Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Schiphol - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Mar 2019 18:59:57

De kaart Schiphol - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Mar 2019 18:59:57

De kaart Schiphol - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Mar 2019 18:59:57

De kaart Maastricht - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Mar 2019 18:59:57

De kaart Maastricht - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Mar 2019 18:59:57

De kaart Maastricht - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Mar 2019 18:59:57

De kaart Maastricht - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Mar 2019 18:59:57

De kaart Maastricht - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Mar 2019 18:59:56

De kaart Maastricht - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Mar 2019 18:59:56

De kaart Leeuwarden - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Mar 2019 18:59:56

De kaart Leeuwarden - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Mar 2019 18:59:56

De kaart Leeuwarden - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Mar 2019 18:59:55

De kaart Leeuwarden - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Mar 2019 18:59:55

De kaart Leeuwarden - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Mar 2019 18:59:55

De kaart Leeuwarden - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Mar 2019 17:59:54
Actueel
1 / 4

Berichtgeving onstuimig weer

Lentediscussietopic 2019

Onstuimig, maar verbetering in de maak

Dit is waarom je blij moet zijn met deze kletsnatte maart

Zware storm zorgt voor extreem weer in de VS

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1286
Lid sinds: 11 okt. 2010
20 februari 2018, 10:52 uur | Bericht #485590
Algemeen; Atlantische hogedruk breidt zich via de Britse Eilanden verder richting Scandinavie uit en gaat in de tweede helft van de week een alliantie aan met het daar al aanwezige pool-hoog. In samenspel met lagedruk boven oost Europa en west Rusland gaat dan met een naar noordoost draaiende hoogtestroming zeer koude en droge arctische luchttot ver naar het zuiden uitstromen.

Winters, in het weekend vorst verscherping en navolgend koudegolf

Gisteren was het vooral de lage bewolking en de Hochnebel die het weerbeeld bepaald. aan de noordkant reikte de bovengrens tot 1500 a 1900 meter, in het zuiden tot 2000 a 2300 meter.
 
De Alpen gisteren gezien vanuit de ruimte


Boven de Hochnebel bovengrens was zonnig met enkele overtrekkende hogere wolkenvelden en lokaal ook lenswolken (föhnig).  In de bergen hogerop was het gisteren dan ook weer genieten van heerlijk wintersport weer en prachtige panorama’s:
 
Stoderzinken (Dachsteinmassief)  – Mitterberg foto Jos Schmitz
San Domenico! Piemonte (Varzo) Foto Giuseppe Casile en Tamara Casile-van Den Berg
La Norma
Valdisere
Chässerug-Toggenberg
Sörenberg-Luzern
Biel-Kinzig
Arosa-lenzerheide
Säntis
San Domenico Ski. Foto Giuseppe Casile en Tamara Casile-van Den Berg


Zonnig wat ook in het Zwitserse Wallis alwaar een krachtige dalwind het zwerk deels schoon blies. Hier werden door zwakke hogedruk invloeden en wat föhnige condities dan ook de hoogste temperaturen bereikt met in de franstalige hoofdstad van het Kanton 8 graden.Not iets warmer werd in het nabijgelegen Sierre (Sitten) met bijna 9 graden.

Veel bewolking en wat lichte sneeuw
Vandaag hebben we te maken met wat storingsinvloeden vanuit zowel het westen als ook het zuidoosten. Afgezien van wat lokale opklaringen zal de bewolking overheersen en er kan ook wat licht sneeuw of motsneeuw neerdwarrelen.De temperaturen veranderen niet veel ten opzichte van gisteren behalve dat het ook in het Wallis niet meer zo zacht zal zijn. In het laag en Alpenvoorland en inner-alpin (Wallis) wordt het al naar gelang zon, bewolking, Hochnebel als ook hoogte – 4 tot + 4 graden. In de bergen vriest het op 2000 meter een graad of 10 en op 3000 meter een graad of 16. Sneeuwvalgrens meest tot in de lagere delen en dalen.De komende dagen verandert er grosso modo nog niet veel aan dit rustige winterse weerbeeld. Wel zullen de zuidelijke Alpen wat gevoelig blijven voor de zuidelijke lagedruk en een koud putje boven de Middellandse Zee met ook periodiek kans op wat sneeuw.
 
GFS 500 hPa voor woensdagmiddag


De meeste neerslag (sneeuw) zal in de oostelijke en zuidoostelijke Alpen gaan vallen als ook langs de westelijke Italiaanse Alpenboog (retour d`est) en ook de noordelijk Italiaanse Apennijnen mogen zich op een dik pak sneeuw gaan verheugen.

Elders zal het even afwachten zijn hoeveel er waar gat vallen en blijft het ook meer een kwestie van “sneeuw sprokkelen”. Diegenen die mee sneeuw willen zien zullen moeten afreizen naar de Balkan alwaar lokaal tot een meter gaat vallen.
 
Sneeuwval cumulatief tot het einde van de week


Met de opbouw van de hogedruk richting Scandinavie en de aansluiting met een daar al aanwezig pool-hoog wordt in de tweede helft van de week zeer koude artische lucht richting west Europa en de Alpen op transport gezet.

Artic Outbreak
In het weekend gaat deze zeer koude pool lucht de Alpen binnenstromen en wordt het in alle hoogtes gevoelig kouder. Met min 7 graden op 850 hPa was het deze week al winters maar volgende week in de koude lucht wordt het gewoon nog een graad of 8 tot 10 kouder en vriest het op 1500 meter gewoon 15 tot 18 graden.
De meest koude lucht houdt zicht net ten noorden van de Alpen op en naar het zuiden en zuidwesten toe wordt het ook minder koud. Met -7 tot -12 graden wordt het echter ook hier Hochwinters koud. Naast de zeer koud lucht gaat een de snerpende oostenwind het voor het gevoel nog veel koude maken en zullen de wintersporters zich heel warm moeten gaan aankleden en de huid tegen bevriezing goed beschermen.
 
Trend T850 hPa noordkant
Vorstgrens


De grote vraag is of de zon eventueel nog voor “opwarming” kan gaan zorgen?  Ook dat is nog maar zeer de vraag want mede door de zuidelijke lagedruk zullen steeds weer wolken en wolkenvelden van het zuidoosten en zuiden de zon gaan frustreren. Naar het zuiden toe kan er ook sneeuw gaan vallen. De meeste kans op zon maken de noordelijke Alpen.
 
ECMWF T850 hPa dinsdag 27 februari


De gehele volgende week zal in het tegen staan van zeer koud winterweer onder aanvoer van een aanhoudende noord tot noordoostelijke hoogtestroming en het kan zelfs nog kouder gaan worden. Pakken we de weerkaarten erbij dan zien we dat het zwaartepunt van de hogedruk (het zuidelijke deel) met het vorderen van de week richting IJsland – Groenland gaat verplaatsen. Aan de zuidoost flank gaat zich tegelijkertijd een deel van de oost Europese koude vortex afsplitsen en via Duitsland de Benelux en Noordzee naar het westen verplaatsen. Deze koude vortex (hoogtelaag) is gevuld met zeer droge en zeer koude lucht en het belooft dan vooral naar het noorden toe  (Benelux, Duitsland) bitter koud te gaan worden.
 
ECMWF medio volgende week met de bel artische lucht op weg naar de Benelux!


In de Alpen kan aan de zuidkant van de vortex en door de lagedruk boven de centrale Middellandse Zee dan weer wat minder koude lucht gaan binnenstromen en ook nemen de sneeuwkansen dan verder toe.

Op de de langere termijn gaat de vorst geleidelijk dan wat afzwakken, kan ook bijna niet anders na die artic outbreak, maar blijft het gewoon winters.
 
EC ensembles (19-02)


Of we in het verdere vervolg, we zitten dat al op dag 14, de lente wellicht gaat binnen vallen of dat we toch aan de koude kant van het geheel blijven dat is nog zeer ongewis. Zeker is echter wel dat we vanaf het weekend gaan evolueren naar de koudste fase van deze winter! Daarover dan de komende dagen meer.

Vanuit een bewolkt Oberwallis met wat motsneeuw een fijne dag gewenst en graag weer tot morgen. Ciao


Webcams- meer beelden uit
de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams


Exclusief compleet verzorgde Ski safari’s met eigen Zwitserse Ski leraar
 
Alpenweerman; wij leveren de volgende diensten:
  • Weerbericht op maat
  • Trainingen voor bedrijven, scholen, verenigingen, sponsoren etc..
  • Cursussen tbv weerkunde, meteo, weerstations etc..
  • Kennissessies op locatie (ook in het buitenland)
  • Seminars en Webinars
  • NIEUW Excl. compleet verzorgde “Ski Safari ‘s” Wallis (Aletsch / Zermatt – Cervinia)
  • Wereldwijde weathercard service
  • Ook in de Alpenlanden op locatie kan geregeld worden.
 
 
 Join Alpenweerman community:
JOIN US, wordt sponsor of partner van Alpenweerman.nl.  Neem geheel vrijblijvend contact met ons op via info@alpenweerman.nl.
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 26.334 topics, welke bij elkaar 440.215 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 10.811 leden.
Het nieuwste lid is Sanderjoel.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 423 mensen aan het browsen op het forum. 3 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 423, lezen 3 mensen het topic "Winter discussie 2014-2015 Deel 3".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Zware storm zorgt voor extreem weer in de VS

Berichtgeving onstuimig weer

Dit is waarom je blij moet zijn met deze kletsnatte maart

Lentediscussietopic 2019

Onstuimig, maar verbetering in de maak

© 2003 - 2019 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden