Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Jo Daviess, IL; Jackson, IA.

24 May 2024 15:30:07

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Carroll, IL; Jo Daviess, IL; Clinton, IA; Dubuque, IA; Jackson, IA.

24 May 2024 15:30:07

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bureau, IL; Henry, IL; Mercer, IL; Putnam, IL; Rock Island, IL; Whiteside, IL; Clinton, IA; Scott, IA.

24 May 2024 15:27:11

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Bureau, IL; Henry, IL; Whiteside, IL.

24 May 2024 15:26:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Worcester, MD.

24 May 2024 15:19:08

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lafayette, WI.

24 May 2024 15:17:13

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Jackson, IA.

24 May 2024 15:17:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Henderson, IL; Henry, IL; Mercer, IL; Rock Island, IL; Warren, IL; Whiteside, IL; Clinton, IA; Des Moines, IA; Scott, IA.

24 May 2024 15:17:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Carroll, IL; Jo Daviess, IL; Cedar, IA; Clinton, IA; Dubuque, IA; Jackson, IA; Jones, IA.

24 May 2024 15:06:56

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Clinton, IA; Jackson, IA; Jones, IA; Scott, IA.

24 May 2024 15:06:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Grant, WI.

24 May 2024 15:06:56

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Carroll, IL; Rock Island, IL; Whiteside, IL; Clinton, IA; Jackson, IA; Scott, IA.

24 May 2024 15:02:12

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Dubuque, IA; Jackson, IA.

24 May 2024 14:55:19

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Henry, IL; Rock Island, IL.

24 May 2024 14:52:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Knox, IL.

24 May 2024 14:50:33
Actueel
1 / 4

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Callie-P
Moderator
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 2152
Lid sinds: 16 jan. 2010
30 december 2015, 10:03 uur | Bericht #466334
Wat rommelt het toch op de kaarten.. een fikse onweersbui rommelt volgens mij minder dan wat de afgelopen kaarten bij de winterliefhebbers hebben veroorzaakt.
We werden getrakteerd op temperatuur kaarten met wel tot -14 in het noord oost Groningen en gevoels temperaturen tot wel -25..
GFS  was vanaf het begin al niet al te positief gestemd over het verdere verloop terwijl EC in eerste instantie een koude richting in sloeg...
Jammer genoeg is  EC nu bijgedraaid en volgt ze GFS en is de winter in de modellen volledig verdwenen  waarbij zelfs een vraagteken gezet kan gaan worden bij mogelijke vorst voor volgende week.( waarschijnlijk beperkt ze zich nog maar tot het noorden)

Hieronder het verschil met wat er verwacht werd in Den Haag toen de runs nog in ons voordeel waren en hoe ze nu zijn..

NU... en daarnaast een weekje geleden.. de dip van 1 graad is op de andere tabel nog -2

        

Toch is de winter niet echt ver weg.. onze oosterburen gaan zeker (tijdelijk) even winteren waarbij de temperaturen richting strenge vorst kunnen zakken..
Zie hieronder Berlijn. met pakweg 4 ijsdagen..


Goed laten we even een paar kaarten erbij pakken om het 1 en ander te verduidelijken...
We beginnen met de huidige situatie waarbij we een opbouw zien van hogedruk boven Rusland  waarbij de jetstream een hoge rug heeft over Europa.
De aanvoer van de warme lucht  komt hier uit het zuiden...en je ziet al dat er een mega lagedruk gebied op de loer ligt dat ons van de nodige neerslag kan gaan voorzien.Temperaturen in het (noord)oosten zijn echter nog niet echt laag en de opbouw hiervan begint vorm te krijgen zo ongeveer rond de jaarwisseling.
Dus met  zo een enorm hoog en koude voorradig in het noord/oosten moest dit wel de voorzet zijn van de winter..hoopten we....
Maar nu gaat de jetstream roet in het eten gooien...Op zich zou het niet verkeerd moeten zijn dat de jetstream naar het zuiden afzakt,, alleen was het handiger geweest als er niet zo een enorm lagedrukgebied geweest was en dat het hoog zich kon uitbreiden over Europa..maar het tegenovergestelde gebeurt...Maar kijk eens wat een potentiele koude er aanwezig is...die ons alleen niet kan bereiken...De wintersport gebieden zullen wel blij zijn met deze ontwikkelingen want hier zullen de pistes zeker van verse sneeuw voorzien gaan worden..
Voor meer details over de Alpen zou ik zeker een een bezoekje brengen aan de site van Johan..  -> www.alpenweerman.nl

Kortom onze hoop lijkt vooralsnog te zijn gesmolten als sneeuw in de zon en zal de volgende week zich beperken tot een licht prikje van de winter waarbij ik eigenliijk alleen nog vorst verwacht in het noorden/oosten van Nederland...en de winterse neerslag zal zich dus ook beperken tot die regionen.. wij krijgen gok ik wat Natte sneeuw aangezien de 850hPa wel onder nul is..
Hieronder zie je de grens van wat EC voor nu verwacht dat er MISSCHIEN sneeuw kan vallen.. let wel dit is het enige kaartje van de gehele run waarbij deze grens op 0mtr zit op dit oppervlak..Goed dan op deze valreep een kleine analyze van wat ik verwachte voor December en het uiteindelijke resultaat..
Ik verwachte dat december zacht en (zeer) nat zou worden.. dat eerste dat klopte wel, dat tweede niet..
De grote hoeveelheid nattigheid die ik verwachte "die was er wel" maar die is een paar 100km verderop gevallen in de UK wat we te danken hebben gehad aan het standvastige Eurohoog.. Als deze was afgezakt dan waren we denk ik echt weg-geregend deze maand en had de onderstaande foto zomaar genomen kunnen zijn in Nederland..
Voor Januari verwacht ik niet veel verbetering.. met het huidige verloop ( mocht dit de trend worden) dan kunnen we misschien wel wat speldeprikjes verwachten maar zal Januari een stuk natter gaan worden dan december maar minder warm als december.(rond wat normaal is tot iets erboven.)

Maar goed dit is een stukje glazenbol en een stukje analyze gebasseerd op de afgelopen weken.. dus wat de waarheid is..eind Januari zullen we dat wel zien. !

Dan het stoplicht.. hij gaat (zoals wel een beetje te verwachten 1 stap terug  maar nog niet helemaal op rood .. we wachten even de komende week af wonderen zijn de wereld nog niet uit


Termijn : Maximaal tot 10 dagen vanaf plaatsing   
  • Groen = Winter binnen de gestelde termijn
  • Oranje = Winter staat in de steigers met kans van slagen binnen gestelde termijn
  • Oranje/rood = er is kans op winterweer maar zeker kans op ( terugkeer naar)  temperaturen op of rond het gemiddelde binnen de gestelde termijn
  • Rood= Geen kans op winterweer binnen de gestelde termijn.

Definitie winterweer : 
1 van de volgende weers-omstandigheden kan binnen de termijn plaats vinden maar niet langdurig  
  • (stralings) vorst
  • hagel
  • sneeuw (nat en droog)
  • ijzel
  • ijsregen.

Definitie Winter :
Dezelfde weers-omstandigheden als bij winterweer alleen daarbij is sprake van (bijna) elke nacht nachtvorst en temperaturen overdag op of onder nul gedurende de periode.


Extra uitleg stoplicht : ik gebruik dit tooltje om de snelle lezers een hoop tekst lezen te besparen zodat je op een snelle manier kan zien of we winters blij worden.

p.s. nog bedankt voor de enorme hoeveelheid "likes" op die temperatuur kaartjes... volgens mij willen we winter

  | Gewijzigd: 30 december 2015, 14:03 uur, door Justin
Ben47
Lid
Woonplaats: Heenvliet, Eiland Voorne-Putten (Zuid-Holland)
Berichten: 4219
Lid sinds: 16 jan. 2011
30 december 2015, 10:34 uur | Bericht #466338
De EC-pluim van 0 UTC van drie dagen onder elkaar met dezelfde dagen op één lijn. 
Het gemiddelde van alle 52 verwachtingsberekeningen vanaf komende zaterdag behoorlijk omhoog gegaan! Dat betekent dat in de pluim van vandaag minder leden (groene lijntjes) een koudere berekeningen laten zien.

Letwel, het gemiddelde van ONZEKERE verwachtingen is eveneens ONZEKER!
Alleen de eerste 2 dagen (vandaag en morgen) zijn zonder spreiding en zullen waarschijnlijk uitkomen....:D


| Gewijzigd: 30 december 2015, 10:36 uur, door Ben47
Noem mij de naam van de instantie die opdracht geeft tot een onderzoek van het klimaat en ik geef u per ommegaande het verwachte resultaat van het onderzoek.
Waarom deze advertentie?
JOHNNY123
Lid
Woonplaats: Enschede
Berichten: 785
Lid sinds: 20 dec. 2014
30 december 2015, 11:14 uur | Bericht #466341
pffff wat een verschil in het land in deze run van het gfs. Dat betekent dat de kou erg dichtbij zit!!
126 uur


Later in de run krijgt ook het midden en oosten wat van de kou mee


  | Gewijzigd: 30 december 2015, 11:19 uur, door JOHNNY123
Woonplaats: Tilburg Noord-Brabant
Berichten: 4127
Lid sinds: 16 jul. 2009
30 december 2015, 11:28 uur | Bericht #466342
Was ook wel te verwachten, erg jammer en hopenlijk verbeterd het zich nog.
Zie mijn hobby via de link
https://gurushots.com/Martijn.photography/photos

En deze pagina heb ik opgezet om mijn droom werkelijkheid te laten worden.
http://martijn-naar-de-usa.webnode.nl/voorwoord/
Woonplaats: Workum
Berichten: 470
Lid sinds: 26 aug. 2014
30 december 2015, 11:39 uur | Bericht #466343
Nieuwe run is zeker weer een betere vorst begint hier zondag al binnen te komen vanaf het NO. Nu ook weer sneeuwkansen en de kou breid zich tijdelijk verder uit tot over bijna het hele land.| Gewijzigd: 30 december 2015, 11:40 uur, door Onweerfreak12
Mrkos
Lid
Woonplaats: Assen
Berichten: 572
Lid sinds: 19 aug. 2010
30 december 2015, 11:56 uur | Bericht #466344
2 ijsdagen voor Noord Nederland, toch ?
Jenss
Moderator
Woonplaats: mechelen(belgie)
Berichten: 2921
Lid sinds: 7 jun. 2011
30 december 2015, 12:16 uur | Bericht #466346
De nieuwe gfs is inderdaad beter vooral voor Nederland, ik krijg hier in belgie welgeteld 3 uur met de koudere lucht te maken met een sneeuwkansje waar ik ook al tevreden mee zou zijn.:p
Wat mij ook opvalt in de runs is dat de luchtdruk na 7 januari hoog blijft rond de noordpool en dit levert dan soms pogingen op om een blokkade op te zetten die in sommige runs slagen . Ik denk dat we toch een interessantere januari ingaan of het nu koud wordt of niet ik denk wel dat er meer kansen zullen zijn.
Woonplaats: Workum
Berichten: 470
Lid sinds: 26 aug. 2014
30 december 2015, 12:26 uur | Bericht #466347
Citaat van Mrkos, woensdag 30 december 2015, 11:56 uur 2 ijsdagen voor Noord Nederland, toch ? Volgens deze run is er kans op 3 a 4 ijsdagen in het noorden maar hoeveel het werkelijk word is nu nog niet te zeggen. Gewoon afwachten.:)
 
Mrkos
Lid
Woonplaats: Assen
Berichten: 572
Lid sinds: 19 aug. 2010
30 december 2015, 12:32 uur | Bericht #466348
Hoor op andere forums al dat dit een koude uitbijter was...
Ben47
Lid
Woonplaats: Heenvliet, Eiland Voorne-Putten (Zuid-Holland)
Berichten: 4219
Lid sinds: 16 jan. 2011
30 december 2015, 12:44 uur | Bericht #466349
Citaat van Mrkos, woensdag 30 december 2015, 12:32 uur Hoor op andere forums al dat dit een koude uitbijter was... Ja, op 2 koudere na de koudste van de 22 berekeningen op de 5e om 19u onze tijd..

Hier is de meest rechtse (-2,4) de Operationele waarop de hoofdkaarten zijn gemaakt.
De meest linkse is de Control (+6) waarop de GFS-pluim van weerplaza vanmiddag gebaseerd zal zijn voor die dag. De waarden daartussen zijn van de 20 leden met andere uitgangspunten van vanmorgen 7u onze tijd.


(voor midden Nederland)
  | Gewijzigd: 30 december 2015, 12:46 uur, door Ben47
Noem mij de naam van de instantie die opdracht geeft tot een onderzoek van het klimaat en ik geef u per ommegaande het verwachte resultaat van het onderzoek.
Woonplaats: Drachten
Berichten: 834
Lid sinds: 13 jun. 2013
30 december 2015, 12:46 uur | Bericht #466350
Citaat van Mrkos, woensdag 30 december 2015, 12:32 uur Hoor op andere forums al dat dit een koude uitbijter was... Nu is het weer een koude uitbijter....vanavond roepen ze weer dat het een warme uitbijter. Zelfs bij positieve weerkaarten gaat men negatief doen.
Dan is dus het GEM ook gekomen met een koude uitbijter.

 
Ben47
Lid
Woonplaats: Heenvliet, Eiland Voorne-Putten (Zuid-Holland)
Berichten: 4219
Lid sinds: 16 jan. 2011
30 december 2015, 13:01 uur | Bericht #466351
Citaat van De Friese Weerman, woensdag 30 december 2015, 12:46 uur ... Zelfs bij positieve weerkaarten gaat men negatief doen.
Dan is dus het GEM ook gekomen met een koude uitbijter.

Dat zou best wel eens kunnen dat ook GEM een koude uitbijter is. Op 850 hPa is de GEM-Operationele de op één na koudste van de berekeningen voor de 5e januari obv van de run van 01u onze tijd afgelopen nacht.

Overigens is dat verre van negatief doen als mensen met zulke uitspraken komen op basis van vergelijkingen van gegeven van andere berekeningen voor hetzelfde tijdstip. Eerlijk gezegd vind ik het plaatsen van "mooie kaarten", zonder een blik te werpen op uitkomsten van de andere berekeningsuitkomsten, 'negatiever' dan je op alle gegevens baseren en eerlijk vertellen dat het één van de koudste van alle berekeningen is.

Hetzelfde vind ik overigens ook als er een 'slechte kaart' geplaatst wordt zonder naar de andere berekeningen van hetzelfde model te kijken. Vooral als dan gelijk maar geroepen wordt dan het zo'n beetje 'het einde van de wereld' is. In geval van een 'hete uitbijter' terwijl de andere berekeningen allemaal kouder zijn dus.
Kortom, niemand is geholpen met eenzijdige informatie. Nog los ervan dat alle informatie betreffende het weer op meer dan 4 dagen vooruit onzeker is.
  | Gewijzigd: 30 december 2015, 13:33 uur, door Ben47
Noem mij de naam van de instantie die opdracht geeft tot een onderzoek van het klimaat en ik geef u per ommegaande het verwachte resultaat van het onderzoek.
MadBear
Lid
Woonplaats: Tilburg
Berichten: 36
Lid sinds: 29 nov. 2010
30 december 2015, 13:08 uur | Bericht #466352
Als ik zo de weermodellen bekijk, krijgt het Noorden inderdaad een paar winterse dagen met vanaf zondag sneeuw en temperaturen rond het vriespunt.
Vanaf volgende week donderdag (of uiterlijk vrijdag) is het weer afgelopen met de pret.
Hier in het zuiden zakt het kwik niet verder dan een graaf of 5 en de hele volgende week regenachtig
Op LT bijzonder weinig kans op winters weer, maar laten we geduldig wachten en hopen dat januari verderop in de maand nog wat brengt
Tycoon2
Lid
Woonplaats:
Berichten: 1035
Lid sinds: 9 dec. 2009
30 december 2015, 15:22 uur | Bericht #466356
Citaat van MadBear, woensdag 30 december 2015, 13:08 uur Als ik zo de weermodellen bekijk, krijgt het Noorden inderdaad een paar winterse dagen met vanaf zondag sneeuw en temperaturen rond het vriespunt.
Vanaf volgende week donderdag (of uiterlijk vrijdag) is het weer afgelopen met de pret.
Hier in het zuiden zakt het kwik niet verder dan een graaf of 5 en de hele volgende week regenachtig
Op LT bijzonder weinig kans op winters weer, maar laten we geduldig wachten en hopen dat januari verderop in de maand nog wat brengt

Volgende week donderdag is al veel te ver weg. Zeker met dergelijke jojo kaarten. 
Vooral in de winter zijn de kaarten niet betrouwbaar en veranderen b.v. als er een sneeuwdek in Polen of Duitsland komt te liggen.
 
JOHNNY123
Lid
Woonplaats: Enschede
Berichten: 785
Lid sinds: 20 dec. 2014
30 december 2015, 15:29 uur | Bericht #466357
300 kilometer van de grens van Nederland en je komt al dichter bij de winterse temperaturen. Bijna heel polen zit al in de vorst

Om 18:00 zou ongeveer deze temperaturen moeten zijn maar dat is dus al veel eerder. In polen ook al kouder dan verwacht
| Gewijzigd: 30 december 2015, 15:32 uur, door JOHNNY123
Woonplaats: Drachten
Berichten: 834
Lid sinds: 13 jun. 2013
30 december 2015, 15:50 uur | Bericht #466359
Zowel de AO en de NAO indexen blijven negatief gaan, ik zie het nog wel goedkomen.

Tycoon2
Lid
Woonplaats:
Berichten: 1035
Lid sinds: 9 dec. 2009
30 december 2015, 16:18 uur | Bericht #466361
Citaat van JOHNNY123, woensdag 30 december 2015, 15:29 uur 300 kilometer van de grens van Nederland en je komt al dichter bij de winterse temperaturen. Bijna heel polen zit al in de vorst

Om 18:00 zou ongeveer deze temperaturen moeten zijn maar dat is dus al veel eerder. In polen ook al kouder dan verwacht

Groot deel van Polen heeft ijsdagen.

| Gewijzigd: 30 december 2015, 16:56 uur, door Justin
Woonplaats: Heeze
Berichten: 82
Lid sinds: 25 sep. 2015
30 december 2015, 18:53 uur | Bericht #466362
Citaat van De Friese Weerman, woensdag 30 december 2015, 15:50 uur Zowel de AO en de NAO indexen blijven negatief gaan, ik zie het nog wel goedkomen.
 

Helemaal goed!!! Een nuchtere conclusie.
Gewoon kletsen (ook met kaarten) op het klets topic:
http://www.onweer-online.nl/forum/topic/42937/het-grote-winter-kletstopic-2015-2016/
En HIER nuchter blijven!
I know one when I see one, deniers I see first and if possible I put them on a list: [/url]http://www.desmogblog.com/global-warming-denier-database[/url]
But I love you anyway
Tieske
Lid
Woonplaats: Bavel (Breda) / Kamer in Arnhem
Berichten: 313
Lid sinds: 30 jun. 2015
30 december 2015, 19:34 uur | Bericht #466371
Hoe groot is de kans op winterweer en op warm weer nu?

edit callie-p  : zie stoplicht hierboven

Bedankt!

Berichten samengevoegd door Callie-P | Gewijzigd: 30 december 2015, 19:35 uur, door Callie-P
Tycoon2
Lid
Woonplaats:
Berichten: 1035
Lid sinds: 9 dec. 2009
30 december 2015, 19:41 uur | Bericht #466373
In Duitsland ook onder nul. In polen al strenge vorst nu.


Terug naar boven
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.859 topics, welke bij elkaar 448.385 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.584 leden.
Het nieuwste lid is Rooie bert.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 80 mensen aan het browsen op het forum. 3 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 80, lezen 3 mensen het topic "Estofex Level 3 forecasts".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden