Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
svenne
Moderator
Woonplaats: Antwerpen
Berichten: 4415
Lid sinds: 5 jul. 2011
23 maart, 20:07 uur | Bericht #479271

Van muurwolk tot golfwolk: 12 bijzondere wolken nu officieel erkendAltocumulus stratiformis opacus asperitas © RV - World Meteorological Organization

Kijk eens omhoog, er zijn twaalf nieuwe wolkensoorten bijgekomen. De Wereld Meteorologische Organisatie heeft de types opgenomen in de nieuwe editie van de Wolkenatlas.
Gerben van 't Hof 23-03-17, 18:21

Een groot deel van die exemplaren is door mensen veroorzaakt: rook boven een energiecentrale die overgaat in een wolk. Bewolking die zich vormt boven een bosbrand. Een gat in dichte bewolking omdat er een vliegtuig doorheen is gevlogen of de condensstrepen achter het vliegtuig.


Cumulonimbus capillatus praecipitatio murus cauda flumen tuba © RV - World Meteorological Organization

Het is voor het eerst in dertig jaar dat er nieuwe exemplaren zijn toegevoegd aan het standaardwerk. De Wolkenatlas verscheen in 1896. Die uitgave telde slechts 28 ingekleurde platen. De nieuwste editie staat online en telt 600 afbeeldingen en video's van de ruim honderd verschillende wolkentypes. Vooral de weerkundige diensten van de scheep- en luchtvaart maken er gebruik van. ,,Maar de atlas is er net zo goed voor de liefhebber, zoals de natuurfreak die een plantengids naslaat, zegt Pier Siebesma, wolkenexpert aan de Technische Universiteit in Delft en bij het KNMI. ,,Wolken zijn ingedeeld in geslachten, soorten en variëteit."


Cumulonimbus praecipitatio murus © RV - World Meteorological Organization

Zo is er nu de cauda of ‘staartwolk’, de fluctus of ‘golfwolk’ en de murus of ‘muurwolk’ en de volutus of ‘rolwolk’.

Die laatste soort is nu een officieel type wolk dankzij de oplettendheid van een fotografe uit Iowa. Zij maakte in 2006 een foto van een dreigend wolkendek. Pas toen zij die foto publiceerde ontdekte men dat deze soort veel vaker voorkomt: van over de hele wereld kwamen voorbeelden binnen via de de Cloud Appreciation Society, een vereniging van burgers.


Stratocumulus volutus © RV - World Meteorological Organization

Met 43.000 wolkenfans is negen jaar geijverd om de nieuwe wolkensoorten in de atlas te krijgen. ,,Meteorologen hebben natuurlijk wel meer te doen dan de hele dag wolken in kaart brengen,'' grinnikt Siebesma. ,,Via social media worden tegenwoordig zoveel foto's en filmpjes van wolken gedeeld dat ook sneller nieuwe verschijningsvormen worden waargenomen.''

Het was de Engelse apotheker Luke Howard die 1802 voor het eerst een indeling van de wolken maakte. Zo onderscheidde hij onder meer de cirrocumulus (schapenwolk) en de cumulus (stapelwolk). Tegenwoordig gebruiken weerkundigen tien hoofdsoorten, afhankelijk van de hoogte waarop de wolk is ontstaan en hoe dat gebeurt. Door Latijnse woorden toe te voegen kunnen ze verder onderscheid maken: preacipitatio voor neerslag. Undulatus voor golvend.

Ook de types die nu in de Wolkenatlas zijn opgenomen hebben Latijnse toevoegingen gekregen. Als ze zijn ontstaan door menselijke invloed (zoals condenssporen), spreekt men van homogenitus. Komt het door een natuurbrand, dan spreekt men nu van en flammagenitus.

Bron: ad.nl
peepee
Lid
Woonplaats: capelle aan den ijssel
Berichten: 244
Lid sinds: 19 aug. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
27 maart, 10:27 uur | Bericht #479289
is deze nieuwe wolkenatlas al te koop? en waar?
Waarom deze advertentie?
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 1962
Lid sinds: 13 jan. 2015
27 maart, 10:55 uur | Bericht #479292
Nieuwe editie verschijnt hier:
https://www.wmocloudatlas.org/home.html
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 25.050 topics, welke bij elkaar 434.081 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 10.477 leden.
Het nieuwste lid is jelle1112.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 177 mensen aan het browsen op het forum. 6 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 177, lezen 10 mensen het topic "Berichtgeving Noord- en Zuidpool".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Fotowedstrijd

Oktober 2017

Rode zon door bosbranden en saharazand

Bosbranden Spanje/Portugal

Dodental loopt op

Tropische storm Ophelia

Berichtgeving en terugblik

© 2003 - 2017 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden