Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Garza, TX; Kent, TX.

24 Apr 2024 09:25:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Coleman, TX; Runnels, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 04:06:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Callahan, TX; Jones, TX; Shackelford, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 03:18:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Callahan, TX; Nolan, TX; Runnels, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 03:18:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kent, TX.

24 Apr 2024 01:16:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Scurry, TX.

24 Apr 2024 01:16:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Fisher, TX.

24 Apr 2024 00:56:55

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garza, TX; Kent, TX.

24 Apr 2024 00:45:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kent, TX.

23 Apr 2024 23:56:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garza, TX; Kent, TX.

23 Apr 2024 23:19:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Garza, TX; Kent, TX.

23 Apr 2024 23:03:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alger, MI; Marquette, MI.

23 Apr 2024 19:07:37

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

23 Apr 2024 17:00:01

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Apr 2024 08:58:04

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Apr 2024 08:58:03
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
12 maart 2018, 10:31 uur | Bericht #486056
Algemeen;  onder invloed van laag – Yuliya – vandaag met een zuidelijke kern boven het Engelse Kanaal is wat koudere lucht over de Alpen uitgestroomd. In fasen wordt daarbij vochtige lucht aangevoerd en is het wisselvallig. Na korte tussenhoog invloed evolueren op nadering van een volgend “Brits” laag  vanaf donderdag richting een volgende Südföhn stroming.

Donderdag nogmaals föhn, weekend  “winter comeback” !?

Gisteren heeft een koufront vanuit het westen een einde gemaakt aan de Südföhn situatie en kon de neerslag zich verder in oostelijke en noordelijke richting over de Alpen uitbreiden. De meeste neerslag viel zoals al aangekondigd in de westelijke Alpen en langs de centrale Alpenzuidkant.
 
Slechte condities gisteren in het zuiden – Frabosaski / Malanotte
En ook in Valtho sneeuw en deels ook white-out
In Oberwallis sneeuwde het tot een hoogte van 1300 meter – Obergoms / Oberwald


Helaas laag  de sneeuwvalgrens nogal hoog 1300 tot 1800 en aanvankelijk zelfs nog hoger waardoor de neerslag in de lagere delen in vloeibare vorm viel. Met föhn aan de noordkant en naar het oosten toe algemeen drogere condities.
Later op de dag vanhet zuidwesten en westen uit dan weer mooie opklaringen. Les Orres (Hautes-Alpes )
Mooie opklaringen in de middag in Saint Froncais Lonchamp. Foto Rob Snijders
Föhnig Innsbruck maar ook weinig zon (vochtige lucht)
En met föhn ook zacht, met zelfs op 2300 meter hoogte nauwelijks vorst
Westwindwetter
Inmiddels zijn we met een meer westelijke stroming in een wat kouder vaarwater terecht gekomen waarbij storingen, vandaag een zwak koufront,  periodiek voor wat buiige neerslag zorgen. De oostelijke Alpen hebben met nog wat zachtere lucht te maken waardoor de sneeuwvalgrens van west naar oost nogal varieert.



In de westelijke delen ligt de sneeuwvalgrens tussen de 1100 en 1600 meter, in het oosten tussen de 1300 en 1900 meter. De maxima varieren van 5 tot 18 graden en de vorstgrens tussen – 2 en plus 2 graden (hoogste waardes oostelijke Alpen) Bij dit alles staat een matige tot krachtige westelijk tot zuidwestelijke wind.
Radar 08h45 via Wetteronline.de
Sneeuwval Saint Francois Longchamp- Foto Rob Snijders vanaf locatie


Geleidelijk gaat er richting de dinsdag en op dinsdag en deels nog op woensdag vanuit het westen nog wat koudere lucht binnenstromen en gaan vooral op hoogte de temperaturen verder naar beneden.

Morgenmiddag vriest het dan op 1500 meter (850 hPa) 2 tot 3 graden. Het is ook dan wisselvallig met (buiige) neerslag, sneeuw dinsdag aanvankelijk vanaf  1100 tot 1600 meter in de middag en avond en nacht op woensdag vanaf  700 tot 1300 meter.



Vanaf donderdag gaan we weer op herhaling en krijgen we opnieuw te maken met een zachte Südföhn stroming. Donderdagavond en in de nacht op vrijdag dan weer koufront met neerslag en afkoeling. Sneeuwvalgrens weer dalend van 1800 naar 1000 meter.
Donderdag weer zachter en föhnig (tijdelijk)


“Beast from the east” – part two ?!
Interessant wordt het voor de “winter” liefhebbers dan weer vanaf zaterdag – zondag. Zoals we al eerder schreven zinnespelen de weermodellen op een hernieuwde artic outbreak aan de oostflank van een opbouwend hoog boven Scandinavie. Steeds weer zagen we binnen de diverse ensemble berekeningen die zeer koude oplossingen verschijnen. Gisteravond kwamen zowel de GFS als ECMWG operationele oplossing beide met dit scenario op de proppen. Laten we een nader gaan beschouwen wat zich allemaal op “winters” vlak aan het afspelen is!

Artic outbreak
In de loop van deze tweede zien we een hoog vanaf Spitsbergen naar Scandinavie afzakken en aparte  lagedruk (gebieden) vanaf Nova Zembla tot over west Rusland. Deze constellatie is de motor voor een nieuwe uitbraak van zeer koude artische luchtmassa’s vanaf de pool.
De voorste begrenzing van deze zeer koude lucht volgens het GFS model zaterdag boven het noorden van Polen en Duitsland verwacht.
GFS met de artic outbreak voor zaterdag 00h00


In de nacht van zaterdag op zondag boven de noordelijke Alpen. Zondag bevindt het gehele Alpengebied zich dan weer in de “diepvries” lucht.
GFS zondag 03h00
Zondagavond heeft de arctische lucht het gehele Alpengebied weer in een ijzige greep

Ook het ECMWF komt vandaag met een soortgelijke oplossing echter met dien verschil dat de uitbraak van de artische lucht noordelijker zal gaan plaatsvinden en de Alpen langer in de zachtere (minder koude) lucht verblijven.



Uiteindelijk wordt het ook met dit scenario een stuk kouder maar de diepvries kou kan de Alpen dan niet of slechts in afgezwakte vorm bereiken.
Voor wat betreft de neerslag (sneeuw) kansen moeten we nog even ene flinke slag om de arm houden. De inval met koude lucht zal met wat sneeuw gepaard gaan maar de pool lucht is ook zeer droog dus grotere neerslaghoeveelheden gaan er niet vallen. Dit kan echter heel anders gaan uitpakken in het overgangsgebied met de zachtere lucht vanuit het zuiden. Juist hier zijn grotere neerslaghoeveelheden te verwachten (regen / sneeuw). In dit stadium en gezien de grote onzekerheid heeft het weinig zijn om hier nu al verder aandacht aan te schenken!



De grote vraag is ook of de koude anomalie zich op de langere termijn gaat voortzetten. Ook hierover is nog veel onduidelijkheid. Het meest waarschijnlijk scneario is dat met de start van de nieuwe week de scherpe “vorst” kantjes er weer afgaan. Het blijft echter voor de tijd van het jaar te koud en met een zeer zuidelijk verlopende jetstream is een overgang naar zachter “lente” weer dan ook niet waarschijnlijk.

Final Warming
De koude periode eind februari werd destijds in de steigers gezet door een eerdere optredende plotselinge opwarming in de hogere atmosfeer (stratosfeer). Hierdoor begon de stratosferische polar vortex af te zwakken en te splitsen- Zie onze eerder berichtgevingen daar over o.a – HIER –
Dit soort plotselinge opwarming van de stratosfeer (Sudden Stratosfepheric Warming of SSW) laat de sterke westelijke (hoogte) winden afnemen of zelfs naar oost draaien met een sterk verhoogde kans op breken van de Rossby golf en de polaire jet met als gevolg die acrtische uitbraak vanaf de pool.
500 hPA en 10 hPa (stratosfeef) kaart voor 18 maart. Mooi is de zwakke verbrokkelde polar vortex te zien en daarmee de diverse kou uitbraken die aan de zijkanten “afbrokkelen”


Door de opwarming gaan ook nu de hoogtewinden (stratosfeer) weer naar het oosten gaan draaien (rond 17 maart) neemt de kans op een een uitbraak van arctische lucht vanaf de pool ook weer toe.
 
De “zonale wind wind op 10hPa 60N gaat rond de 17 maart onder nul en daarmee in een osstelijke fase! Deze ontwikkeling (kaart) werd reeds begin maart door de modellen berekend!


Ook nu hebben we dus weer met een opwarming van de stratosfeer te maken maar deze is seizoens gebonden (toenemende stralingsbalans) en verloop langzamer en wordt dus  niet veroorzaakt door een nieuwe SSW.  In dit geval spreken we van een Final Warming waarbij dus de stratoferische hoogtewinden uiteindelijk in een oostelijke fase terecht gaan komen die dan tot de volgende winter zal aanhouden (to summer easterly phase ).

Deze final warming vindt normaliter in maart tot half april plaats en de eerdere SSW is er mede verantwoordelijk voor dat deze dit seizoen vrij vroeg geinnitieerd wordt!
 
Zoals we zien gaat de stratosfeer de komende weken verder opwarmen, of dit ook aan de grond gaat gebeuren is echter nog maar zeer de vraag. Mede gezien ook bovenstaande ontwikkelingen is een “koud” vervolg van het voorjaar waarschijnlijk.



Tot zover voor vandaag, morgen maar weer eens verder kijken hoe het één en ander in zijn werk gaat Fijne dag en graag weer tot morgen. Ciao
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.363 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 279 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 279, lezen 2 mensen het topic "Zomerverwachting deel 2 + Discussie".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden