Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

23 Apr 2024 17:00:01

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Apr 2024 08:58:04

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Apr 2024 08:58:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gage, NE; Jefferson, NE; Saline, NE.

23 Apr 2024 07:21:42

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gage, NE; Pawnee, NE.

23 Apr 2024 07:00:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dawson, MT; Garfield, MT; McCone, MT; Prairie, MT; Valley, MT.

23 Apr 2024 01:11:40

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dawson, MT; McCone, MT; Richland, MT; Roosevelt, MT; Valley, MT.

23 Apr 2024 00:17:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garfield, MT; McCone, MT; Valley, MT.

22 Apr 2024 23:03:37

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Daniels, MT; McCone, MT; Roosevelt, MT; Valley, MT.

22 Apr 2024 23:03:37

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dawson, MT; Garfield, MT; McCone, MT; Richland, MT; Roosevelt, MT; Valley, MT.

22 Apr 2024 21:33:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dawson, MT; McCone, MT; Richland, MT; Roosevelt, MT.

22 Apr 2024 21:04:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC.

22 Apr 2024 07:46:27

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC; Scotland, NC.

22 Apr 2024 07:46:26

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

22 Apr 2024 05:00:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor St. Johns, FL.

22 Apr 2024 03:33:18
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
16 februari 2018, 10:05 uur | Bericht #485485
Algemeen; achter een warmtefront is gisteren van het westen uit zachtere en vochtige lucht over de Alpen uitgestroomd. Vooral in het westen en noorden is markant zachtere lucht ingestroomd. Vrijdag en zaterdag blijft de frontale zone over de Alpen liggen, zaterdag verschuift deze weer naar het zuiden en stroomt weer koudere lucht vanuit het noorden naar het zuiden uit. Volgende week zeer onzekere ontwikkelingen?!

Frontale zone met regen en sneeuw over Alpen

Een warmte front met neerslag heeft gisteren een einde gemaakt aan het mooie en koude winterweer. Vooral aan de noordkant waar de westenwind vrij spel had steeg de sneeuwvalgrens met het instromen van veel zachtere lucht snel tot 1700 a 2000 meter. Inner alpin en in de meer beschutte dalen en aan de zuidkant kon het aanwezige koude reservoir nog langere tijd weerstand bieden tegen de zachtere Atlantische lucht.


Gistermiddag met de Auto onderweg van Termen naar Brig / Visp

Hier in Oberwallis viel zelfs tot het einde van de neerslag in de namiddag  alles tot in het dal in de vorm van sneeuw bij temperaturen die tot de avond rond of net iets boven het vriespunt lagen.

In de middag en avond verplaatste de neerslag zich langs de Alpennoordkant en in het westen, inner-alpin als ook in het zuiden werd het droog en klaarde het op.
 
Tot 20 cm sneeuw viel er hier in Termen
Sneeuw ook in het nabij gelegen Fiesch – Foto Ief de Winter


Vandaag vrijdag als ook de zaterdag verblijven we in het overgangs gebied van koudere lucht ten noorden van de Alpen en zachtere lucht in het zuiden waarbij heel geleidelijk de koudere lucht vanuit het noorden weer even wat terrein gaat winnen.



Op het grensgebied van de ze twee luchtmassa’s valt neerslag. De sneeuwvalgrens daalt in de nacht en ochtend in het noorden weer van 1800 meter naar 1500 tot 1000 meter, naar het zuiden toe in de zachtere lucht sneeuwt het vanaf 1400 a 1800 meter. Naar het oosten toe algemeen wat kouder en lagere sneeuwvalgrens 1000 tot 600 meter.



Zaterdag wint de zachtere lucht door een overtrekkend laagje en de aanvoer van wat zachtere lucht aan de zuidflank daarvan tijdelijk weer wat terrein naar het noorden en stijgt de sneeuwvalgrens ook daar weer wat aan, het blijft verder met de zwabberende frontale zone over de Alpen ook dan onbestendig.
 
GFS T850 hPa met de frontale zone en een apart laagje zwabberend over de Alpen
GFS T850 hPa zaterdag 09h00


Zondag gaat de koudere lucht dan weer terrein winnen en daalt in het noorden de sneeuwvalgrens weer tot in  de lagere delen en dalen, in het westen  van 1800 naar 1000 a 800 meter. Kouder is het ook dan in het oosten en noordoosten. Vooral langs de noordelijke Alpen valt dan nog sneeuw, de inner-alpine delen en dalen als ook de zuid en zuidwestelijke Alpen houden het meest droog en vooral naar het zuiden toe gaat de zon steeds meer ruimte krijgen. Tot de avond zal de koudere lucht dan het gehele Alpen gebied van noord naar zuid weer hebben veroverd!



Winterse setting of fopspeen
Zoals gisteren al vermeld in het weerbericht als ook in de Vlog vanuit de sneeuw in Termen gaat het vanaf medio volgende week heel spannend worden in zake winterweer of juist eventueel zelfs lenteweer. Ook de modellen hebben de nodige moeite met gestoord circulatie hoger in de atmosfeer en de uitwerkingen (terugkoppelingen) daarvan in de lagere atmosfeer. Vooral de exacte positei van een opbouwend (blokkade) hoog zorgde voor het nodige Kopfzerbrechen.

Gisteravond kwam het Europese model dan plots weer met een hele koude oplossing op de proppen (gisteren was dit juist een hele zachte).
Pakken we vanmorgen de weermodellen erbij dan zien we opnieuw enorme verschillen op eigenlijk al de middellange verwachtingstermijn. De operationele uitdraai van het ECMWF opteert daarbij opnieuw naar een heel koude oplossing met een klassieke winterse setting. Volgens dit scenario gaat een apart hoog zich tot over Scandinavie ontplooien en kan heel koude continentale arctische lucht vanaf de pool tot ver naar het zuidwesten en zuiden gaan uitstromen.
 
ECMWFT850 voor 23-02 (koude oplossing hiig Scandinavie en hoogte-as ten noorden van de Alpen)


Dit scenario van naar het noorden opbouwende luchtdruk wordt aanvankelijk door een groot aantal ensemble leden ondersteund. Echter in het verdere vervolg neemt de bandbreedte binnen de ensemble oplossing sterk toe en daarmee ook de onzekerheid.

Leggen we vervolgens het GFS ernaast dan zien we juist een veel zachter scenario. Ook nu weer eerst de hogedruk opbouw maar deze verlegt zijn zwaartepunt niet naar het noorden maar juist naar het oosten waardoor we in het verdere verloop juist in een  zachtere zuidwestelijke hoogtestroming terecht gaan komen.
 
GFS T850 hPa 23-02 ( zachte oplossing met hoogte-as naar het oosten doorschuivend


Uiteindelijk komen we dan aan de voorzijde van een Atlantische hoogtetrog terecht en kunnen we het winterse spoorboekje gevoegelijk vergeten. Ook de GFS ensemble oplossingen wijzen in de richting van dit zachtere scenario, slechts 2 leden gaan nog voor een koudere (winterse) oplossing
Ook andere modellen zoals bijvoorbeeld het Canadese GEM laten een soortgelijke (zachte) ontwikkeling zien met het naar het oosten doorschuivend hoog en de zachtere ontwikkelingen.
 
GEM T850 voor 23-02


De mooie winterse setting die het ECMWF ons dus voorschotelt lijkt in mijn optiek weinig kans van slagen hebben. Maar goed, de circulatie op het noordelijke halfrond is behoorlijk uit het lood geslagen (opgewarmde stratosfeer, zwakke gesplitste polar vortex) en de modellen hebben de grootste moeite daarmee dit door te berekenen naar de lagere atmosfeer.
 
GFS ensembles


De komende dagen dus maar even goed de ontwikkelingen in de gaten houden met het hoog en diens positie!  Mochten zich er belangrijke ontwikkelingen voordoen dan kom ik daar later vandaag (avond) zeker nog op terug

Fijne dag vanuit een inmiddels regenachtig Termen in Oberwallis, graadje of 2! Ciao
Aan het weerbericht wordt nog gewerkt, stay tuned voor de laatste model uitdraai..

Webcams- meer beelden uit
de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams

Altijd goed geïnformeerd zijn over het weer bij survival, outdoor, vakantie?
Alpenweerman levert ook  – Wereldwijde Weathercard Service –
 
Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:
  • Weerbericht op maat
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.
Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Lawinegevaar


Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.


Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming
Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:
JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.359 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 84 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 84, lezen 1 mensen het topic "Kleine aardbeving bij Froombosch".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden