Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Den Helder - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Mar 2021 05:59:11

De kaart Den Helder - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Mar 2021 05:59:10

De kaart Den Helder - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Mar 2021 05:59:09

De kaart Den Helder - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Mar 2021 03:59:49

Het zicht bij Cabauw is onder de 200 meter gedaald. Er is in deze regio sprake van dichte mist. Kijk uit in het verkeer!

7 Mar 2021 02:25:02

De temperatuur bij Schiphol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

7 Mar 2021 02:25:02

De temperatuur bij Voorschoten is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

7 Mar 2021 02:25:02

De temperatuur bij Cabauw is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

7 Mar 2021 02:25:02

De temperatuur bij Twente is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

7 Mar 2021 02:25:02

De temperatuur bij Marknesse is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

7 Mar 2021 02:25:02

De temperatuur bij Diepenbeek is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

7 Mar 2021 02:25:01

De temperatuur bij Westdorpe is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

7 Mar 2021 02:25:01

De temperatuur bij Wijk aan Zee is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

7 Mar 2021 02:25:01

De temperatuur bij Rotterdam is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

7 Mar 2021 02:25:01

De temperatuur bij De Bilt is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

7 Mar 2021 02:25:01
Actueel
1 / 4

Fotowedstrijd Winter

Stuur jouw foto in en win!

Berichtgeving Mars

Nieuwe marsrover geland!

Winter discussietopic

Op naar vroeg lenteweer!

Voorspel de winter!

Hoeveel vorst? Hoeveel sneeuw?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1293
Lid sinds: 11 okt. 2010
25 oktober 2016, 17:44 uur | Bericht #474916

Gedoe in de stratosfeer – kans op winter in november?


Nu de kalender eind oktober aangeeft en de dagen korter worden, beginnen veel mensen zich te verheugen op de komende winter. Of het een koude winter gaat worden is maar altijd de vraag. Maar er zijn voortekenen dat de maand november kansen biedt tot een of een paar winterse periodes. De tekenen komen van hoog in de bovenlucht, de stratosfeer en de bijbehorende poolwervel…


De poolwervel: een lagedrukgebied op grote hoogte

Om te begrijpen wat er gaat gebeuren is het goed om te begrijpen wat de poolwervel precies is. De poolwervel is een enorm lagedrukgebied wat zich iedere winter boven de Noordpool vormt in de stratosfeer. De stratosfeer zelf is een luchtlaag tussen ongeveer 10 en 50 kilometer hoogte. De stratosfeer is ook waar de ozonlaag aanwezig is. Ter vergelijking: vliegtuigen vliegen vaak op ongeveer 12 kilometer hoogte. Dat is dus ongeveer de onderkant van de stratosfeer.

Opvallend aan de stratosfeer is dat de temperatuur toeneemt met de hoogte. Dit is wat de stratosfeer bijzonder maakt ten opzichte van de troposfeer. In de troposfeer – de laag waar we zelf leven – wordt het juist kouder met de hoogte.

Kouder en kouder, sterker en sterker

Normaal gesproken wordt de poolwervel in de herfst steeds sterker om in januari haar hoogtepunt te bereiken. De temperaturen in de stratosfeer gaan in deze tijd rap onderuit. Dit komt omdat in het winterseizoen nauwelijks zonlicht de Noordpool weet te bereiken. Ook aan de grond is dit te merken: als je boven de poolcirkel komt in midden december dan zul je de zon de gehele dag niet zien. Dat heet de zogenaamde poolnacht.

Onverwacht vroege optater

Verrassend genoeg groeit de poolwervel de komende dagen helemaal niet door. Deze krijgt de komende dagen namelijk een enorme optater te verwerken! Deze ‘optater’ staat ook wel bekend als een sudden stratospheric warming (SSW). Zulke gebeurtenissen komen normaal gesproken ergens tussen december en maart voor. Dat dit eind oktober gebeurt is heel bijzonder............

Lees gehele artikel - hier -

Bron: AD.nl
  | Gewijzigd: 25 oktober 2016, 17:51 uur, door Alpenweerman
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Woonplaats: Sint-jansteen (zeeuwsch-vlaanderen)
Berichten: 246
Lid sinds: 10 okt. 2010
25 oktober 2016, 21:26 uur | Bericht #474922
Topartikel, laten we t hopen dat de details deze winter eens goed vallen. Is het een stukje van jezelf Johan? Zo nee, wat denk jij hier dan over?
Waarom deze advertentie?
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1293
Lid sinds: 11 okt. 2010
25 oktober 2016, 21:46 uur | Bericht #474926
Citaat van Wittekerst, dinsdag 25 oktober 2016, 21:26 uur Topartikel, laten we t hopen dat de details deze winter eens goed vallen. Is het een stukje van jezelf Johan? Zo nee, wat denk jij hier dan over?
Dit stukje is door "Lars van Gaalen" geschreven. Lars houdt zich binnen "Alpenweerman" vooral met klimaat en speciale (rand) verschijnselen bezig.

Zelf volg ik de ontwikkelingen en terugkoppelingen tussen stratosfeer en troposfeer al jaren met interesse en deel zijn standpunt volledig. Natuurlijk moeten we wel goed in ons achterhoofd houden dat dit zeer complexe materie is! De komende tijd in aanloop naar de winter gaan we hier op OO deze terugkoppelingen er zeker ook bij pakken! 

meer info over de PV zie - PV
 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
2 Gebruikers lezen nu dit topic, onderverdeeld in 2 gasten en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.265 topics, welke bij elkaar 445.223 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.296 leden.
Het nieuwste lid is Willsmith00.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
2 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 1994 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 1994, lezen 8 mensen het topic "Onweerskansen Pinksterweekend".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Voorspel de winter!

Hoeveel vorst? Hoeveel sneeuw?

Berichtgeving Mars

Nieuwe marsrover geland!

Fotowedstrijd Winter

Stuur jouw foto in en win!

Winter discussietopic

Op naar vroeg lenteweer!

© 2003 - 2021 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden