Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beaufort, NC; Craven, NC; Jones, NC; Pamlico, NC.

28 Mar 2024 10:03:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Screven, GA.

28 Mar 2024 03:29:38

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

27 Mar 2024 15:59:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 14:15:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alachua, FL; Columbia, FL; Gilchrist, FL.

27 Mar 2024 13:40:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL.

27 Mar 2024 13:33:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Levy, FL.

27 Mar 2024 13:25:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL; Taylor, FL.

27 Mar 2024 13:13:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Decatur, GA; Grady, GA.

27 Mar 2024 13:08:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 13:03:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 12:26:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:16:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:03:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL.

27 Mar 2024 11:36:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, FL; Leon, FL; Brooks, GA; Thomas, GA.

27 Mar 2024 11:14:35
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
15 januari 2018, 10:13 uur | Bericht #484771
Algemeen;  maandag bevinden de Alpen zich meest nog onder invloed van hogedruk.. Het zuidoosten heeft tijdelijk nog te maken met wat vochtigere luchtmassa’s. Samenhangend met een stormdepressie – Evi – met kern bij IJsland bereikt een occluderend frontensysteem dinsdag de Alpen en wordt opnieuw een turbulent weerfase ingeleid waarbij in de Nordweststau gebieden veel neerslag (sneeuw) gaat vallen.

Het afgelopen weekend konden we in het overgrote deel van de Alpen genieten van rustig en overwegend zonnig winterweer. De oostelijke en zuidoostelijke Alpen hadden te maken met meer bewolking waaruit ook wat lichte sneeuw neer dwarrelde. Hieronder een împressie vanuit Oberwallis.


 
Grimsel Oberwallis
Gletscheralp Oberwallis Photocredit Sarah David Rieder Kalbermatten
Saas-Ballen Oberwallis Photocredit Patrick Henzen


Einde van een mooie wintersportdag in de Aletsch. Foto Daniel Ottersbach (AWM)Verder dan nog het alom vertrouwde spelletje van Hochnebel en mist in de noordelijke Alpen door de aanvoer vanuit het oosten van wat vochtigere en koudere lucht in de onderste atmosfeer.
 
Hochnebel Leogang – Asitz 1900m (Salzburg)


Ook vandaag maandag hebben we na een koude start met op dit moment op uitgebreide schaal nog strenge tot zeer strenge vorst (-15 tot -22 graden), nogmaals te maken met rustig winterweer en vooral naar het oosten toe zal de zon nog goed vertegenwoordigd zijn. Verder ook weer de Hochnebel en mist als ook overtrekkende (hogere) wolken. In de zuidoostelijke Alpen maakt de bewolking geleidelijk plaats voor de zon en ook de aan de lichte sneeuwval komt een einde.



Föhn
In de loop van de dag gaat de wind in de westelijke Alpen van west naar oost geleidelijk aantrekken en met toenemende drukverschillen tussen de zuid en noordkant komt de Südföhn erin. Met een drukoverschot tot 10hPa zal de Föhn tot ver in de dalen van de westelijk noordelijke Alpen (föhn gebieden) door grijpen en in de bergen en de föhn gebieden neemt de wind toe tot stormachtig en in de berg tot storm! De Föhn zal dinsdag ook de oostelijke Alpen in haar greep krijgen maar minder krachtig worden ((drukverschil hier tot 5 a 6 hPa oplopend) In de loop van de middag en avond neemt de bewolking vanuit het westen toe.
 
Weerkaart DWD voor vandaag 12h00


Qua temperaturen verandert er vandaag nog niet veel en afhankelijk van Föhn, Hochnebel en zon varieert het kwik tussen – 4 en 4 en met föhn tot 8 graden. Op 2000 meter varieert het kwik tussen de – 8 en -4 graden en op 3000 meter tussen – 8 en -15. Het nulgraden niveau stijgt in de loop van de dag naar 1200 tot 1500 meter en in het westen tot 1700 meter. In het oosten nulgraden niveau 700 tot 1000 meter. (hoogste waardes gelden voor de westelijke en noordwestelijke Alpen.
 
Zonsopgang en Alpenglühen Cervino Plan Maison


De aantrekkende wind en opkomend föhn zijn een voorbode voor een weersverslechtering welke dinsdag van west naar oost door een eerste occluderende storing wordt ingeleid. In de loop van de dinsdag gaat van west naar oost en na föhneinde een eerste occlusie frontvoor neerslag zorgen.
 
GFS maandagavond 21h00


Reeds in de nacht op dinsdag gaat het in de westelijke Alpen sneeuwen en overdag breidt de sneeuwval zich tot over de westelijke oostelijke Alpen uit. Het langst droog blijft het in de zuidoostelijke Alpen. Met het instromen van wat zachtere lucht stijgt de sneeuwvalgrens naar 800 tot tot 1300 meter en lokaal is er tijdelijk ook gevaar op ijzel! In de beschutte inner-alpine dalen (Wallis) en aan de zuidkant sneeuwt het langdurig of zelfs de gehele tijd tot in de dalen (600 meter)
 
GFS T850 hPa dinsdag 12h00 met de zachtere lucht


In de loop van de namiddag en avond volgt vanuit het noordwesten weer koudere lucht en daalt de sneeuwvalgrens weer naar 1000 tot 700 meter. Ook de woensdag gaat onbestendig verlopen met sneeuwbuien en in de Stau van de Alpen ook aanhoudend sneeuwval. Sneeuwvalgrens verder dalend tot in de lagere delen en dalen. (500 meter)

Onstuimig en veel neerslag
In het verdere verloop van de week gaan volgende storingen steeds weer voor neerslag zorgen. We blijven een beetje in het grens (overgangs) gebied van polaire jet en frontale zone met in het zuiden de  zachtere en ten noorden daarvan de kouder luchtmassa’ waarbij dan weer wat zachtere (dinsdag en donderdag) en dan weer koudere lucht (woensdag en vrijdag) over de Alpen uitstroomt. Pre-frontaal komt donderdag dan ook de Südföhn er tijdelijk weer in op nadering van een volgend actief koufront op vrijdag
 
Jetstream voor woensdag 12h00


Tijdens en instroom van de wat zachtere lucht kan het kwik aan de Alpennoordkant tijdelijk tot 1000 a 1200 meter stijgen, in het zuiden en inner-alpin lagere sneeuwvalgrens! Naast dit alles wordt het ook nog eens (zeer)turbulent, de west tot noordwesten wind is hard tot stormachtig. In de bergen stormt het en heersen over het slechte wintersportcondities en het zal nog een hele kunst worden om de betere momenten uit te kiezen (donderdag)

Veel neerslag / sneeuw
Met de continue aanvoer van vochtige maritiem polaire luchtmassa gaat er vooral in de Nordweststau gebieden weer het nodige aan neerslag vallen. Tot het einde van de week berekenen de weermodellen neerslaghoeveelheden die oplopen tot 40 a 130 mm en lokaal met optimale Stau ook nog meer!
 
Sneeuw cumulatief adhv model Arpege tot vrijdag ochtend
En cumulatief adhv ECMWF (Bergfex /ZAMG)


Kaiserwetter 
Begin volgende week krijgen we te maken met stijgende luchtdruk onder invloed van een van west naar oost inschuivend hoog boven de Middellandse Zee. Daarmee zoekt de hoogtestroming met het vorderen van de week geleidelijk de zuidwest hoek op en gaan de temperaturen vooral in de bergen weer in de lift. De wintersporters mogen zich dan gaan verheugen op optimale wintersport condities en van de sneeuw die er in overmaat ligt. Mede ook door de lage dauwpunten en nog vrij lage stand van de januari zon zullen de sneeuw en piste condities prima zijn en blijven!
 
Volgende week dan weer Kaiserwetter en genieten van de verse sneeuw en aangename temperaturen en vooral veel zon


Meer informatie met betrekking tot diverse Staugebieden zie – HIER –

Weekend koud winterweer

In de loop van de nacht van vrijdag op zaterdag stroomt er met een koufront dan weer veel koudere lucht over de Alpen uit. Voor het koufront uit zoals al gezegd eerst dan even weer föhning. Zaterdag gaat er met een straffe noordwestelijke hoogtestroming vooral in de Nordweststau van de Alpen aanhoudend sneeuwvallen waarbij het tot in de dalen en het Alpenlaag en voorland zal sneeuwen.




Doordat vooral op grotere hoogte zeer koude polaire lucht wordt aangevoerd krijgt de neerslag veelal ook een buiig karakter! Deze is toenemend ook droger waardoor de neerslagintensiteit er richting de zondag en vooral op zondag weer uit zal gaan. Het langst sneeuwt het in de Nordstau.
Zondag zou nog wel eens een heel mooie maar ook koude winterdag kunnen gaan worden met in de nacht van zaterdag op zondag en in de ochtend zeer lage temperaturen en bitterkoud. Dit geldt speciaal daar waar het langere tijd goed opklaart en de oost tot noordoosten wind wegvalt (beschutte hoger gelegen dalen).



Het is verder nog even afwachten wat een sneeuwstoring gaat doen die in de loop van de zondagmiddag via zuid Frankrijk richting de Alpen trekt. Waarschijnlijk wordt het laagje ten zuiden van de Alpen afgebogen. Mocht het wat noordelijke gaan koersen (nu nog zeer onzeker) dan gaat er zondagmiddag en -of maandagnacht weer sneeuw vallen.

Kaiserwetter
Begin volgende week krijgen we te maken met stijgende luchtdruk onder invloed van een van west naar oost inschuivend hoog boven de Middellandse Zee. Daarmee zoekt de hoogtestroming met het vorderen van de week geleidelijk de zuidwest hoek op en gaan de temperaturen weer in de lift. De wintersporters mogen zich dan gaan verheugen op optimale wintersport condities en van de sneeuw die er in overmaat ligt. Mede ook door de lage dauwpunten en nog vrij lage stand van de januari zon zullen de sneeuw en piste condities prima zijn en blijven.



De grote vraag is dan hoelang houden we dit mooie weer vast. De aandacht gaat uit naar een zich boven de Atlantisch Oceaan ontwikkelende depressie. Met het verder wegtrekken van het Middellandse Zee hoog zoekt de stroming geleidelijk de zuidwest tot zuidhoek op en neemt de kans op een Südföhn / Südstau stroming weer toe. Andere optie is dat we weer evolueren naar een meer zonaal (westelijk) stromingspatroon. Koudere oplossingen zijn ook vandaag in de minderheid.
 
GFS ensembles centrale Alpennoordkant


Afijn, eerst maar eens door deze turbulente week heen bijten en wat dan komt wat dan leeft. Voorlopig genoeg te doen de komende dagen en wij zullen berichten vanuit de weerkamer en wellicht morgen of overmorgen live vanuit de sneeuw. Op dit moment is het in Termen onbewolkt en vriest het 4.3 graden. Fijne dag en blijf volgen! Ciao



Lawinegevaar
De verse sneeuw en het sneeuwdek heeft zicht inmiddels aardig goed kunnen zetten en de opbouw van het sneeuwdek is vandaag “gunstig”.  Algemeen geldt een code geel (2 / matig) De kans op  Gleitschneelawinen blijft in alle regionen aanwezig!
 
De Simplon is weer vrij voor alle verkeer, het lawine gevaar in het gebied blijft hier deels nog precair ( Gleitschneelawinen) foto van Patrick Henzen




Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.


Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.841 topics, welke bij elkaar 448.334 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.574 leden.
Het nieuwste lid is Stormliefhebber787.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 192 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 192, lezen 4 mensen het topic "Wat was je heftigste onweer?".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden