Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1115
Lid sinds: 11 okt. 2010
4 januari, 16:09 uur | Bericht #476702

​Alpen – Bar winterweer, blizzard conditions en arctische kou


Algemeen: een depressie trekt via de Oostzee naar Polen,  een daarmee samenhangend koufront trekt in de loop van de dag van het noorden uit met sneeuwval verder de Alpen binnen en vervolgens krijgen we te maken met een krachtige Nordstau situatie. De zuidkant mag zich gaan opmaken voor een krachtige (koude) Nordföhn fase. Donderdag neemt de hogedruk invloed weer toe waarbij er van het noorden uit zeer koude arctische luchtmassa’s over de Alpen gaan uitstromen. Volgende sneeuwstoringen volgen in de loop van het weekend en volgende week, de extreme kou gaat er dan wel weer uit.

Meer dan een halve meter sneeuw in de Nordstau

Gisteren konde achter het koufront en door de invloed van een tussenhoog ook in de noordelijke Alpen weer profiteren van droge condities en vooral ook weer de zon. In de koudere lucht en daar waar een vers laagje sneeuw is gevallen was het een heerlijke winterdag.


Een prachtige winterdag gisteren in Mittelberg -Kleinwalsertal. Via Hans en Odette ter Braak @HausWalserBerge

Ook wat lichte sneeuw in de inner-alpine delen van de Alpen en verder gewoon weer droog en zonnig zonder een vlok sneeuw in het overgrote deel van de Franse Alpen en de Alpenzuidkant.


Anti-winterse toestanden nog steeds in grote delen van de Franse Alpen zoals hier in de AlpedHuez. Foto via Twitter Elwin Olieman ‏@MeteoVaassen

Koufront leidt Norstau fase in
Inmiddels zien tussen een Atlantisch hoog en een via Scandinavië en de Oostzee naar Polen trekkende depressie een volgend (occluderend) koufront van het noorden uit in ras tempo op de Alpen afstevenen. In de loop van de ochtend zal het de Alpen binnentrekken en vervolgens een Nordstau fase gaan inleiden.


Het occluderende front behorende bij depressie – Axel – van middag om 12h00

Nordstau gebiedenDaarbij gaat vooral aan de noordkant van de Alpenhoofdkam vandaag en deels ook donderdag veel neerslag vallen die tot in de lagere delen meest als sneeuw zal gaan vallen. Tot donderdag wordt er daar 30 tot 50 en lokaal hogerop ook nog meer sneeuw verwacht. Mede door een harde tot stormachtige wind (en in de bergen storm) zal de sneeuw sterk vervrachten. In de bergen heersen slechte tot zeer slechte condities waarbij ook het lawinegevaar zal sterk gaan toenemen.

NOTE
Omdat we regelmatig vragen krijgen over de indeling van de Alpen en Stau gebieden op de navolgende link nog wat aanvullende informatie daarover – zie HIER 


Nordstau gebieden (donker)

De inner-alpine delen mogen ook rekenen op een verse laag van het witte goud, lokaal kan er hier geheel afhankelijk van de orografie (lokale Staueffecten) tussen de 10 en 30 cm gaan vallen. De zuidkant moet het doen met hooguit een aantal centimeters sneeuw die door de krachtige Stau tot over de Alpenhoofdkam zal overgrijpen. Verder naar het zuiden en zuidwesten blijft het mede ook door de Nordföhn droog!


Cumulatieve neerslag (sneeuw) voor de komende 48 uur adhv het Bergfex model (EC). Het is altijd weer afwachten in hoeverre de Stau zijn werk gaat doen en de Nordföhn de neerslag aan de zuidkant zal tegenwerken!

De temperaturen liggen in alle hoogtes op een winters niveau en in de bergen is het zeer koud. Het nulgradeniveau ligt ergens rond de 600 meter, op 2000 meter vriest het -2 tot  -10 graden en op 3000 meter -8 tot -15 graden. Minder koud is het in de westelijke Alpen, verder naar het (zuid)westen en aan de Alpenzuidkant waar zoals gezegd de Nordföhn het weerbeeld dicteert. Over de gehele linie zien we de temperaturen daar  hoger uitkomen met een vorstgrens die van noord naar zuid varieert tussen de 1600 en 2400 meter.

Donderdag houdt de Nordstau nog aan maar vanuit het noorden gaat geleidelijke drogere maar ook steeds koudere lucht over de Alpen uitstromen. In de avond en nacht door verdere drukstijgingen dan ook in het noorden afnemende neerslag en geleidelijk droog. Vrijdag(ochtend) bevinden de Alpen zich dan in de meest koude lucht.


Artic Outbreak donderdag en vrijdag GFS T850hPAa vrijdag 06h00


En ook vanmorgen weer de diepvries temperaturen in de straffe noord tot noordoostelijke stroming

Het vriest licht tot matig en in de bergen streng tot zeer streng waarbij het kwik tussen de 2000 en 3000 meter tussen de -25 en -30 zal gaan uitkomen. Ook in de hoger gelegen dalen kunnen dit soort temperaturen worden gehaald waarbij het in de bekende (beschutte) Kältelöcher boven sneeuw nog kouder kan worden. Vooral aan de noordkant van de oostelijke Alpen kan vrijdag nog een lokale sneeuwbui of wat lichte sneeuw vallen.

In de loop van het weekend wordt de meest koude arctische lucht van het westen uit weer uit de Alpen verdreven. Zaterdag zal echter met name in de oostelijke Alpen nog (zeer) verlopen. Hier kan lokaal ook nog wat lichte sneeuw of een sneeuwbui vallen. De westelijke Alpen houden het dan droog en hier is het door de invloed van een nieuwe hogedruk impulsen en een westelijke stroming ook een stuk zachter. De ontwikkelingen voor de zondag zijn nog wat wat onzeker maar de kans is toch vrij groot dat een volgend storing vanuit het noordwesten voor weer onbestendiger weer met sneeuw gaat zorgen.


Zondag glipt een zwak front tussen de hogedruk door, tijdelijk wordt dan iets zachter lucht aangevoerd

Volgende storingen met nieuwe sneeuw staan voor de dinsdag en donderdag en vrijdag. Er worden meest maritiem polaire lucht aangevoerd die tijdelijk wat inmenging van zachtere lucht kan krijgen waar het kortdurende even wat zachter wordt met een sneeuwvalgrens die dan even tot 1000 meter en donderdag mogelijk ook nog wat hoger zal uitkomen. Meest zal het echter tot onder de 1000 meter sneeuwen waarbij het vanaf vrijdag weer een stuk kouder wordt onder aanvoering van een volgende depressie die via Scandinavie naar het zuidoosten trekt.


GFS als ook het ECMWF gaan volgende week versterkt op de “koude” noordwest toer met een steeds zuidelijkere verlopende polaire jet. Voor sneeuwliefhebbers kaarten om van te smikkelen!

Omdat de hoogtestroming hoofdzakelijk de noordwesthoek zal houden en ook de polaire jetstream noordwest -zuidoost over over vlak langs de Alpen zal koersen valt de meeste sneeuw steeds weer in de Nordweststau gebieden. Daar kan tot het volgend in tempi weer het nodige aan sneeuw gaan vallen. Ook voor de Franse Alpen wordt er dan sneeuw verwacht, hoever de sneeuwval via de westelijke Franse Alpenzuidkant tot naar het zuiden toe zal weten uit te breiden en of er Genuacyclogenese in het spel komt is nog onzeker.  Daarover de komende dagen meer!


GFS ensembles van vanmorgen, weliswaar na de extreme kou van donderdag en vrijdag weer wat minder koud maar altijd nog ver onder het langjarig klim. gemiddelde (paarse lijn) Prikpunt noordelijke centrale Alpen. EC vertoont overigens soortgelijke trend.

Daarmee sluiten we voor deze ochtend het uitgebreide Alpenweer praatje, afhankelijk van de ontwikkelingen zullen we via ons Twitter kanaal en natuurlijk Facebook met extra informatie en -of updates komen. Fijne dag en graag weer tot morgen dan met de kritische analyse van Lander. Actueel in Termen zwaar bewolkt en ingezette (nog) lichte sneeuwval, temperatuur -3.7 graden. Ciao.
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 25.050 topics, welke bij elkaar 434.080 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 10.477 leden.
Het nieuwste lid is jelle1112.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 95 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 95, lezen 3 mensen het topic "Herfstdiscussietopic 2017".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Bosbranden Spanje/Portugal

Dodental loopt op

Fotowedstrijd

Oktober 2017

Rode zon door bosbranden en saharazand

Tropische storm Ophelia

Berichtgeving en terugblik

© 2003 - 2017 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden