Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Ashtabula, OH; Geauga, OH; Lake, OH.

18 Jun 2024 20:33:35

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor St. Louis, MN.

18 Jun 2024 20:29:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lake, OH.

18 Jun 2024 19:59:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cuyahoga, OH; Lorain, OH; Medina, OH.

18 Jun 2024 19:56:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cambria, PA.

18 Jun 2024 19:55:35

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Itasca, MN; St. Louis, MN.

18 Jun 2024 19:37:05

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Otter Tail, MN; Wilkin, MN; Ransom, ND; Richland, ND; Sargent, ND.

18 Jun 2024 19:25:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Becker, MN; Clay, MN; Clearwater, MN; Mahnomen, MN; Norman, MN; Otter Tail, MN; Polk, MN; Wilkin, MN.

18 Jun 2024 19:25:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Becker, MN; Beltrami, MN; Clay, MN; Clearwater, MN; Hubbard, MN; Mahnomen, MN; Otter Tail, MN; Polk, MN; Wadena, MN.

18 Jun 2024 19:24:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lorain, OH; Medina, OH.

18 Jun 2024 19:14:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beltrami, MN; Hubbard, MN; Otter Tail, MN; Wadena, MN.

18 Jun 2024 12:32:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Becker, MN; Beltrami, MN; Hubbard, MN; Otter Tail, MN; Wadena, MN.

18 Jun 2024 12:26:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Koochiching, MN.

18 Jun 2024 12:11:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cass, MN; Crow Wing, MN; Itasca, MN; Koochiching, MN.

18 Jun 2024 12:07:42

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Grant, MN; Otter Tail, MN; Wadena, MN; Wilkin, MN.

18 Jun 2024 12:03:33
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2
Justin
Beheerder
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1281
Lid sinds: 2 feb. 2012
31 maart 2016, 20:30 uur | Bericht #469764


De aanloop naar de winter geeft altijd een speciaal gevoel met zich mee, als de eerste sneeuwbuien vallen en een steeds dikker wordend pak sneeuw achter laten op de hellingen van de Grossglockner. Maar de aanloop naar de zomer is evenmin bijzonder!

Met mijn liefde en interesse voor de bergen, winter, Oostenrijk, gletsjers en alles daaromheen, volg ik de activiteiten hieromtrent vaak op de voet. Hoewel ik het zien wegsmelten van de sneeuw (en helaas ook de gletsjer) altijd als een droevig moment beleef, brengt het ook weer indrukwekkende activiteiten met zich mee, waaronder het sneeuwruimproces om de berg en de gletsjer weer voor toerisme begaanbaar te maken.

Eerst even wat achtergrondinformatie:

De Großglockner is met een hoogte van 3798 meter de hoogste berg van Oostenrijk, gelegen in de Hohe Tauern. Hier ontspringt ook de Pasterze-gletsjer. De berg is onder andere bereikbaar via de Großglockner Hochalpenstraße, die vanaf Zell am See via Bruck richting Heiligenblut loopt. De Großglockner Hochalpenstraße is een 47,8 kilometer lange tolweg met veel (genummerde) bochten. De route wordt door veel motorrijders verreden. Ook fanatieke fietsers beklimmen deze weg. Het plaatsje Heiligenblut is van hieruit bereikbaar.

De Pasterze is met zijn 9 km lengte de grootste gletsjer van Oostenrijk. Hij bevindt zich aan de voet van de Großglockner in het Mölltall (Pasterzenboden) bij Heiligenblut. Sinds 1856 is de 30 km² grote ijsmassa met de helft afgenomen. Jaarlijks verliest de Pasterze ongeveer 25 m. lengte, waardoor de wandelroute steeds verandert. De gletsjer is bereikbaar vanaf de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe.

Boven de gletsjer is op 3463 m hoogte de Johannisberg te zien, één van de bergtoppen van de Großglocknergroep. Er naast ligt de Sonnenwelleck 3261 m en de hoogste top, de Großglockner van 3798 m. De gletsjerbodem is per trap of lift te bereiken. Het lopen over de gletsjer met zijn vele spleten is een unieke ervaring.

Wikipedia

Gedurende de wintermaanden valt de neerslag, uiteraard vooral hogerop, vrijwel altijd in de vorm van sneeuw. Het ene jaar meer als het ander, maar de Grossglockner heeft vrijwel altijd te maken met enorme bakken sneeuw. De wegen zijn vanaf november gesloten en dat blijven ze tot eind april. Bij hevige sneeuwval, en dat kan zelfs midden in de zomer nog voorkomen, sluit men de wegen eveneens af.

Als echte toeristische trekpleister (de gletsjer en prachtige uitkijkpunten trekken veel publiek) zet men alles op alles om vanaf begin mei weer toegankelijk te zijn. Daar komt nogal wat bij kijken en is ieder jaar weer een hele happening. Van start gaand ergens half april beginnen dan twee ploegen met sneeuwruimen. Één ploeg vanaf de noordzijde en één ploeg vanaf de zuidzijde. Ergens in het midden treft men elkaar zo'n twee weken later; de Grossglockner Hochalpenstrasse kan dan geopend worden (hoewel april/mei nog zeker sneeuwval van betekenis kan geven).

Wanneer het sneeuwruimen dit jaar van start gaat is nog niet bekend, maar dat zal niet lang op zich laten wachten. Wij hebben toestemming om foto- en videomateriaal van het hele sneeuwruimproces dit jaar te delen op Onweer-Online.nl en daar gaan we de komende maand dan ook regelmatig op terug komen!

De soms metershoge sneeuwmuren worden te lijf gegaan met 50-60 jaar oude 'rotatieploegen', ondersteund door pistebully's, wagens/trekkers van de firma Steyr met sneeuwfrezen van Westa, een Claas Xerion tractor met een sneeuwfrees van Schmidt en sinds jaren een Fendt 936 tractor met Kahlbacherfrees. Een aantal foto's van vorig jaar (april 2015):

Voordat ik het hele verhaal al ga verklappen, stop ik hier met uitleg en omschrijven. De komende weken volgt uiteraard genoeg interessant materiaal! Om toch alvast even een indruk te krijgen wat ook dit jaar weer te wachten staat, hier wat foto's/video's van het sneeuwruimen vorig jaar, april 2015:

Na ruim 2 weken sneeuwruimen was op 29 april 2015 het grote moment dan eindelijk daar: de noord- en zuidploeg treffen elkaar in het midden. Het symbolische moment voor het kunnen openen van de Grossglockner, het begin van het zomerseizoen:Hieronder een video van een rotatieploeg in bedrijf. Voor de chauffeur is volle concentratie de gehele dag van groot belang. Hij dient zich te concentreren op het pad van de weg en tegelijk de 3 motoren in het gezichtsveld te houden. Het is warm in de kabine en het geluid van de motoren is zeer luid:

Ein Rotationspflug im Einsatz.Für die Fahrer heißt das volle Konzentration über den ganzen Tag. Er muß sich auf die Straße konzentrieren und zugleich die Kontrolleinrichtungen der drei Motoren im Blickfeld haben, außerdem ist es sehr laut und heiß in der Maschine.A rotary plow in action.For the driver's full concentration throughout the day.He has to concentrate on the road and at the same time having the control bodies of the three motors in the visual field; it is also very noisy and hot in the cabin.

Geplaatst door Grossglockner Hochalpenstrasse op woensdag 15 april 2015


Tot de eerstvolgende update!

Grossglockner Hochalpenstrasse: | Gewijzigd: 2 april 2016, 23:44 uur, door Justin
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
2 april 2016, 17:27 uur | Bericht #469781
Altijd weer indrukwekkend die metershoge sneeuwwallen (5 tot 8 meter) op de diverse doorgaande Alpenpassen (Gotthard, Nufenen, Furka) en het ruimen daarvan in het voorjaar. Veelal kan deze klus pas tegen eind mei of in juni geklaard worden. Is mn ook sterk afhankelijk van het weer. Nog een paar beelden van de Gotthardpas eind april 2015

Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Waarom deze advertentie?
Justin
Beheerder
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1281
Lid sinds: 2 feb. 2012
2 april 2016, 22:11 uur | Bericht #469785
Thnx voor je boeiende aanvulling Johann! Heerlijke beelden, we kunnen er eventueel een algemeen topic van maken 

Inmiddels een eerste update vanaf de Grossglockner, waar de bergpas al voorbereidend op de sneeuwruiming geinspecteerd wordt. De beide ploegen staat dit jaar een zware klus te wachten daar in maart nog zware sneeuwbuien vanuit het zuiden hebben plaatsgevonden. Flinke sneeuwmassa's dus, met name boven de 1500 meter. 

Hoe de bergpas er momenteel bij ligt:Grossglockner Hochalpenstrasse: | Gewijzigd: 2 april 2016, 22:13 uur, door Justin
Woonplaats: Deventer
Berichten: 108
Lid sinds: 8 jun. 2010
3 april 2016, 16:30 uur | Bericht #469794
http://www.berninabahn.ch/schneer%C3%A4umung-winterdienst/

Prachtige (historische) foto's met informatie over de geschiedenis van het sneeuwruimen op de Zwitserse Bernina bahn.
Sunshine is delicious, rain is refreshing, wind braces us up, snow is exhilarating; there is really no such thing as bad weather, only different kinds of good weather.
Justin
Beheerder
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1281
Lid sinds: 2 feb. 2012
9 april 2016, 14:20 uur | Bericht #469852
Inmiddels is bekend gemaakt dat, volgens verwachting, volgende week het sneeuwruimen van start zal gaan.Overigens is begin dit jaar bekend gemaakt dat de Grossglockner Hochalpenstraße is aangedragen om opgenomen te worden op de werelderfgoedlijst van UNESCO (zie ook deze pagina). Februari 2017 zou de evaluatie moeten gaan plaatsvinden en een eventuele officiële benoeming tot werelderfgoed zou dan in de zomer van 2018 volgen. De Hochalpenstraße zou dan de eerste weg zijn die op de werelderfgoedlijst te vinden is.
 

| Gewijzigd: 9 april 2016, 14:21 uur, door Justin
Justin
Beheerder
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1281
Lid sinds: 2 feb. 2012
11 april 2016, 16:45 uur | Bericht #469875
Om 7.00 uur vanochtend hebben de sneeuwploegen vanuit de noord- en zuidkant zich klaargemaakt voor de 81e sneeuwruiming:
Er wordt gelijk op volle toeren gewerkt vandaag en de sneeuwruiming gaat snel. Met versterking van Styer trekkers heeft het team zich aan de zuidkant opgesplitst, één troep is er onderweg naar de Kaiser Franz Josefs Höhe (de plek vanwaar de gletsjer te bezichtigen is) en de andere troep richting Hochtor (2.504 m. hoogte). Aan de noordkant heeft het team tot bocht 7 sneeuwvrij kunnen ruimen.

Bocht 7:


-Großglockner Hochalpenstraße- Kehre 7

| Gewijzigd: 11 april 2016, 17:34 uur, door Justin
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2569
Lid sinds: 29 mrt. 2016
11 april 2016, 16:58 uur | Bericht #469877
Vanaf ongeveer welke hoogte ligt er nu nog sneeuw rond de Großglockner?
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Justin
Beheerder
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1281
Lid sinds: 2 feb. 2012
11 april 2016, 17:50 uur | Bericht #469878
Citaat van W. in t Erland, maandag 11 april 2016, 16:58 uur Vanaf ongeveer welke hoogte ligt er nu nog sneeuw rond de Großglockner?
Aan de noordkant heeft men vandaag tot bocht 7 sneeuwvrij kunnen ruimen (zie mijn update op het bericht hierboven). Deze bocht ligt op ca. 1850 meter hoogte. De sneeuwgrens ligt daar dus nog onder. Heb nog even navraag gedaan om spoedig met een beter antwoord te kunnen komen  | Gewijzigd: 11 april 2016, 17:50 uur, door Justin
Justin
Beheerder
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1281
Lid sinds: 2 feb. 2012
12 april 2016, 18:56 uur | Bericht #469913

Sneeuwruimen dag 2

Wederom een prachtige dag in de Hohe Tauern en dat bevorderd de werkzaamheden natuurlijk enorm. Het weer heeft wat dat betreft altijd een grote invloed op het jaarlijkse sneeuwruimproces. Waar zelfs bij prima weersomstandigheden nog volle concentratie vereist is, geldt dat natuurlijk nog veel sterker bij slecht zicht of sterke wind, waarbij in het laatste geval de sneeuw direct achter de sneeuwfrees weer direct terug de weg op kan waaien. Voor nu in ieder geval twee prachtige dagen achter de rug. En voor wie benieuwd is naar de verwachtingen voor de komende dagen, hier het weerbericht gepresenteerd vanaf de Grossglockner Hochalpenstrasse:12 april 2016, sneewruimen dag 2:


Justin
Beheerder
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1281
Lid sinds: 2 feb. 2012
13 april 2016, 22:29 uur | Bericht #469988

Sneeuwruimen dag 3


Al vroeg is weer aangevangen met sneeuwruimte. Al snel na aanvang heeft de Wallack Rotatiefrees aan de zuidkant Hochtor bereikt. Dit is de verbindingsweg tussen Karinthië en Salzburg.Na het middaguur werd door een pistebully op de Fuschertörl een helling gecontroleerd van sneeuwmassa bevrijd, dit bij ca. 1,5 graden. Beelden hiervan en overige ruimingswerkzaamheden op deze route zijn goed te zien op de 360 graden panoramawebcam.
Dan nog een indrukwekkende video van de (luidruchtige) rotatiefrees "Eisbändiger" uit 1954:De laatste verwachting is dat de Hochalpenstrasse op woensdag 1 mei de slagboom kan openen en daarmee de toegang voor toeristen weer mogelijk is. Openingsdatum blijft afhankelijk van de weersomstandigheden tussen nu en 1 mei.

Bekijk ook de verschillende 360 graden webcams die op de Grossglockner geplaatst zijn: | Gewijzigd: 13 april 2016, 22:43 uur, door Justin
Justin
Beheerder
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1281
Lid sinds: 2 feb. 2012
14 april 2016, 18:27 uur | Bericht #470016

Sneeuwruimen dag 4


Werd men de afgelopen dagen verwend met subliem weer, heeft dat vandaag heel anders uitgepakt. Soms hevige neeuwval bij -3 graden, dichte mist en een stormachtige wind (60 km/u). Dat maakte de gevoelstemperatuur -12 graden  Dit zijn de omstandigheden waar afgelopen dagen al eens over geschreven is, die het sneeuwruimen zo ontzettend lastig kunnen maken. Maar, zo wordt op Facebook gemeld, is vandaag toch een paar duizend m3 km sneeuw geruimd. 

De Edelweißspitze woensdagochtend om 9.00 uur en vanochtend om 9.00 uur:De ruimingswerkzaamheden vandaag:
Justin
Beheerder
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1281
Lid sinds: 2 feb. 2012
16 april 2016, 01:09 uur | Bericht #470058

Sneeuwruimen dag 5

Geen barre omstandigheden meer, hoewel de dag begon met nog stormachtige wind nam dat in de loop van de dag flink af en liet de zon zich regelmatig zien. Bij oplopende temperaturen tot 3 a 4 graden op ca 2500 meter hoogte, is aan de noordkant vandaag Gasthof Fuscherlacke bereikt. De Mittertörl-Tunnel zal hierna aan de beurt zijn.

Vlak voor zonsopgang:


Sneeuwploegen bereiken de "Fuscher Lacke":


De weg van Fuscher Törl naar Gasthof Fuscherlacke is sneeuwvrij:


"Kehre" (bocht) 15, vlak voor de "Fuscher Lacke":Uitzicht van de Edelweißspitze richting de Fuscher Lacke (in het midden) met rechts de Fuscher Törl:
Justin
Beheerder
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1281
Lid sinds: 2 feb. 2012
17 april 2016, 20:25 uur | Bericht #470090
De zon heeft dit weekend de sneeuw flink doen smelten. Op ca 2500 meter temperaturen zaterdagmiddag tot 4 graden, zondag een graadje kouder. Inmiddels is de temperatuur op deze hoogte gedaalt tot onder het vriespunt en is het zelfs begonnen met sneeuwen, wat lager gelegen gewoon als regen zal vallen. Morgen zou eveneens flinke neerslag de verwachting zijn, wat mogelijk weer een zware sneeuwruimdag kan gaan betekenen. De daarop volgende dagen zonnig met iets oplopende temperaturen om later in de week weer kou en sneeuwval te geven. Een rondje webcams:

Edelweiß-Spitze

Klik hier voor live webcambeeld

De Edelweiß-Spitze is het hoogste punt van de Hochalpenstrasse. Bovenop de berg ligt een parkeerplaats, staat een uitkijktoren waar men uitzicht heeft op 30 bergen van meer dan 3000 meter, en er bevinden zich een souvenirwinkeltje en het restaurant Edelweißhütte. Oorspronkelijk was de berg 2577 meter hoog maar bij de aanleg van de parkeerplaats is de top 6 meter afgegraven.Uitzicht vanaf de Edelweiß-Spitze, o.a. richting Fuschertörl e Hochtor:


Kaiser-Franz-Josefs-Höhe

Klik hier voor live webcambeeld

Deze webcam geeft een blik op op de Pasterzegletsjer. Dit op één na hoogst bereikbare punt op de Hochalpenstrasse route, ligt op een kleine 2400 meter hoogte en trekt jaarlijks ca een miljoen bezoekers.De gletsjer geeft helaas een bedroevend beeld en lijkt weer veel terrein te verliezen. In dit topic heb ik afgelopen zomer een animatie en foto's geplaatst van het in sneltreinvaart terugtrekken van de gletsjer. Zoals deze er nu bij ligt ga ik mij steeds meer afvragen hoelang ze nog te voet te aanschouwen is.

Fuscher-Törl

Klik hier voor live webcambeeld

Liggend op ca. 2500 meter met uitzicht op de reeds sneeuwvrij geruimde Hochalpenstrasse en de hogerop liggende Edelweiß-Spitze.


Wasserwelten Krimml

Klik hier voor live webcambeeld

De Krimmler Wasserfälle is met een totale hoogte van 380 meter de hoogste gefaseerde waterval van Europa. De waterval ligt vlak bij het dorp Krimml in Oostenrijk in het nationale park Hohe Tauern. De waterval komt voort uit de Krimmler Ache die aan het einde van het hoog gelegen Krimmler Achendal in drie fases naar beneden stort. De bovenste fase heeft een val van 140 meter, de middelste 100 meter en de laagste weer een val van 140 meter. De Krimmler Ache stroomt dan in de Salzach, een zijrivier van de Inn die in de Donau uitmondt die uiteindelijk eindigt in de Zwarte Zee. (wiki).

Website WasserWelten Krimml

| Gewijzigd: 17 april 2016, 20:29 uur, door Justin
Justin
Beheerder
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1281
Lid sinds: 2 feb. 2012
19 april 2016, 22:26 uur | Bericht #470115

Sneeuwruimen dag 7

Vandaag is de tunnel, die Mittertörl met Hochtor verbindt, geopend. De tunnel wordt volledig dichtgetimmerd in de wintermaanden zodat het niet met sneeuw kan vollopen.

Helaas liggen de webcams op de Edelweiß-Spitze en Fuschertörl eruit, waardoor wind- en temperatuurmetingen niet zichtbaar zijn. In ieder geval is vandaag een zonnige dag geweest, op de Kaiser-Franz-Josef-Höhe is goed duidelijk hoe snel de sneeuw op dit soort dagen wegsmelt, de zon heeft al flink wat kracht. De recent gevallen sneeuw heeft dus geen lang leven te lijden. Onderstaand een afbeelding van het toppunt van de Hochalpenstrasse, zondag voor de sneeuwval en vanochtend aan het eind van de sneeuwval.Mittertörl Zuid:Één helft is geopend:Het sneeuwvrij maken van de poorter was vroeger zware handarbeid. Dezer dagen is het een klus voor de pistebully, van slechts een paar minuten."Wie ein Murmeltier!" (net een marmot dat uit zijn nest komt):De rotatieploeg bijna bij de tunnel:De hoogste sneeuwmuur dit jaar is 7 m. hoog, vlak na de Fuscher Lacke:

Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2569
Lid sinds: 29 mrt. 2016
20 april 2016, 16:17 uur | Bericht #470122
Als het de komende tijd wat kouder wordt zijn er ook weer sneeuwkansen in de Alpen, dat het sneeuwruimen wel wat vertragen denk ik.
Hier is de sneeuwverwachting van wintersporters.nl:

(De streep zonder sneeuw die vanaf Luxemburg naar het oosten gaat, Slowakije, Hongarije en het oosten van Polen zijn niet meegenomen in de kaart.)
Bron: http://www.wintersporters.nl/weersneeuw/sneeuwverwachting
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Justin
Beheerder
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1281
Lid sinds: 2 feb. 2012
22 april 2016, 01:09 uur | Bericht #470145

Sneeuwruimen dag 7 (aanvulling)

Dinsdag had men nog veel last van het slechte weer maar de werkzaamheden gingen gestaag door.

Demonstratie "Lawin-locker" voor het kunstmatig creëren van lawines:


Rotatieploegen "Eisbändiger" en "Jörgen" vlak voor bocht 17:


Versterking van een Unimog sneeuwfrees:

Sneeuwruimen dag 8

Woensdag 20 april werd de Hochalpenstrasse bezocht door diverse 'vrienden' van het sneeuwruimen, waaronder de vijfvoudig wereldkampioen Alpine World Cup Marcel Hirscher. Silent detail: Marcel Hirscher heeft een deels Nederlandse nationaliteit daar hij een Nederlandse moeder en Oostenrijkse vader heeft, tot nu toe kwam hij echter altijd uit voor Oostenrijk.

Rotatieploegen van beide kanten:


Bijna bij Hochtor:


Toni vanuit de Karinthische zijde, voor hem zijn laatste sneeuwruiming, hij gaat hierna genieten van zijn pensioen:


Bocht 16 is bereikt:


De vrienden van het sneeuwruimen, zoals ze door het Grossglockner promotieteam genoemd worden:


Op dit punt zijn de sneeuwhoogten gelijk aan voorgaande jaren:


Inmiddels 3/4e deel bereikt, in de richting van Hochtor (2500 meter hoogte). Prachtige sneeuwmuren en een fraai plaatje van drie rotatieploegen. Goed te zien hoe laag voor laag de sneeuw weggeruimd wordt:


Sneeuwploeg van de noordzijde, met Marcel Hirscher op de foto:
Justin
Beheerder
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1281
Lid sinds: 2 feb. 2012
22 april 2016, 15:49 uur | Bericht #470149

Sneeuwruimen dag 9


Één van mijn favoriete alpenwebcams is die op de Edelweiß Spitze op de Grossglockner. Het hoogste punt van de Hochalpenstrasse. Dit punt ligt op 2.571 meter hoogte en heeft zodoende vaak met sneeuwval te maken. Van de herfst tot aan het voorjaar veel sneeuw, in de zomer een drukbezocht toeristisch punt. Toch vind ik het altijd jammer als de sneeuw hier wordt verwijderd, daar gaat dan dat mooie winterse plaatje.... Dat moment is vandaag weer aangebroken. De sneeuwploeg heeft de Edelweiß Spitze bereikt en deze wordt momenteel ontdaan van de flinke sneeuwmassa die er nog ligt. Ik heb de mooiste webcamplaatjes opgeslagen:

De Hochalpenstrasse ligt er weer mooi bij. Wat zal het genieten zijn om vanaf 1 mei deze route te berijden. 


De parkeerplaats wordt sneeuwvrij gemaakt.


Het terras van de Edelweiß Hutte is aan de beurt.


Sneeuwruimen dag 10

Nu de hoogste plek van de route eindelijk weer bereikt kan worden, moet natuurlijk direct de kerstboom eraan geloven. Voor wie dit bericht snel na plaatsing leest, check de webcam waar nu het dikke pak sneeuw op de voorgrond bij de parkeerplaats geruimd wordt.Het sneeuwruimen verloopt zeer spoedig en daarmee zou 1 mei de route geopend kunnen worden. Hoewel dit nog steeds op planning ligt staat er een bijzonder koude periode op schema met veel sneeuw! Volgens het GFS ca 30 cm tot a.s. dinsdag. Een 'Wintereinbruch', volgens Johann, lees hier zijn complete weerbericht. | Gewijzigd: 22 april 2016, 16:11 uur, door Justin
Justin
Beheerder
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1281
Lid sinds: 2 feb. 2012
25 april 2016, 14:26 uur | Bericht #470200

Vrijdag 22 april

Vanwege het slechte weer zijn de werkzaamheden aan de noord- en zuidkant uitgesteld. De sneeuwploegen staan stil en bevinden zich eind april in winterse omstandigheden.


Maandag 25 april

Door de sneeuwval dit weekend is vandaag begonnen met het ruimen van de verse sneeuw en wordt gepoogd vanavond weer met de sneeuwfrezen bij Hochtor te geraken. Als het weer meezit zal morgen, dinsdag, de sneeuwruiming voortgezet worden.

Momenteel is het op ca 2500 meter hoogte zo'n -9/-10 graden. Komende dagen blijft het koud met zo nu en dan sneeuwval. Later in de week lijken de temperaturen weer wat te stijgen, benieuwd of de opening op 1 mei gehaald gaat worden.

De Edelweiß Spitze bij zonsopkomst, 7.00 uur vanochtend:De Hochalpenstrasse weer bedekt onder een laagje sneeuw. Der Winter ist zurück...En dat terwijl de Murmeltiere net uit hun winterslaap zijn ontwaakt...

Ben47
Lid
Woonplaats: Heenvliet, Eiland Voorne-Putten (Zuid-Holland)
Berichten: 4219
Lid sinds: 16 jan. 2011
25 april 2016, 15:41 uur | Bericht #470210
Wie gaat er dan ook sneeuwruimen als je het er elk najaar kiunstmatig moet opspuiten? Nou is het lek boven. Door het sneeuwruimen is er minder sneeuw, niet door opwarming....Hoe meer sneeuwvrij asvalt hoe meer opwarming, minder sneeuw....:( | Gewijzigd: 25 april 2016, 15:43 uur, door Ben47
Noem mij de naam van de instantie die opdracht geeft tot een onderzoek van het klimaat en ik geef u per ommegaande het verwachte resultaat van het onderzoek.
Justin
Beheerder
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1281
Lid sinds: 2 feb. 2012
26 april 2016, 17:49 uur | Bericht #470251

Sneeuwruiming Hochalpenstrasse: eindpunt bereikt!

De sneeuwruimingswerkzaamheden hebben dit jaar een kleine twee weken in beslag genomen. De doorbraak van de route heeft vandaag, 26 april 2016, plaatsgevonden bij Hochtor op een hoogte van 2504 meter. De Hochalpenstrasse zal vrijdag 29 april voor verkeer worden vrijgegeven. De sneeuwmuren hebben aan het begin van het zomerseizoen hoogten tussen 5 en 8 meter.

Veel sneeuw ondanks milde winter

"De afgelopen winter kan als relatief mild bestempeld worden, toch heeft ze door continu wisselende sneeuwval vanuit het noorden en zuiden voor grote hoeveelheden sneeuw gezorgd. We zijn met het sneeuwruimen heel gecoördineerd en volgens schema van start gegaan maar in de laatste dagen heeft de nieuwe sneeuwval wat extra werk gekost.", vat Peter Embacher, aanstuurder van de sneeuwruiming Grossglockner Hochalpenstraße AG (GROHAG), samen. 

500.000 m3 sneeuw verplaatst

Ongeveer 500.000 kubieke meter sneeuw is de afgelopen twee weken verplaatst door 15 hardwerkende mannen en hun materiaal: de vier meer dan 60-jarige Wallack rotatieploegen en overige tien machines en apparaten. Een risicovolle onderneming dat veel ervaring vereist: stijle bergpassen moeten naast het ruimen van sneeuw ook weer worden beveiligd en dat terwijl het lawinegevaar continu in de gaten gehouden moet worden. De doorgang van noord naar zuid alsook de route richting de Kaiser-Franz-Josefs-Höhe en de Edelweiß-Spitze zijn vanaf 29 april weer voor publiek geopend.

Olsina Ernst uit Wenen heeft een rotatieploeg op schaal 1:10 nagebouwd en op deze dag van de 'doorbraak' meegenomen naar zijn grote broertjes:


De sneeuwfrezen bereiken bijna Hochtor, het punt waar de doorbraak zal plaatsvinden:Ook verschillende cameraploegen en media zijn er weer bij aanwezig:


De ploegen uit noord en zuid treffen elkaar dan eindelijk, de doorbraak van de Hochalpenstrasse is weer aanstaande:


Ook de modelploeg mag zijn bijdrage leveren:


Groot en klein:


De doorbraak bij Hochtor. Voor de beide chauffeurs Lechner en Bernhardt een bijzonder moment; voor hun is het de laatste keer. Zij gaan met pensioen:


De Hochalpenstrasse is weer sneeuwvrij! Het mag dan nog even flink doorsneeuwen dezer dagen maar dat zal in deze periode geen grote belemmering meer vormen voor het openen van de route. Voor wie van plan is de route te gaan bezoeken geldt altijd het advies de Facebookpagina en website van de Grossglockner Hochalpenstrasse in de gaten te houden, bij extreme omstandigheden kan de route alsnog gesloten blijven/worden.

Grossglockner Hochalpenstrasse:
Terug naar boven
1 2
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.862 topics, welke bij elkaar 448.390 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.589 leden.
Het nieuwste lid is scrhebergen@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 102 mensen aan het browsen op het forum. 3 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 102, lezen 9 mensen het topic "Pinksteren 2014. Noodweer 7 en 9 juni".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden