Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Morgan, CO; Washington, CO.

25 Apr 2024 23:07:45

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Custer, SD; Fall River, SD.

25 Apr 2024 23:07:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Custer, SD.

25 Apr 2024 22:43:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kit Carson, CO; Sherman, KS.

25 Apr 2024 22:43:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lyon, KS; Wabaunsee, KS.

25 Apr 2024 21:13:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, KS; Osage, KS.

25 Apr 2024 21:08:42

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Converse, WY; Niobrara, WY.

25 Apr 2024 20:36:41

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lyon, KS; Wabaunsee, KS.

25 Apr 2024 20:07:22

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lyon, KS; Morris, KS; Wabaunsee, KS.

25 Apr 2024 19:59:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Geary, KS; Riley, KS; Wabaunsee, KS.

25 Apr 2024 18:59:35

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Geary, KS; Riley, KS.

25 Apr 2024 18:33:05

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Mitchell, KS; Osborne, KS.

25 Apr 2024 16:54:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Pulaski, AR; Saline, AR.

25 Apr 2024 15:44:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cloud, KS; Republic, KS.

25 Apr 2024 15:29:41

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Perry, AR; Pulaski, AR; Saline, AR.

25 Apr 2024 15:29:40
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
15 februari 2018, 10:52 uur | Bericht #485476
Algemeen; opgenomen in een westelijke hoogtestroming en gestuurd door een depressie– Renate – bij IJsland trekt vandaag donderdag een warmte front met regen en sneeuw over de Alpen. Vrijdag beïnvloedt een koufront de noordelijke Alpen. Volgende week onzekere ontwikkelingen waarbij de kansen op kouder winterweer weer toenemen.

Vanaf zondag winterse schermutselingen

Onderstaande foto kreeg ik gisteren toegezonden door Hans en Odette ter Braak ( Haus Walser Berge) vanuit het Kleinwalsertal / Mittelberg. Via deze weg wil ik hen bedanken als ook alle andere bedanken voor de felicitaties! Tja geboren op Valentijnsdag, mooi weer, zonnetje en veel sneeuw in de bergen, wat wil je nog meer!

Termen / Rosswald Kaisserwetter de 14e febvruari


Gisteren konden we dus in grote delen van de Alpen nogmaals genieten van een mooi winterdag met veel zon. In de centrale en oostelijke Alpen frustreerden vooral de eerste helft van de dag wolken(velden) de zon. In de middag stroomde van het westen uit weer drogere lucht binnen en werd het weer zonnig.
 
 

Zonnig en winters Karinthie. Blik richting Dobratsch. Foto via Twitter Mike de Bergbutler Mike de Bergbutler @MikeJanssen2
Obergurgl met blik richting Dolomieten. Foto via Marc ‘Makke’ Leemans
Het uiterste oosten had tot in de avond nog te maken met vochtigere lucht en bewolking welke met een oostelijke stroming aan de noordkant van een Balkan laag werd aangevoerd.
In de avond begon het in de centrale Alpen alweer snel af te koelen en rond middernacht vroor het hier op uitgebreide schaal al weer streng tot zeer streng. Rond middernacht was het kwik in de Funtensee in het zuid Duitse Beieren zelfs gedaald tot maar liefst -37 graden met een dauwpunt van -40 graden!
Kärlingerhaus / Funtensee -rond middernacht -37 graden / dauwpunt -40 graden
De frontale neerslag zal tot in de middag de westelijke delen van de oostelijk Alpen bereiken. In )oosten blijft het droog droog en overwegend zonnig. Met de warmtefront neerslag gaat ook zachtere lucht binnenstromen en dat heeft gevolgen voor de sneeuwvalgrens.

Aanvankelijk sneeuwt het nog tot in de lagere delen en dalen maar al gauw daalt aan de noordkant van de westelijke en centrale Alpenhoofdkam de sneeuwvalgrens tot 1600 a 1800 meter en deels zelfs tot 2000 meter. In het zuidwesten van de Alpen ligt de sneeuwval grens nog hoger maar hier zal geen neerslag vallen.

Inner alpin (Wallis) kan het door het aanwezige koude reservoir en door zwakke invloed van de (zuid)westelijk wind nog langer tot in het dal sneeuwen.

Het sneeuwt momenteel stevig in Termen
Alpen strijdtoneel koude / zachtere lucht
Vrijdag en ook het weekend krijgen we te maken met een inschuivend tussenhoog en een depressie en bevinden de Alpen zich in het overgangs gebied tussen koudere lucht in het noorden en zachtere lucht in het zuiden.
GFS T850 zaterdag 12h00


De noordoostelijke Alpen verblijven daarbij in de wat koudere lucht, de westelijke en zuidelijk Alpen in de zachtere lucht. In het overgangsgebied van deze twee luchtsoorten gaat neerslag vallen met als zwaartepunt waarschijnlijk langs de noordelijke Alpen.
GFS T580 hPa zaterag 12h00


Geheel afhankelijk van de precieze positie van de hoogteas (ten noorden daarvan de koudere lucht, ten zuiden de zachtere) krijgen we te maken met een sterke variatie van de sneeuwvalgrens. In het noorden kan het tussen de 700 en 1000 meter sneeuwen, elders zatedag nog meest sneeuw tussen 1000 en 1600 meter.

In de loop van de zondag wordt het naar oost Europa wegtrekkende tussenhoog opgevolgd door een volgende uitloper van het Atlantische (Azoren)hoog. Omdat de hoogte-as nu ten noorden van de Alpen zal komen te liggen draait de stroming naar noordoostelijke richtingen en kan de koudere lucht die net ten noorden van de Alpen ligt weer naar het zuiden en zuidwesten terrein gaan winnen.
GFS maandag 00h00 met de koudere lucht weer tot over de Alpen en mn de oostelijke Alpen


Deze lucht is niet alleen toenemend kouder (polair) maar ook minder vochtig en daarmee gaat de neerslag er geleidelijk respectievelijk verplaatst zich ook naar het zuiden. De sneeuwvalgrens daalt in de loop van de zondag weer tot onder de 1000 meter en in het noorden tot in de lagere delen en dalen.

Winterse schermutselingen
Maandag en dinsdag bevinden de oostelijke Alpen zich toenemend in koudere polaire lucht welke vanuit het noordoosten binnen sijpelt, het westen heeft dan nog te maken met wat minder koude condities. Het is overwegend droog met ook grotere zonnen-vensters afgewisseld met overtrekkende wolken(velden). Vanaf dinsdag zouden (zwakke) storings invloeden vanuit het zuiden (laag Middellandse Zee) voor wat verse sneeuw kunnen gaan zorgen, de details daaromtrent zijn echter nog onzeker.
GFS T850 hPa voor dinsdag


Onzeker wordt het helemaal vanaf het midden van de week wanneer de modellen enorm zitten te worstelen met de posities van de sturende drukgebieden en met name de hogedruk ten noorden van de Alpen. Daarbij zien we vanmorgen diverse oplossingen de revue passeren met zowel koude als ook (zeer) zachte.

Zachte trog voorzijde
Het meest waarschijnlijke lijkt toch een zachtere oplossing te gaan worden waarbij we geleidelijk aan de warme voorzijde van een markante Atlantische hoogtetrog terecht gaan komen.



Het hoog boven noord Europa komt met dit scenario met zijn hoogte-as voor onze contreien ongunstig te liggen waardoor de transport kou niet richting west Europa gaat uitstromen maar richting de Balkan!

Gezien de grote bandbreedte van de diverse ensembles oplossingen met de vrij zachte operationele oplossingen moeten we stellen dat het vanaf medio volgende week allemaal erg onzeker gaat worden.



Wel moeten we ook constateren, mede door de zachtere operationele oplossingen van het ECMWF, dat de kansen op een koude winters vervolg vandaag behoorlijk zijn geslonken.

Morgen maar weer eens verder kijken. Tot zover vor nu vanuit een winters Termen, sterke sneeuwval (inmiddels alweer zon 12 cm gevallen) en -3 graden. Ciao




Webcams- meer beelden uit
de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams


Altijd goed geïnformeerd zijn over het weer bij survival, outdoor, vakantie?
Alpenweerman levert ook  – Wereldwijde Weathercard Service –
 
Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:
  • Weerbericht op maat
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.
Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl


Lawinegevaar


Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming


Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –
 Join Alpenweerman community:
JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.363 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 416 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 416, lezen 14 mensen het topic "Winterdiscussie topic 2011/2012 deel 14".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden