Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Garza, TX; Kent, TX.

24 Apr 2024 09:25:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Coleman, TX; Runnels, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 04:06:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Callahan, TX; Jones, TX; Shackelford, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 03:18:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Callahan, TX; Nolan, TX; Runnels, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 03:18:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kent, TX.

24 Apr 2024 01:16:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Scurry, TX.

24 Apr 2024 01:16:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Fisher, TX.

24 Apr 2024 00:56:55

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garza, TX; Kent, TX.

24 Apr 2024 00:45:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kent, TX.

23 Apr 2024 23:56:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garza, TX; Kent, TX.

23 Apr 2024 23:19:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Garza, TX; Kent, TX.

23 Apr 2024 23:03:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alger, MI; Marquette, MI.

23 Apr 2024 19:07:37

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

23 Apr 2024 17:00:01

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Apr 2024 08:58:04

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Apr 2024 08:58:03
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
27 oktober 2017, 12:52 uur | Bericht #482874
Guidance modelbeoordeling

Modellen algemeen tot +48 uur, geldig tot zaterdag 28 oktober 2017 24.00 locale tijdGuidance modelbeoordeling voor Nederland, de Nederlandse kustwateren en de Noordzee, gebaseerd op de HIRLAM run van 06 UTC en de overige genoemde modellen en gidsen met bijbehorende runtijd.Modelbeoordeling door meteoroloog

Synoptische situatie:

Een hogedrukgebied boven Ierland trekt langzaam zuidwaarts. Op de noordoostflank in eerst instantie aanvoer van polaire lucht. Met het zuidwaarts trekken van het eerder genoemde hoog trekt een soort van warmtefrontafloper morgen over de Britse Eilanden naar het oosten en deze trekt in de middag over ons land naar het zuidoosten. De warmtefrontafloper wordt snel gevolgd door een occlusie die in de nacht naar zondag zuidwaarts over ons land trekt waarna we opnieuw in de polaire lucht terechtkomen. Boven Scandinavie komt in de loop van het weekeinde een lagedrukgebied te liggen waardoor de wind in ons aandachtsgebied sterk toeneemt.

Modelbeoordeling:

Aandachtspunten zijn de condities nabij de warmtefrontafloper en de sterke van de windstoten. Wat betreft de warmtefrontafloper: Hirlam geeft daar een duidelijk neerslagsignaal op, en in iets mindere mate ook EC. Beide Harmonies geven maar weinig neerslag te zien en zijn daarmee m.i. niet geheel betrouwbaar (bekende onderschatting van relatief lichte warmtefrontneerslag). De windstoten lijken vrijwel zeker de 75 km/uur te gaan halen in de westelijke en noordelijke kustgebieden. In het noordelijk kustgebied zijn zelfs windstoten mogelijk van rond de 100 km/uur. Beide Harmonies zijn iets forser hiermee dan de Hirlam. Glameps geeft nog lage kansen te zien op overschrijding van 100 km/uur, maar we zien deze kansen in de loop van zondagnacht wel toenemen. Omdat we dit weekeinde overgaan van zomer- naar wintertijd gaan de windstotencriteria ook over naar die van de winter. Dat zou echter betekenen dat we op zondag (een deel van onze) waarschuwingen zouden moeten intrekken omdat we dan vanaf 100 km/uur (geel) moeten waarschuwen ipv 75 km/uur. Dit komt uiteraard vreemd over en zullen we dan ook niet doen. Bovendien is het sowieso verstandig om nog het zomercriterium te hanteren omdat de bomen nog flink in het blad staan.

Aandachtspunten

Temperatuur:

Morgen de hoogste temperaturen eind van de middag en in de avond wanneer we tijdelijk weer in de warme, vochtige lucht komen.

Wind:

Seinen voor 7 Bft in de noord(oost)elijke kustdistricten, elders 6 Bft. Zaterdag neemt de wind steeds verder in kracht toe en mogelijk krijgt het Waddengebied al te maken met zware windstoten van 75 km/uur aan het eind van de middag. Zaterdagavond en in de nacht naar zondag neemt de wind neemt de wind verder toe. Het noord(west)elijk kustgebied gaat dan naar windstoten rond 90 km/h, mogelijk zelfs even naar 100 km/h. Aandachtspunt is dan de passage van de occlusie (met koufronteigenschappen) waarin a.g.v. een onstabiele opbouw uitwisseling kan plaatsvinden (op geringe hoogte staat dan 55 kn wind, zie progtemp EHKD). De kleinschalige maxima in Harmonie lijken hiermee samen te hangen.

Bewolking:

SC/CU/TCU. Toppen tot onder de FL100 als gevolg van subsidentie. Bij de warmtefrontafloper dikkere frontale bewolking met ook kans op St. Modellen geven alle een signaal. Nabij de occlusie kunnen ook ket frontale bewolking enkele ingebedde TCU's kunnen voorkomen (toppen FL070). Erachter in de polaire lucht weer een wisselend beeld van opklaringen en CU/TCU.

Neerslag:

Nog enkele kleine buien, in aantal en intensiteit afnemend. Zaterdagmiddag vanuit het westen soms lichte regen of motregen nabij het warmtefront. Later op zaterdag en zondagnacht vanuit het noorden intensievere regen (soms wat buiig) wanneer de occlusie passeert. Op zondag (achter de occlusie in de polaire lucht) soms een kleine bui.

Zicht:

Goede zichten, in neerslag lokaal matig. Nabij het warmtefront en erachter mogelijk slechte zichten.

Paraaf meteoroloog: noletUitgifte: 27/10/2017 11.14 uur LT.

Bron: http://www.knmi.nl/nederland-nu/weer/waarschuwingen-en-verwachtingen/extra/guidance-modelbeoordeling 
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
27 oktober 2017, 12:52 uur | Bericht #482875
Stormachtige kuststrook

27-10-2017 door Britta van GendtTerugVooral aan de kust wordt het dit weekend stormachtig. Mogelijk bereikt de wind aan de noordkust zelfs even stormkracht 9.

Tussen een standvastig hogedrukgebied ten zuidwesten van ons en een complex lagedrukgebied boven Scandinavië waait dit weekend een straffe westen- tot noordwestenwind in onze omgeving. Deze fungeert als denkbeeldige glijbaan vanuit de poolstreek tot diep in Europa en voert talrijke storingen aan, maar ook steeds minder warme lucht. Er wordt dan ook dagelijks een graadje van de maximumtemperaturen gesnoept en het is wisselvallig, met soms flink wat wind; aan de kust een tijdlang stormachtig en mogelijk steekt in het Waddengebied zelfs even stormkracht 9 op.

De lagedrukgebieden boven Scandinavië resulteren daar al in winterweer. In Finland viel donderdag al een eerste laag sneeuw en ook de Noorse bergen en Lapland kleuren alweer geregeld wit. In het hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan, net ten zuiden van de Britse Eilanden, zit nog milde oceaanlucht gevangen en daar hebben vrijdag nog mee te maken. Rondom hogedrukgebieden waait de wind met de klok mee en hoewel de wind dus vanuit het ‘normaal wat koelere’ noordwesten komt, weet de temperatuur bij ons vrijdagmiddag nog te stijgen tot 14 of 15 graden.

Steeds minder warm
Dit weekend zakt één van de lagedrukgebieden boven Scandinavië echter steeds verder uit richting Nederland, waarna die nog vrij milde lucht meer en meer gemengd wordt met koudere lucht vanuit de poolstreek. Die koelere lucht glijdt als het ware via die eerder genoemde glijbaan onze omgeving in, waarna onze maximumtemperaturen dagelijks lager uitkomen. Zondagmiddag wordt het in het noorden van het land 11 of 12 graden en maandag nog slechts 10 of 11 graden. In het zuiden wordt het nog een graad of 14 en dat is nog een graadje boven de norm van 13 graden voor eind oktober.

Wisselvallig
Via diezelfde weg glijdt dit weekend ook af en toe wat nattigheid ons land in. Vandaag zijn dat vooral een paar losse buitjes, maar vooral vrijdagavond en in de nacht naar zaterdag neemt de bewolking toe op nadering van een warmtefront. Zaterdagochtend zitten daar vooruit nog wat opklaringen en vooral in de middag valt dan wat regen of motregen. Pas in de loop van zondag wordt het droger, met dan nog slechts een lokale bui in vooral de kuststrook.

Storm(achtig)
Naarmate het lagedrukgebied vanuit Scandinavië dichterbij komt, wordt het luchtdrukverschil boven onze omgeving steeds groter, waardoor het steeds harder gaat waaien. De meeste wind staat er in de nacht van zaterdag op zondag, de nacht van de nacht, met langs bijna de hele Nederlandse kust tijdelijk windkracht 8, ofwel stormachtig. In het noordelijk kustgebied kan het zelfs even tot storm komen, windkracht 9 met daarbij soms ook zeer zware windstoten tot rond 100 kilometer per uur. In de loop van zondag neemt de noordwestenwind heel geleidelijk weer wat af.

Klok uurtje terug
Tussen 2:00 en 3:00 uur in de nacht van zaterdag op zondag is tevens het moment dat de klok een uurtje terug gaat en de wintertijd ingaat. Deze nacht duurt dus een uurtje langer dan normaal. Het ‘achteruit’ zetten van de klok gebeurt altijd ‘achterin’ het jaar, op de laatste vroege zondagochtend van de oktobermaand. De wintertijd duurt vervolgens 5 maanden, waarna we op de laatste vroege zondagochtend van de maand maart (in het ‘voorjaar’) de klok weer een uurtje ‘vooruit’ zetten en de zomertijd weer van start gaat. De zomertijd duurt vervolgens 7 maanden.

Na het weekend
De temperatuursdip van maandag duurt niet lang, want vanaf dinsdag gaat het kwik weer iets omhoog en komen we met een graad of 14 rond de norm uit. Ook dit is echter weer van korte duur, want vanaf donderdag lijkt het landelijk voorlopig nog maar 10 tot 12 graden te worden.  Ook de nachten worden vanaf dat moment kouder, met minimumtemperaturen tussen 5 en 10 graden.

Bron: http://www.weer.nl/nieuws/detail/2017-10-27-stormachtige-kuststrook/
Waarom deze advertentie?
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
27 oktober 2017, 13:22 uur | Bericht #482877

Verschil in kaarten zaterdag en zondag:

GFS
GFS staat voor Global Forecast System. Het wordt door National Centers for Environmental Prediction (NCEP) en dat is een onderdeel van de NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration), NWS (National Weather Service), VS.  
Het GFS/GFS-model wordt vier keer per dag 'gedraaid'.  Voor de resolutie gebruiken ze 55 km voor 84 uur, 80 km voor 180 uur en voor de overigen tot 384 uur. met als input waarnemingen van over de hele wereld. Het duurt een uur of vijf voordat de run klaar is en de gegevens beschikbaar zijn. Dat is meestal na 5,11,17,23 uur UTC (voor NL-tijd bij wintertijd 1 uur optellen, bij zomertijd 2 uur). 
De 'beste' runs 'schijnen' die van 00 en 12 Z te zijn, vanwege het feit dat dan meer waarnemingen beschikbaar zijn als input voor de modelrun.

Zaterdag:
 
Zondag:

Hirlam:
Dit weermodel berekent op basis van de meest recente gegevens over wind, temperatuur, neerslag, luchtdruk en vochtigheid de veranderingen in de atmosfeer voor de komende 48 uur. HIRLAM doet dit voor een relatief klein gebied zodat kleinschalige ontwikkelingen goed gevolgd kunnen worden.
De HIRLAM-weermodellen worden vier keer per dag gemaakt voor een gebied van circa 3000 kilometer rond Nederland en de Noordzee. Daarnaast worden er acht keer per dag verwachtingen berekend tot 24 uur vooruit op een kleiner gebied. Dat biedt de mogelijkheid om bij gevaarlijk weer situaties regelmatig updates te maken van de verwachting, bijgestuurd door de laatste waarnemingen.

Wind in Bft:
zaterdag:

Zondag

Bronnen:
https://maps-nl-nl.meteovista.net/ 
http://www.knmi.nl/ 
https://sites.google.com/site/johannsmeteouitleg/weermodel-gfs 
 
pkd19
Lid
Woonplaats: Burdaard
Berichten: 631
Lid sinds: 9 feb. 2013
28 oktober 2017, 09:33 uur | Bericht #482879
Ook de waterstand wordt een flink stuk hoger dan normaal.
Hieronder wat grafiekjes van een aantal locaties,tijden zijn tussen 03:50 in Harlingen tot 06:10 in Delfzijl op het hoogtepunt.

Harlingen +220cm NAP:



Lauwersoog +260cm NAP:



Delfzijl +370cm NAP:


Bron: Rijkswaterstaat | Gewijzigd: 28 oktober 2017, 09:34 uur, door pkd19
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.363 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 396 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 396, lezen 2 mensen het topic "Sneeuw/onweerskansen week 5+6 2015".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden