Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Schiphol - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Mar 2019 18:59:57

De kaart Schiphol - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Mar 2019 18:59:57

De kaart Schiphol - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Mar 2019 18:59:57

De kaart Maastricht - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Mar 2019 18:59:57

De kaart Maastricht - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Mar 2019 18:59:57

De kaart Maastricht - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Mar 2019 18:59:57

De kaart Maastricht - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Mar 2019 18:59:57

De kaart Maastricht - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Mar 2019 18:59:56

De kaart Maastricht - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Mar 2019 18:59:56

De kaart Leeuwarden - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Mar 2019 18:59:56

De kaart Leeuwarden - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Mar 2019 18:59:56

De kaart Leeuwarden - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Mar 2019 18:59:55

De kaart Leeuwarden - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Mar 2019 18:59:55

De kaart Leeuwarden - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Mar 2019 18:59:55

De kaart Leeuwarden - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Mar 2019 17:59:54
Actueel
1 / 4

Berichtgeving onstuimig weer

Dit is waarom je blij moet zijn met deze kletsnatte maart

Lentediscussietopic 2019

Onstuimig, maar verbetering in de maak

Zware storm zorgt voor extreem weer in de VS

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1286
Lid sinds: 11 okt. 2010
19 februari 2018, 08:48 uur | Bericht #485548
Algemeen; het weerbeeld bepalende hoog –Enric – trekt richting de Oekraïne maar behoudt vandaag nog zijn invloed op het weer in de Alpen. Dinsdag schampt een zwakke storing de westelijke Alpen. Vanaf woensdag evolueren we steed verder naar een (zeer) koude neerslagarme laat-winterse weerfase.

Verse sneeuw oostelijke Alpen, in weekend gaat de diepvries open!!

Onder invloed van een tussenhoog – Enric – hadden we gisteren met weinig stroming te maken waarbij vooral in de onderste atmosfeer  koude vochtige lucht werd aangevoerd. Dit resulteerde wederom in Hochnebel waarbij de bovengrens tot  2000 a 2500 meter reikte. Deels in de inner-alpine Alpen (Wallis) reikte de bovengrens tot 3000 a 3100 meter. Boven de Hochnebel scheen de zon volop en dat gold ook voor de Alpenzuidkant waar de noordelijke wind de lucht afdroogde en opwarmde. Hier werden ook de hoogste temperaturen gemeten met als toppen Cresciano (253 m) in het Zwitserse Tessin  (Tescino)
 
Hochnebel boven de zuidelijke Walliser Alpen. Foto via Twitter RiffelalpResort @RResort2222m / Rothorn 2222m‏.


Ofschoon de luchtdruk weer wat aan het dalen is verandert er vandaag niet veel aan dit weerbeeld, opnieuw de meeste zon in het zuiden en zuidwesten en weer de soms hardnekkige Hochnebel met voorkeur voor het noorden.
 
Vooral in de bergen als ook in het zuiden en westen schijnt de zon. Foto Orcieres via Twitter BriceBBrice ???? ????@orcieres
Bovengrens meest 2000 tot 2500 meter in het westen en 1500 tot 2000 meter naar het oosten toe, later op de dag dalend naar 1300 tot 1500 meter. Boven de Hochnebel schijnt de zon met  later op de dag ook overtrekkende wolken(velden). Op 2000 meter vriest het een graad of 4 in het westen en tot 10 graden in het oosten.


Ook de dagen daarna verandert er in grote lijnen nog niet veel aan het rustige winterweer en temperatuur. Met het verder wegtrekken van het tussenhoog en door toedoen van een (hoogte)laag boven de centrale Middellandse Zee neemt de storingsinvloed wel weer wat toe.
Radarbeeld 08h00 Bron WetterOnline.de
Bettmeralp met nog wat laatste Hochnebel boven het Rhonedal


De zuidoostelijke en oostelijke Alpen kunnen vanaf  dinsdag door invloed van het laag vanuit het oosten en zuidoosten wat verse sneeuw verwachten.  Geen grote hoeveelheden maar net genoeg voor een mooi vers laagje, lokaal kan er in het oosten en zuidoosten  tot vrijdag 10 tot 25 cm en bij gunstige Stau 30 tot 40 cm sneeuw gaan vallen. Elders valt er 5 tot 10 cm. Meest droog blijft het in de westelijke Alpen en inner-alpine gebieden.
 
Sneeuwval cumulatief tot donderdag 18h00


In de loop van de week zien we aan de oostflank van het polaire front en een depressie(hoogtetrog) op de Atlantische Oceaan door advectie van warme lucht (WLA) op hoogte een hoogte rug (hoog) zich verder ontwikkelen. Uiteindelijk zal dit de vorming van een apart blokkerend hoog boven Scandinavie gaan inleiden wat tevens een verbinding aangaat met het daar al aanwezige poolhoog.
 
Warme lucht advectie aan de oostflank van het “Azoren” laag en polaire jet gaat de opbouw van een blokkade hoog inleiden.


Tegen het einde van de week en in het weekend gaat aan de oostflank van dit blokkade hoog dat zich dan uitstrekt vanaf de Britse Eilanden  tot over Scandinavie en de Barentzee met een noordoostelijke hoogtestroming veel koudere arctische lucht naar het zuidwesten en zuiden uitstromen en gaan ook in de Alpen de temperaturen in alle hoogtes flink onderuit.
 
GFS T850 hPa voor vrijdag 18h00


Op circa 1500 meter hoogte (850 hPa vlak) daalt het kwik in de oostelijke en noordelijke Alpen tot zondag naar -13 tot- 18 graden en op 5200 meter hoogte (500 hPa vlak) naar  -30 tot -36 graden. Wat minder koud wordt het aan de westelijke zuidkant en het zuidwesten alwaar de noordoostelijke stroming wat minder krachtig kan door grijpen.
 
Temperaturen 850 hPa voor zondagmiddag


In het verdere verloop van de nieuwe week zien we dat het “warmbloedige” hoog met zijn zwaartepunt richting de noordelijke Atlantische Oceaaan gaat verplaatsen en ergens in het zeegebied tussen IJsland en Groenland gaat uitkomen. Met een zeer zuidelijk verlopende straalstroom (noord Azoren – Middellandse Zee) en een retrograde oostelijke lopende tak van de jet kan met ondersteuning van retrograad (oost – west) zuidelijk trekkende koudeputjes nog koudere lucht tot over west Europa (Benelux) en de Alpen uitstromen.
 
GFS 500 hPA woensdag 28 februari


Het is dan nog even afwachten welke koers deze koude putjes gaan volgen. Los daarvan kunnen we ons alvast gaan voorbereiden op een langdurige periode van zeer koud winterweer!
 
Koudeput woensdag 28 februari. met op 500 hPa -34 graden, op het 850 hPA vlak gaat het dan gewoon 15 tot 18 graden vriezen en aan de grond ook overdag matige en lokaal strenge vorst!


Boven beschreven zeer koude Spätwinterse scenario wordt overigens vanmorgen door zowel het ECMWF als ook het GFS berekend en ook de ensemble oplossingen ondersteunen dit. Hoe het uiteindelijk allemaal in detail zal gaan verlopen vraagt de komende dagen onze aandacht.Tot zover voor dit moment en geheel afhankelijk van de ontwikkelingen zullen we daar op inhaken. Ik zou zeggen blijf volgen en dan graag weer tot morgen. Vanuit een opgeklaard Termen in Oberwallis een fijne dag gewenst. Ciao

Webcams- meer beelden uit
de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams
Exclusief compleet verzorgde Ski safari’s met eigen Zwitserse Ski leraar
 
Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:
  • Weerbericht op maat
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.
Wilt u meer informatie of wilt u weten wat wij voor uw kunnen betekenen?
Neem dan contact op met
info@alpenweerman.nl / info remco@alpenweerman.nl

Lawinegevaar

Blijf wanneer je niet bekend bent met de plaatselijke omstandigheden en terrein dus op de gemarkeerde pistes en volg de (lokale) aanwijzingen.

Lawine informatie Europa / Land. Klik kaart voor gewenste bestemming

Voor reis -verkeer- informatie van en naar de Alpen zie onze pagina op de site – HIER –

 Join Alpenweerman community:
JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 26.334 topics, welke bij elkaar 440.215 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 10.811 leden.
Het nieuwste lid is Sanderjoel.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 593 mensen aan het browsen op het forum. 4 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 593, lezen 17 mensen het topic "Winter discussietopic 2013/2014".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Lentediscussietopic 2019

Onstuimig, maar verbetering in de maak

Berichtgeving onstuimig weer

Dit is waarom je blij moet zijn met deze kletsnatte maart

Zware storm zorgt voor extreem weer in de VS

© 2003 - 2019 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden