Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart De Bilt - 6luik
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Jul 2022 00:00:16

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Ford, IL.

4 Jul 2022 23:46:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lewis and Clark, MT.

4 Jul 2022 23:46:52

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor De Kalb, IL.

4 Jul 2022 23:42:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor McLean, IL.

4 Jul 2022 23:34:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Ford, IL; Livingston, IL.

4 Jul 2022 23:34:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Livingston, IL.

4 Jul 2022 23:34:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Ford, IL; Iroquois, IL.

4 Jul 2022 23:20:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Custer, SD; Pennington, SD.

4 Jul 2022 23:20:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor De Kalb, IL; Ogle, IL.

4 Jul 2022 23:06:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cochise, AZ; Pima, AZ.

4 Jul 2022 23:01:55

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Pima, AZ.

4 Jul 2022 23:01:55

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cochise, AZ; Pima, AZ; Santa Cruz, AZ.

4 Jul 2022 22:40:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Ogle, IL; Winnebago, IL.

4 Jul 2022 22:34:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Woodford, IL.

4 Jul 2022 22:34:50
Actueel
1 / 4

Vorstschade in Nederland in een veranderend klimaat

Door forumleden Thijs en James Bob

Volop warmterecords in Noord-Europa

Zomer discussietopic

Rustig en koel zomerweer

Fototopic Zomer 2022

Doe mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5240
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
23 december 2015, 10:40 uur | Bericht #465869
Het weerwoord van het jaar 2015 is jojozomerFormule-1 buien, ijsfile en borstenwolken, deze woorden hebben het niet gehaald. Met een grote meerderheid is dit jaar verkozen tot weerwoord: jojozomer!

Vanochtend maakte Moniek Wulms van MeteoGroup bij Corine van Dijk van Omroep Gelderland het weerwoord 2015 bekend. De populaire verkiezing wordt al jaren op rij georganiseerd door Omroep Gelderland en MeteoGroup. Er waren dit jaar 11 woorden genomineerd en afgelopen tien dagen kon heel Nederland stemmen op zijn of haar favoriete weerwoord. Zoals het Van Dale in samenwerking met het Genootschap Onze Taal elk jaar een kenmerkend woord van het jaar kiezen, zo organiseren ook Omroep Gelderland en MeteoGroup de verkiezing van het weerwoord van het jaar. De verkiezing werd dit jaar voor de vierde keer gehouden.

Veel duidelijker dan de officiële meteorologische termen
Weerwoorden zijn geen officiële woorden in de meteorologie, maar zeggen vaak veel meer. Veel mensen weten niet hoe hard het waait als meteorologen zeggen dat er een matige wind staat. Matig, is een officiële term in de meteorologie, een windkracht 3 of 4.  Met een windkracht 4, waait het flink, zeker als je op de fiets tegen de wind in moet trappen. Vaak is het duidelijker om gewoon te zeggen dat het stevig waait. De weerwoorden die dit jaar op de lijst stonden, zeggen meteen waar het op staat. Formule-1 buien, die in mei en augustus over ons land trokken, trokken met razende snelheid over en veroorzaakten lokaal noodweer met onweer, hagel en wateroverlast. De marathonbuien in augustus veroorzaakten urenlang achtereen regen.  

De genomineerde woorden
Er kon onder andere gekozen worden voor het woord recordweer. Een aansprekend woord voor veel mensen, gezien het absurde aantal records dat dit jaar verbroken is. Het tussenjasje en lentewarm waren ook populair, aangezien we nu in december nog steeds de dikke winterjas achterwege kunnen laten en het weer lenteallures heeft.

Regionale woorden 
Opvallend waren dit jaar de regionale woorden zoals het Zeeuwse woord blommig. Dat staat voor warm, vochtig en een beetje drukkend zomerweer. Tegenhanger is het Achterhoekse woord boezerig.

Borstenwolken
Wolken die op borsten lijken, met uitzakkingen aan de onderkant worden borsten- of tietenwolken genoemd en kwamen in de zomer tijdens zware onweersbuien voor. Mensen gingen massaal met de fotocamera op stap om deze opvallende wolken, donkergrijs of tijdens avonduren prachtig rood of oranje aangelicht wolken op de gevoelige plaat vast te leggen. Jojo-zomer
Bovenstaande woorden hebben het niet gehaald. Met grote meerderheid hebben de stemmers op het weerwoord gekozen voor jojo-zomer. Deze term dekt de lading van de afgelopen zomer. Een zomer met van alles wat. Het begon met een langdurige droogte. Tijdens het voorjaar en de start van de zomer maakten boeren zich grote zorgen en kwam het waterpeil van de rivieren zelfs op een recordlaag peil te staan. Uiteindelijk keerde het tijd en vielen er in mei en vooral in augustus flinke buien (marathonbuien, piekbuien en formule-1 buien).  Door het regionale karakter van de buien ontstonden er grote verschillen in ons land. Niet alleen het neerslagverloop kende pieken en dalen. Ook het verloop van de temperatuur was zeer opvallend met in juli in Enschede in de vroege ochtend een graadje vorst aan de grond. Tijdens de laatste dagen van juni en de eerste dagen van juli vond een officiële hittegolf plaats waarin het alltime warmterecord net niet werd gehaald (hoogste temperatuur in Maastricht 38,2 graden). 

Ingeburgerd 
Net zols de weerwoordwinnaars van de afgelopen jaren: plaknacht, wolkenwak en knijpzonnetje zal het woord jojo-zomer de komende jaren steeds vaker worden gebruikt in de weerberichten.  Deze woorden zijn zo langzamerhand wel ingeburgerd.  De meeste mensen begrijpen direct wat we deze weerwoorden bedoelen.  

http://www.weer.nl/nieuws/detail/2015-12-21-uitslag-weerwoordverkiezing/ | Gewijzigd: 3 februari 2017, 10:25 uur, door Joyce.s
there can be only one
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.552 topics, welke bij elkaar 447.034 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.434 leden.
Het nieuwste lid is Jpatat.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 2394 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 2394, lezen 11 mensen het topic "Winter discussietopic 2013/2014 Deel 2".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Volop warmterecords in Noord-Europa

Zomer discussietopic

Rustig en koel zomerweer

Vorstschade in Nederland in een veranderend klimaat

Door forumleden Thijs en James Bob

Fototopic Zomer 2022

Doe mee!

© 2003 - 2022 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden