weer in de wintermaanden in onze omgeving nu eenmaal wordt gekenmerkt. Dat is op zijn zachtst gezegd een hele klus.

Heeft het nut?
Heeft zo’n zoektocht nut, is de eerste vraag die we ons zouden kunnen stellen. Ja, moet het antwoord zijn, want het is ontegenzeggelijk waar dat de ene winter bij ons duidelijk een ander karakter kan hebben dan de andere. Hebben we eens een koude winter, dan is de luchtdruk vaak hoog boven het noorden van Europa en/of de Noordpool en volgen lagedrukgebieden een zuidelijkere koers of worden ver weg op de Atlantische Oceaan tegengehouden (geblokkeerd). Is de winter zacht en nat, dan zien we boven de Oceaan vaak een sterke straalstroom met lagedrukgebieden in het noorden en hogedrukgebieden in het zuiden, bij de Azoren en boven Zuid-Europa. Wat maakt nu dat we de ene winter het ene hebben en de andere winter het andere? Dat uit te vinden is de kunst en moet op de een of andere manier mogelijk zijn.

Indices helpen de meteoroloog
Om het wat overzichtelijker te maken, zijn indices bedacht die informatie geven over de toestand waarin de drukverdeling boven het Noordelijk Halfrond zich bevindt. De koude wintervariant, met bij ons winden uit noord tot oost, maakt de meeste kans als de NAO-index (Noord-Atlantische Oscillatie) of de AO-index (Arctische Oscillatie) negatief is. In dat geval is de straalstroom zwak en vinden we de hogedrukgebieden in het noorden en de lagedrukgebieden op relatief zuidelijke plaatsen. Nemen beide indices een tegenovergestelde, positieve waarde aan, dan wijst dat op een straalstroom die op toeren is en maakt de wisselvallige, zachte variant van het winterweer de grootste kans.

Welke factoren hebben invloed?
Om te bedenken welke factoren de ligging van de straalstroom en de hoge- en lagedrukgebieden kunnen beïnvloeden, moeten we nog iets dieper op het mechanisme achter ons weer in gaan. Zo is de straalstroom niet alleen een band met hoge windsnelheden, hoog in de atmosfeer waarin storingen meebewegen, maar op die hoogte ook de scheiding tussen koude lucht aan de noordkant en veel warmere laan de zuidkant. Het is zelfs zo dat hoe groter de temperatuurverschillen aan weerszijden van de straalstroom zijn, hoe sterker hij wordt. Op die manier is ook te begrijpen waarom we juist in de winter zo’n sterke straalstroom hebben. In het poolgebied is het dan op z’n koudst, terwijl de temperaturen bij de evenaar ten opzichte van de zomer nauwelijks veranderen. Dus zijn de verschillen in de winter veel groter dan in de zomer en is de straalstroom veel sterker.

De invloed van de warme zeeën
Factoren die van invloed kunnen zijn op de ligging van de straalstroom zijn er legio. Omdat een straalstroom en wereldomspannend fenomeen is, hebben zeewatertemperaturen op allerlei plaatsen invloed. Met onze zeeën is op dit moment nogal wat aan de hand. Zo hebben we rond de evenaar tussen Peru aan de ene kant en Indonesië aan de andere kant het warme water dat bij de sterke El Niño van dit moment hoort. In het noordelijke deel van de Grote Oceaan is de PDO-index (de Pacific Decadal Oscillation) op dit moment sterk positief. Ook daar is een groot deel van het water nu veel warmer dan normaal, onder meer aan de westkust van de VS. Volgens allerlei deskundigen heeft dat warme water, dat er ook de komende maanden overigens nog steeds is, de afgelopen twee jaar de zachte winters die we in Europa hadden voor een belangrijk deel veroorzaakt.

Onze ‘eigen’ oceaan
Het water van onze ‘eigen’ Atlantische Oceaan is ook al lange tijd warmer dan normaal. De index die dat aangeeft, de AMO-index (Atlantic Multidecadal Oscillation) bevindt zich in zijn warme fase, die in elk geval nog tot 2025 lijkt aan te houden. Tegelijkertijd hebben we in de centrale delen van de Oceaan sinds enkele jaren een bel met relatief koud water die zich steeds nadrukkelijker doet gelden. We hebben daar op deze site onlangs al meer over geschreven.

Dat koude water op het midden van ‘onze’ Atlantische Oceaan lijkt een koude winter bij ons overigens eerder tegen te werken dan mogelijk te maken. Als gevolg ervan nemen de temperatuurtegenstellingen tussen dit deel van de Oceaan en de zuidelijkere regionen, die door de positieve AMO-index warmer dan normaal zijn, alleen maar toe. Die grotere gradiënt werkt een sterkere straalstroom in de hand, wellicht ook op een wat zuidelijkere positie. Voor winterweer bij ons is dat niet gunstig, want eenmaal bij Europa aangekomen heeft de straalstroom dan de neiging om vanuit het zuidwesten weer naar het noordoosten terug te buigen (zie ook kaartje boven dit verhaal). De bijbehorende zuidwestelijke winden leveren bij ons zacht weer op.

Hoog in de atmosfeer
Hogerop in de atmosfeer heeft onder meer de QBO (de Quasi Biennal Oscillation), een periodiek van west naar oost en weer terug draaiende wind in het gebied tussen 35 en ongeveer 21 kilometer hoogte boven de evenaar invloed op de ligging van de straalstroom in de winter. Die QBO is de komende winter westelijk. Positieve NAO- en AO-indices lijken daarmee in het voordeel.

SSW
Een andere factor is de luchttemperatuur op grote hoogte boven de in de winter pikdonkere Noordpool. Normaal is het daar ijskoud, maar er kunnen zich omstandigheden voordoen waaronder ineens een spectaculaire opwarming van die hoge bovenlucht plaats heeft. Zo’n opwarming heet een SSW (Sudden Stratospheric Warming) en komt lang niet iedere winter voor. Gebeurt het wel en vroeg genoeg, dan kunnen de gevolgen ervan groot zijn. De laatste keer dat we in de winter zo’n SSW hadden, was in 2013. Een koude winter en een heel koud voorjaar waren er het gevolg van.

Sneeuw en ijs spelen een rol
Bij het proberen te voorzien van een SSW in de komende winter, lijken verschillende factoren een rol te spelen. Zo hebben opnieuw de QBO, de zonnevlekkencyclus en El Niño invloed, zo blijkt uit onderzoek. En de laatste jaren is daar ook het tempo waarin het sneeuwdek zich in Siberië gedurende de oktobermaand opbouwt bijgekomen. Ook lijkt de ijsbedekking van de zeeën in het Noordpoolgebied een rol te spelen. De maat voor de groei van het Siberische sneeuwdek is de SAI-index (Snow Advance Index). Hoe hoger die index, hoe groter de kans dat zich vooral in de tweede helft van het winterseizoen een SSW voordoet, resulterend in de opbouw van een hogedrukgebied boven de Noordpool. De kans op uitbraken van kou naar zuidelijker streken neemt dan sterk toe.

Veel signalen zachte winter
Als je van elk van de in dit verhaal genoemde factoren in de aanloop naar de winter weet hoe ze zich hebben gedragen, kun je proberen te bedenken wat de gevolgen ervan zullen zijn gedurende de wintermaanden. Meestal krijg je dan met tegenstrijdige signalen te maken. Dat maakt de beantwoording van de vraag hoe de winter zal worden bijna altijd lastig. Welke van de invloeden (of welke combinatie) is het sterkste? Al plussend en minnend komt er een verwachting. Het woord is vervolgens aan het weer. Ook bij MeteoGroup doen we deze exercitie jaarlijks. Na het leggen van de puzzel kwamen we vorig jaar op een zachte winter uit en die is er uiteindelijk ook gekomen. Ook dit jaar lijkt veel op een zachte winter te wijzen met mogelijkerwijs een koudere uitloop in de februarimaand, maar nog niet alle gegevens zijn binnen. Ergens in de komende twee weken is het beeld wel compleet en zal na enig gepuzzel ook onze nieuwe verwachting het licht zien.

Bron: MeteoGroup, World Climate Service.


weer.nl
Lees ook:

| Gewijzigd: 31 oktober 2015, 17:58 uur, door Stefanv
Sepp
Lid
Woonplaats:
Berichten: 430
Lid sinds: 3 nov. 2011
31 oktober 2015, 19:55 uur | Bericht #464310
Leuk stukje maar ik geloof er niet zo in om terug te kijken naar resultaten uit het verleden.
 
Waarom deze advertentie?
Stefanv
Moderator
Woonplaats: Hulst
Berichten: 3519
Lid sinds: 8 dec. 2011
3 november 2015, 19:33 uur | Bericht #464384
Ik heb de modelbespreking(GFS) verplaatst naar het herfst discussietopic.
wazzaah
Lid
Woonplaats: Terschelling Midsland
Berichten: 100
Lid sinds: 27 aug. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
4 november 2015, 18:45 uur | Bericht #464415
Volgens Piet Paulusma is er in januari en februari kans op vorst

Het wordt een lastige winter. Een winter die lastig is als het gaat om overlast door gladheid en soms sneeuw of stormachtig weer. Het wordt ook een winter die lastig is door het wisselende en kwakkelende karakter tussen koude en zachte perioden. Toch verwacht ik een of twee echte koude perioden die ervoor zorgen dat wij op natuurijs kunnen schaatsen.
Met name de maanden januari en februari komen in aanmerking voor elk een lange(re) koude periode. De maand december kan wel eens wat winterse schermutselingen afleveren, maar is gemiddeld groen en ook af toe ruig met stormkansen.

http://www.pietsweer.nl/piets-blog/2015/voorlopige-wintervoorspelling-2015-2016/

 
XRaver
Lid
Woonplaats: Schoonoord
Berichten: 228
Lid sinds: 20 jan. 2013
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
4 november 2015, 18:59 uur | Bericht #464416
Citaat van wazzaah, woensdag 4 november 2015, 18:45 uur Volgens Piet Paulusma is er in januari en februari kans op vorst

Het wordt een lastige winter. Een winter die lastig is als het gaat om overlast door gladheid en soms sneeuw of stormachtig weer. Het wordt ook een winter die lastig is door het wisselende en kwakkelende karakter tussen koude en zachte perioden. Toch verwacht ik een of twee echte koude perioden die ervoor zorgen dat wij op natuurijs kunnen schaatsen.
Met name de maanden januari en februari komen in aanmerking voor elk een lange(re) koude periode. De maand december kan wel eens wat winterse schermutselingen afleveren, maar is gemiddeld groen en ook af toe ruig met stormkansen.

http://www.pietsweer.nl/piets-blog/2015/voorlopige-wintervoorspelling-2015-2016/

 

Piet en het weer xD sorry maar dat is pinksteren en pasen op 1 dag
Let it snow!
licen
Lid
Woonplaats: Lochristi (Gent)
Berichten: 22
Lid sinds: 29 nov. 2010
5 november 2015, 12:17 uur | Bericht #464431
Citaat van wazzaah, woensdag 4 november 2015, 18:45 uur Volgens Piet Paulusma is er in januari en februari kans op vorst

Het wordt een lastige winter. Een winter die lastig is als het gaat om overlast door gladheid en soms sneeuw of stormachtig weer. Het wordt ook een winter die lastig is door het wisselende en kwakkelende karakter tussen koude en zachte perioden. Toch verwacht ik een of twee echte koude perioden die ervoor zorgen dat wij op natuurijs kunnen schaatsen.
Met name de maanden januari en februari komen in aanmerking voor elk een lange(re) koude periode. De maand december kan wel eens wat winterse schermutselingen afleveren, maar is gemiddeld groen en ook af toe ruig met stormkansen.

http://www.pietsweer.nl/piets-blog/2015/voorlopige-wintervoorspelling-2015-2016/

 

Say What?
In januari en februari de meeste kans op vorst? :o
En in december kan er wel eens een winterse schermutseling zijn? :o

Das ook een open deur intrappen...
Ik voorspel voor morgen dat de kans erin zit dat het zonnig wordt, maar de kans bestaat ook dat het bewolkt wordt en er is een kans dat uit die bewolking regen valt.
 
Rens@weer
Lid
Woonplaats: Harderwijk
Berichten: 261
Lid sinds: 28 jun. 2015
5 november 2015, 21:22 uur | Bericht #464439
Citaat van licen, donderdag 5 november 2015, 12:17 uur Say What?
In januari en februari de meeste kans op vorst? :o
En in december kan er wel eens een winterse schermutseling zijn? :o

Das ook een open deur intrappen...
Ik voorspel voor morgen dat de kans erin zit dat het zonnig wordt, maar de kans bestaat ook dat het bewolkt wordt en er is een kans dat uit die bewolking regen valt.
 

Als hij de maat is voor Nederland, Tsja... Dan blijft 't vriezen en dooien.

Edit callie-p : gouden regel bij ons is om iedereen " al vind je dat zoveel onzin uit komt" geen "onvriendeliijke" naampjes te geven ( )
dus ik heb dat ene regeltje even weghaald. 

Zal hem in vervolg de hemel inprijzen | Gewijzigd: 13 november 2015, 06:18 uur, door Rens@weer
Als de dagen lengen, zullen de winters strengen. Winter in November, is Januari water in de emmer......
Callie-P
Moderator
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 2119
Lid sinds: 16 jan. 2010
10 november 2015, 11:28 uur | Bericht #464544
In het TWEEDE plaatje Lange termijn berekening van Oktober voor de winter. Trek je zwembroek maar aan

Voor de vergelijk heb ik ook even de september berekening gepost.


Let op deze berekeningen worden uitgevoerd met actuele data.. dus als het ineens toch koud wordt dan zien deze kaarten er heel anders uit..

  | Gewijzigd: 10 november 2015, 12:01 uur, door Callie-P
joris put
Lid
Woonplaats: haaksbergen (weatherfreak)
Berichten: 268
Lid sinds: 1 dec. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
10 november 2015, 19:03 uur | Bericht #464548
Callie....Hoe zijn deze kaarten vorig jaar uitgekomen. Zijn ze in de loop der jaren (betrouwbaar) geweest?. | Gewijzigd: 10 november 2015, 19:03 uur, door joris put
JOHNNY123
Lid
Woonplaats: Enschede
Berichten: 785
Lid sinds: 20 dec. 2014
11 november 2015, 16:49 uur | Bericht #464559
Dit was de pluim 6 jaar geleden op 12 november met bijzonder weinig kans op winterweer. De winter van 2010 bleek een fantastische winter te zijn.
Dus we hoeven ons nog geen zorgen te maken dat deze winter slecht zou worden.
| Gewijzigd: 11 november 2015, 16:49 uur, door JOHNNY123
Sepp
Lid
Woonplaats:
Berichten: 430
Lid sinds: 3 nov. 2011
11 november 2015, 20:04 uur | Bericht #464560
Citaat van joris put, dinsdag 10 november 2015, 19:03 uur Callie....Hoe zijn deze kaarten vorig jaar uitgekomen. Zijn ze in de loop der jaren (betrouwbaar) geweest?. Sterker nog, hoe verder de techniek gaat hoe slechter de voorspellingen zijn geworden......
jcroon
Lid
Woonplaats: breda
Berichten: 4155
Lid sinds: 26 aug. 2011
11 november 2015, 23:56 uur | Bericht #464561
Citaat van JOHNNY123, woensdag 11 november 2015, 16:49 uur Dit was de pluim 6 jaar geleden op 12 november met bijzonder weinig kans op winterweer. De winter van 2010 bleek een fantastische winter te zijn.
Dus we hoeven ons nog geen zorgen te maken dat deze winter slecht zou worden.

Als je intervallen in het artikel
http://www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/achtergrond/hoe-zeldzaam-is-een-koude-winter-als-die-van-2010-in-nederland
even meeneemt:Citaat van KNMI Zo’n koude winter was sinds 1996 niet voorgekomen en we moeten terug naar 1979 om een winter te vinden die nog meer dagen telde waarop er in ons land sneeuw lag. Dan zie je dat het  een  "1 in de 14 tot 17 jaar" winter was...

 
Ben47
Lid
Woonplaats: Heenvliet, Eiland Voorne-Putten (Zuid-Holland)
Berichten: 4219
Lid sinds: 16 jan. 2011
12 november 2015, 00:54 uur | Bericht #464562
Heel fijn dat KNMI, sinds ze een nieuwe site opzet hebben, geen datum meer vermelden wanneer het artikel geschreven, terwil dat bij hetzelfde artikel voorheen wel het geval was. Fijn maar niet heus!! Maar goed, dan weer nemen we het gemiddelde over de wintermaanden, dan weer de hoeveelheid dagen met sneeuw, dan weer de Hellmanngetallen enz, naar gelang het in het straatje past. Of een artikel uit de klimaatreeks... Maar 1 op 5, 1 op 10 of 1 op 1000, sluit niet uit dat er binnen die termijn bijv 2 achter elkaar komen. We kunnen hier lang en breed over kletsen maar het is persoonlijk welk uitgangspunt je kiest. Ik persoonlijk hdb liever een zachte winter met een korte periode van bijv tegende drie weken, waarbij het zo koud is dat de Elfstedentocht serieus overwogen wordt zoals in 2012. Liever dat dan een winter met een koud gemiddelde, maar waarvan de minimum temperatuur in de verschillende korte koude periodes niet eens schaatsijs opleveren. Aan de andere kant leveren kwakkelwinters (wat kouder mag ook) dikwijls sneeuw op en ook dan vind ik het een lekkere winter.
Noem mij de naam van de instantie die opdracht geeft tot een onderzoek van het klimaat en ik geef u per ommegaande het verwachte resultaat van het onderzoek.
Rens@weer
Lid
Woonplaats: Harderwijk
Berichten: 261
Lid sinds: 28 jun. 2015
12 november 2015, 07:30 uur | Bericht #464564
Citaat van jcroon, woensdag 11 november 2015, 23:56 uur Citaat van JOHNNY123, woensdag 11 november 2015, 16:49 uur Dit was de pluim 6 jaar geleden op 12 november met bijzonder weinig kans op winterweer. De winter van 2010 bleek een fantastische winter te zijn.
Dus we hoeven ons nog geen zorgen te maken dat deze winter slecht zou worden.

Als je intervallen in het artikel
http://www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/achtergrond/hoe-zeldzaam-is-een-koude-winter-als-die-van-2010-in-nederland
even meeneemt:Citaat van KNMI Zo’n koude winter was sinds 1996 niet voorgekomen en we moeten terug naar 1979 om een winter te vinden die nog meer dagen telde waarop er in ons land sneeuw lag. Dan zie je dat het  een  "1 in de 14 tot 17 jaar" winter was...

 

In het artikel wordt gesproken dat wintertemperaturen harder stijgen, dan de zomer temperaturen. Da's niet gek als een ieder de kachel op 20 zet. De zomerdag doet men dat niet. Persoonlijk denk ik dat de temperatuur in het midden en westen van nl harder is gestegen, dan in het noorden. Dat is na te kijken. 

Nog een kritiekpunt: www.weerstatieken.nl . Deze hanteert bij recordevernaring door het oude record te handhaven. Zie bijvoorbeeld maart 2013 de Bilt & gelopen oktober bij Deelen) 

Conclusies in de statistiek, is de wens van de gedachte....
Als de dagen lengen, zullen de winters strengen. Winter in November, is Januari water in de emmer......
Ben47
Lid
Woonplaats: Heenvliet, Eiland Voorne-Putten (Zuid-Holland)
Berichten: 4219
Lid sinds: 16 jan. 2011
12 november 2015, 10:43 uur | Bericht #464569
Citaat van Rens@weer, donderdag 12 november 2015, 7:30 uur .....Nog een kritiekpunt: www.weerstatieken.nl . Deze hanteert bij recordevernaring door het oude record te handhaven. Zie bijvoorbeeld maart 2013 de Bilt & gelopen oktober bij Deelen)  Helaas heeft de site weerstatistieken.nl veel onvolkomenheden wanneer het gaat om andere stations dan De Bilt. O.a. van station Deelen is bekend dat daarvan records worden vermeld uit jaren dat in Deelen nog geen metingen verricht werden of slechts op werkdagen.. Ik heb de beheerder van weerstatistieken ervan op de hoogte gesteld en erbij vermeld dat dit ook voor andere stations geldt (nog geen antwoord).

Ik vind het prima dat je het aan de orde stelt maar ik denk dat het beter is dit verder in een apart topic aan de orde te stellen. Dit is immers van belang voor alle seizoenen en niet niet alleen voor de winter!

Wat betreft het evenaren van records ben ik het er mee eens dat die niet als nieuwe records te boek worden gesteld. Immers er is pas een nieuw record als het het oude record overstijgt. Wel zou het evenaren gekenmerkt kunnen worden zodat je het in één klap ziet.. Met een beetje extra energie   zou dat met een speciaal kenmerk aangegeven kunnen worden.
Overigens als het gaat om gemiddelden kan het zijn dat bij vergelijkingen tot ver achter de komma wel een nieuw record is ontstaan, maar dat bij de gebruikelijke afrondingen door KNMI tot slechts 1 getal achter de komma lijkt alsof er twee of meer dezelfde gemiddelde temperatuur vermeldingen gelijk zijn. Dat is verwarrend!

Ook hierover graag verder in een apart topic!


  | Gewijzigd: 12 november 2015, 10:51 uur, door Ben47
Noem mij de naam van de instantie die opdracht geeft tot een onderzoek van het klimaat en ik geef u per ommegaande het verwachte resultaat van het onderzoek.
Ben47
Lid
Woonplaats: Heenvliet, Eiland Voorne-Putten (Zuid-Holland)
Berichten: 4219
Lid sinds: 16 jan. 2011
20 november 2015, 19:28 uur | Bericht #464828
Ik was em al weer bijna vergeten maar ook de 1 nov run voor de wintermaanden is al weer. Die van september had een koude verwachting voor Nederrland/België, die van oktober alleen kouder voor GB en nu weer wat kouder voor Nederlan/België. Kortom gejojo!


Detailkaart Europa


Bron: http://www.jamstec.go.jp/frsgc/research/d1/iod/sintex_f1_forecast.html.en
Noem mij de naam van de instantie die opdracht geeft tot een onderzoek van het klimaat en ik geef u per ommegaande het verwachte resultaat van het onderzoek.
jcroon
Lid
Woonplaats: breda
Berichten: 4155
Lid sinds: 26 aug. 2011
21 november 2015, 12:54 uur | Bericht #464850
Citaat van Ben47, vrijdag 20 november 2015, 19:28 uur Ik was em al weer bijna vergeten maar ook de 1 nov run voor de wintermaanden is al weer. Die van september had een koude verwachting voor Nederrland/België, die van oktober alleen kouder voor GB en nu weer wat kouder voor Nederlan/België. Kortom gejojo!
Het kenmerk van het Nederlandse weer... Zowel jojowinters (en andere jaargetijden maar dit  topic richt zich nu eenmaal op de winter) als normale, als zachte als strenge winters kenmerken zich tot een behoorlijk jojo gehalte. Alleen extreem achte winters zoals de beroemde 0 Hellmann winter waren standvastig in hun boven 0 gejojo.

Ook de winter van 1962/63 had in 1962 nog jojopieken vrij ver boven het langdurig gemiddelde.
 
Ben47
Lid
Woonplaats: Heenvliet, Eiland Voorne-Putten (Zuid-Holland)
Berichten: 4219
Lid sinds: 16 jan. 2011
21 november 2015, 14:14 uur | Bericht #464851
Haha, leuke reactie. Natuurlijk zijn onze winters jojo-achtig. Maar ik heb het over de verwachtings jojo. Het ene moment verwacht hetzelfde bureau voor de wintermaanden koud, dan weer warm en daarna weer kouder. Het laat alleen maar zien dat ze geen lange termijn voorspelling kunnen maken. Je kan er alle kanten mee uit, zoals ook met de 15 daagse na reeds 4 a 5 dagen.
Noem mij de naam van de instantie die opdracht geeft tot een onderzoek van het klimaat en ik geef u per ommegaande het verwachte resultaat van het onderzoek.
jcroon
Lid
Woonplaats: breda
Berichten: 4155
Lid sinds: 26 aug. 2011
21 november 2015, 15:13 uur | Bericht #464852
Citaat van Ben47, zaterdag 21 november 2015, 14:14 uur Haha, leuke reactie. Natuurlijk zijn onze winters jojo-achtig. Maar ik heb het over de verwachtings jojo. Het ene moment verwacht hetzelfde bureau voor de wintermaanden koud, dan weer warm en daarna weer kouder.  Niet alleen de  bureaus doen het zo, lees ook maar eens wat draadjes hier. Menig O-O'er jojoot er ook aardig op los...

Misschien moeten we ook maar een Jojo-verwachtingen topic draadje starten...
https://en.wikipedia.org/wiki/World_Yo-Yo_Contest

 
Terug naar boven
1 2 3
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.778 topics, welke bij elkaar 448.039 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.560 leden.
Het nieuwste lid is Stefanvm.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 317 mensen aan het browsen op het forum. 14 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 317, lezen 7 mensen het topic "Winter discussietopic 2023-2024".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Herfst discussietopic

Nazomer eindelijk voorbij: herfstweer op komst!

Orkaanseizoen 2023

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

© 2003 - 2023 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden