Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC; Richmond, NC; Scotland, NC.

19 Apr 2024 19:50:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Aiken, SC; Lexington, SC; Richland, SC; Saluda, SC.

19 Apr 2024 16:12:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Aiken, SC; Edgefield, SC; Lexington, SC; Richland, SC; Saluda, SC.

19 Apr 2024 15:38:36

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Winston, AL.

19 Apr 2024 14:26:15

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Colbert, AL; Franklin, AL; Lawrence, AL.

19 Apr 2024 12:59:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Colbert, AL; Franklin, AL; Lauderdale, AL.

19 Apr 2024 12:35:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Grant, AR; Jefferson, AR.

19 Apr 2024 09:45:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, AR; Lonoke, AR; Pulaski, AR; Saline, AR.

19 Apr 2024 08:41:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alexander, IL; Johnson, IL; Pulaski, IL; Union, IL.

19 Apr 2024 08:34:22

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Maries, MO; Phelps, MO; Pulaski, MO.

19 Apr 2024 08:34:22

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Attala, MS; Leake, MS; Madison, MS.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lincoln, MO.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Greene, IL.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Calhoun, IL; Lincoln, MO.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Scott, IL.

19 Apr 2024 08:34:21
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
8 juni 2017, 10:21 uur | Bericht #480350

KMI waarschuwt voor "droogte die stilaan zorgwekkend wordt"






De klimatologische lente van 2017 sluit af met neerslagtotalen die ruim onder de normale waarden liggen. Bovendien zijn de neerslagwaarden al sinds juli vorig jaar laag. Als het neerslagtekort de volgende weken aanhoudt, zou de situatie - net zoals in 1976 - verontrustend kunnen worden voor verschillende sectoren, waarschuwt het KMI.

In het referentiemeetpunt in Ukkel werd de afgelopen lente (maart tot mei) slechts 108,0 millimeter neerslag geregistreerd. Dat is minder dan 60 procent van de normale waarde voor dit seizoen (187,8 mm). De afgelopen 3 lentemaanden passen in een lange reeks van maanden die in juli 2016 begon, die bijna allemaal een neerslagtekort kenden.

In totaal viel er deze elf laatste maanden slechts 506,7 mm, of 65 procent van de normale waarde (781,0 mm). In de rest van het land werden eveneens lage neerslagtotalen geregistreerd, maar met verschillende intensiteiten, afhankelijk van de lokale geografie.

Ondergrondse waterreserves
De eerste helft van 2016 was zeer nat en dat heeft bijgedragen tot de aanvulling van de grondwaterstand. Daardoor zijn de schadelijke effecten van de droogte op de ondergrondse waterreserveres tot nu toe wel vrij beperkt gebleven, aldus het KMI.

Het ziet er volgens de momenteel beschikbare informatie echter niet naar uit dat de neerslag die in de nabije toekomst kan vallen ervoor gaat zorgen dat het gecumuleerde neerslagtekort snel weggewerkt zal worden.

Droog weer in het vooruitzicht
Na het natte en winderige intermezzo van deze eerste juni-dagen, vertonen de voorspellingen voor de volgende veertien dagen een redelijk snelle terugkeer van eerder stabiel en droog weer onder invloed van een hogedrukgebied dat zich regelmatig in de omgeving van ons land zal ophouden. Volgend weekend zouden de maximumtemperaturen tijdelijk tot boven 25°C kunnen klimmen.

Het KMI wijst er nog op dat het weer op langere termijn veel moeilijker te voorspellen is. De modellen voor de seizoensvoorspellingen hebben het over een zomer die warmer zal zijn dan normaal, maar voor de neerslag valt er momenteel nog geen enkele tendens te bespeuren, klinkt het.

"Oogst angstvallig in de gaten houden"
"Vooral door het feit dat de droogte zich over een langere periode situeert, dat de meteorologische zomer nu begonnen is en dat het ook de komende 14 dagen droog zal zijn, denken we dat er problemen kunnen ontstaan", zegt weerman David Dehenauw van het KMI.VRT"Ik heb berichten uit Wallonië dan men de oogst angstvallig in de gaten houdt. Er waren daar al problemen de voorbije maanden en die zijn nu erger geworden. In Vlaanderen is de situatie is beter, maar ook in bepaalde streken in Vlaanderen - zoals het zuiden van Vlaams-Brabant, het zuiden van Oost-Vlaanderen en Limburg - is bijvoorbeeld maar 60 procent van de normale neerslag gevallen", aldus Dehenauw.

Er zijn evenwel geen droogterecords gevestigd. "De droogte zal wellicht wel gecompenseerd worden, want de natuur compenseert nu eenmaal altijd. Hopelijk gebeurt dat niet al te veel in de zomer, maar pas in de maanden erna", stelt weerman Dehenauw.

Bron: deredactie.be | Gewijzigd: 8 juni 2017, 11:07 uur, door Sven
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
8 juni 2017, 18:17 uur | Bericht #480362

"De Belg zal moeten tevreden zijn met frietjes van 5 centimeter"



Credits: VRT


De Vlaamse gazons kleuren stilaan geel en bruin. De droogte blijft duren, de enkele regenbuitjes zijn te kort en te lokaal om het dorstige land te laven. Ook de boeren beginnen zich zorgen te maken.

Het zand stuift over de kasseien van de beroemde Paddestraat in Velzeke. Enkele moedige wielertoeristen vreten stof. Boer Guido van Mieghem tuurt bezorgd naar de strakblauwe lucht.

Van Mieghem is nieuw in het Oost-Vlaamse Velzeke. Hij moest zijn boerderij in Doel noodgedwongen verlaten voor uitbreiding van de haven en vond een nieuw bedrijf in de Zwalmstreek. Schilderachtig, maar droog.

Kurkdroog
“De aarde op dit aardappelveld is kurkdroog, dat zie je.” Zijn knoestige boerenhanden graaien in de uiteenvallende aarde. “Maar geen paniek. Deze aardappelplanten zien er nog goed uit. Ze kunnen het redden zolang het niet te warm wordt. De grond is hier goed, het veld lag er mooi bij toen we gingen planten en het zal wel nog regenen zeker?”

Maar liefst honderd hectaren grond heeft van Mieghem hier, samen met z’n twee zonen. Akkerland en weiland voor de dieren. Tarwe en vroege maïs houden zich ook nog sterk, maar het gras op de weilanden groeit nu te traag. Als echte regen uitblijft, zullen de gewassen ook kleiner zijn.

“In plaats van frietaardappelen van tien centimeter, zal de Belg zich moeten tevreden stellen met knolletjes en frietjes van vijf centimeter”, voorspelt van Mieghem. “Ook wie net prei, kool en zo heeft geplant, moet natuurlijk extra opletten. Voor kleine plantjes kan het problematisch worden. Maar dat is natuurlijk landbouw: leven met de natuur. We leven op het ritme van de buienradar en daarom volgen we Frank en Sabine op de voet: hun voorspellingen zijn voor ons van levensbelang.”

Hetzelfde geluid klinkt bij de Boerenbond. Pieter Van Oost: “Je hoort de boeren nog niet klagen, maar er is natuurlijk wel zorg. Er is in Vlaanderen nog geen echte schade, maar de meeste gewassen kunnen nu echt wel regen gebruiken.”

Malse regenbui
Kan er dan niet gewoon besproeid worden? Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Je moet het materiaal hebben, er moet genoeg water voorhanden zijn, het kost tijd en geld en eigenlijk is niets zo goed als de natuur. Guido van Mieghem: “De beste regen is een urenlange, malse en gezapige regenbui. Dan kan de grond echt drinken. Als je besproeit, is dat als een hevige plensbui: niet goed voor de doorsnee akkergrond met klassieke gewassen.”

Roepen de boeren nog hulp in van bovenaf? “Eieren naar de Arme Klaren brengen doen we zeker niet: dan krijg je juist droog weer. Ik ben gelovig, maar niet voor dat soort dingen. Ik geloof in goeie grond die mooi verzorgd is. Dat is het echte kapitaal van de boer. Dan kan het gewas ook tegen een stootje.”

Hij richt zijn blik opnieuw op de schapenwolkjes die dichter drijven: “Volgens Frank komt daar regen van.”

Bron: deredactie.be
Waarom deze advertentie?
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
8 juni 2017, 18:22 uur | Bericht #480364

Stevenen we af op een droge zomer zoals in 1976?



Credits: Belga

Als we het hebben over uitzonderlijke droogte, denken we vaak terug aan de zomer van 1976, die bovendien gepaard ging met een uitzonderlijk hete twee weken. Maar sinds het begin van de waarnemingen in Ukkel blijken we nog wel meer periodes van droogte te hebben meegemaakt. Of we afstevenen op een nieuwe uitzonderlijke droogte blijft afwachten, maar er zijn verontrustende voortekens.

Als we het over droogte hebben, moeten we meten hoeveel regen er is gevallen. Het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) kan alleen maar voor Ukkel de neerslaghoeveelheden uitgedrukt in millimeter geven. Daar zien we dat de periode juli 2016-mei 2017 de op vier na droogste periode is sinds het begin van de waarnemingen.

De laagste neerslagtotalen in de periode juli-mei


Hierboven gaat het over de totale hoeveelheid neerslag over een periode van 11 maanden. Het is natuurlijk ook relevant om na gaan hoe die neerslag gespreid is. Daarvoor leggen we de twee laatste grote droogtes naast elkaar. 

De grafiek voor de periode 1995-1996 toont dat het relatief droog is geweest van mei 1995 tot en met juli 1996, terwijl augustus 1996 dan weer uitzonderlijk nat was, de natste augustus sinds het begin van de waarnemingen.



De periode 1975-1976 was nóg droger, zéker in oktober 1975 en van februari 1976. Juni 1976 staat geboekstaafd als de droogste maand juni sinds het begin van de waarnemingen, met amper 12,1 mm neerslag. Bovendien mat het KMI tussen 24 juni en 8 juli 1976 15 opeenvolgende dagen met een temperatuur van minstens 30 graden Celsius: een uitzonderlijke hittegolf.



Als we de neerslaghoeveelheden in een geografische context bekijken, zien we dat de provincie Limburg in 1995-1996 het zwaarst door de droogte werd getroffen, met lokaal neerslaghoeveelheden van 50 procent van de normale waarden.



Net als in de periode 1995-1996 werd de provincie Limburg in 1975-76 het zwaarst getroffen door de droogte, maar toen deelde ook het uiterste zuidoosten van de provincie Luxemburg in de klappen.



In 1976 werden gevolgen van de droogte pas in 1976 echt voelbaar in de landbouw. Maar ook de gewone burger moest zuinig zijn met drinkwater: je auto wassen en de tuinplanten water geven was uit den boze. Daarnaast waren er ook verscheidene bosbranden in de Kempen.

Vandaag zijn we nog niet zo ver, maar er zijn slechte voortekens. Tussen maart en mei  is er 60 procent minder neerslag gevallen dan normaal en de voorbij elf maanden zitten we op -65 procent. Voor de komende twee weken wordt vrij rustig en vrij droog weer voorspeld, en op de iets langere termijn vraagt u het maar aan Madame Soleil.

Credits grafieken en kaarten: VRT
Bron: deredactie.be

 
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
16 juni 2017, 13:32 uur | Bericht #480461

Droogte: gouverneur West-Vlaanderen verbiedt oppompen water in polders en IJzerbekken



Credits: Belga


In vier polders en een deel van het IJzerbekken mag er geen water meer opgepompt worden. Dat heeft de West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé beslist, nu het waterpeil ontzettend laag staat door de aanhoudende droogte. Hij roept op om spaarzaam te zijn met water.

Gouverneur Decaluwé vaardigt een watercaptatieverbod uit voor beregening op het grondgebied van de Polder Bethoostersche Broecken, Polder De Moeren, Polder Noordwateringen en de Zuidijzerpolder. Hij neemt die maatregel door de aanhoudende droogte.

"Het uitzonderlijk lage waterpeil en de drooglegging van beken zetten een rem op de watercaptatie voor beregening, beschadigen oevers van waterlopen en bedreigen drinkwatervoorziening voor mens en dier. Op de oevers is verzilting mogelijk waardoor het probleem structureel kan worden", aldus de gouverneur.

Het resterende oppervlaktewater is maximaal gereserveerd voor de drinkwaterconsumptie en voor het laven van de veestapel. In de rest van West-Vlaanderen is er nog enige watervoorraad, zo blijkt uit contacten met de waterbeheerders. Het is onduidelijk hoe lang deze waterschaarste in het omschreven gebied aanhoudt. Daar is het voortaan niet meer toegelaten water uit de waterlopen te tappen voor beregening.

Alle West-Vlamingen worden verzocht om spaarzaam met het water om te springen en niet onnodig te sproeien. "We moeten ons ervan bewust zijn dat water een steeds schaarser goed wordt, waar we heel duurzaam moeten mee omspringen. Er is ook de oproep aan alle gemeenten en overheidsdiensten om het openbaar domein niet te besproeien, indien dit niet strikt noodzakelijk is. Voetbalterreinen sproeien in tijden van waterschaarste kunnen we moeilijk verantwoorden", aldus de gouverneur.

Bron: deredactie.be
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
16 juni 2017, 13:35 uur | Bericht #480462

Nog geen problemen met drinkwater, "maar spring er zuinig mee om"


De voorbije 12 maanden zijn de droogste sinds de metingen van het KMI. Een probleem met de drinkwatervoorziening is er nog niet, zegt Carl Heyrman van Aquaflanders, maar hij roept wel op om zuinig met water te zijn. Hij geeft ook enkele tips.

Er viel de afgelopen 12 maanden bijna 35 procent minder water dan normaal. Ofwel 27 emmers per vierkante meter minder. Een blik op de “droogtekaart” toont dat bijna het hele land ingekleurd staat als “extreem” droog.

Maar “voorlopig is er geen probleem met de drinkwatervoorziening”, stelt Carl Heyrman van Aquaflanders, de koepelorganisatie van de Vlaamse bedrijven voor watervoorziening, ons gerust in "De ochtend". Regenwaterputten staan op vele plaatsen wel droog. Dat leidt indirect tot meer kraan- en drinkwatergebruik. Er zijn pieken, 10 tot 25 procent meer verbruik dan normaal. Maar voorlopig kunnen we op onze beide oren slapen.

Enkele tips
Toch moeten we spaarzaam zijn met ons drinkwater. Carl Heyrman geeft enkele tips:
neem een douche in plaats van een bad
was je auto niet met kraantjeswater
sproei de gazons niet meer


Investeringen lonen
Geruststellend is het wel: we zijn goed gewapend tegen een langere periode van droogte. De sector heeft zwaar geïnvesteerd in infrastructuur. Als er op plaatsen een schaarste aan drinkwater zou ontstaan, is de infrastructuur aangepast om water aan te voeren vanuit andere gebieden, waar er geen schaarste is.

Het vraagt een inspanning van de mensen. Spaarzaam omgaan met water, net als je door de warmte en droogte zoveel water nodig hebt. Hoe verkoop je die boodschap aan de mensen? Carl Heyrman is er gerust op: “Mensen zijn er gevoeliger voor geworden”. Toch blijft sensibiliseren de boodschap. En indien nodig worden er toch maatregelen genomen.

Zoals die zomer van 1976
De vergelijkingen met de droogte in de jaren 70 wordt al gemaakt. The summer of 1976 was legendarisch. En niet alleen omdat Lucien Van Impe de Ronde van Frankrijk won. Ook die maanden was het warm en extreem droog. Icoon Armand Pien voorspelde het weer met zijn voeten in een waterbadje. Boeren trokken op bedevaart naar Scherpenheuvel om voor regen te bidden. Honderden hectares van de Kalmthoutse Heide gingen in vlammen op. Wie water verspilde, riskeerde een fikse boete. Drinkwater werd schaars. Anno 2017 zijn we nog niet zo ver.

Geen problemen voor carwashes in West-Vlaanderen
Carl Decaluwé, gouverneur van West-Vlaanderen, heeft ondertussen opgeroepen spaarzaam om te springen met water. Voor carwashes in zijn provincies zijn er geen problemen. De meeste werken met een recycling system. Hierdoor wordt 80 à 90 procent van het water hergebruikt.

Bron: deredactie.be
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
16 juni 2017, 13:36 uur | Bericht #480463

Brandfase oranje in Antwerpse natuurgebieden, geel voor Limburg



Credits: Belga

De aanhoudende droogte betekent ook een verhoogd risico op heidebranden in Vlaanderen. Het Agentschap Natuur en Bos heeft de brandfase voor de provincie Antwerpen verhoogd naar oranje, het op één na hoogste niveau. In de rest van Vlaanderen geldt voorlopig nog brandfase geel. “Maar ook die fase zal dit weekend wellicht verhoogd worden”, zegt het Agentschap voor Natuur en Bos.

“We willen de mensen niet ontmoedigen om naar de natuurgebieden te komen dit weekend”, verzekert Marie-Laure Vanwanseele van het Agentschap voor Natuur en Bos. “We roepen de mensen wél op om zeer alert te blijven en om hun kinderen goed in de gaten houden.” Vanwanseele wil de komende dagen ook een beroep doen op de bevolking om samen een oogje in het zeil te houden. “Wie iets verdachts ziet, moet dat meteen melden aan de brandweer. Het is vanzelfsprekend dat er absoluut geen vuurtjes gemaakt mogen worden in heidegebieden.”

Extra manschappen
De komende dagen worden de brandtorens voortdurend bemand door medewerkers van het Agentschap voor Natuur en Bos. Op die manier kan een eventuele brand snel gemeld én geblust worden door de brandweer. "De verhoogde brandfase in Antwerpen heeft dan ook gevolgen voor de brandweer. Wanneer er een melding binnenloopt kan die met extra manschappen en versterkte middelen uitrukken om het vuur snel onder controle te krijgen.”

In de provincie Limburg is er ook al langer sprake van verhoogde waakzaamheid, maar wordt brandfase oranje pas vanaf zondag ingevoerd. “Dan zetten we meer mensen in om de brandtorens te bemannen en het gebied te bewaken”, vertelt Lise Hendrick, regioverantwoordelijke van het Agentschap voor Natuur en Bos voor de Hoge Kempen. “Intussen blijven de situatie wel sowieso op de voet volgen.”

Dat er verschillende brandfases gelden in Antwerpen en Limburg is overigens niet ongewoon. “Overal in Vlaanderen is het droog en warm”, verklaart Vanwanseele. “Maar de vegetatie in Limburg is anders dan die in Antwerpen. Sommige gebieden in Vlaanderen lopen dus meer risico op een brand dan anderen.”

Bron: deredactie.be
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
16 juni 2017, 19:52 uur | Bericht #480465

Ook bedrijven lijden onder de droogte

  Niet alleen de landbouw kreunt onder de aanhoudende droogte, ook het bedrijfsleven ondervindt de gevolgen.

Valcke uit Vlamertinge bij Ieper, dat prefab-betonconstructies maakt, heeft per dag zowat 400.000 liter water nodig, ook om de machines te reinigen. Maar alles is op, en dus moet het water van buitenaf komen.

Valcke voert nu water aan vanuit wachtbekkens uit de buurt, waar ook landbouwers gebruik van maken. Dat is een extra kost voor het bedrijf, maar ook die voorraad raakt natuurlijk op. Dé oplossing is om water uit het Ieperleekanaal te halen, maar daarvoor zijn vergunningen nodig. Gesprekken daarover lopen nog.

Carlos Valcke, Valcke Prefab Beton: “Daarmee kunnen wij ons voorlopig redden. Mocht het zo zijn dat er geen water meer te vinden is in de Westhoek, dan valt alles stil. Maar dan zitten wij 4 weken voor het bouwverlof met 20 werven die moeten afgewerkt worden, waar zware contracten mee gemoeid zijn, zware boetes dus. En voor ons is dat financieel een ramp. En bovendien dreigt er dan ook tijdelijke werkloosheid voor de zowat 350 werknemers van het bedrijf."

Bron: Focus-WTV
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
18 juni 2017, 12:08 uur | Bericht #480472

West-Vlaanderen neemt extra maatregelen tegen droogte


Deze foto is niet meer beschikbaar
Credits: AP

Na het verbod van West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé om water op te pompen in het noorden van West-Vlaanderen, hebben nu ook de burgemeesters van Poperinge en Ieper zo'n verbod uitgevaardigd.

Donderdag ging een captatieverbod van kracht in het noorden van West-Vlaanderen. Gouverneur Decaluwé nam die beslissing omdat steeds meer landbouwers en particulieren water gingen oppompen door de aanhoudende droogte, maar dat kan leiden tot schaarste en verzilting.

"Maar we merken dat er nu wordt afgezakt naar het zuiden van de provincie. Poperinge vaardigde een captatieverbod uit, wij volgen", aldus burgemeester van Ieper Jan Durnez. "Die maatregel is nodig, want als beken en bekkens volledig worden leeggepompt, kunnen we structurele problemen krijgen."

Het verbod geldt voor het hele grondgebied op alle waterlopen, bekkens, buffers en vijvers, en dit voor onbepaalde duur.

Bron: deredactie.be
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
18 juni 2017, 13:14 uur | Bericht #480474
Gevaar voor natuurbranden: code oranje in delen van Nederland

In delen van Nederland heeft de brandweer code oranje afgegeven vanwege het risico op natuurbranden. In Zeeland, Noord-Limburg en Gelderland is er een risico op 'een snel uitbreidende natuurbrand'. Open vuur of bijvoorbeeld wensballonnen zijn in natuurgebieden niet meer toegestaan. Ontheffingen voor open vuur, bijvoorbeeld op natuurcampings, zijn ingetrokken.

Niet parkeren in hoge gras
Maar iedereen wordt ook gewaarschuwd te letten op zijn gedrag. Parkeer je auto bijvoorbeeld niet in het hoge droge gras. Door de hitte van de motor en katalysator kan het gras vlam vatten. Ook in andere delen van het land begint de aanhoudende droogte parten te spelen. In Overijssel, Noord-Brabant, Noord-Holland en Utrecht geldt code geel. 

Aanhoudende droogte
Het risico op natuurbranden is zo groot door de aanhoudende droogte. De laatste weken regent het nauwelijks en dat komt bovenop het 'neerslagtekort' dat de maanden daarvoor al is opgebouwd. Op dit moment is er op elke vierkante meter een hoeveelheid water van vijftien volle emmers  te weinig gevallen. Het ziet er voorlopig niet uit dat dat snel beter wordt. Buienradar verwacht dat het voorlopig nog erg droog blijft.

Bron: RTLNieuws | Gewijzigd: 20 juni 2017, 10:44 uur, door Sven
#KeepOnSmiling
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
18 juni 2017, 17:34 uur | Bericht #480477

Wateroorlog in landbouw door droogte

  In de Westhoek is er al wekenlang geen spatje regen meer gevallen. Het is zo erg dat er onder de boeren een ware wateroorlog dreigt.

Ze halen, noodgedwongen en wellicht illegaal, meer water op dan toegestaan is waardoor beken en bufferbekkens droog komen te staan. Vooral groentetelers gaan door die droogte een barslechte oogst tegemoet. De vergelijking met 1976 is er, en regen lijkt er niet aan te komen.

Bron: WTV-Focus

 
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
18 juni 2017, 19:00 uur | Bericht #480478

Tientallen boeren betrapt die water oppompen ondanks verbod



Credits: Belga

In West-Vlaanderen heeft dit weekend de handen vol gehad met landbouwers die ondanks een verbod toch water uit de IJzer of zijvertakkingen van de rivier pompen om de gewassen water te geven. De politie heeft al minstens een dertigtal landbouwers geregistreerd en aangesproken.

Nadat gouverneur Carl Decaluwé van West-Vlaanderen beslist had dat er in vier polders en een deel van het IJzerbekken geen water meer opgepompt mag, worden, lijken boeren zich toch niet aan het verbod te houden. Dat bleek afgelopen weekend.

We krijgen veel meldingen binnen van landbouwers die zich aan het verbod houden en anderen zien pompen. Dat leidt tot ongenoegen", zegt korpschef Johan Geeraert van de politiezone Polder. 

De politie patrouilleert langs de IJzer en merkt ook dat het erg druk is in Heernisse in Diksmuide. Daar rijden de boeren af en aan om water op te pompen en dat zorgt er zelfs voor files. "We nemen nog geen verhoren, maar doen wel vaststellingen. Het is niet zeker of er een boete volgt." Morgen zal de politie met de procureur overleggen Die zal beslissen wat de politie met de overtredingen moet doen en of de boeren vervolgd zullen worden. 

Ook in de naburige politiezones Kouter en Spoorkin heeft de politie al verschillende landbouwers betrapt en geregistreerd. In de meeste gemeenten en steden van de regio's mag geen water meer gepompt worden. "Die beslissing ligt eigenlijk bij de Polders, de beheerders van de waterlopen. Zij volgen het advies van de gouverneur en wij leggen ons bij dat advies neer", zegt Bart Halewyck, CD&V-burgemeester van Gistel, waar het captatieverbod ook geldt.

Bron: deredactie.be | Gewijzigd: 18 juni 2017, 19:00 uur, door Sven
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
19 juni 2017, 11:48 uur | Bericht #480484

Hopen op regen? Zoveel kost de droogte ons




De landbouw kreunt onder de aanhoudende droogte. Alles samen is er nu al 187 miljoen euro verlies in Vlaanderen, zo becijferde expert Luc Busschaert voor ons. Hij is gespecialiseerd in schadedossiers binnen de landbouw. Minister van Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) wacht op een rapport van het KMI om te zien of er sprake is van een ramp en of landbouwers om steun kunnen vragen.

Terwijl de voorbije weken veel aardappelboeren alarm sloegen, lijkt vooral de veehouderij getroffen door het uitblijven van de regen. “Kijken we naar het grasland, dan is er meer dan 64 miljoen euro verlies”, zegt Busschaert. “In plaats van weidegras moeten de boeren nu al wintervoer geven aan het vee of zelfs voer aankopen. De opbrengst van de maïs zal ook beduidend lager zijn. Reken op een oogstverlies van net geen 50 miljoen alleen al voor de voedermaïs. Het bewijs zie je op elke akker: de plantjes staan er maar triestig bij.”

De granen krijgen ook klappen. “Voor wintertarwe kunnen we vandaag spreken van 29 miljoen euro minder opbrengst. Daarna volgen de aardappelen met 14,5 miljoen.”

Schauvliege wacht
Landbouwminister Schauvliege wacht op een rapport van het KMI – dat er eind deze maand zou zijn – om te zien of landbouwers schadedossiers kunnen indienen. “Dan moet de droogte bestempeld worden als ramp”, zegt haar woordvoerder. “Het KMI zal nu gemeente per gemeente bepalen of de toestand uitzonderlijk is.Uitzonderlijkbetekent in twintig jaar niet voorgekomen en met een totale schade die hoger ligt dan 1,25 miljoen euro. Is dat het geval, dan kan de minister de erkenning van de droogte als ramp voorleggen aan de Vlaamse regering.”

Buitjes maken geen kans
Busschaert wil niet vooruitlopen op de beslissing van de regering, maar schat de Vlaamse schade dus veel hoger in dan die 1,25 miljoen euro.

Wel stelt hij duidelijk dat de schade momenteel nog niet te vergelijken valt met die na de wateroverlast van vorig jaar tijdens deze periode. “Daarover zijn voor 300 miljoen euro aan schadedossiers ingediend. Veel meer dus dan wat het nu voorlopig is.”

Volgens weerman Frank Deboosere is voor de boeren nog niet direct beterschap te bespeuren op de weerkaarten. ­“Tegen het einde van de week is er kans op wat regen. Maar met kleine buien zetten we deze ­situatie niet recht. Hoe langer het droog blijft, hoe moeilijker het ook is om nog regenval te hebben. De lucht is nu namelijk zo droog dat kleinere buien verdampen nog voor de druppels op de grond kunnen vallen.”

Wet overtreden om gewassen te redden
Ondertussen werd in West-Vlaanderen al een verbod uitgevaardigd op het oppompen van water uit verschillende waterbekkens. Een verbod waar heel wat boeren zich niets van aantrekken om hun gewassen toch maar te kunnen redden. Dat is echter niet zonder risico’s voor de waterbekkens en, bij uitbreiding, voor de andere landbouwers.

Bron: nieuwsblad.be
Woonplaats: Enschede
Berichten: 1493
Lid sinds: 7 jun. 2011
19 juni 2017, 17:32 uur | Bericht #480491
De huidige droogte nader bekeken

Naar verwachting zal het de komende dagen warm tot heet zijn, vooral in de zuidelijke helft van het land. Zo is juni als geheel op weg om één van de warmste junimaanden te worden sinds het begin van de metingen, waarbij het zelfs nog mogelijk is dat juni 2017 de allerwarmste wordt uit de meetreeks. Opvallend is echter ook de droogte, de komende dagen zal er niet of nauwelijks een druppel regen vallen in ons land. Daar gaan we vandaag nader naar kijken.

Het neerslagtekort

Bij dit verhaal staan diverse grafieken die door het KNMI worden samengesteld. In deze grafieken wordt door middel van een zwarte lijn het actuele verloop van het neerslagtekort (in mm) weergegeven, op basis van de opgetreden neerslag, minus de hoeveelheid verdamping, zoals opgetreden op dertien, verspreid over het land gelegen weerstations. Zodra de verdamping de neerslag overtreft, is er sprake van een neerslagtekort. Deze wordt bepaald gedurende het hele groeiseizoen, dat loopt van 1 april tot en met 30 september. 
In deze grafiek geeft de blauwe lijn het verloop aan die in de helft van alle jaren wordt overschreden, de zogenaamde mediaan. De groene lijn geeft het verloop aan dat in 5% van alle jaren wordt overschreden (gemiddeld één van iedere 20 jaar verloopt dus droger) en tenslotte geeft de rode lijn het verloop aan gedurende het droogste jaar uit de reeks, 1976. Dat betekent dus niet dat 1976 gedurende het gehele groeiseizoen de droogste was (die fout wordt dikwijls gemaakt), al geldt dat natuurlijk wel voor het laatste deel van de grafiek.

Neerslagtekort betekent niet meteen droogte

Wanneer is er sprake van droogte? Die vraag is niet gemakkelijk te beantwoorden. Zeker ons land is erop gebouwd dat water zo snel mogelijk kan worden afgevoerd. Zodra het in het voorjaar en de (vroege) zomer droog is, zal de verdamping meteen voor een ‘neerslagtekort’ zorgen, ook als de grondwaterspiegel hoog staat en de grond verzadigd is van vocht, we zeggen dan dat de grond op zijn ‘veldcapaciteit’ is. Bij aanhoudende droogte zal de toplaag van de grond als eerste gaan uitdrogen, en geleidelijk zet die droogte zich ook naar de diepere lagen voort. 
Heel belangrijk is ook met wat voor grondsoort we te maken hebben en of die grond begroeid is, of niet. Bij een kale zandvlakte zal het droogteverloop bij vergelijkbare weersomstandigheden een ander beeld laten zien dan een weiland, een graanveld of een bos. Het is zelfs zo dat een bosperceel met volwassen loofbomen, bij voldoende beschikbaar vocht, op een zonnige zomerdag ongeveer evenveel water verdampt als de oppervlakte van een meer! De maximale verdamping kan op zo’n dag wel 6 mm bedragen. 
Zodra er geen regen meer valt, zal die verdamping afnemen. Vocht dat niet beschikbaar is, zal ook niet kunnen verdampen. Planten nemen ook maatregelen om bij toenemende droogte, hun verdamping te beperken. Uiteraard kan dat maar tot op zekere hoogte. Zodra de bodem het beruchte ‘verwelkingspunt’ bereikt, kunnen de wortels van de planten het nog beschikbare vocht niet meer uit de grond zuigen. Vergelijk het maar met een spons, waarbij je voelt dat die nog ietwat vochtig is, maar hoe hard je ook knijpt, je krijgt er geen druppel meer uit… dan is Leiden in last!

2017: droog voorseizoen

Tot en met gisteren, is het neerslagtekort opgelopen tot 127 mm (zie grafiek) en daarmee zitten we royaal bij de helft de van droogste jaren. Aan de berekening van het ECMWF is te zien dat we de komende dagen geen hemelwater hoeven te verwachten, pas vanaf het aankomende weekend zou daar verandering in kunnen komen, al is dat nog niet zeker. In de grafiek is dat door middel van een stippellijn voor de komende 15 dagen weergegeven, waarbij het grijze gebied aangeeft waartussen deze verwachting zich waarschijnlijk begeeft. Volgens de natste van deze berekeningen zitten we over twee weken op ongeveer hetzelfde peil als nu, maar volgens de droogste helft komen we op of zelfs boven de lijn te zitten die gemiddeld maar eens in de twintig jaar wordt overschreden. Geen wonder dat er nu al uitgebreid wordt gesproeid, dat men alert is voor natuurbranden en dat er wellicht binnenkort de eerste beperkingen aangaande beregening worden afgekondigd.

Droogte in het voorjaar komt vaker voor

Ook aan het verloop van de mediaan is te zien dat het normaal is dat er in ons land een neerslagtekort optreedt, dat oploopt tot rond 110 mm in de loop van augustus. Op de site van het KNMI is trouwens vanaf 2001 het verloop van het neerslagtekort van ieder jaar te bewonderen. Met inbegrip van dit jaar, zijn dat dus 17 jaren. 
Daarbij is een opvallend beeld te zien. Uiteraard beginnen alle vier de lijnen op 1 april bij ‘nul’, en blijven ze in april dicht bij elkaar, dus eigenlijk is er pas in de loop van mei, echt iets zinnigs over het verloop te zeggen. We zien bijvoorbeeld dat het dit jaar steeds droog was, maar dat we tot half mei nog wel vrij dicht bij de mediaan bleven. Pas daarna werd het droger. Juist toen we zowel de groene, als zelfs de rode lijn even passeerden, volgde die natte vrijdag, nu anderhalve week geleden, die enige verlichting gaf. Maar inmiddels is dat dat al overduidelijk verleden tijd.
Naar al die grafieken kijkend, en concentrerend op de maanden mei en juni, dan is het zeer opvallend dat in zes van deze jaren ( 35%) de groene 5% lijn werd aangetikt of overschreden. Deze eeuw is het dus veel vaker voorgekomen in vergelijk met het langjarige gemiddelde dat het voorjaar en de vroege zomer (zeer) droog verliep. Of dit toeval is, of dat er sprake is van een nieuwe trend, zal de toekomst moeten uitwijzen.

Compensatie op komst?

Gelukkig is het niet zo dat daarmee de kans sterk is toegenomen dat we een zomerseizoen krijgen a la 1976. Het droogste jaar dat we deze eeuw hebben gehad, was 2003 (zie grafiek). Na een erg droge april, volgde toen juist een natte mei en volgde de droogte pas daarna, met het hoogtepunt in augustus. Uiteindelijk bleven we met een totaal neerslagtekort van 228 mm nog ruim onder de 5% droogste jaren, waarvan de grens op ongeveer 280 mm tekort ligt.
Dat het ook anders kan, leerde 2012. Gedurende het hele groeiseizoen werden we toen rijkelijk bedeeld door hemelwater, zoals de grafiek laat zien. Het seizoen werd afgetikt op een schamel neerslagtekort van slechts 14 mm. 
In maar liefst zes van de afgelopen 16 jaar, ook ruim 1/3 dus, zagen we een beeld dat ongeveer verliep zoals in 2015 (zie grafiek). Tot diep in de zomer was het droog of zelfs erg droog, waarna de hemelsluizen na de derde juliweek wagenwijd werden geopend. Daardoor werd het groeiseizoen beëindigd met een tekort van 60 mm. Dat we daarbij in de helft van de natste jaren waren beland, was voor dat jaar de waarheid, maar dus ook een halve leugen. 
Het meest extreme jaar wat dat betreft was 2011 (zie grafiek). Tot in juni was het kurkdroog en zaten we wekenlang zelfs boven de rode lijn van 1976. Daarna volgde er enige verlichting, maar bleef het neerslagtekort nog een maand lang groot. Pas na de eerste juliweek werden de bordjes drastisch verhangen en werd het kletsnat, daardoor er halverwege september zelfs helemaal niet meer sprake was van een neerslagtekort!
Hoe het dit jaar zal gaan, is uiteraard onduidelijk. Zeker is dat het deze week warm tot zeer warm blijft, vooral in de zuidelijke helft van het land. Het is mogelijk dat daar zelfs een lokale hittegolf kan worden gehaald. Het noorden is veel koeler, maar de storingen die de koelere lucht brengen, zijn grotendeels van ´glas´ en zullen dus geen, of hooguit een paar druppels regen brengen. Pas in het weekend lijkt het meer onweersachtig te worden en dan zou er een flinke bui kunnen vallen. Maar zoals zo vaak, zullen die buien dan niet overal vallen en zullen er gebieden zijn waar nauwelijks enige neerslag valt.  Voor de land en tuinbouw in het algemeen, en de natuur in het bijzonder, is het maar te hopen dat er inderdaad vrij spoedig regen gaat vallen. Al zal de gemiddelde strandganger er anders over denken, in het spreekwoord ´regen is een zegen´, zit toch veel waarheid, vooral als die regen vrij gelijkmatig valt. Wat dat betreft zou een dag zoals vrijdag een week terug, met urenlang matige regen, ideaal zijn. De boel frist dan lekker op en als daarna de zon weer doorbreekt, is ook de vakantievierder weer tevreden. We wachten af…

Via weer.nl
Liefhebber van -30°C, +30°C, 50 cm sneeuw, zeer zware regenval, zeer zwaar onweer, grote hagelstenen, zeer zware storm..... Kortom alles wat extreem is!
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
19 juni 2017, 18:24 uur | Bericht #480492
Vitens roept Friezen op zuinig te zijn met water

Waterbedrijf Vitens heeft de inwoners van Friesland opgeroepen zuinig aan te doen met water, zolang het warm blijft. Het bedrijf levert nu meer dan 1 miljard liter water per dag aan zijn 5,6 miljoen klanten. Die zitten vooral in de noordelijke helft van Nederland.

Friesland geldt nu voor Vitens als een knelpunt. Het bedrijf heeft problemen om daar te kunnen blijven leveren. Dat komt doordat de economische bedrijvigheid in deze provincie fors is toegenomen. Daarnaast wordt er veel water gebruikt om de tuinen te besproeien. Ook geldt 2017 als een droog jaar.

Om aan de vraag te kunnen blijven voldoen, breidt Vitens zijn capaciteit in Friesland uit. Het bedrijf is bezig de waterwinning in Noardburgum, in het noorden van de provincie, op te voeren, maar dat is niet voor de zomer klaar.

'Niet douchen'
Daarom heeft Vitens de inwoners van Friesland opgeroepen tijdens de aanhoudende hitte niet te douchen en de tuin te sproeien in de zogeheten piekuren, tussen 07.00 en 09.00 uur 's ochtends en tussen 18.00 en 20.00 uur 's avonds. Ook hoopt het waterbedrijf dat de Friezen bereid zijn het wassen van de auto uit te stellen en hun was vooral 's nachts te draaien.

In verschillende gebieden in Friesland kan tijdens de warmteperiode een lagere druk op de waterleiding komen te staan en bruin water uit de kraan komen, waarschuwt het waterbedrijf.

Bron: NOS | Gewijzigd: 20 juni 2017, 18:04 uur, door Lako
#KeepOnSmiling
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
19 juni 2017, 19:41 uur | Bericht #480494

Algemeen oppompverbod in IJzerbekken, strengere controles


De weersvoorspellingen sturen aan op aanhoudende droogte. Voor het ganse IJzerbekken is er vanaf vandaag een algemeen captatieverbod uit waterlopen voor beregening.

Voor gans West-Vlaanderen is er bovendien een verbod water te halen uit waterlopen voor recreatieve doeleinden. Gouverneur Carl Decaluwé en gedeputeerde Bart Naeyaert ontmoetten alle waterbeheerders uit het IJzerbekken om een gecoördineerde aanpak te realiseren en verdere peilverlaging in het stroomgebied van de Ijzer te vermijden.

Er volgt strikt toezicht. Wie zich niet aan het verbod houdt, riskeert een boete tot 1600 euro. De gouverneur onderzoekt of dit kan gepaard gaan met de inbeslagname van de landbouwvoertuigen.

Vanaf 20 juni is er een infopunt beschikbaar via de website www.west-vlaanderen.be/waterschaarste met een overzicht van alle maatregelen in West-Vlaanderen en een visuele weergave op de kaart.

Het eerder advies om spaarzaam met water om te springen, kreeg al gehoor. We moeten nu nog een tandje bijsteken. Er zijn enkele beperkende maatregelen in de recreatie. Onder meer voetbalterreinen sproeien bij waterschaarste kunnen we moeilijk verantwoorden. Ook de pleziervaart wordt tijdelijk niet meer afzonderlijk versast. De situatie wordt nauw opgevolgd. De komende dagen zijn bijkomende beperkende maatregelen mogelijk.

Bron: Focus-WTV
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
20 juni 2017, 10:36 uur | Bericht #480504

“De droogte moet niet te lang meer duren”



"We moeten onze groenten constant besprenkelen", zegt De Winter. Foto: Robyn Uytterhoeven

SINT-KATELIJNE-WAVER - De aanhoudende droogte zorgt voor kopzorgen bij de tuinders en veehouders in heel Vlaanderen. Ook in onder meer Sint-Katelijne-Waver en Putte nemen de boeren extra maatregelen om hun dieren en gewassen koel en vochtig te houden.

Sinds het begin van de metingen in 1833 is het nog nooit zo droog geweest als nu en dat heeft ook effect op de landbouw. “Voor ons hoeft de droogte niet lang meer te duren”, zegt de Putse aardappelteler Filip Nys van Filiaard. “We hebben percelen in Putte en Heist-Op-Den-Berg en ze handmatig beregenen, valt dus erg moeilijk te organiseren. Vorig jaar was het een enorm nat jaar, nu zitten we weer met het tegenovergestelde. Als het zo droog blijft als nu, gaat de oogst van onze ‘vroege’ aardappelen hoogstwaarschijnlijk erg tegenvallen en groeit slechts de helft van de knollen, gevolgd door het gevaar dat ze ‘doorschieten’. Bij 24 of 25 graden kunnen aardappelen nog wel aarden, maar de voorspelde 35 graden zien we liever niet gebeuren”, legt Nys uit.

Regenwater
De Katelijnse glastuinbouwer Guido De Weerdt zit met hetzelfde probleem. “Heel het jaar door vangen we regenwater op in een put om onze tomaten te besproeien, maar die is nu bijna leeg. Daarom moeten we een beroep doen op ons leidingwater, wat natuurlijk een duurdere bedoening is. Als we dit niet zouden doen, zou de oogst zeker en vast verloren zijn. We zijn het als tuinder gewoon om rekening te houden met afwisselende weersomstandigheden, maar dit is toch wel ongewoon voor de maand juni. In de serres is het momenteel zo’n 37 graden”, klinkt het.

Gras voor vee
“Voorlopig vallen de gevolgen voor ons mee, maar als de droogte nog eens tien dagen aanhoudt, kan dat wel eens problemen geven”, zegt veehouder en tuinder Kristof De Winter uit Sint-Katelijne-Waver. “Het gras dat we na de eerste snede hebben geoogst om onze tweehonderd koeien te voederen, was nog van goede kwaliteit, maar we vrezen voor de volgende snede. Het gras is kurkdroog en groeit trager dan anders en daarom moeten we de koeien nu al enkele weken bijvoederen. De beestjes zelf hebben gelukkig weinig last van de warmte en hebben te allen tijde toegang tot water”, zegt hij. “We telen daarnaast ook witte kool en andijvie, twee groenten die we constant moeten besprenkelen.”

Droge grond
“We hebben nog geen alarmerend nieuws gekregen van telers, maar houden de zaak zeker goed in het oog”, zegt Filip Fontaine van veilingbedrijf BelOrta. “We vermoeden wel dat de witloofoogst misschien minder is, omdat de grond voor het witloof te droog en te hard geworden is om de zaden te laten kiemen. De meeste glastuinbouwers hebben wel een waterbassin om de droogte tijdelijk op te vangen.”

De chrysanten van Baeten-De Wever in Sint-Katelijne-Waver, bloemen die vooral aan de herfst doen denken, hebben voorlopig nog geen last van de warmte. “We zijn nog maar net begonnen met de planten op het veld te zetten en voor ons valt het dus nog mee. Als de droogte nog lang aanhoudt, wordt dat natuurlijk een andere zaak”, klinkt het.

Bron: gva.be
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
20 juni 2017, 11:47 uur | Bericht #480505
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
20 juni 2017, 12:25 uur | Bericht #480506

Waterschap start met preventief beregenen van dijken


Het is al lange tijd droog in Nederland. Daarom houdt De Stichtse Rijnlanden de kwaliteit en de kwantiteit van het water extra in de gaten. Daarnaast ontstaat er gevaar op het uitdrogen van dijken; vanaf deze week start het waterschap met het beregenen van de dijken langs de Grecht, de Wierickes en de Geer. Dit gebeurt preventief om te voorkomen dat mogelijke schade ontstaat door het uitdrogen van dijken of de schade verergert. De dijken worden voorlopig 2-3 keer per week beregend, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Beregenen van dijken
In de zogenaamde klei-op-veendijken in het westelijk deel van het gebied kunnen door uitdroging scheuren en barsten ontstaan. De ervaring van voorgaande droge jaren met beregening, leert dat zo wordt voorkomen dat scheuren groter worden en dat meer scheuren ontstaan.

Proef monitoring scheurvorming met drone
Het waterschap voert ook een onderzoeksproject uit langs de westelijke Grechtkade om na te gaan of kleischeuren in boezemkades kunnen worden gemonitord met behulp van een drone. De drone is voorzien van zogenaamde LIDAR-apparatuur. Hiermee kunnen hoogtes worden bepaald. Via deze weg kan een gedetailleerde 3D weergave van een kering worden gemaakt waarmee mogelijk ook scheuren kunnen worden gedetecteerd. Of dit wel of niet mogelijk is, moet de proef uitwijzen. De nulsituatie is al een tijd geleden bepaald. Deze week zullen we waarschijnlijk de kade in een droge situatie in beeld brengen.

Waterpeilen en waterkwaliteit
De waterkwaliteit en de hoeveelheid water worden extra in de gaten gehouden. Op dit moment zijn er geen problemen. Het waterschap weet voldoende water in sloten en kanalen te krijgen en te houden. Via de Lek kan nog voldoende water worden ingelaten.

Bron: hdsr.nl
Justin
Beheerder
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1281
Lid sinds: 2 feb. 2012
20 juni 2017, 18:33 uur | Bericht #480510

Droogte gaat serieuze vormen aannemen,
gevolgen merkbaar in grote delen van Europa


We hebben al lange tijd te maken met droogte in de Lage-Landen, dat kan niemand zijn ontgaan. Wij Nederlandstaligen zijn echter niet de enige die er “last” van hebben. Ja het wordt nu een last, aan de onderstaande grafiek zien we dat we nu net boven het groene lijntje zitten van de 5% droogste jaren. De droge lucht en bijbehorende warmte komt zoals eigenlijk altijd uit het Zuiden (Spanje) vandaan, onder invloed van de steeds weer opnieuw opbouwende hoog druk gebieden boven de Azoren komt er amper lage druk aan te pas.


Neerslagtekort zit op dit moment vlak boven de groene lijn van 5% droogste jaren. Als u net als ik vanochtend ons weerbericht heeft gelezen weet u, wat ook terug is ze zien in deze grafiek dat er komend weekend kans op neerslag is.

Hoe komt het zover?

Voor 1 April was het al te droog en het is daarna. op af en toe een (onweer’s) buitje na, te droog gebleven. Lange tijd merken we daar niets van maar nu al richting de langste dag gaat is de zon op zijn sterkst. We maken zelf onze watervoorraad logischerwijs op maar door de verdamping die de zon teweeg brengt gaat het twee keer zo hard. Een derde aspect waar we rekening mee moeten houden zijn onze levens aderen, de rivieren. Er is afgelopen winter minder sneeuw gevallen dan voorgaande jaren, wat betekent dat er minder smeltwater door de Rijn afgevoerd wordt. Want ook het stroomgebied, Duitsland en Zwitserland,  hebben te maken met de droogte. Aan de grafiek hieronder zien we goed dat de waterstand bij Lobith, waar de Rijn Nederland binnen stroomt steeds lager komt te staan. Dat heeft dat weer invloed op alle zijrivieren en bijna het gehele grondwater peil in ons land. We hebben dan ook nog de Maas die door België naar ons toekomt, bij onze zuiderburen is de droogte nog erger dan bij ons. Er viel in Maart-April-Mei slechts 99,7 mm neerslag in Ukkel, normaal moet dat rond 187,8 mm zijn. Er wordt veel grondwater omhoog gepompt om aan zoet water te komen, de negatieve kant daarvan is dat als de droogte nog veel langer aanhoud we te maken krijgen met verzilting. In België zitten ze op 75% van het grondwater en in sommige steden is er al een verbod afgegeven op het oppompen van grondwater.

Lees dit blog verder op Alpenweerman.nl | Gewijzigd: 20 juni 2017, 18:33 uur, door Justin
Justin
Beheerder
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1281
Lid sinds: 2 feb. 2012
21 juni 2017, 00:39 uur | Bericht #480517

Stinkend afval, bruin water uit de kraan: de gevolgen van de hitte in Nederland


Scholen gooien hun rooster om en op veel plekken in Nederland komt donderdag mogelijk bruin water uit de kraan. De aanhoudende hitte is de boosdoener en heeft nog meer problemen en maatregelen tot gevolg.

Volgens Vitens, het grootste drinkwaterbedrijf van ons land, zorgen de economische groei, de aanhoudende droogte en de warmte van de afgelopen tijd ervoor dat de vraag naar drinkwater in Nederland fors is gestegen.

Als veel mensen tegelijkertijd de kraan open hebben staan, daalt de waterdruk, waardoor roestdeeltjes vrijkomen die het water een bruine kleur geven. Dit is niet schadelijk voor de gezondheid, maar niet fijn voor het wasgoed.

Snel in actie bij pech op de weg

Omdat stilstaan met pech langs de snelweg in deze hitte geen pretje is, heeft Rijkswaterstaat besloten voertuigen met pech op de snelweg sneller weg te slepen. 

Zelfs bij kleine pechgevallen zoals een lekke band komen bergingsvoertuigen in actie en brengen ze automobilisten naar een veilige plek in de schaduw. De maatregel geldt tot en met donderdag en de berging is gratis.

Om hun werk goed te kunnen doen, hebben alle 260 weginspecteurs van Rijkswaterstaat speciale vesten die koelte bieden.

Tropenrooster, stinkend afval en natte bruggen

Verschillende basis- en middelbare scholen in het land hebben een tropenrooster ingevoerd. Dat komt er meestal op neer dat de leerlingen eerder vrij zijn. Soms moeten ze ook wat eerder beginnen en worden de lesuren ingekort. 

Het afval in de gemeente Utrecht wordt de komende dagen een uur eerder opgehaald dan normaal. Hitte betekent immers meer stank.   
 

De bruggen in Amsterdam en op andere plekken worden besproeid met water om ze koel te houden zodat de contructie niet uitzet. De terrassen in het drukke centrum van Amsterdam mogen bij tropisch weer (28 graden of warmer) wat ruimer worden opgesteld. 

'Voor gewassen is dit noodweer'

Akkerbouwers hebben hun handen vol aan de droogte. Martin Berg uit Sappemeer vertelt aan RTV Noord hoe hij zich samen met zijn broer een slag in de rondte werkt om ervoor te zorgen dat zijn gewassen genoeg water krijgen. "Voor het gewas is dit noodweer."

Gisteren waren in het hele land problemen met het treinverkeer door de hitte. Seinen en wissels werkten niet en vermoedelijk was de warmte de boosdoener.

Extreme hitte houdt aan

Het is al dagenlang erg warm en dat gaat nog wel even zo door. Morgen, de langste dag van het jaar, worden zomerse temperaturen verwacht van 25 tot 30 graden. In het zuiden van het land kan het zelfs plaatselijk 32 graden worden. 

Donderdag is waarschijnlijk de laatste dag van de extreme hitte. Dan wordt het zelfs nog een paar graden warmer, maar is in de middag en avond wel kans op een onweersbui die de boel kan opfrissen. 

Meer op rtlnieuws.nl:
- Hitteplan van kracht, dagenlang tropische temperaturen
- Lage waterdruk en bruin water door droogte
- Gevaar voor natuurbranden: code oranje in delen van Nederland
- Tropische hitte: zo help je je hond, kat of parkiet erdoorheen

RTL Nieuws 

| Gewijzigd: 21 juni 2017, 00:43 uur, door Justin
Terug naar boven
1 2
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.850 topics, welke bij elkaar 448.360 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.578 leden.
Het nieuwste lid is NightFoxy.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 990 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 990, lezen 10 mensen het topic "Winter discussietopic 2022-2023".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden