Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 2237
Lid sinds: 13 jan. 2015
1 november 2017, 12:09 uur | Bericht #482950

Oktober 2017

Zeer zacht, vrij droog en normale hoeveelheid zon


Met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van ca. 13,4 °C tegen 10,7 °C normaal, eindigt oktober 2017 bij de vier zachtste oktobermaanden sinds 1901. De temperatuur was maar een fractie lager van die in september, met 13,7 °C juist een koele maand.

Oktober ging zeer wisselvallig en nat van start. In een brede westelijke stroming werd het weer in onze omgeving bepaald door depressies die van de oceaan naar Scandinavië trokken. De temperatuur was hierbij normaal voor de tijd van het jaar. Vanaf 10 oktober werd een hogedrukgebied boven het Europese continent bepalend voor het weer. Met een zuidelijke stroming werd zeer zachte lucht aangevoerd. Met regelmatig veel zon was het eerder nazomer dan herfst. Van 13 tot en met 16 oktober liep de temperatuur in delen van het land op tot boven de 20,0 °C (‘warme dag’). Op 16 oktober werd het in het zuiden van het land zelfs lokaal zomers warm (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger). De landelijk hoogste temperatuur, 25,5 °C, werd die dag genoteerd in Eindhoven en Maastricht.

Op de 17e werd het 2 tot 4 graden minder zacht dan verwacht. Oorzaak waren bosbranden op het Iberisch Schiereiland. De rook van deze branden werd met de zuidenwind naar ons land gevoerd en versluierde grotendeels de zon. Op de 18e en 19e was deze versluiering verdwenen en in delen van het land werd het opnieuw 20,0 °C of hoger. In totaal werden in oktober in De Bilt drie warme dagen geregistreerd tegen twee normaal. In het zuiden van het land werden lokaal zes warme dagen genoteerd.

Op 20 oktober kwam er een einde aan het fraaie, zeer zachte weer. Tussen lagedrukgebieden ten noorden van ons land en een hogedrukgebied ten zuiden, werd de stroming westelijk en het weer wisselvallig. De temperatuur lag hierbij enkele graden boven de normale waarde voor de tijd van het jaar. Aan het einde van de maand draaide de stroming naar noordwest en stroomde koele lucht uit over ons land.


Oktober was gemiddeld over het land met ca. 65 mm regen een vrij droge maand, het langjarige gemiddelde bedraagt 83 mm. De helft van deze maandsom viel gedurende de eerste tien dagen van de maand.

De meeste regen viel, zoals vaak in een herfstmaand, in de kustprovincies. Op sommige plaatsen viel daar ca. 110 mm. In het oosten van Noord Brabant en delen van Limburg viel de minste neerslag, lokaal niet meer dan ca. 35 mm.

Meest opvallend deze maand was het kleine, actieve lagedrukgebied dat op de 5e noord van de Wadden oostwaarts trok. Het laag veroorzaakte in het noorden van ons land korte tijd zeer zware windstoten van 100 tot ca. 115 km/uur. Gemiddeld over het land viel bovendien 11 mm, in een brede strook van Zuid-Holland naar Utrecht 20-30 mm. Ook tijdens de nacht van 28 op 29 oktober waaide het korte tijd stevig. In het noordoostelijk kustgebied stond enige tijd een storm, kracht 9. De windstoten liepen daar op tot ca. 95-105 km/uur.

Gemiddeld over het land scheen de zon ca. 105 uren, vrijwel gelijk aan het langjarige gemiddelde van 113. Met name tijdens het rustige, zeer zachte weer rond het midden van de maand scheen de zon veelvuldig. Het begin en eind van de maand verliepen juist wat aan de sombere kant. De zon was het meest te zien in het zuiden van het land, diverse stations registreerden daar ca. 120 zonuren. In het noorden van het land werden de minste zonuren gemeten, lokaal niet meer dan ca. 90 uren.

Normaal=het langjarig (schrikkel)gemiddelde over het tijdvak 1981-2010. De Bilt,  31 oktober 2017/Voorlopig overzicht 09.00 uur/Rob Sluijter
Bron: http://www.knmi.nl/ 

We gaan verder met de uitslagen:


1. BertD


2. KlaasO


3. W. in t Erland

Nu volgt de rest van het overzicht:

| Gewijzigd: 1 november 2017, 12:48 uur, door Sven
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 25.412 topics, welke bij elkaar 435.917 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 10.519 leden.
Het nieuwste lid is Maartjevz.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 278 mensen aan het browsen op het forum. 5 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 278, lezen 24 mensen het topic "Winter discussietopic 2017/2018".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Westelijke Alpen        

Opnieuw tot 150cm sneeuw

Terugblik storm         

Foto's, video's en nieuws

Nieuwe moderators

Lako en W. in t Erland!

Stormschade          

Alles over de verzekering

© 2003 - 2018 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden