Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Den Helder - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:59:53

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:00:15

De kaart Vlissingen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:00:14

De kaart Twente - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:00:10

De kaart Schiphol - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:00:10

De kaart Schiphol - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:00:09

De kaart Schiphol - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:00:09

De kaart Schiphol - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:00:09

De kaart Schiphol - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:00:09

De kaart Maastricht - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:00:08

De kaart Maastricht - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:00:08

De kaart Maastricht - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:00:08

De kaart Maastricht - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:00:07

De kaart Maastricht - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:00:07

De kaart Leeuwarden - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

5 Oct 2022 05:00:07
Actueel
1 / 4

OnweerOnline LIVE

Woensdag 5 oktober, 20:00u op YouTube! Kijk je mee?

Atlantisch Orkaanseizoen 2022

Volop activiteit!

Het regent niet vaker, wel harder

Astronomische herfst start in stijl

Voorlopig wisselvallig

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats: Gouda
Berichten: 553
Lid sinds: 17 apr. 2012
23 december 2015, 00:00 uur | Bericht #465851

Gamma Ray Burst

Bij deze wil ik het rampen scenario van Armageddon achtige omstandigheden starten met één van de Extinction Level Events die niet zozeer van onze eigen planeet af komen maar afspelen in de onze melkweg of lichtjaren hier vandaan.
De eerste is een gevreesde Gamma Ray Burst:


Een Gamma Ray Burst ontstaat wanneer een ster uit sterft. In dit proces van uitsterven komt energie vrij wat in de huidige onderzoeken te boek staat als één van de meest zware krachten in het universum, de Gamma Ray Burst (vanaf nu GMB genoemd).
Een GMB is eigenlijk kort gezegd een radioactief licht dat helderder is dan 1 biljoen triljoen zonnen tegelijk (letterlijk).

De eerste keer dat dit ontdekt werd was in de vroege jaren 70 toen een spion satteliet van NASA aan het checken was op Russische nucleaire bom testen. Tijdens dit onderzoek kwam er data van de sateliet binnen die abnormaal hoge metingen van straling zag. Vele malen hoger dan welk nucleair wapen dan ook in de wereld.

Tevens kwamen ze erachter dat deze straling niet van de aarde af kwam maar uit de ruimte en was totaal onverwachts. Na dit ontdekt te hebben zorgden de NASA specialisten ervoor dat de satelieten de ruimte in de gaten zouden blijven houden om te kijken waar dit vandaan kwam en zo is de GMB ontdekt.
Een GMB is een van de zwaarste explosies die ooit gemeten zijn in het hele universum. Het staat in de categorie met de oerknal zelf! Tijdens deze explosie die een paar milliseconden kan duren maar misschien ook een paar minuten heeft deze explosie meer kracht dan het hele energie stelstel van het universum tegelijk.
Op het moment dat een ster uit sterft worden alle materialen van die ster naar elkaar toe gebracht als een soort van pers. Dit wordt steeds kleiner en kleiner waardoor de energie zo gigantisch wordt dat het een GMB veroorzaakt.De dichtsbijzijnde ster die kan uitsterven bij aarde in de buurt is 8000 lichtjaar van ons weg. 1 lichtjaar is ongeveer 9,5 triljoen kilometer dus in dit geval 76000 triljoen kilometer van ons af maar zelfs op die afstand is een explosie als een GMB catastrofaal voor de aarde.

Scenario: Je loopt op het strand op een mooie zomerdag in Juni en er is een GMB gaande ergens binnen de afstand die we net besproken hebben. De zon schijnt fel maar in plaats van een koel briesje van zee minder zijn er ineens 2 zonnen. Je zal snel genoeg door hebben dat er iets mis is.
Je raad het al. Het eerste wat er zal gebeuren is dat onze ozon laag compleet zal worden weg gebrand. Vergeet niet dat de ozon laag ons beschermd tegen schadelijk UV straling van onze zon. Dit houdt in dat we dus bloot zullen staan aan de straling van beiden partijen de eigen zon en GMB zonder een ozon laag (niet dat deze al veel kans had in de eerste plaats.)
Zelfs mensen die in hun kelders schuilen zullen eruit zien als de eigenwijs met een lichte huid en rood haar die de hele dag in 30 graden heeft liggen bakken op het strand zonder zich in te smeren laat staan diegenen die gewoon bovengronds en buiten zitten.

Alles wat ogen heeft zal blind worden door het licht dat er af komt en na een aantal dagen zullen zelfs alle moleculen die de essentie zijn van het leven worden aangetast. Cellen kunnen hierdoor niet meer delen waardoor processen die wij vaak voor lief nemen zoals haar en nagel groei hierdoor onmogelijk worden en erger nog het voedsel en water dat je tot je neemt kan totaal niet meer door het lichaam worden opgenomen waardoor het dus eigenlijk lijkt dat je wel kauwt maar niks binnen krijgt.

De enigen in de wereld die kans hebben van overleven zijn de microben heel diep onder de grond die er voor zouden kunnen zorgen dat er nog iets van leven te vinden is op onze planeet. Echter is het dan wel zo dat bacteriën de heersers zullen worden van onze planeet en de mens na de GMB explosie binnen een maand al uitgestorven zal zijn.

In het volgende topic van volgende week zal ik in gaan op het tweede scenario dat zich afspeelt na een GMB wanneer een ster gestorven is. Het mysterie van een Black Hole. Blijf de topics goed in de gaten houden!!;)

Groeten Viktor

 


  | Gewijzigd: 1 februari 2017, 11:49 uur, door Joyce.s
Aantal onweersdagen 2020
Licht en lullig onweer : 2
Behoorlijk onweer: 1
Zwaar onweer: 1
Woonplaats: Gouda
Berichten: 553
Lid sinds: 17 apr. 2012
24 december 2015, 03:51 uur | Bericht #465905

A Black Hole

Als vervolg op de Gamma Ray Bursts komen wij op de tweede gebeurtenis die plaats vind wanneer een ster uit sterft. Een Black Hole!
Simpel gezegd is een Black Hole eigenlijk een gigantische Astronomische stofzuiger die een niveau van zwaartekracht heeft die het voorstellingsvermogen bijna te boven gaat.


Zoals eerder gezegd ontstaat een Black Hole wanneer een ster uit sterft maar hoe gaat dit precies te werk?
Stel je onze eigen aarde even voor als voorbeeld.
Onze aarde bestaat nu ongeveer een 4.5 miljard jaar volgens de wetenschappers en net als elke andere planeet/ ster heeft het een bepaalde levenscyclus. Als deze cyclus tot zijn einde komt is het zo dat een ster of planeet niet langer de huishouding kan voeren om voort te bestaan. Bij de mens is dit bijvoorbeeld het hart. Bij onze planeet is het de kern. De kern van onze planeet voert verschillende processen van fusie uit waardoor de kern van onze planeet stabiel blijft. En dat is maar goed ook! Hoe blij wij namelijk zijn met onze zwaartekracht, de zwaartekracht is niet zo blij met onze kern als je het zwart op wit zou bekijken.
Zwaartekracht wil namelijk dingen (materie) kleiner maken door het proces van compressie wat wij dus zwaartekracht noemen. Door de hitte van fusie in de kern wordt ervoor gezorgd dat de zwaartekracht gelijk blijft en niet toe kan nemen. Zo mooi geregeld zelfs dat jij nog die bal zo ver kan schieten om een goal te scoren zonder dat de bal en jij zelf erachter aan de ruimte in zullen zweven of door de aarde zullen zakken.
Hieronder zie je een voorbeeld van de levens cyclus van een ster.


Sinds de begin jaren 70 toen eigenlijk ook de Gamma Ray Bursts werden ontdekt zagen wetenschappers het tweede proces wat voor hun ogen door de lens van een goede telescoop afspeelde. Het vervolg proces van het uitsterven van de ster. De kern van de ster die de zwaartekracht in tact hield was inmiddels instabiel geworden en zorgde ervoor dat de zwaartekracht de overhand begon te krijgen.
Wanneer de zwaartekracht wint krijgt het vrijspel en dat betekent dat het de hele zaak kleiner wil maken. Het is dus alsof de ster in een gigantische pers terecht komt waardoor de ster steeds kleiner en kleiner en kleiner wordt.
We nemen dit keer de planeet jupiter als voorbeeld:
Als je een rondje wil vliegen om planeet Jupiter ben je ongeveer 439,263.8 km onderweg.
Daarbij weegt Jupiter ongeveer 1,898,130,000,000,000,000,000,000,000 kg. Dit zijn dus de cijfers die eigenlijk richting ontelbaar gaan.
Nu moet je jezelf voorstellen dat wanneer Jupiter uitsterft de zwaartekracht dus de overhand krijgt en Jupiter zichzelf begint samen te persen en steeds kleiner maakt. Het proces blijft door gaan tot Jupiter nog maar zo groot is als een pinda of nog kleiner (een atoom). Hebben jullie ooit een pinda of kraaltje gezien die 1,898,130,000,000,000,000,000,000,000 kg weegt? Ik ook niet. Als voorbeeld voor vergelijking komen we bij het oude valstrikje van "wat is zwaarder een pond veren of een pond goud?" Nu zijn in deze strikvraag beiden even zwaar natuurlijk maar het is wel een nadenker en niet zomaar zonder reden. Goud heeft bijvoorbeeld een veel grotere dichtheid dan veren dus een vuilniszak vol met veren is veel minder zwaar dan een vuilniszak vol goud. Als we dus onze Albert Heijn pinda vergelijken met de pinda die eerst Jupiter was zal de Jupiter pinda denk ik wel winnen. Zoals ik al zei de Jupiter pinda weegt 1,898,130,000,000,000,000,000,000,000 kg en de Appie pinda ongeveer.... een kwart gram?

De gigantische mega energie die bij die samenpersing en verkleining ontstaat kan geen kant meer op en is van zulke ongekende hoge proporties dat het naast de Gamma Ray Burst dus een Black Hole veroorzaakt. De zwaartekracht die hierbij vrij komt is een kosmische stofzuiger die werkelijk alles in haar pad op slokt en je kan het zo gek niet bedenken , HET ZAL WORDEN OPGEZOGEN. Schiet er maar een atoombom op af, het zal voor de Black Hole voelen als minder dan een speldenprikje. Stel je voor dat jij van die zwaartekracht probeert weg te vliegen met de meest super de luxe straaljager die er ooit is uitgevonden. Kort door de bocht, je maakt geen schijn van kans.
Niet alleen kan jij niet aan een Black Hole ontsnappen, het licht zelf kan er niet aan ontsnappen zo sterk is de zwaartekracht. En de snelheid van het licht is ongeveer 297600 kilometer per seconde dus ga maar na.In het jaar 2000 was het pas echt foute boel. Tot dat jaar hebben wetenschappers inderdaad velen Black Holes gezien in het universum maar die bleven altijd mooi op hun plek (waar de desbetreffende ster of planeet is gestorven). Echter werd in 2000 dus ontdekt dat er ook Black Holes zijn die reizen of zoals de Amerikanen noemen wandering Black Holes (Nomads) die dus reizen door het universum en alles in hun pad opzuigen.

Scenario:
Als wij door een Black Hole bezocht zouden worden in ons melkwegstelstel zal dit catastrofaal zijn en het einde betekenen van ons, onze melkweg of in ieder geval alle planeten die zich hierin bevinden.
De eerste tekenen zullen waarschijnlijk worden opgemerkt door de wetenschappers en amateur astronomen die met telescopen zullen waarnemen dat de andere planeten ineens heel anders draaien om elkaar of ons heen.
Wanneer dit het geval is en een Black Hole ons melkwegstelsel dreigt binnen te komen hebben we waarschijnlijk 20, 30 misschien 100 jaar van tevoren een waarschuwing waarbij duidelijk wordt dat we een serieus probleem hebben.
Wetenschappers zullen ons kunnen vertellen wanneer en hoe we dood gaan als gevolg van deze gebeurtenis. Je kan het vergelijken met in een kooi zitten met 10 leeuwen. Je ziet het einde naderen en je kan geen kant uit.
Wanneer de Black Hole wat dichterbij komt in het melkwegstelsel zelf zullen de water niveaus op aarde worden beïnvloedt. Vergeet voorbeelden als een golf op Hawaï of zelfs de verschrikkelijke tsunami van 2004. Deze golven hebben een hoogte van 3 tot 50 meter hoog. De golven als gevolg van een Black Hole zullen kilometers hoog zijn. Golven die boven de wolken komen en dat zal ervoor zorgen dat de meeste mensen op aarde al gestorven zijn. Diegenen die het overleefd hebben worden alleen maar wakker op een planeet waarbij ze zichzelf realiseren dat het nog maar het begin is van de ramp en het tegelijkertijd over zal zijn voor hen
De Black Hole reist verder richting aarde en zal de draaiïng en as van de aarde veranderen waardoor winters -150 zullen zijn en zomers +200 graden.
Hierna wordt de atmosfeer van de aarde weg gezogen naar de Black Hole toe.
Het ergse is nog dat een Black Hole zo klein kan zijn als een gaatje in je muur. Stel je voor dat er zo'n sterke zwaartekracht in je kamer zit. Het enge is dus dat alles wat een Black Hole naar zich toe trekt wordt opgezogen, geabsorbeerd wordt en meer Black Hole wordt. In andere woorden, hoe meer het opzuigt, hoe meer de Black Hole groeit.

Ik zal niet teveel op details in gaan maar alles wat er naar wordt toe gezogen ontleedt zich om zo klein mogelijk te worden. je hoofd wordt van je romp getrokken gevolgd door je torso, je benen en kuiten. Je bent 1 deel, 2 delen, 4 delen, 8 delen, 16, 32, 64 en dat gaat net zolang door tot je zelf een atoom bent en in de Black Hole bent opgezogen.

In het volgende scenario zal ik in gaan op de catastrofale gevolgen van een meteoor inslag. Deze kansen zijn namelijk wat groter gezien we al vaker door een flinke rots zijn geraakt in het verleden. Hierover meer binnenkort in het nieuwe topic over meteorieten en asteroïden. Stay tuned ;) | Gewijzigd: 1 februari 2017, 11:49 uur, door Joyce.s
Aantal onweersdagen 2020
Licht en lullig onweer : 2
Behoorlijk onweer: 1
Zwaar onweer: 1
Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.621 topics, welke bij elkaar 447.250 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.486 leden.
Het nieuwste lid is Berendsen.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 5246 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 5246, lezen 27 mensen het topic "Foto-Spel".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het regent niet vaker, wel harder

Atlantisch Orkaanseizoen 2022

Volop activiteit!

Astronomische herfst start in stijl

Voorlopig wisselvallig

OnweerOnline LIVE

Woensdag 5 oktober, 20:00u op YouTube! Kijk je mee?

© 2003 - 2022 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden