Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Twente - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 Jun 2022 16:59:27

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hill, MT; Liberty, MT; Toole, MT.

29 Jun 2022 11:10:45

De kaart Vlissingen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 Jun 2022 08:59:36

De kaart Twente - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 Jun 2022 08:59:33

De kaart Schiphol - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 Jun 2022 08:59:33

De kaart Schiphol - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 Jun 2022 08:59:33

De kaart Schiphol - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 Jun 2022 08:59:32

De kaart Maastricht - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 Jun 2022 08:59:32

De kaart Leeuwarden - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 Jun 2022 08:59:30

De kaart Groningen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 Jun 2022 08:59:29

De kaart Den Helder - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 Jun 2022 08:59:07

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, FL; Madison, FL.

29 Jun 2022 08:50:08

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

29 Jun 2022 07:59:28

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

29 Jun 2022 07:59:28

De kaart Schiphol - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 Jun 2022 07:59:24
Actueel
1 / 4

Zomer discussietopic

Warm maar wisselvallig

Fototopic Zomer 2022

Doe mee!

Onweerskansen 23 & 24 juni

De laatste updates

Vorstschade in Nederland in een veranderend klimaat

Door forumleden Thijs en James Bob

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
5 februari 2016, 09:40 uur | Bericht #468790

Moerdijk verbaasd en geschrokken door langdurig gaslek Shell

Inwoners van de gemeente Moerdijk zijn "verbaasd en een beetje geschrokken" van het nieuws dat er de afgelopen maanden een grote hoeveelheid giftig gas is weggelekt bij de plaatselijke Shell-raffinaderij. "Hoe kan dit zo lang gebeuren zonder dat Shell het in de gaten heeft?", vraagt Raymond Cools van de dorpsraad zich af. 

Shell maakte gisteren bekend dat na reparatiewerkzaamheden op 21 november een afsluiter open is blijven staan, iets wat pas vorige week werd ontdekt. Daardoor lekte per dag zo'n 380 kilo ethyleenoxide weg, in totaal ruim 25 ton. 

25 ton in 2,5 maand is heel lang en heel veel.

Raymond Cools, dorpsraad Moerdijk

De stof, die wordt gebruikt voor het maken van shampoo's en wasmiddelen, is kankerverwekkend, maar Shell benadrukt er geen schadelijke concentraties zijn gemeten. Doordat de afsluiter op 25 meter hoogte zat en de stof snel vervliegt in de buitenlucht, merkte men er op grondniveau niets van. 

"De primaire reactie is verbazing, geen paniek", zegt Cools. "Pas na 2,5 maand ontdekte men dat er 25 ton is weggelekt. Dat is heel lang en heel veel."

Burgemeester Klijs van Moerdijk deelt zijn verbazing. "Als ik dit hoor, denk ik: hoe is het mogelijk dat er niet ergens binnen een uur een belletje afgaat?"

"We begrijpen de zorgen heel goed en die delen we ook", zegt een woordvoerder van Shell. "We zijn heel teleurgesteld dat dit incident heeft kunnen gebeuren."

Brand

Het is ook niet de eerste keer dat er iets fout gaat in het industriegebied. Zo was er in 2014 een grote brand bij Shell Moerdijk, waarna de Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzoek deed. In het eindrapport werd forse kritiek geleverd op Shell: het bedrijf zou zich onvoldoende bewust zijn van de veiligheidsrisico's bij het bedrijf. 

"Shell is een gerenommeerd bedrijf dus daar hebben we best vertrouwen in," stelt Cools, "maar het is wel verbazingwekkend dat er op zo'n korte termijn weer zo'n incident moet gebeuren. Dat is niet goed." 

De provincie Brabant moet toezicht houden op de veiligheid in Moerdijk. "Maar het is niet zo dat we twintig toezichthouders daar rond hebben lopen om alle ventielen te controleren", zegt gedeputeerde Johan van den Hout. "Wij kijken of zij zich houden aan vergunningen. Dat hebben ze nu bepaald niet gedaan, dus willen we weten hoe het komt."

Onderzoek

Ook Cools en burgemeester Klijs willen onafhankelijk onderzoek naar het lek. Klijs: "Ik wil precies weten wat dit betekent voor de volksgezondheid. De eerste indicatie is niet echt negatief, maar ik vind dat het veel beter bekeken moet worden, zowel de hoeveelheid als de gevolgen."

Het is nog niet bekend wanneer dat onderzoek klaar is. 

Bron: http://nos.nl/artikel/2084792-moerdijk-verbaasd-en-geschrokken-door-langdurig-gaslek-shell.html


Debat in Tweede Kamer over gaslek Shell Moerdijk

Er komt een debat in de Tweede Kamer over de veiligheid van Shell Moerdijk. Kamerlid Stientje van Veldhoven van D66 heeft dat aangevraagd en inmiddels is het verzoek ook gehonoreerd, zegt Omroep Brabant. 

Aanleiding is het nieuws dat bij Shell maandenlang ongemerkt het kankerverwekkende gas ethyleenoxide weg kon lekken. Die situatie heeft wekenlang geduurd. Eerder maakte de Onderzoeksraad voor Veiligheid al bekend een onderzoek naar de uitstoot van het gas bij Shell te beginnen. 

Zorgwekkend

Kamerlid Van Veldhoven noemt de situatie bij Shell zorgwekkend. "We hadden al het incident in november met de brand en het affakkelen bij Shell Moerdijk. Nu hebben we dan het nieuws over het langdurig gaslek." 

"Ik wil van de minister weten hoe we ervoor gaan zorgen dat bedrijven die zeggen dat veiligheid belangrijk is, dit toch laten gebeuren. Want mensen maken zich zorgen en dat snap ik hartstikke goed." 

In het debat in de Tweede Kamer wil ze weten waarom gerenommeerde bedrijven als Shell de interne controle niet op orde hebben. Ook de informatievoorziening van Shell aan de bevolking zou te wensen overlaten. Van Veldhoven heeft daar al vragen over gesteld aan de regering. 

Bron: http://nos.nl/artikel/2084961-debat-in-tweede-kamer-over-gaslek-shell-moerdijk.html
 

Onderzoek naar gelekt gas Shell Moerdijk

De Onderzoeksraad voor Veiligheid gaat onderzoek doen naar het lek bij Shell Moerdijk, waardoor ongeveer 25 ton gevaarlijk gas is vrijgekomen. Het lek ontstond mogelijk doordat een afsluiter na reparatiewerkzaamheden in november niet is gedicht. Het gaat om het giftige ethyleenoxide.

Volgens de richtlijnen is het lek een zwaar ongeval en daarbij wordt automatisch de Onderzoeksraad voor Veiligheid ingeschakeld. De raad zal onder andere proberen te achterhalen wat de oorzaak is van het lek.

De reparatiewerkzaamheden begonnen op 11 november. Twee weken later werd de fabriek weer opgestart. In totaal is ongeveer 25 ton van het schadelijke gas in kleine hoeveelheden weggelekt. Dat komt neer op zo'n 380 kilo per dag, gedurende twee maanden.

Shell zegt dat er geen gevaar is geweest voor de volksgezondheid omdat de afsluiter waaruit het gas ontsnapte 25 meter hoog is en omdat de gasvormige stof in de lucht snel verdunt. Volgens het bedrijf is er op grondniveau geen gevaar geweest. De Gezondheidsraad schrijft dat het inademen van het gas wel gevaarlijk is en kanker kan veroorzaken. 
Bron: http://nos.nl/artikel/2084922-onderzoek-naar-gelekt-gas-shell-moerdijk.html | Gewijzigd: 31 januari 2017, 14:28 uur, door Joyce.s
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.542 topics, welke bij elkaar 447.014 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.432 leden.
Het nieuwste lid is W O I P.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 3358 mensen aan het browsen op het forum. 8 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 3358, lezen 14 mensen het topic "Algemeen onweerskansen topic 2022".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Zomer discussietopic

Warm maar wisselvallig

Vorstschade in Nederland in een veranderend klimaat

Door forumleden Thijs en James Bob

Fototopic Zomer 2022

Doe mee!

Onweerskansen 23 & 24 juni

De laatste updates

© 2003 - 2022 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden