Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Benton, MS; Marshall, MS; Tippah, MS.

10 Dec 2023 22:39:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickson, TN; Houston, TN; Humphreys, TN; Montgomery, TN.

10 Dec 2023 22:39:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Benton, TN; Carroll, TN.

10 Dec 2023 22:39:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickson, TN; Houston, TN; Humphreys, TN.

10 Dec 2023 22:39:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Benton, MS; Marshall, MS.

10 Dec 2023 22:39:01

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Barren, KY; Edmonson, KY; Warren, KY.

10 Dec 2023 22:39:01

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Cheatham, TN; Dickson, TN; Montgomery, TN.

10 Dec 2023 22:39:01

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Cheatham, TN; Dickson, TN; Montgomery, TN; Robertson, TN.

10 Dec 2023 22:39:00

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Dickson, TN; Humphreys, TN.

10 Dec 2023 22:39:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lafayette, MS; Marshall, MS; Panola, MS; Tate, MS.

10 Dec 2023 22:39:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, NC; Halifax, NC; Warren, NC.

10 Dec 2023 22:22:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chatham, GA; Beaufort, SC; Jasper, SC.

10 Dec 2023 22:15:07

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, NC; Halifax, NC; Vance, NC; Warren, NC.

10 Dec 2023 22:15:06

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Northampton, NC; Brunswick, VA; Greensville, VA.

10 Dec 2023 22:09:41

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Franklin, NC; Warren, NC.

10 Dec 2023 22:05:53
Actueel
1 / 4

Orkaanseizoen 2023

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Herfst discussietopic

Nazomer eindelijk voorbij: herfstweer op komst!

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
2 mei 2017, 10:34 uur | Bericht #479622

Een reis terug in de tijd

Ter gelegenheid van ons 20-jarig huwelijk dit jaar, wilden we een bijzonder uitstapje maken. Nou stond Stonehenge al jaren op onze bucketlist en we vonden dit een perfecte gelegenheid om daar nu naartoe te gaan.

De een kent Stonehenge, de ander heeft er nog nooit van gehoord. Maar als ik zeg stenen cirkel in Engeland en zonnewende, zal er wellicht bij meerderen een lampje gaan branden.

Afgelopen weekend was het dan zover, onze reis naar Engeland, hierbij mijn verslag.

28-04-2017
Vrijdagochtend vertrokken we vroeg, zodat we op tijd bij de ferry zouden zijn en rekening houdende met files op de weg. 
In België hadden we grijs en nat weer, met de nodige files door werkzaamheden en een ongeval.Eenmaal door Frankrijk rijdende, begon de zon te schijnen en zag het er een stuk vriendelijker uit.


We waren ruim op tijd in Duinkerke. We hadden voor deze haven gekozen, omdat de vaart van Duinkerke naar Dover iets langer zou zijn, dan vanaf Calais.
Eenmaal daar werd ons meegedeeld dat we circa 20 minuten moesten wachten met inchecken vanwege een stroomstoring.Bij de douane werden we maar liefst 4x gecontroleerd. Franse douane, paspoorten laten zien en vervolgens moesten we de inhoud van de kofferbak laten zien. En hetzelfde riedeltje nog eens een keer bij de Engelse douane zo'n 50 meter verderop. Geheel voorzien van bewapende soldaten.
Toen was het even wachten tot het schip zou aanmeren en we aan boord konden gaan.Hoe dichter we op Engeland aankwamen, hoe meer het weer begon te betrekken.


Het was bijna zover, we gaan voor het eerst spookrijden :p. Dat was wel even spannend, maar het ging verder prima. Wat minder goed ging, is de reis naar ons verblijf toe. De wegen in Engeland zijn van behoorlijk slechte kwaliteit en men had besloten ze eens te gaan opknappen. Maar in plaats van de wegen een voor een onder handen te nemen, deden ze ze allemaal tegelijk. Resultaat files, files en nog eens files en helaas ook ongevallen en een brandende auto. We hebben er 4,5 uur gereden voor een afstand van 260 km.

Eenmaal op plaats van bestemming (zo'n 19 km van Stonehenge af), hadden we vanuit ons huisje wel een prachtig uitzicht.


Nog een nachtje slapen en dan naar Stonehenge.


29-04-2017 Stonehenge!
Vandaag een spannend dagje. Het is namelijk zo dat we vooraf geen kaarten via internet hebben besteld en we dus op de bonnefooi er naartoe gingen. We hadden dus - aldus de site- geen garantie dat we binnen konden. Dus even duimen.
We waren om 9:30 daar, meteen bij de opening en er stond me een grote rij. We hadden echt even een "ohoh" momentje. Maar een van de medewerkers stuurde ons naar een aparte kassa, voor de losse kaartverkoop en daar stonden helemaal 2 mensen! Je had de keuze om met de shuttlebus naar Stonehenge te gaan of te voet. Wij kozen voor het laatste, want het geheel bleek veel meer te bevatten dan alleen Stonehenge. Want naast Stonehenge (dat het jongste monument is in dat natuurgebied), had je nog tal van grafheuvels, Woodhenge, Durrington walls en Cuckoo stone en de King Barrowkam.
Bij de kassa waren nog een museum, winkel en restaurant, maar daar zouden we mee eindigen.Bij buitenkomst kwam je op een plein, waar ze replica's van de huizen van de bouwers van Stonehenge hadden nagebouwd.

Bron: http://www.english-heritage.org.uk/ 

Tevens lag er een grote zandsteen, waarbij er aan de hand van je trekkracht gemeten kon worden, hoeveel mensen er - met jouw kracht - voor nodig waren om de steen in beweging te krijgen.

De wandeling tot Stonehenge zelf was een paar kilometer, maar het natuurgebied zelf was veel groter.
Rondom lagen tal van grafheuvels van hen die dicht bij Stonehenge begraven wilden worden.

http://www.english-heritage.org.uk/

Wij liepen eerst naar Stonehenge Cursus, dat ouder is dan Stonehenge. Men vermoed dat deze 1,7 mile lange "weg" vroeger gebruikt werd bij ceremoniële processies.
Stonehenge cursus luchtfoto: © English heritage; James O Davies
 

Vanaf de grond zag dat er echter zo uit:
 

De tal van grafheuvels moeten er vroeger op deze manier uit hebben gezien:

© Markus Abbott

Wat zie je er vandaag de dag van:


In de tussentijd begon de lucht er steeds dreigender uit te zien:


En toen was het zover, we liepen de hoek van een bos om en daar stond ze dan:


 Vroeger lag er de doorgaande weg van Londen naar zuidwest Engeland. Die is verlegd en ook het bezoekerscentrum is verplaatst. 
Stonehenge benader je tegenwoordig via de achterkant.Stonehenge is in een periode van circa 1000 jaar gebouwd, waarvan de buitenste cirkel - die nu meer op een grote greppel lijkt- het oudste is en dateert van 3000 VC. Vroeger was dit opgegraven uit kalksteen, waardoor de buitenrand er dus wit heeft uitgezien.
Aan de binnenkant van deze ring heeft men tal van gaten (in een cirkel met circa 4 a 5 meter ertussen) gevonden. In deze gaten hebben ze de menselijke resten van gecremeerden gevonden. De gaten worden de Aubrey holes genoemd (naar de ontdekker ervan).

Aan de binnenkant van de buitenste ring en de Aubrey holes zijn de markering station stones te vinden. Deze 4 stenen, waarvan er nog 2 overzijn en nog maar 1 rechtop staat, zijn vermoedelijk gebruikt voor de positionering van de binnenring (de bekendste).

Het bekendste gedeelte van Stonehenge ( de binnenring), is opgebouwd uit:
  • De grote buitencirkel van Sarcenstenen
  • Met in een kleinere cirkel hierin de blauwstenen
  • en de in hoefijzervorm geplaatste sarcentrilieten
Men denkt dat Stonehenge nooit afgebouwd is. Dit maakt men o.a. op uit de achterkant (onderstaande foto), waarop je ziet dat de steen rechtsvoor veel lager is dan die links van hem. Hier zou nooit een horizontale steen opgelegd kunnen worden, zonder dat deze schots en scheef zou liggen, i.p.v. één recht geheel te krijgen.Op bovenstaande foto, zie je op de middelste steen nog het "uitsteeksel". zo werd de bovenrand op deze staande stenen geplaatst. In de stenen die de bovenrand zouden vormen, zaten gaten, die precies op deze "kegels" pastten. Ook de zijkanten van de stenen sloten aan door de groef aan de ene kant en het uitstekende gedeelte aan de andere kant, die zo in elkaar geschoven werden.


Bron: http://www.english-heritage.org.uk/Onderstaande foto is de voorzijde van Stonehenge. Deze kant is tevens het beste bewaard gebleven. En hier begint ook de zonnewende.
De steen ervoor op de grond word slaughterstone genoemd. In tegenstelling dat de naam doet vermoeden, is dit geen offeraltaar geweest. Regenwater geeft een roestrode kleur, dat op bloed lijkt. Deze steen heeft ooit rechtop gestaan en diende als ingang van Stonehenge.Voor deze steen staat nog de Heelstone, een harde roodachtige zandsteen. In tegenstelling tot alle andere stenen die in Stonehenge staan, is dit de enige steen die van die plek afkomstig is, enkel rechtop gezet. De blauwstenen zijn afkomstig van Preseli Hills en de Sarcenstenen zijn afkomstig van Marlborough Downs.


Bron: http://www.english-heritage.org.uk/ 

Voor de ingang van Stonehenge (de nu nog intacte zijde), lag een grote avenue, de vroegere toegangsweg. Deze is vandaag de dag enkel nog zichtbaar als het gesneeuwd heeft of als de zon er net op schijnt. Op moment dat wij daar liepen was hij dus niet te zien.


© English heritage/James O Davies.

Na afloop liepen we terug naar de hoofdingang om nog naar het museum te gaan kijken. Men had tal van artefacten gevonden uit voornamelijk de omliggende grafheuvels.

Skelet afkomstig van een dame met status, gevonden in één van de grafheuvels.


Bovenstaande foto: Links zijn de gecremeerde resten die in één van de Aubrey holes zijn gevonden.

Hierna nog even in de winkel gaan kijken voor wat hebbedingetjes.

Ik vond het geweldig om Stonehenge eens met eigen ogen te zien. Het heeft een diepe indruk op me achter gelaten.

Na afloop zijn we nog in Salisbury gaan kijken. Hier een korte impressie:En hebben we aldaar een mega pizza naar binnen gewerkt...wandelen maakt hongerig ;).

Toen was het weer tijd om terug naar de camping te gaan. Inmiddels hadden de sombere wolken plaatsgemaakt voor:S'avonds e.e.a. ingepakt en de rest van de avond lekker gerelaxed. Morgen weer terug naar huis.

30-04-2017: De terugweg.
Aangezien we er op de heenweg zo lang over gedaan hadden door alle files, besloten we vroeg te vertrekken, zodat we de aansluiting met de boot niet zouden missen. En ja hoor...geen files.

De mensen bji de douane waren vandaag liever lui dan moe en we konden overal gewoon doorrijden. 

We konden de reis omboeken en met de eerstvolgende afvaart meegaan (15:15 i.p.v. 16:50 uur).
Wat schetst onze verbazing, het schip was bijna leeg!!!! 
Eerst vanuit een luie bank naar het uitvaren gekeken en vervolgens het schip van binnen bekeken. Het was kleiner, maar ook luxer dan het schip op de heenweg. Halverwege de overtocht begon het te regenen en dat bleef zo tot we bijna België bereikt hadden.Hieronder nog wat luchtimpressies gedurende de terugreis.

Het was "even" reizen om Stonehenge te zien, maar het was een trip om nooit meer te vergeten.

Onweer Online/ Joyce  | Gewijzigd: 2 mei 2017, 13:10 uur, door Joyce.s
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
2 mei 2017, 13:28 uur | Bericht #479624
Netjes hoor! Zal er ooit ook eens naartoe moeten.
Waarom deze advertentie?
Justin
Beheerder
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1281
Lid sinds: 2 feb. 2012
3 mei 2017, 19:53 uur | Bericht #479632
Mooi verslag Joyce, leuk om wat over de Stonehenge te lezen en te zien!
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.782 topics, welke bij elkaar 448.063 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.561 leden.
Het nieuwste lid is Stefanvm.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 61 mensen aan het browsen op het forum. 4 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 61, lezen 3 mensen het topic "Winter discussietopic 2023-2024".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Orkaanseizoen 2023

Herfst discussietopic

Nazomer eindelijk voorbij: herfstweer op komst!

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

© 2003 - 2023 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden