Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1120
Lid sinds: 11 okt. 2010
11 november, 10:25 uur | Bericht #483070
Algemeen: tussen hogedruk boven de Atlantische Oceaan en lage druk boven Scandinavie stroomt eerst nog vrij zachte en vanaf zondag toenemend koude lucht over de Alpen uit. Het weekend verloopt dan onbestendig met regen, sneeuw en in de bergen een stormachtige wind.

Volgende diep winterse weer fase kondigt zich aan

Nog even nagenieten van de winter gisteren voordat het warmtefront met bewolking en neerslag erin kwam
 
Art Furrer Hotels‏ @hotel_riederalp
Val d’Anniviers @valdanniviers
❄️ Vars ❄️‏@Varsfob


Warmtefront /herfstachtig
Samenhangend met lagedruk boven Scandinavie – Michael – heeft in de avond en nacht een warmtefront met neerslag de Alpen bereikt. Vandaag en deels ook nog morgen zondag hebben we te maken met het  warmtefront (sector)Het is meest bewolkt en er valt (lichte) neerslag, in de ochtend is het tijdelijk ook droger voordat later op de dag de neerslag qua intensiteit weer gaat toenemen. Omdat er vanuit het zuidwesten geleidelijk zachtere lucht binnenstroomt gaat de sneeuwvalgrens omhoog. Aanvankelijke kan het nog vanaf 1000 tot 1600 meter sneeuwen maar met het instromen van steeds zachtere lucht stijgt de sneeuwvalgrens naar 1600 tot 1800 meter. Er staat een harde en in de bergen tot stormkracht toenemende zuidwesten wind.
 
Radar 09h15. Via Wetteronline.de


Ook morgen hebben we tot de middag en avond nog te maken met de zachte lucht. Het is nat en er staat veel wind, en steeds weer valt er neerslag. De sneeuwvalgrens kan nog iets verder stijgen en sneeuw van betekenis valt er in het hooggebergte.
 
Sneeuwvalgrens zondagmiddag 15h00, de koude lucht heeft dan de noordelijke gebieden bereikt en zal verder naar het zuiden uitstromen


Koufront / Winters
In de loop van de middag en avond krijgen we vervolgens te maken met het koufront en gaan de temperaturen in alle hoogtes rap naar beneden en in de avond sneeuwt het dan weer tot 1000 a 700 meter. Bij dit alles staat en harde en de bergen stormachtige west tot noordwesten wind.
 
GFS voor maandag 00h00, de koude lucht heeft met uitzondering van het uiterste zuidoosten de Alpen veroverd


Maandag is het dan volop winters en steeds weer valt er sneeuw met zwaartepunt in de Nordweststau. Met de ingestroomde polaire lucht bevinden temperaturen zich dan op een diep winters niveau, op 1500 meter wordt het niet warmer meer dan circa – 5 graden en de vorstgrens zal tot in de dalen zijn afgezakt. Ook op grotere hoogte is de lucht met -32 tot -35 graden zeer koud en dat zal de neerslagkansen (buiigheid) nog eens een een extra trigger gaan geven.
 
GFS T850 hPa (T op circa 1500 m hoogte) maandagochtend


In de loop van de maandagavond en nacht op dinsdag stroomt er nog wat koudere maar ook geleidelijke weer drogere lucht binnen. De neerslag er geleidelijk weer uit en daar waar het opklaart en de wind wegvalt belooft het zeer koud te gaan worden met matige en lokaal ook strenge vorst.
Overdag krijgen we te maken met een mix van wolken(velden) en zon, de noordkant houdt eerst nog wat last van rest bewolking met in de ochtend hier en daar nog een vlok. Vooral in de bergen mag met het vorderen van de dag op zon gerekend worden. Wel warm aankleden want het is bitterkoud.

Regen / Sneeuw
De komende 72 uur gaat er in de Alpen weer het nodige aan neerslag vallen, algemeen zien we de modellen met neerslaghoeveelheden van 30 tot 80 en in de Stau 80 tot 120 mm op de proppen komen. Omdat zoals gezegd een deel van de neerslag in de warmtesector valt gaat een groot deel van de neerslag in de lagere delen in vloeibare vorm vallen.
 
Neerslag en temperaturen prikpunt Lech. Een groot deel van de neerslag valt hier (en in de lagere delen) in vloeibare vorm


Vanaf 2000 meter valt alle neerslag in vaste vorm en hier gaat 20 tot 80 cm aan Neuschnee vallen, bij aanhoudende gunstige Stau is 80 tot 100 cm of zelfs nog meer mogelijk.
 
Veel sneeuw de komende 72 uur in de Zwitserse Alpen- Archief foto Rosswald 13-12-2013


Net als de voorgaande dagen wordt ook vandaag de meeste neerslag in de Nordweststau gebieden berekend met als zwaartepunt de centrale Zwitserse (Berner) Alpen en de Oostenrijkse Vorarlberg . Kijk zelf maar eens naar de sneeuw en verdeling in de diverse gebieden cumulatief voor de komende 3 dagen.

Meer weten over de Staugebieden ?- kijk dan eens – HIER –
 
Arpege
GFS
WRF (GFS)
EC


Door de harde tot stormachtige wind zal de sneeuw deels sterk gaan vervrachten met een toenemend lawinegevaar! Daarover de komende dagen meer.
De zuidkant gaat door een opstekende stormachtige Nordföhn veel minder neerslag meepakken en sommige gebieden houden het meest droog.

Tijdelijke hogedruk en wat zachter
De weersverbetering die dinsdag zijn intrede doet zal zich de dagen daarna doorzetten en heeft te maken met een inschuivend hoog. Het zal in de periode van woensdag tot het weekend zijn zwaartepunt naar oost Europa verplaatsen. Omdat de hoogtestroming dan tijdelijk de zuidwest hoek gaat opzoeken gaat het vooral in de bergen verzachten.
 
GFS donderdag Tijdelijk wordt het wat zachter onder invloed van een overtrekkend hoog


Weekend weer winters en nog kouder
Het zal echter maar een tijdelijke verzachting betreffen want winter koning Thialf heeft zijn winterse pijlen alweer op west Europa en de Alpen gericht en in het weekend, gaat opnieuw met een naar noordwest tot noord draaiende hoogtestroming (meridionaal) veel koudere polaire lucht naar het zuiden en tot over de Alpen en Middellandse Zee uitstromen.
 
GFS zaterdag 12h00. Koude polaire sneeuwlucht heeft de Alpen alweer veroverd


De aangevoerde lucht komt dan via een nog korter trajekt vanaf de poolstreken naar het zuiden getransporteerd en het gaat dan nog kouder worden. Maandag komt zelfs de -10 tot -12 graden isotherm al binnen handbereik en samen met Genua cyclogenese mogen we ons na een tijdelijk verzachting opnieuw gaan opmaken voor een 3-e nog koudere winterse episode met mogelijk ook weer veel sneeuw!Ofschoon deze ontwikkelingen door zowel het GFS als ook ECMWF vrij eenduidig worden berekend moeten we natuurlijk nog een slag om de arm houden voor wat betreft de details. Hoe dan ook heel interessante en spannende kaarten! Nu nog even vasthouden Thialf!
Hoe het allemaal zal gaan verlopen zullen we de komende dagen voor jullie in kaart gaan brengen. Voor morgen geef ik het stokje over aan Roy Molenaar, fijne dag nog!

Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 25.154 topics, welke bij elkaar 434.289 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 10.485 leden.
Het nieuwste lid is MariavE.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 258 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 258, lezen 9 mensen het topic "Zomer discussietopic 2015".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintersfeer topic

Aardbeving Iran/Irak

Meer dan 300 doden

Medicane Ionische Zee

Zware overstromingen in Attica, Griekenland

© 2003 - 2017 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden