Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Phillips, KS; Smith, KS; Franklin, NE; Harlan, NE; Webster, NE.

25 Apr 2024 14:12:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jewell, KS; Mitchell, KS.

25 Apr 2024 14:08:32

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jewell, KS; Mitchell, KS; Osborne, KS; Smith, KS.

25 Apr 2024 13:44:40

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Osborne, KS; Smith, KS.

25 Apr 2024 13:10:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Osborne, KS; Phillips, KS; Rooks, KS; Smith, KS.

25 Apr 2024 12:33:33

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

25 Apr 2024 08:00:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Garza, TX; Kent, TX.

24 Apr 2024 09:25:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Coleman, TX; Runnels, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 04:06:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Callahan, TX; Jones, TX; Shackelford, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 03:18:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Callahan, TX; Nolan, TX; Runnels, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 03:18:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kent, TX.

24 Apr 2024 01:16:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Scurry, TX.

24 Apr 2024 01:16:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Fisher, TX.

24 Apr 2024 00:56:55

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garza, TX; Kent, TX.

24 Apr 2024 00:45:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kent, TX.

23 Apr 2024 23:56:54
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
1 februari 2018, 09:50 uur | Bericht #485233
Algemeen;  onder aanvoering van depressie – Kari – trekt een koufront met sneeuwval over de Alpen en gaat een (diep) winterse weer fase inluiden die  in ieder geval de eerste decade zal gaan aanhouden. Volgende week gaat vanuit het noordoosten  arctische luchtover de Alpen uitstromen en wordt het bitter koud!

Vooral vandaag en morgen sneeuw

Met de thermische hoogstandjes is het vanaf vandaag gedaan en datzelfde geldt voor de Föhn. Januari sloot in stijl af met nogmaals zeer milde temperaturen. Lokaal steeg het kwik met zon en föhn weer tot 10 a 13 graden en ook in de bergen was het zacht. Daarmee kunnen we constateren dat januari 2018 extreem zacht is verlopen en zelfs de tweede zachtste maand sinds het begin van de officiële waarnemingen (Zwitserland) is geworden. Het was niet alleen zeer zacht, maar liefst zo’n 4 graden, ook viel er veel neerslag en in de bergen record hoeveelheden sneeuw.
 
Zon en föhnige luchten boven de Franse Alpen – Avoriaz 1800
Avoriaz 1800
Ondanks het zeer milde weer kon de sneeuw zich in de bergen mooi zetten en was van smelten geen sprake. Foto Diny Weemen – Lötschental Fafleralp
Ltöschental Gletsheralp- Foto Diny Weemen


Februari is de derde en laatste maand van de meteorologische winter en ofschoon de gemiddelde temperatuur over het geheel genomen in februari een fractie hoger dan in januari zijn veel kouderecords juist in februari gebroken. De eerste week van februari is vaak de koudste periode van het hele jaar!  Wat dat betreft begin ook februari in “stijl” want pünktlich met de start van de maand keert ook de winter in de Alpen (en grote delen van Europa) terug. Het ziet er zelfs naar uit dat volgende week de koudste week tot dusver van deze winter gaat worden!

Een koufront trekt vandaag met neerslag over de Alpen en met het instromen van koudere polaire lucht daalt de sneeuwvalgrens van 1000 naar 700 a 400 meter. OP dit moment sneeuwt het vooral in de westelijke Alpen maar gaande weg de dag verplaats de sneeuwval zich verder naar het oosten.


Het langst droog en nog zacht blijft het nog in het zuidoosten. De temperaturen variëren an 0 graden in de koudere lucht en tot 12 graden in het nog zachtere zuidoosten. Ook in de bergen is operatie afkoeling aan het plaatsvinden en op 2000 meter daalt het kwik naar – 3 tot -9 graden en op 3000 meter wordt pendelt het kwik rond de -15 graden.

In de loop van de (middag) neemt in de westelijke Alpen de sneeuwval geleidelijk weer af en in het Alpenlaagland gaat het weer opklaren.  Naar het oosten toe versterkt de neerslag zich verder met zoals gezegd een dalende sneeuwvalgrens.



In de avond en nacht zal het vooral in de zuidelijke Steiermark, Karinthië en zuid Tirol gaan sneeuwen waarbij het intensief en aanhoudend zal sneeuwen met een sneeuwvalgrens die tot 500 a 200 meter daalt.

Vrijdag valt er vooral in de Alpen(noordkant) nog sneeuw, elders zien we een mix van opklaringen, wolken(velden) en sneeuwbuien of tegen de begen uit sneeuwende wolken. Sneeuwvalgrens tot in de dalen. Het weekend verandert er niet veel aan het (licht) onbestendige weerbeeld.
 
Arpege sneeuw cumulatief tot zondag 00h00. Tussen de 10 en 30 en met Stau 30 tot 50 cm gaat er vallen. In het ZO lokaal 50 tot 100 cm of nog meer!!


Klassiek winterse setting in de maak!
Inmiddels zien we dat het Azorenhoog versterking krijgt van een Scandinavie hoog. Maandag ligt het met een kerndruk die is opgelopen tot 1025 hPa boven het noorden van Scandinavie en woensdag met een kerndruk van 1045 boven de Barentzee.
 
ECMWF 500 hPa / bodemdruk voor woensdag 00h00


Tegelijkertijd zien we lagedruk vanaf de westelijke Middellandse Zee tot over oost Europa en west Rusland. Tussen de hogedruk met as ver ten noorden van de Alpen en de lage druk komt een noordoostelijke stroming op gang en wordt arctische diepvrieslucht op transport gezet naar het zuiden en zuidwesten.
 
en ECMWF T850 hPa


Deze lucht is niet alleen zeer koud maar ook droog en dus wordt er niet veel sneeuw verwacht. In hoeverre er sneeuw gaat vallen en waar precies is op dit moment nog ongewis. Gewis is wel dat het zeer koud gaat worden waarbij de noordoosten wind het voor het gevoel nog een stuk kouder gaat maken.
 
Niet alleen in de lagere atmosfeer wordt het heel koud. ook op grotere hoogte (tropopauze) zien we een filament met zeer koude lucht tot over Europa uitstrekken! Kaart NCEP-GFS 7 februari


Zoals het er nu naar uitziet houdt het (zeer) koude winterweer zeker tot 10 februari aan. Tegen het einde van de periode zien we dat de stroming weer de noord tot noordwesthoek gaat opzoeken en de scherpe winterse kantjes er van afgaan. Daarentegen nemen de sneeuwkansen dan wel weer toe en zien we ook alweer koudere maritiem polaire lucht richting de Alpen stromen.
 
ECMWF (EC12) ensembles centrale Alpennoordkant


Samengevat; vandaag sneeuwval, morgen vooral in het oosten. Weekend winters met sneeuw(buien). Volgende week zeer koud winterweer met lokaal wat sneeuw of een sneeuwbui.




Tot zover voor dit moment, wellicht later op de dag nog een update of vlog en anders morgen weer meer winterse Alpenweerpraat. Actueel in Termen sneeuwval en 0 graden. Fijne dag en ciao!

Alpenweerman TIP
Altijd goed geïnformeerd zijn over het weer bij survival, outdoor, vakantie?

Alpenweerman levert  – Wereldwijde Weathercard Service –

Webcams- meer beelden uit
de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams
Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:
  • Weerbericht op maat
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.
Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl
Lawinegevaar
Lawine gevaar is weliswaar afgenomen maar ook met code ORANJE blijft het zaak om op de gemarkeerde pistes te blijven!


Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming
Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –
 Join Alpenweerman community:
JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.363 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 236 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 236, lezen 3 mensen het topic "Etna blaast smoke rings".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden