Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Groningen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Feb 2019 01:00:03

De kaart Groningen - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Feb 2019 01:00:03

De kaart Den Helder - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Feb 2019 21:59:44

De kaart Vlissingen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Feb 2019 20:00:09

De kaart Vlissingen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Feb 2019 20:00:09

De kaart Schiphol - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Feb 2019 20:00:08

De kaart Schiphol - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Feb 2019 20:00:08

De kaart De Bilt - Bewolking
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Feb 2019 18:00:13

De kaart De Bilt - 6luik
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Feb 2019 18:00:12

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

18 Feb 2019 18:00:12

De kaart Twente - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Feb 2019 18:00:11

De kaart Twente - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Feb 2019 18:00:11

De kaart Twente - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Feb 2019 18:00:11

De kaart Twente - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Feb 2019 18:00:11

De kaart Schiphol - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

18 Feb 2019 18:00:11
Actueel
1 / 4

Fotowedstrijd februari 2019

Doe ook mee!

Zwarte giftige sneeuw in Siberie

Tussenstand Hellmann koudegetal, vorst & ijsdagen

Winterdiscussie

Korte dip in vroeg lenteweer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1286
Lid sinds: 11 okt. 2010
12 februari 2018, 10:24 uur | Bericht #485439
Algemeen; via de achterdeur van laag Phyline met kern vandaag boven het zuiden van Scandinavie stroomt koudere en vandaag nog vochtigere polaire lucht over de Alpen uit. Dinsdag zorgt een tussenhoog voor mooi maar ook koud winterweer. In de aanloop richting de donderdag wordt het zachter en deels ook föhnig. Donderdag volgt een warmtefront met duidelijk zachtere Atlantische luchmassa’s.

Donderdag warmtefront, zachter met sneeuw en regen

Gisteren hadden vooral de westelijke Alpen te maken met een occluderende storing. De bewolking overheerste en steeds weer viel daaruit wat sneeuw of  sneeuwbuitjes en in de lagere delen het het Alpenlaagland ook regen. Langs de noordkant van de Zwitserse Alpen steeg door de instroom van wat zachtere lucht de sneeuwvalgrens lokaal zelfs even tot 1400 meter, elders sneeuwde het meest vanaf 700 tot 1000 meter.  De oostelijke Alpen hielden het meest nog droog met ook nog wat zon.
 
Aletsch Arena, sneeuw genoeg, gisteren ook weer een mooi laagje erbij en meer sneeuw volgt donderdag. Spannend wordt het dan nog wel vwb de sneeuwvalgrens


In vergelijking met de modeluitdraai van de vorige dagen is er ook vandaag voor de komende 4 dagen weinig verandert en om niet telkens in herhaling te vallen verwijs ik graag naar de vorige Alpenweer berichten respectievelijk dat van gisteren. Zie – HIER –

Nog even kort samengevat voor de komende dagem: Vandaag passage occlusiestoring met wat sneeuwval, sneeuwvalgrens van west naar oost 
weer dalend tot in de dalen en lagere delen.

Vooral langs de noordkant van de Alpen valt vandaag sneeuw. Dikke vlokken vanmorgen in het  Kleinwalsertal -Mittelberg via Haus Walser Berge‏ @HausWalserBerge
Kleinwalsertal via Haus Walser Berge‏ @HausWalserBerge
Centrale Zwitserse Alpen. Webcam Jochpass 2210mü


Dinsdag en woensdag onder invloed van een inschuivend tussenhoog rustig en vooral in de bergen zonnig maar ook koud winterweer. Woensdag geleidelijk oplopende temperaturen op nadering van een warmtefront dat donderdag de Alpen binnentrekt. Dit gaat weer gepaard met sneeuw en later aan de noordkant tot 1800 a 2000 meter overgaand in regen. In de bergen tot hard of stormachtig toenemende wind.

Vrijdag en in het weekend onzekere ontwikkelingen doordat we precies in het overgangsgebied tussen de koudere lucht in het noorden en zachtere lucht in het zuiden komen te liggen waarbij we in eerste instantie aan de zacht kant van de polaire jet verblijven!
Vrijdag en in het weekend verblijven we wrs aan de zachte kant van de jet in de mildere luchtmassa’s. Op het grensgebied daarvan valt neerslag!


Kijken we nog even naar de neerslag prognoses dan zien we dat de modellen tot en met vrijdag 10 tot 70 mm aan neerslag berekenen. Op het occlusie front gaat vandaag circa 10 tot 20 mm vallen, in het zuidoosten en met gunstige Stau lokaal ook nog meer.
Arpege met de sneeuwval en sneeuw accumulatie tot middernacht


Donderdag en vrijdag op het warmtefront nogmaals 10 tot 40 mm onder de 1800 tot 1500 dan minder sneeuw cumulatie doordat een deel van de neerslag in vloeibare vorm zal gaan vallen! Hoe dat allemaal precies in zijn werk zal gaan en hoeveel neerslag er in het weeken nog zal gaan vallen en wat de sneeuwvalgrens gaat doen gaan we de komende dagen in kaart brengen.

Stratosferische opwarming / Polar vortex split
In verband met de ontwikkelingen hogerop in de stratosfeer waarover we op 3 februari reeds schreven respectievelijk werd aangekondigd – zie HIER  en waar momenteel de Polar Vortex zich in twee kernen gesplitst heeft, is het interessant om eens te kijken of dit gevolgen dan wel uitwerkingen zal hebben op het winterweer in west Europa en de Alpen.
 
Mooi is de SSW te zien op 10 hPa en 65° met de sterk negatieve zonale wind (voor een SSW moet de wind op 10hPa 60N onder 0 gaan)
Polar split op 10 hPa (30 km hoogte) als gevolg van de plotselinge opwarming van de Stratosfeer


Met de snelle opwarming van de stratosfeer (sudden stratospheric warming /SSW) en het losraken van de twee kernen (de split) verzwakt de Polar Vortex dusdanig dat hogedruk op 10 hPa als het ware de pool verovert.

Dit is ook mooi te herleiden aan o.a. de berekeningen die het ECMWF voorschotelt. Zo zien we op dag 10  (20 februari) op 10 hPa een poolhoog en een zwakke polar vortex boven Canada. (kaart hieronder)


Kijken we wat lager in de atmosfeer op 100 hPa (circa 16 km hoogte)dan zien we ook hier dit beeld terug.
ECMWF 100 hPa
en voor dezelfde hoogte de zg tropopauze dynamiek. Hier is mooi een filament te zien (uitstulping met koude stratosferische lucht) tot over west Europa


Ook op de 500 hPa kaarten van vandaag zien we een split met 2 verschillende koude polen en ook de langere termijn persisteert dit beeld. Wel zien we dat de polen inde komende dagen wat “verbrokkelen of  “uiteenvallen”.
 
GFS noordelijk halfrond 500 hPa me de 2 koude polen (paars)


In hoeverre de sturende druksystemen op de wat langere termijn door de sterk verzwakte polar vortex al of niet voor een kouder weertype (blokkade) zullen gaan zorgen is nog onduidelijk en zal vooral gaan afhangen van wat de jetstream gaat doen in samenspel met de sturende (hoge)drukgebieden. Vooralsnog zijn er (nog) geen concrete of directe aanwijzingen dat we  op lage atmosferisch niveau met een veel kouder weertype dan wel winterinval te maken gaan krijgen.
 
ECMWF ensembles T850 hPa Alpenoordkant (EC12)


Ter afsluiting: het gedrag van de SPV wordt gemonitord door o.a. satellietgegevens, sonderingen als ook modeldata en deze zijn online terug te vinden op diverse websites. In principe kunnen we dus de ontwikkelingen in de (S)PV vervolgen op 10, 20 of 30 hPa. Wanneer de SPV verval begint te sputteren (te zien aan de kerntemperatuur, de vorm of de sterkte van de vortex en de jetstream) dan kan dit in de nabije toekomst zijn uitwerking hebben op het algemene weer patroon. Tussen het inzetten van een SSW en de interactie op de polaire jet zit een 10 à 15 dagen tijd. Vandaar dus ook het enigszins ‘voorspellende’ karakter van wat er hoog in de stratosfeer gebeurt. Last but nog least moeten vervolgens de puzzel stukjes voor onze contreien nog wel even goed vallen (zoals gezegd de exacte positie van de sturende drukgebieden).  Word vervolgd zullen we maar zeggen!

Tot zover voor deze maandag ochtend vanuit een bewolkt maar droog Termen in Oberwallis. Fijne dag en graag weer tot morgen. Ciao


Webcams- meer beelden uit
de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Altijd goed geïnformeerd zijn over het weer bij survival, outdoor, vakantie?
Alpenweerman levert ook  – Wereldwijde Weathercard Service –
 
Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:
  • Weerbericht op maat
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.
Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:
JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 26.266 topics, welke bij elkaar 440.052 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 10.805 leden.
Het nieuwste lid is wilbert1946.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 439 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 439, lezen 5 mensen het topic "Waarnemingentopic Winter 2014-2015 Deel 1".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Tussenstand Hellmann koudegetal, vorst & ijsdagen

Fotowedstrijd februari 2019

Doe ook mee!

Winterdiscussie

Korte dip in vroeg lenteweer

Zwarte giftige sneeuw in Siberie

© 2003 - 2019 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden