Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bosque, TX; Coryell, TX; Hamilton, TX.

26 Apr 2024 18:23:37

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Coryell, TX.

26 Apr 2024 18:18:41

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Coryell, TX.

26 Apr 2024 18:18:41

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Coryell, TX; Lampasas, TX.

26 Apr 2024 17:52:28

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Bell, TX; Coryell, TX; Lampasas, TX.

26 Apr 2024 17:52:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Burnet, TX.

26 Apr 2024 17:10:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lampasas, TX.

26 Apr 2024 17:10:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Knox, NE.

26 Apr 2024 17:10:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hood, TX; Johnson, TX; Somervell, TX.

26 Apr 2024 16:56:26

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor San Saba, TX.

26 Apr 2024 16:56:26

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Burnet, TX; Llano, TX.

26 Apr 2024 16:56:26

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Carroll, AR; Crawford, AR; Franklin, AR; Madison, AR.

26 Apr 2024 16:35:52

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Le Flore, OK.

26 Apr 2024 16:21:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Carroll, AR; Crawford, AR; Franklin, AR; Madison, AR; Washington, AR.

26 Apr 2024 16:09:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Sebastian, AR; Le Flore, OK.

26 Apr 2024 16:09:43
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
3 maart 2018, 10:21 uur | Bericht #485940
Algemeen;  aan de voorzijde van depressie – Ulrike – met kern boven de Glof van Biskaje wordt vanuit het zuidwesten relatief zachte en vochtige lucht aangevoerd.  Storingen zorgen periodiek voor oplevende neerslag activiteit, het noorden is daarbij föhn gevoelig.

Onbestendig, noordkant föhn gevoelig,

Een occlusie front is gisteren van zuidwest naar noordoost over de Alpen getrokken en dat leverde vooral in de westelijke Alpen weer sneeuw op waarbij het tot in de lagere delen sneeuwde. Voor het front uit was het nog mede door föhnige condities nog vriendelijk met zonnige perioden op brede opklaringen.
De bewolking op het occlusie front gisteren mooi te zien vanuit de ruimte. Onder in beeld is nog net de Bodensee te zien en de vrijwel nog onbewolkte oostelijk (noordelijke) Alpen en sneeuwbedekte “voor” Alpen


Ook hier in Oberwallis zagen we gisteren grote verschillen, voor het front uit steeg het kwik in de ochtend het kwik in Termen tot bijna 8 graden (met föhn), om 11 uur op nadering van het front föhn einde en daalde het kwik snel weer tot net boven het vriespunt waarna het begon te sneeuwen en het in de middag gewoon weer sneeuw bedekt was.
 
Achter het front en de sneeuw klaarde het weer mooi op. Zonsondergang boven het Rhonedal gezien vanaf Rosswald
Ook elders in Europa is het nog volop winters met arctische toestanden. De compleet dicht gevrorene Donau bij Wenen!
Bevroreren waterval in het Zwitserse Aargau. Foto via Linn Aargau @LinnAargau


Vandaag gaan we op herhaling met een volgend occlusie front wat inmiddels de westelijke Alpen is binnengelopen. Met het front gaat de bewolking van het zuidwesten uit snel weer toenemen gevolgd door neerslag.


De sneeuwval heeft inmiddels al de westelijke Alpen bereikt en vanmorgen moet daar met overlast door sneeuw en bevriezing rekening worden gehouden. Vanmiddag trekt de neerslag verder de noordelijke Alpen over richting zuidwest Duitsland.




De neerslag intensiteit neemt met de noordelijke verplaatsing echter ook steeds verder af of zal door föhnige condities aan de noordkant worden onderdrukt.

Door de afkoeling in de nacht en het aanwezige koudereservoir sneeuw het bij neerslag begin nog tot in de lagere delen en dalen, deels valt er ook ijsregen en in de lagere delen van de noordkant en het zuiden van Duitsland is lokaal ook ijzel mogelijk. Met het instromen van wat zachtere lucht stijgt de sneeuwvalgrens naar 700 tot 1000 meter


De meeste neerslag valt vandaag zoals gezegd in de westelijke Alpen en de Ligurische Alpen. Hier zal 10 tot 20 en lokaal hogerop tot 30 cm sneeuw gaan vallen. Elders blijft het bij slechts enkele centimeters. (kaart Arpege hieronder)



Lawinegevaar code ORANJE
Door de wisselende condities als ook de verse sneeuw in vooral de westelijke Alpen is het lawine gevaar daar weer gestegen en geldt er een code ORANJE of “erheblig / behoorlijk groot”. Gisteren werden in de Walliser Alpen en in de Franse Alpen weer lawines gemeld met helaas ook weer dodelijke afloop en (zwaar) gewonden. Blijf dus vooral op de gemarkeerde pistes!



In de nacht en ook morgen zondag is het dan weer droog en opgeklaard waarbij het aan de noordkant toenemend föhnig wordt. In de namiddag en avond gaat een volgend opkomend occlusie front opnieuw weer neerslag geven in de westelijke Alpen. In de lagere delen regent het en vanaf  900 tot 1300 meter valt sneeuw.
 
Zondag avond opkomend neerslag westelijke Alpen


Algemeen zien we ook nu weer dat de neerslag er met het verplaatsen van het front in westelijke richting de neerslag er weer uitgaat. Meest blijft het er , mede door de föhn, ook droog, de westelijke Alpen mogen zich hogerop nogmaals verheugen op 10 en lokaal 20 cm aan verse sneeuw.

In de nieuwe week verandert er maar bar weinig aan het grootschalige stromingspatroon boven west Europa. Motor achter het geheel is  lagedruk met zwaartepunt bij de Britse Eilanden waarbij continu relatief zachte en vrij vochtige lucht vanuit het westen naar het noorden toe op transport wordt gezet.
 
GFS 500 hPa voor woensdag


Daarin opgenomen storingen zullen vooral de zuidelijke Alpen beïnvloeden waarbij er in de bergen sneeuw valt en in de lagere delen ook regen. De temperaturen en vorstgrens variëren al naar gelang de instroom van wat koudere en dan weer wat zachtere lucht. Algemeen kouder is en blijft het aan de zuidkant. Op 1500 meter wordt het tussen de 5 en -2 graden en de vorstgrens bevindt zich meest tussen de 1500 en 2200 meter. In de ochtenden en dalen deels ook tot onder de 1000 meter.

Lente achtig weekend met vleugje summer feeling
In de tweede helft van de week en het weekend gaat de jetstream wat meer slingeren en boven Europa naar het noorden verplaatsen. We komen dan geleidelijk aan de veel zachtere kant ervan te liggen en met een in kracht toenemende zuidwestelijke hoogtestroming wordt dan veel zachtere lucht aangevoerd.
 
GFS T850 hPA voor zaterdag met de zeer zachte ZW stroming


Op 1500 meter stijgt het kwik in het weekend tot 10 a 12 graden en de vorstgrens tot 2800 a 3000 meter. Met de zon erbij en de föhn zal het dan lente achtig aanvoelen en vooral de zaterdag wordt zelfs een beetje zomer. Aan de noordkant van de Alpen kan het kwik dan tot 20 a 22 graden gaan oplopen!
 
GFS T850 hPa zaterdagmiddag. Maar liefst 10 tot 12 graden aan de noordkant. Lokaal in de lagere delen goed voor 20 tot 22 graden en met de föhn misschien nog wel wat hoger!


Zondag en begin volgende week zien we de lagedruk (hoogtetrog) vanuit het westen weer tot over de Alpen doorschuiven. Op nadering van het koufront gaat de föhn er weer uit en volgt er neerslag en weer koudere lucht. Sneeuwvalgrens geleidelijk weer tot 1500 a 1000 meter dalend. Hoe dat allemaal verder gaat verlopen gaan we de komende dagen in kaart brengen.




Tot zover voor deze zaterdag ochtend. Voor al die genen onderweg van of naar de wintersport een goede en veilige reis gewenst en anders veel ski of (nog) schaatsplezier. Ciao van uit een nog föhnig opgeklaard Oberwallis.


 
 
Webcams-
Meer beelden uit de Alpen en Oberwallis zie – Meteo-Oberwallis – en onze link – Alpenwebcams
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.364 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 243 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 243, lezen 3 mensen het topic "Winter discussietopic 2016/2017".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden