Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beaufort, NC; Craven, NC; Jones, NC; Pamlico, NC.

28 Mar 2024 10:03:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Screven, GA.

28 Mar 2024 03:29:38

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

27 Mar 2024 15:59:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 14:15:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alachua, FL; Columbia, FL; Gilchrist, FL.

27 Mar 2024 13:40:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL.

27 Mar 2024 13:33:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Levy, FL.

27 Mar 2024 13:25:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL; Taylor, FL.

27 Mar 2024 13:13:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Decatur, GA; Grady, GA.

27 Mar 2024 13:08:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 13:03:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 12:26:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:16:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:03:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL.

27 Mar 2024 11:36:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, FL; Leon, FL; Brooks, GA; Thomas, GA.

27 Mar 2024 11:14:35
Actueel
1 / 4

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
18 januari 2018, 11:24 uur | Bericht #484952
Algemeen;  een actieve storm depressie – Friederike – trekt vandaag via Duitsland naar het oosten en beïnvloedt in ietwat afgezwakte vorm ook de Alpen. Na een tijdelijke wat zachtere fase stroomt in de loop van de avond en nacht en morgen vrijdag volgt weer koudere polaire lucht welke een winters weekend gaat inluiden.

Na vandaag geleidelijk weer wat rust in de atmosfeer

Gisteren was het zoals al verwacht een uitermate ungemütlicher dag met veel neerslag en vooral ook weer veel wind. In de bergen stormde het met windstoten tot 180 km/h  (Titlis, Zwitserland). Omdat we in koude maritiem polaire lucht zaten viel de neerslag tot in de dalen in vaste vorm en opnieuw konden we 15 tot 30 en in de Staugebieden 30 tot 10 en lokaal tot 100 cm aan Neuschnee optekenen.

Immense sneeuwmassa’s en verder groeiend in Val Thorens – Via FB Valthorens (vergelijk beelden)
Veel wind en sneeuw gisteren ook in Zell am See – Foto Joke Geers


Johanns Vlog gemist gisteren, hieronder nogmaals te zien
Stormdepressie Friederike
Na een wat rustigere (neerslag) fase is het op nadering van een volgende portie vochtigere en tijdelijk ook zachtere lucht onder invloed van Friederike langs de noordelijke en westelijke Alpenhoofdkam inmiddels weer gaan sneeuwen en tot middernacht gaat er met zwaartepunt in de Nordweststau gebieden weer 20 tot 40 cm sneeuw bijvallen.

Radarbeeld 09h10. Via Wetteronline.de



Omdat er tijdelijk wat zachteter lucht instroomt is het minder koud dan gisteren en zal ook de sneeuwvalgrens aan de noord en westkant (wind) stijgen tot 1100 a 1200 meter en lokaal kan het met “Westföhn” zelfs tijdelijk regenen tot 1300 a 1500 meter.
 
Vandaag tijdelijk in zachtere lucht. GFS T850 hPA vanmiddag 15h00


Algemeen wat kouder blijft het in de beschutte dalen en inner-alpine gebieden, hier meest sneeuw tot in het Talgrund! Naast dit alles is het ook vandaag onder invloed van stormdepressie Friederike en met de jetstream in de buur weer onstuimig met in de bergen stormachtige wind met lokaal weer orkaan windstoten.

Kouder, winters weekend
In de loop van de avond en vrijdag volgt dan weer koudere maritiem polaire lucht en daalt de sneeuwvalgrens weer naar 800 tot 500 meter. Tegelijkertijd trekt het zwaartepunt van de sneeuwval zich wat terug langs de noordelijke Alpenhoofdkam. De Alpenzuidkant profiteert van de beschutte werking van de Alpenhoofdkam en de afdrogende werking van de noordelijke stroming. Hier is het meest droog en ook zonnig. In de loop van de dag gaat de wind geleidelijk aan kracht afnemen.
 
Vrijdag volgt steeds koudere polaire lucht GFS voor vrijdagmiddag T850hPa


Zaterdag en deels ook zondag gaan winters verlopen met een mix van winterse buien en in de Nordstau van de Alpenhoofdkam ook nog aanhoudende Stau sneeuwval. De temperaturen gaan in alle hoogtes verder naar beneden en met door een nog stevige oost tot noordoosten wind is het voor het gevoel erg koud!
 
GFS T850 hPa zondagochtend met het inkomende tussenhoog en vooral in het oosten nog koudere lucht


Dat geldt in het bijzonder voor de (noord)oostelijke Alpen alwaar aan de westflank van een inschuiven tussenhoog tijdelijk een portie Höhenkaltluft binnenstroomt. (op 500 hPA tot -38 graden dalende)
 
T850 hPa zondag 03h00


Sneeuwval
Tot en met zaterdag gaat er in de Staugebieden van de Nordwestelijke Alpen boven de 1500 meter veel sneeuw bijvallen. Uitgaande van bijvoorbeeld het Arpege model (voor de Alpen samen met Arome vrij betrouwbaar) wordt er 50 tot 135cm aan Neuschnee berekend en lokaal hogerop ook nog meer (170cm).



En nog meer sneeuw voor westelijke Alpen
En alsof het nog niet genoeg is gaat er vanaf zondag tot dinsdag in de westelijk Alpen nog meer sneeuw vallen. Deze neerslag heeft te maken met een opkomend en wat slepend warmtefront wat vanuit het westen nadert. In de loop van de zondag gaat het ook in de westelijke Alpen weer sneeuwen waarbij de intensiteit steeds meer zal gaan toenemen.



Ook in de nacht van zondag op maandag en op de maandagochend  valt er in de westlijke Alpen aanhoudend (intensieve) sneeuw. In de loop van de middag en dinsdag verplaatst het zwaartepunt onder afzwakking zich naar het oosten tot over de Oostenrijkse Alpen. Met de instroom van steeds zachtere lucht gaat de temperatuur in alle hoogtes in de lift en daarmee ook de sneeuwvalgrens. In de loop van de zondag stijgt deze van onder de 1000 meter naar 1800 tot 2300 meter.
 
Sneeuwvalgrens zondag 12h00


Inner-alpine en in de grotere beschutte dalen kan het ook nog langere tijd tot onder de 1000 meter sneeuwen. Uiteindelijk zal dus de zachte lucht het gaan winnen maar met de inkomende hogedruk wordt het dan ook weer droog.
 
In de bergen boven de 1500 a 2000 meter gaat er op het warmte front veel neerslag vallen waarbij we vandaag uitgaan van 50 tot 100 cm en mogelijk hogerop ook nog meer. Zwaartepunt westelijke Alpen en het Wallis!
 
Betere wintersportcondities 
Zoals de kaarten er nu bijliggen verblijven we tot donderdag in de zachte lucht die aan de westflank  van een Middellandse Zee hoog met uitloper naar het noorden tot ver naar het noorden (midden Zweden / Finland) wordt getransporteerd. Mede door ondersteuning van een warme hoogterug wordt het in de bergen dan zeer zacht, de nulgradengrens zal daarbij zelfs de 3000 meter gaan opzoeken! Donderdag volgt op nadering van een Atlantische hoogtetrog dan weer wat koudere lucht die zich aan de zuidkant gaat stuwen.
 
 
De wintersporters mogen zich na de sneeuwval van zondag en maandag en oosten ook nog op dinsdag dan eindelijk gaan verheugen op veel betere wintersport condities en in de bergen zee aangename temperaturen. Opgemerkt dient nog wel te worden dat de onzekerheid vooral na woensdag behoorlijk gaat toenemen.
 
GFS ens. noordoostelijke Alpen
 
GFS ens. westelijke Alpen

Tot zover vanuit een winters Oberwallis, inmiddels is er weer een 5 cm sneeuw bijgevallen en het sneeuwt nog lekker door bij lichte vorst en nauwelijks wind! Fijne dag, ciao
 
 
 
 
Lawinegevaar
Door de sterk wisselende condities en verse sneeuw is het lawine gevaar weer verhoogd naar niveua ORANJE en ROOD!  (groot) Blijf dus vooral op de gemarkeerde pistes!

 
Lawinenschutz Simplongebied Foto Patrick Henzen (Oberwallis)


Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.


Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.841 topics, welke bij elkaar 448.334 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.574 leden.
Het nieuwste lid is Stormliefhebber787.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 159 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 159, lezen 3 mensen het topic " Het grote onweer kletstopic 2017".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden